- 1. Anahtar Kelime Nedir?
- 2. Anahtar Kelime Hacmi Nedir? Neden Önemlidir?
- 3. Anahtar Kelimeleri Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- 4. Yeni Anahtar Kelime Fikirleri Nasıl Bulunur?
- 5. İçeriklerde Anahtar Kelime Kullanmamızın Amacı Nedir?
- 6. Anahtar Kelime Yoğunluğu Nasıl Belirleriz?
- 7. Peki Anahtar Kelime Araştırması (Keyword Research) Nedir?
- 8. Anahtar Kelime Araştırması Geçmişten Bugüne Nasıl Değişmiştir?
- 9. Anahtar Kelime Araştırması Neden Yapılmalıdır?
- 10. Anahtar Kelime Araştırması Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- 11. Rakiplerimizin Kullandığı Anahtar Kelimeler Neden Önemlidir?
- 12. Anahtar Kelime Araştırmalarımızın SEO’umuza Faydaları Neler Olur?
- 13. İçeriklerimiz İçin Anahtar Kelime Araştırması Yapmak Neden Bu Kadar Önemlidir?
- 14. Anahtar Kelime Araştırması Yaparken En Çok Kullanılan Araçlar Hangileridir?
Anahtar Kelime Nedir?
Anahtar kelimelerin içerik pazarlaması kavramının temel taşı olduğunu söyleyebiliriz. Doğru bir SEO yönetimi, doğru anahtar kelime seçimiyle başlar. Google ve diğer arama motorları, anahtar kelimeler ile SEO uyumlu içerik üretimi yapan web sitelerini ödüllendirdiği için, bu hiç de hafife alınmaması gereken bir husustur. Anahtar kelimeler, araştırmacının belirli bir konu hakkında bilgi aradığı kelime veya kelime gruplarını gösterir. Daha açık bir şekilde anlatmak gerekirse her bir anahtar kelime, Google arama çubuğuna yazılan kelimelerin veya bir ifadenin birleşimidir. Bir anahtar kelimenin, sayfanızdaki veya yayınınızdaki içeriği en iyi tanımlayan kelime olduğu söylenebilir. Hatta içeriğin var olma sebebi aslında o kelimelerdir.
Anahtar kelime araştırmasına her zaman yatırım yapmaya değer, ancak tüm anahtar kelimeler eşit değildir. Elbette konu, tür ve uzunluk açısından çok fazla değişiklik gösterebilirler. Ayrıca bu tür farklılıkların, web sitenizi onlar için nasıl optimize ettiğiniz üzerinde büyük etkisi olabilir.
Short Tail Anahtar Kelime Nedir?
Kısa kuyruklu yani short tail anahtar kelimeler, en fazla üç kelimeden oluşan arama terimleridir. Spesifik olanlardan ziyade çok geniş konulara atıfta bulunurlar. Kısa kuyruklu anahtar kelimeler genellikle, arama terimlerinin daha uzun varyasyonlarını bulmak için kullanabileceğiniz bir “tohum” olarak kullanılır. Örneğin, “koşu ayakkabıları” kısa kuyruklu bir anahtar kelimeye örnektir, “kış için en iyi koşu ayakkabıları” ise uzun kuyruklu bir anahtar kelimeye örnektir.
Short tail anahtar kelimeler için web sitenizi optimize etmenin en büyük avantajı, aylık en yüksek arama miktarına sahip olmalarıdır. Yapılan bir araştırmaya göre en çok kullanılan 10.000 anahtar kelimenin neredeyse tamamı short tail’dir. Ayrıca, milyonlarca anahtar kelime içinde tüm aramaların neredeyse %20’sini oluştururlar. Bu durumda onlar, organik aramadan web sitenize daha fazla trafik ve dönüşüm elde edebilmek için en büyük fırsattır. Bununla birlikte, yüksek hacme ve geniş anlama sahip olmak kısa kuyruklu anahtar kelimeleri oldukça rekabetçi hâle getirir.
Elbette bu web sitenizi yalnızca kısa kuyruklu anahtar kelimeler için optimize etmeniz gerektiği anlamına gelmez. Tohum anahtar kelimelerin arasında sayısız uzun kuyruklu anahtar kelimenin de bulunduğunu unutmayın.
Uzun Kuyruklu (Long-Tail) Anahtar Kelime Nedir?
Rekabetçi içerik pazarlaması dünyasında avantaj elde edecek bir yöntem mi arıyorsunuz? Organik trafik çekecek, düşük rekabetli anahtar kelimeler bulmak istiyorsanız long-tail anahtar kelimeler tam da aradığınız şey olabilir. Uzun kuyruklu anahtar kelime, SEO dünyasının işçi arıları gibidir. Ayrıca, bunları kısa kuyruklu anahtar kelimeler ile birleştirirseniz güçlü, sürdürülebilir bir organik arama stratejisiyle satın alma hunisine hâkim olabilirsiniz.
Long-tail anahtar kelimeler nelerdir sorusuna gelirsek. Örneğin, bir kullanıcı şöyle bir elbise arayabilir: “ayak bileğine kadar v yakalı kısa kollu siyah beyaz çizgili elbise”. Google’dan uygun olmayan içeriği kaldırmak isteyen biri arama motorunda şöyle bir ifade arayabilir: “Google’dan bir şeyi nasıl kaldırırım?”. Bu ifadeden de anlaşılacağı gibi long-tail anahtar kelimeler 3 ve daha fazla kelimeden oluşur. Elbette 3 kelimeden uzun ve uzun kuyruklu olmayan anahtar kelimeler bulmak da mümkün ama genele bakıldığı zaman bu şekilde sınıflandırabiliriz.
Neden Uzun Kuyruklu (Long-Tail) Anahtar Kelime Kullanmalıyız?
Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri SEO için bu kadar önemli yapan şeyin aslında short-tail anahtar kelimelerin içerisinde bulunduğu akıl almaz rekabet olduğunu söyleyebiliriz. Short-tail anahtar kelimeler kullanıcıların karşısına yüz binlerce sonuç çıkarırken long-tail anahtar kelimeler sizin sıralamada yükselme ihtimalinizi artırıyor. Sıralaması çok daha kolay olan, aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda long-tail anahtar kelime var. Ayrıca, bu kelimeler genellikle daha yüksek dönüşüm oranlarına sahipler. Etkili bir uzun kuyruklu anahtar kelime kullanımı yaparsanız, markanız organik aramadan gelen web sitesi trafiğini gerçekçi bir şekilde %100, %200, %300 veya daha fazla artırabilir.
LSI Anahtar Kelimeler Nelerdir?
LSI, Latent Semantic Index anlamına gelir. Bu, bağlama dayalı olarak çok çeşitli eş anlamlı sözcükleri öğrenmek için tasarlanmış bir bilgisayar programıdır. Diğer bir deyişle, bir içerik içerisindeki kelimeler ve kavramlar arasındaki ilişkileri bulmak için matematiksel teknikleri kullanan bir yöntemdir. LSI anahtar kelimeleri, arama motoru optimizasyonu açısından hedeflediğiniz ana anahtar kelimeyle ilgili arama terimleridir. Bunlar, hem kullanıcıların hem de arama motorlarının içeriğinizin ne hakkında olduğunu bilmesini kolaylaştırmak için içeriğinizi desteklemeye ve daha fazla bağlam eklemeye yardımcı olurlar.
Bazı LSI anahtar sözcükleri eş anlamlı olabilirken, tüm eş anlamlı sözcükler LSI anahtar sözcükleri değildir. LSI anahtar kelimelerinin çoğu, odak anahtar kelimenizle yakından alakalı kelimeler ve kelime öbekleridir. Bu nedenle, içeriklerde eş anlamlı kelimeler kullanmak SEO uyumlu içerik hazırlama konusunda yardımcı olabilir. SEO açısından bakıldığı zaman, LSI anahtar kelimelerini kullanmak çok olumlu sonuçlara sahiptir. Bunları içeriğinizde kullanarak bağlamsallığı artırabilir ve arama görünürlüğünü iyileştirebilirsiniz.
Anahtar Kelime Hacmi Nedir? Neden Önemlidir?
Anahtar kelime hacmi, belirli bir kelimeyi veya kelime öbeğini kaç kişinin aradığını gösteren bir ölçümdür. Aranılan kelimenin popülerliğini yansıttığı için içerik stratejinizi oluştururken arama hacmini hesaba katmak çok önemlidir. İdeal olarak, yüksek arama hacmine ve düşük arama rekabeti oranına sahip olan anahtar kelimeleri bulmak istersiniz.
Anahtar kelime arama hacmi, belirli anahtar kelimelerin popülerliği ve yıl boyunca nasıl dalgalandığı hakkında size önemli bilgiler sağlayabilir. Anahtar kelime araştırması
ile elde edilen veriler sayesinde yıl boyunca en uygun anahtar kelimeleri kullanmayı hedefleyebilirsiniz. Belirli anahtar kelimelerin değerini ve kullanımlarının yıl boyunca nasıl dalgalandığını bileceğiniz için, onları hedeflemek için en uygun fırsatları kollayabilirsiniz.
Anahtar kelime hacmine bakarak tarihsel eğilimleri anlayabilecek ve gelecek projeksiyonları yapabileceksiniz. Belirli anahtar kelimeler için geçmiş arama hacmini derlerken, düşüşlerin anahtar kelime için bir değer kaybını mı yoksa düzenli, yıllık döngünün bir parçası mı olduğunu görebileceksiniz. Bu, anahtar kelimenin performansı hakkında geleceğe yönelik projeksiyonlar yapmanıza ve içeriğinizde kullanılacak en iyi anahtar kelimelere karar vermenize yardımcı olacaktır.
Anahtar Kelimeleri Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
SEO yönetimi için anahtar kelime belirleme adımının ne kadar kritik olduğunu anladığımıza göre seçim yaparken nelere dikkat etmemiz gerektiğinden bahsedebiliriz. Arama hacmi, organik tıklama oranı ve anahtar kelime zorluk düzeyi gibi faktörlere özen gösterdikten sonra başarılı bir içeriğe sahip olmak da kaçınılmaz olacaktır.
Aranma Hacmi
Yukarıda da anlatıldığı gibi anahtar kelimelerin aranma hacmi sizi aramalarda üst sıralardaki websitelerinden bir tanesi hâline getirebilir. Bir anahtar kelime planlayıcıdan yardım alarak pratik bir şekilde aranma hacmi analizi yapabilirsiniz.
Organik Tıklanma Oranı
Organik tıklama oranı bir arama motorunda arama yapanların yüzdesi olarak betimlenebilir. Yani organik tıklama sayısını gösterim sayısına böldüğünüz zaman organik tıklama oranını elde edersiniz. Organik tıklama oranı almak, büyük ölçüde sıralama konumuna dayalıdır. Aynı zamanda bir sonucun başlık etiketi, meta açıklaması, URL gibi faktörlerden de etkilenir. Organik tıklama oranının artması doğal olarak trafiği de artırır.
Anahtar Kelimelerin Zorluk Düzeyleri
Anahtar kelime seçimi yaparken zorluk düzeyi faktörünü mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Günümüzde pek çok SEO aracı anahtar kelimeleri zorluk düzeyine göre sıralama ve listeleme özelliğine sahip. Böylece yüksek ve düşük rekabetli anahtar kelimeleri tespit edebilir ve içeriklerinizde kullanabilirsiniz.
Anahtar Kelime Tıklanma Oranları
İçeriğinizde kullanacağınız anahtar kelimeleri seçerken elbette tıklanma oranlarına da dikkat etmelisiniz. Bu oranlar sıralamada websitenizi gören kişilerin ne sıklıkla tıkladığını gösterir. Böylece oranların performansına göre anahtar kelime tercihlerinizin başarısını öğrenebilirsiniz. Ayrıca bu oran ileride kullanacağınız anahtar kelimeler için de oldukça fayda sağlar. Beklenen tıklanma oranına uymayan anahtar kelimeleri bir daha kullanıp kullanmayacağınız konusunda daha kolay bir şekilde karar verebilirsiniz.
Yeni Anahtar Kelime Fikirleri Nasıl Bulunur?
Yeni anahtar kelime fikirleri bulmak rakipleriniz arasında fark yaratmanızı sağlayarak sizi daha ileriye taşır. Yeni kelimeler bulmadan önce ilk olarak sektörünüze gerçekten hâkim olmanız beklenir. Bu da hem hedef kitleniz hem de rakipleriniz hakkında detaylı bir araştırma ile gerçekleşebilir. Ayrıca size yardımcı olacak anahtar kelime araçlarını kullanmayı bilmeniz fayda sağlar. Bu iki aşamayı tamamladıktan sonra yeni anahtar kelime fikirleri bulmak için hazır olduğunuzu söyleyebiliriz.
Beyin Fırtınasının Gücüne Güvenin
Yeni anahtar kelime bulma süreci beyin fırtınasıyla başlar. Öncelikle işinizi kolaylaştıracak çekirdek anahtar kelimeler bulmalısınız. Bu çekirdek anahtar kelimeler sayesinde sektörünüzü tanımlar ve bu sektördeki rakiplerinizi belirlersiniz. Daha sonrasında çekirdek anahtar kelimelerden yola çıkarak beyin fırtınası yapıp yeni kelimeler üretmek çok daha kolay bir hâle gelir. Kendinizi hedef kitlenizin yerine koyarak arama motorlarına ne yazabileceklerini düşünürseniz rahatlıkla yeni kelimeler üretebilirsiniz.
SEO Araçlarından Yardım Alın
Beyin fırtınası ile elde ettiğiniz kelimeleri geliştirmek için SEO araçlarından yardım alabilirsiniz. Bu kelimeleri tercih ettiğiniz araca yazdıktan sonra karşınıza benzer özelliklere sahip pek çok yeni kelime çıkar. Bu kelimeleri kullanabilir veya benzerlerini üretmek için onlardan yardım alabilirsiniz.
İçeriklerde Anahtar Kelime Kullanmamızın Amacı Nedir?
SEO İçin Anahtar Kelime Ne Demektir?
SEO söz konusu olduğu zaman, anahtar kelime kullanımı hayati öneme sahip. İşte bu nedenle SEO anahtar kelimeleri, arama yapanların ihtiyaçlarını karşılamalı ve tüm içeriğinize ilham vermelidir. Aslında anahtar kelimeler, içeriğinizin ne hakkında olduğunu tanımlayan fikirler ve konulardır diyebiliriz. SEO açısından bakıldığı zaman ise bunların, arama yapan hedef kitlenizin arama motorlarına girdiği, “arama sorguları” olarak da adlandırılan kelimeler ve kelime öbekleri olduğu söylenebilir. Tek kelimeden oluşan veya karmaşık kelime öbekleri hâlinde olan anahtar kelimeler, organik arama trafiğini artırmak amacıyla web sitesi içeriğini bilgilendirmek için kullanılır.
Anahtar kelimelerin önemli olmasının nedeni, insanların aradığı konu ile bu ihtiyacı karşılamak için ürettiğiniz içerik arasındaki kilit noktayı oluşturmasıdır. Arama motorlarında sıralamadaki amacınız, arama motoru sonuç sayfalarından (SERP’ler) sitenize organik trafik çekmektir ve kullanmayı seçtiğiniz anahtar kelimeler ne kadar yoğun bir trafik alacağınızı belirler. Anahtar kelimeler, içeriğinizle ilgili oldukları kadar hedef kitlenizle de ilgilidir, çünkü sunduğunuz şeyi bazı kişilerin istediğinden biraz farklı bir şekilde tanımlayabilirsiniz.
Örneğin yalnızca spor ayakkabı satan bir mağazanız varsa “yeni ayakkabı modelleri” anahtar kelimesiyle sıralamaya girebilirsiniz fakat bu tam olarak hedef kitlenizi yansıtan bir sonuç oluşturmaz. Çünkü sitenize giren insanlar yalnızca spor ayakkabı sattığınızı gördüğü zaman aradığını bulamayabilir. Doğal yollarla iyi bir şekilde sıralanan ve ziyaretçileri sitenize çeken içerik oluşturmak için, bu ziyaretçilerin ihtiyaçlarını, kullandıkları dili ve aradıkları içerik türünü anlamanız gerekir.
Anahtar kelimelerin tıpkı bir evin adresi gibi olduğunu unutmamak gerekiyor. Eğer birine adres verirken apartman numarası, kat, daire gibi önemli bilgileri sunmazsanız o kişi evinizi bulamaz. Aynı şekilde içerik pazarlamasında eğer anahtar kelimeleri kullanmazsanız hedef kitlenizin sayfanıza tıklama ihtimali de bir o kadar düşer.
Anahtar Kelime Yoğunluğu Nasıl Belirleriz?
Anahtar kelime yoğunluğu, arama motoru optimizasyonunun yani SEO’nun temel kavramlarından bir tanesidir. Anahtar kelime yoğunluğunun nasıl çalıştığını anlamak önemlidir. Bunun sebebi site içeriğinizin, arama motoru sonuç sayfalarındaki (SERP’ler) görünürlüğü ve çevrimiçi pazarlama kampanyalarınızın maliyetleri üzerinde doğrudan bir etkisi olmasıdır. Fakat arama motorlarında anahtar kelime yoğunluğunun etkisi sürekli olarak değişiklik gösteriyor. Bu yüzden doğru bir SEO yönetimi için anahtar kelime yoğunluğunun nasıl belirlenmesi gerektiğini bilmek gerekiyor.
Anahtar kelime yoğunluğu, bir anahtar kelimenin belirli bir web sayfasında veya bir içerik içerisinde toplam kelime sayısına olan oranı veya yüzdesi olarak özetlenebilir. Anahtar kelime yoğunluğu, belirli bir rakam olarak da hesaplanabilir. Bir web sayfasının anahtar kelime yoğunluğunu belirlemek için, belirli bir anahtar kelimenin metinde geçme sayısını sayfadaki toplam kelime sayısına bölmeniz yeterlidir. Elde edilen rakam o sayfanın anahtar kelime yoğunluğudur.
SEO için ideal anahtar kelime yoğunluğu nedir?
SEO yönetiminin geneline bakıldığı zaman herkesin birebir uygulaması gereken açıklıkla belirlenmiş kurallar bulmak mümkün değil. Bu nedenle bir içeriğin tam olarak kaç anahtar kelime içermesi gerektiğini size söyleyen Google’da bu konuya dair herhangi bir yönerge bulamazsınız. Anahtar kelimelerin sitenizde ne kadar yoğun görünüp görünmemesi gerektiğini yöneten, güvenebileceğiniz belirli rakamlar veya istatistikler de yoktur.
Diğer bir yandan bugüne kadar yapılan çalışmalara ve uygulamalara bakıldığı zaman ortalama olarak ideal bir anahtar kelime yoğunluğu söylemek mümkün. Genellikle bir içerik içerisinde %1 ila % 3 yoğunluğunda anahtar kelime kullanmak SEO açısından başarılı sonuçlar almanızı sağlar. Yüksek performans elde etmek için içeriklerinizde bu yoğunluğu yakalamaya dikkat edebilirsiniz. SEO açısından yüksek performans gösteren ve doğru anahtar kelime yoğunluğuna sahip bir içerik yazmak için genellikle 1000 ila 2000 kelime arasında içerikler yazmanız önerilir. Ayrıca 500 kelimelik içerikler de arama motorları tarafından son derece takdir gören içerikler arasındadır.
Peki Anahtar Kelime Araştırması (Keyword Research) Nedir?
Anahtar kelime araştırması ya da anahtar kelime analizi yaparken kullanıcıların Google gibi arama motorlarına yazdıkları popüler arama terimlerini araştırırsınız. İçeriğinizin bir arama motoru sonuç sayfasında (SERP) daha yüksek sıralarda görünmesi için bunları stratejik olarak içeriğinize dâhil ettiğiniz sürece verilen isimdir. Ayrıca anahtar kelime araştırması, arama motoru optimizasyonu için temel bir gerekliliktir.
Yalnızca yüksek hacimli arama terimlerini bulmak, başarı elde etmek için tek başına yeterli değildir. İçeriğiniz için tercih ettiğiniz SEO anahtar kelimelerinin markanız ile müşterinizin kullandığı anahtar kelimelerle eşleştiğinden emin olmanız gerekir. İşte bu emin olma sürecine anahtar kelime araştırması denilebilir. Anahtar kelime araştırması hem manuel hem de anahtar kelime araçları ile yapılabilir. Elbette anahtar kelime araçları kullanmak daha hızlı sonuçlar verir. Doğru adımları izlediğiniz zaman başarılı bir keyword research yapmak hiç de zor değildir. Gelin neler yapılması gerektiğine birlikte bakalım:
Markanızın Nişi Hakkında Bilgi Edinin
Anahtar kelime araştırması yapmadan önce ilgi alanınız olan nişi doğru bir şekilde incelemeniz gerekiyor. Yaptığınız bu inceleme size kullanıma hazır fikirler verebilir; pazarlama ve SEO stratejinize farklı bakış açılarından yaklaşmanıza yardımcı olabilir. Her şeyden önce markanıza sadık olan müşterileriniz ile iletişime geçebilir ve onların sizi hangi kelimeler ile tanımladığını öğrenebilirsiniz. Bu kelimeler gelecekteki müşterileriniz için de faydalı olacaktır. Nişiniz hakkında internetteki insanlar ne diyor, nasıl konuşuyor diye araştırma yapabilirsiniz. Bu da size büyük ölçüde fikir verecektir.
Hedeflerinizin Farkına Varın
Bu araştırmadan sonra hedeflerinizin ne olduğunu belirleyin. Markanız neden özel, sizi diğer markalardan ayıran özellikler neler gibi soruların yanıtlarını bulun. Bu soruları düzgün bir şekilde yanıtladıktan sonra markanızın misyonunun ne olduğunu belirlemeniz gerekir. Abone sayınızı arttırmak mı istiyorsunuz ya da belirli bir tarihe kadar bir satış hedefiniz var mı gibi detaylara odaklanın. Hedefinizi tanımlamanız önemlidir çünkü bu, SEO stratejiniz ve planınız için bir yön sağlayacaktır. Sonunda kullanacağınız anahtar kelimeler, bu hedeflere yönelik şekilde belirlenecektir.
Konu Başlıklarından Yardım Alın
Markanızın ana kategorisine ve ulaşmayı istediğiniz hedeflere göre küçük konu grupları hazırlayın. Öncelikle Google’da sıralamak istediğiniz markanızla ilgili tüm konuların detaylı bir listesini yapmalısınız. Örneğin bir ayakkabı markasıysanız, “deri ayakkabı”, “kadın spor ayakkabıları” ve “ortopedik ayakkabılar” gibi konu başlıkları yazabilirsiniz. Ana kategorinizi birbirinden farklı konu gruplarına ayırdıktan sonra bir temel anahtar kelime listesi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bu anahtar kelimelerin çeşitli konularla ilgili olması gerekir ve daha da önemlisi, hedef kitlenizin Google’da arama yapabileceği terimler olmalıdır.
Anahtar Kelime Araçlarının Gücüne Güvenin
Bundan sonra devreye anahtar kelime araçları girer. Hedeflerinizi, konularınızı ve temel anahtar kelimelerin bir listesini belirledikten sonra, arama terimlerinizi daha da detaylı bir hâle getirmek için anahtar kelime araştırma araçlarını kullanabilirsiniz.
Hedef Kitlenizi Tanıyın
Kullanıcıların sizi neden araması gerektiğini anlamalısınız. Markanız veya konunuzla ilgili yüksek hacimli anahtar kelimelerin bir listesini almak bu konuda başvurabileceğiniz iyi bir yöntemdir. Fakat, hedef kitlenizin arama amacı ile doğrudan eşleşen anahtar kelimeleri bulmak sizin için daha da iyi olur.
Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimelerden Yardım Alın
Long-tail anahtar kelimeleri bulmayı sakın unutmayın. Short-tail anahtar kelimeler, genellikle markanızın ana konusu veya kategorisi ile yakından ilgili olan daha kısa arama terimleridir. Long-tail yani uzun kuyruklu anahtar kelimeler daha açıklayıcıdır. Bunlar genellikle markanızın daha küçük alt konu gruplarıyla ilgilidir. Hedef kitlenizin arama amacını uzun kuyruklu anahtar kelimelerle eşleştirmek sizin için daha kolay olacaktır.
Rakiplerinizi Tanıyın
Anahtar kelime araştırmasının son adımı rakipleriniz hakkında bilgi edinmektir. Arama motorlarında markanız hakkında anahtar kelime araştırması yapmak yeterli bir uygulama değildir. Başarı elde etmek için rakiplerinizin ne yaptığının da farkında olmalısınız. Farklı anahtar kelimelerin rekabet gücünü tespit ederek sıralaması daha zor olabilecek arama terimlerini belirleyebilirsiniz. Ancak en önemli husus, anahtar kelime fırsat boşluklarını bulabilecek olmanızdır. Düşük ve orta rekabet düzeyine sahip alakalı anahtar kelimeler bulduğunuz zaman yeni anahtar kelime fırsatları da ortaya çıkar.
Anahtar Kelime Araştırması Geçmişten Bugüne Nasıl Değişmiştir?
Anahtar kelime araştırması son birkaç yılda çok fazla değişikliğe uğradı. Eğer SEO sektöründe uzun bir süredir yer alıyorsanız bu değişikliklere tanık olmuş olabilirsiniz. Fakat SEO dünyasına yeni katıldıysanız, anahtar kelime araştırmasının ne kadar değiştiğini görmek sizi şaşırtabilir.
İlk zamanlarda tüm içeriği anahtar kelimelerle doldurma anlayışı vardı. Doğru bir stile sahip olan bir içeriğe gerekli gereksiz yüzlerce anahtar kelime eklemeye keyword stuffing adı veriliyordu. Bu anahtar kelime doldurma furyası bir süre boyunca gerçekten de işe yaradı. Bu sayede pek çok website sıralamada yükseldi ve daha fazla trafik almayı başardı. Elbette zaman içerisinde Google bunun bir kandırmaca olduğunun farkına vardı ve keyword stuffing denilen bu uygulama tarihe karıştı. Şimdilerde ise eğer içeriğinizi anlamlı anlamsız anahtar kelimelerle doldurursanız muhtemelen kısa süre içerisinde spam ve ceza yersiniz.
Geçmişte arama motoru optimizasyonu piyasası bugün olduğundan oldukça farklıydı. Alanında uzman kişiler genellikle hızlı ilerlemenin yollarını biliyor ve bunun için farklı taktikler geliştiriyordu. Elbette bu taktiklerin bir çoğu çok da etik şeyler değildi. Yalnızca tıklama almak için üretilen içerikler ve reklam alarak kazanılan yüklü miktar paradan sonra Google bu duruma bir dur dedi.
Google Panda
SEO alanında yapılan kandırmacaları ortadan kaldırmaya karar veren Google, algoritmasında köklü bir değişikliğe gitti. Bu değişikliğe de Google Panda adı verildi. Her ne kadar Google Panda ismi kulağa çok şirin gelse de bu yeni algoritma SEO uzmanlarının çok canını sıktı. Google Panda algoritması sayesinde artık yalnızca tıklama ve reklam için yayınlanan düşük kaliteli içerikler başarıya ulaşamıyordu. Ayrıca Google Panda sıralamaları aylık şekilde yayınladığı için sıralamanızın ne kadar kötü olduğunu ay sonunda gördüğünüz zaman bu durum tam anlamıyla bir şok etkisi yaratıyordu.
Google Panda ortaya çıkar çıkmaz pek çok site kısa bir süre içerisinde cezalandırıldı. Ayrıca yalnızca tıklama için kurulan siteler de bu algoritma ile tarihe karıştı. Günümüzde SEO uzmanları Google Panda algoritmalarına alıştığı için ilk başlardaki krizler artık yaşanmıyor. Fakat yine de kalitesiz içerikler üretmeye devam eden kişiler bu algoritmadan kaçmayı hâlâ başaramıyor. 2011 yılında piyasaya sürülen bu uygulama sayesinde artık içerik üreticileri çok daha kaliteli içerikler üretmenin birçok yolunu biliyor.
Eğer Google Panda tarafından cezalandırılan websiteleri arasında siz de varsanız bu durumu tersine çevirmenin mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Her şeyden önce kaliteli içerikler üretmek sizi olduğunuzdan çok daha iyi bir konuma taşıyacaktır. Eğer sitenizde başka yerlerden kopyaladığınız şeyler varsa onları ortadan kaldırın. Böylece özgün ve ilgi çekici olmayı başarabilirsiniz. Ayrıca hedef kitlenizle iletişim kurmayı da kesinlikle unutmayın. Bu onların aklında kalmak ve sizi tercih etmeleri için son derece önemli bir adımdır. Tüm bunları gerçekleştirerek Google Panda cezalarından kurtulabilir ve kaliteli bir siteye sahip olabilirsiniz.
Google Penguin
SEO’yu baştan aşağı değiştiren uygulamalardan bir diğeri de Google Penguin. Bu algoritma 2012 yılında geliştirildi ve doğrudan spam bağlantı oluşturan uygulamaları hedefine aldı. Manipülatif oluşumlara karşı hazırlanmış olan Google Penguin’in bu adı nereden aldığı ise hâlâ bir merak konusu. Bu algoritma ortaya çıkmadan önce internet sitelerindeki bağlantı hacmi sıralamayı akıl almaz derece etkiliyordu. Başka bir deyişle, organik bir arama yaptığınız zaman karşınıza ilk sıralarda düşük kaliteli içeriklerin çıkma ihtimali çok daha yüksek oluyordu. Fakat herkesin çok iyi bildiği gibi Google’ın böyle bir şeyi kabul etmesi mümkün değildi ve bu konuda tutumunu Google Panda ile göstermişti. Bu yüzden Google Penguin algoritması Google’dan tam da beklenen bir hamleydi diyebiliriz.
Google Penguin sayesinde artık spam ve manipülatif içeriklerin sayısı çok daha azaldı. Ayrıca bu uygulama, özgün ve kaliteli bağlantıları da ödüllendirmeyi unutmadı. Yeni algoritma ile kaliteli içerikler paylaşan internet siteleri kendilerine sıralamalarda çok daha yüksek yerler bulmayı başardı. 2012’de piyasaya sürülmesinden bu yana Penguin algoritmasında bir dizi güncelleme ve yenileme yapıldı.
Google Hummingbird
Anahtar kelime araştırmasını değiştiren algoritmalardan bir diğeri de 2013 yılında ortaya çıkan Google Hummingbird. Google Panda ve Penguin’den farklı olarak bu algoritma bir revizyon yapılmak için çıkarıldı. Bu algoritmanın amacı kullanıcıların arama motorlarında yaptığı sorgular ile alakalı sonuçları birbiriyle eşleştirmek denilebilir. Ayrıca önceki algoritmaların aksine Hummingbird olumsuz sonuçlar doğurmadı. Aksine, trafiğin artmasına, hedef kitlenizin size daha kolay ulaşmasına yardımcı oldu.
Google Rankbrain
Google RankBrain’in arama sonuçlarını belirleme konusunda bir devrim olduğunu söylemek hiç de abartı olmaz. Geçmişte pek çok algoritma tanıtılmış olsa da tartışmasız hiçbiri RankBrain kadar önemli bir değişiklik meydana getirmedi. Google Rankbrain ile arama sonuçlarında makine öğrenimi ilk kez devreye girdi. Peki ama tam olarak ne amaçla üretildi bu Google Rankbrain?
RankBrain, Google’ın bir arama sorgusunun olası kullanıcı amacını daha iyi bir şekilde anlayabilmesi için oluşturulmuş bir sistemdir. Bu devrim niteliğindeki sistem 2015 baharında piyasaya sürülmüştür. Kısaca ifade etmemiz gerekirse, RankBrain, Google’ın arama sonuçlarını sıralamak için kullandığı bir makine öğrenimi algoritmasıdır. Ayrıca bu gelişmiş algoritma Google’ın arama sorgularını işlemesine ve anlamasına yardımcı olur.
RankBrain, anahtar kelimeleri anlar ve insanların sonuçlar ile nasıl bir etkileşime girdiğini ölçer. Aslında kullanıcı memnuniyetini tespit eder demek de doğrudur. Eskiden “küçük” “konsol” ve “kırmızı” kelimelerini arama çubuğuna yazdığınız zaman Google binlerce sonuç arasından aradığınız ürünü bulmanızı bekliyordu. Google Rankbrain ise doğrudan size “kırmızı Nintendo switch” sonucunu çıkarabiliyor. Yani önceleri Google, arama sorgunuzdaki kelimeleri bir sayfadaki kelimelerle eşleştirmeye çalışıyordu. Fakat RankBrain ise tıpkı bir insan gibi aslında ne demek istediğinizi anlamaya çalışıyor.
Bu algoritma öncesinde piyasaya sürülen diğer tüm algoritmalar mühendisler tarafından manuel olarak programlanmıştır. Fakat Rankbrain ise tüm algoritmayı kendisi ayarlar ve kendi başına karar verir. Anahtar kelimeye odaklı bir şekilde çalışan bu algoritma içeriklerin uzunluğu, kalitesi ve backlinklerin önemini kendi özel sistemine göre belirler. Bu belirlediği sonuçlar ile Google’da arama yapanların yeni arama sonuçlarını kıyaslar ve nasıl etkileşime girdiklerini inceler. Eğer kullanıcılar yeni algoritmayı daha çok beğenirse bu şekilde kalır. Daha az etkileşim ortaya çıkarsa RankBrain eski algoritmayı geri alır.
Google Rankbrain’i bu kadar özel yapan özelliği ise gerçekten şu zamana kadar işe başlamış olan en zeki Google çalışanı olmasıdır. Google tarafından gerçekleştirilen bir araştırma sırasında Google yetkilileri, bir grup mühendisten belirli bir arama için en iyi sayfayı seçmelerini istemiş ve aynı görevi RankBrain’e de vermişler. Sonuç olarak RankBrain, dünyanın en zeki insanları arasında yer alan Google mühendislerini %10 oranında geride bırakarak ne kadar başarılı bir algoritma olduğunu kanıtlamış.
Google Bert
Google Bert, Google tarafından yayınlanan en yeni ve güncel algoritmadır. “Bidirectional Encoder Representations from Transformers” kelimelerinin baş harflerinden meydana gelmiştir. Bu algoritmanın amacı, arama motoruna yazılan kelimeleri daha iyi anlayarak kullanıcıların karşısına daha doğru ve nokta atışı sonuçlar çıkarmaktır. Diğer bir deyişle BERT, aramalardaki kelimelerin nüanslarını ve bağlamını daha iyi anlamaya çalışır ve bu sorguları daha alakalı sonuçlarla eşleştirir.
Ayrıca Google Bert algoritması uzun ve karışık cümleleri anlamakta da son derece başarı elde etmiştir. Bağlaçların görevini anlamış olan yapay zekâ, kullanıcıların arama niyetini algılamakta çok daha başarılıdır. Böylece kullanıcılar aradıkları sonucu çok daha hızlı bir şekilde bulabilir ve yaptıkları aramadan daha çok memnun olurlar.
Google Bert algoritmasından sonrasında SEO yönetiminde dikkat edilmesi gereken bazı yazısız kurallar ortaya çıkmıştır. Bunlara dikkat ettiğiniz zaman sıralamada yükselmek ve organik tıklamalar almak da kaçınılmaz olacak. Dikkat edilmesi gereken detayları şöyle sıralayabiliriz;
- Özgün ve doğal bir içerik hazırlamak.
- İçeriklerinizin kullanıcılar için fayda sağlayacağından ve onların ilgisini çekeceğinden emin olmak.
- Ürettiğiniz içerikleri yalnızca arama motorlarında üst sıralarda yer almak için değil, kullanıcıların memnuniyetini kazanmak için hazırlamak.
- Hedef kitlenizin sorabileceği soruları bilmek ve ona yönelik içerikler üretmek.
- Kalitesiz içeriklerde olduğu gibi sırf dikkat çekmek için yanıltıcı başlık seçiminden uzak durmak.
Anahtar Kelime Araştırması Neden Yapılmalıdır?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi anahtar kelime araştırması yapmak, işletmenizi aramalarda çok daha üst sıralara yerleştirmek için son derece önemli bir süreçtir. Anahtar kelime SEO sürecinde oldukça hayati bir öneme sahiptir ve doğru kelimeleri seçtiğiniz zaman organik tıklamalar alarak hedef kitlenize kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Anahtar kelime araştırması yapmanın önemini ve avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Google ve diğer arama motorları, işletmenizin ne olduğunu ve ne hakkında iş yaptığını bildiği zaman internet sitenizi sıralayabilir. Bu yüzden, internet sitenizin farklı sayfalarında farklı anahtar kelimeler kullanmak, arama motorlarının sizi bu anahtar kelimeler için sıralamasına yardımcı olur. Böylece hedef kitlenizin karşısına çıkma ve dikkatini çekme ihtimaliniz de artacaktır.
- Hedef kitlenizi ne kadar tanıyor olursanız olun, onların tam olarak ne aradığını bilmeniz mümkün değildir. Anahtar kelime araştırması sayesinde hedef kitlenizin sorgularını varsaymak yerine gerçekten öğrenebilir ve ona göre düzenlemeler yapabilirsiniz.
- Her işletme öncelikle kendi yaptığı işi ve ait olduğu sektörün özelliklerini bilmelidir. Yaptığınız işi doğru bir şekilde tanımlayabilmek ilerleme stratejileri belirlemeniz açısından kritik bir önem taşır. Fakat yeni bir işletmeyseniz ve işinizi tam olarak anlatmayı başaramıyorsanız, anahtar kelimeler bu konuda size yardımcı olabilir. Anahtar kelime araştırması yaparak ve kendiniz için doğru anahtar kelimeleri belirleyerek kim olduğunuzu daha kolay bir şekilde anlayabilirsiniz.
- Anahtar kelime araştırması yapmak önemlidir çünkü bu araştırmanın sonucunda çok önemli bilgiler edinirsiniz. Anahtar kelimeler, sıralamada nerede olduğunuz, hangi anahtar kelimelerin sıralanmasının kolay olduğu ve rakiplerinizin hangi anahtar kelimeler için sıralandığı gibi hayati bilgileri size söyleyebilir.
- Anahtar kelime araştırması, herhangi bir dijital pazarlama kampanyasının başlangıç noktası olsa da bu devam eden bir süreç hâline gelmelidir. Anahtar kelimelerinizi sık sık kontrol etmeli ve rakiplerinize kıyasla nasıl bir sıralamada olduğunuzu öğrenmelisiniz.
- Anahtar kelime araştırması yaptıktan sonra elde ettiğiniz sonuçlardan faydalanarak içerik üretebilir ve diğer SEO stratejilerinden de yardım alarak hedef kitlenizden ilgi görebilirsiniz.
Anahtar Kelime Araştırması Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Anahtar kelime araştırmasının önemini ve size kazandıracağı avantajları anladığımıza göre bu işlem sırasında nelere dikkat etmek gerektiğine odaklanabiliriz. İçerik pazarlaması çalışmalarınızın başarıyla sonuçlanması için dikkat edebileceğiniz bir takım detaylar var. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
Hedeflerinizi Önceden Belirleyin
Herkes arama sonuçlarında internet sitesinin ilk sıralarda görünmesini ister. Bir işe başlarken her işletmenin nihai hedefleri arasında kolay bulunabilir olmak vardır. Fakat gerçekte, arama motorlarındaki rekabet sıralamada yükselmeyi zorlaştırabilir. Bundan ötürü işletmeniz için belirlediğiniz hedefler ışığında bir anahtar kelime araştırması yapmak sizi başarıya taşımakta oldukça etkilidir. Her ne kadar reklamlara para vererek de sıralamanızı yükseltebiliyor olsanız da bu size kesin bir müşteri memnuniyeti sunmaz ve başarıyı garantilemez. Diğer bir yandan, hedeflere yönelik anahtar kelime araştırması ile başarıyı garanti edebilirsiniz.
Hedef Kitlenizi İyi Tanıyın
Anahtar kelime araştırmasının her aşamasına hedef kitlenizi dâhil etmelisiniz. Eğer çok çeşitli ve geniş bir kitleye hitap ediyorsanız gruplara ayırma yöntemini kullanabilirsiniz. Kapsamlı bir anahtar kelime araştırması sayesinde internet sitenizdeki her sayfanın farklı bir gruba hitap etmesini sağlayabilirsiniz. Geniş düşünmek ve hedef kitlenizi iyi bir şekilde tanıyor olmak, sizi olduğunuz yerden çok daha ileriye taşıyacaktır.
Geniş Bir Listeye Sahip Olun
Rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimeleri analiz etmek mutlaka işinize yarayacaktır fakat bununla sınırlı kalmak sizi bir yere kadar başarıya taşır. Uzun bir beyin fırtınasından ve detaylı anahtar kelime araştırmasından sonra kapsamlı bir listeye sahip olabilirsiniz. Bu geniş liste sayesinde pek çok farklı anahtar kelime ile kullanıcıların karşısına çıkabilir ve organik tıklanma oranlarını artırabilirsiniz.
İlerlemenizi Takip Edin
Anahtar kelime araştırmanızı yaptıktan ve uyguladıktan sonra mutlaka ne durumda olduğunuzu ve ne kadar başarı elde ettiğinizi kontrol edin. Eğer ilerlemenizi kontrol etmezseniz, stratejilerinizin başarılı olup olmadığını bilmeniz mümkün değildir. Bu işlem için sıralama kontrol araçlarından yardım alabilirsiniz. Kendinizi önceki aylarla kıyaslayarak doğru anahtar kelimeler kullanıp kullanmadığınızı tespit edebilir ve ona göre aksiyon alabilirsiniz.
Rakiplerimizin Kullandığı Anahtar Kelimeler Neden Önemlidir?
Günümüzde hangi işe girerseniz girin güçlü ve yoğun bir rekabetle karşı karşıya kalırsınız. Kendi rakiplerinizin satışa sunduğu tüm ürün ve hizmetleri ezbere biliyor olabilirsiniz. Hatta nasıl bir pazarlama stratejisine sahip olduklarından da haberdar olabilirsiniz. Fakat yalnızca bunları bilmek size çok da büyük bir fayda sağlamaz. Onlardan birkaç adım önde olabilmek için rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimeleri de biliyor olmalısınız. Çünkü yüksek sıralarda yer almak, vahşi bir rekabetin içerisine girmek demektir. Rakip anahtar kelime analizi yapmanız, onları sizden daha ileriye taşıyan özelliklerini öğrenmenizi sağlar. Böylece rakiplerinizi nasıl geride bırakabileceğinizi de tespit edebilirsiniz.
Rakip anahtar kelime analizi yapmak onların güçsüz yanlarını keşfetmenize olanak sağlar. Bu noktalara odaklanarak boşluğu doldurabilir ve ortak hedef kitlenizi kendinize doğru çekebilirsiniz. Bu da doğrudan SEO sıralamanızın yükselmesine ve daha çok tıklama almanıza imkân sağlar. Ayrıca bu analiz sayesinde yeni stratejiler belirleyebilirsiniz. Örneğin rakiplerinizin ilgi göstermediği, popüler olmayan anahtar kelimeleri kullanmayı tercih ederek daha fazla kişinin ilgisini çekebilirsiniz.
Anahtar Kelime Araştırmalarımızın SEO’umuza Faydaları Neler Olur?
Google sürekli olarak algoritmalarını ve kurallarını değiştirse de anahtar kelime araştırmalarının SEO açısından önemi hiçbir zaman değişmedi. SEO uygulamaları önem kazanmaya devam ettikçe anahtar kelimeler de aynı şekilde gitgide daha önemli bir hâle geliyor. Hatta bu ikisini birbirinden ayırmak mümkün değil diyebiliriz. Bu yüzden anahtar kelime araştırması yapmak SEO açısından pek çok önemli fayda sağlar.
Anahtar Kelime Araştırması Sayesinde Sitemizin Ziyaretçileri Artar mı?
Herkesin bildiği gibi SEO demek rekabet demektir. Sonsuz bir denizin içerisinde kendinizi göstermek ve fark yaratmak için SEO’dan yararlanırsınız. Elbette bu sürecin sonucunda birçok işletmenin amacı ziyaretçi sayısını artırmaktır. Anahtar kelime araştırması yapmak SEO’nuzun ekmeğine yağ sürer ve markanızı çok daha sağlam bir hâle getirir. Arama motorlarını memnun etmek ve ziyaretçi sayınızı artırmak için anahtar kelime araştırması yapmak son derece etkili bir yöntemdir. Doğru anahtar kelimeleri kullanmak daha çok insanın karşısına çıkma ihtimalinizi artırır. Ayrıca doğru bir hedef kitleye ulaşmayı başarırsanız insanlar siteniz ile ilgilenir ve doğrudan organik tıklamalarınız artar. Unutmamalısınız ki SEO yöntemlerini iyi uygulamak sizi başarıya ulaştırır. Anahtar kelime analizi de en önemli SEO yöntemlerinin başında gelir.
İçeriklerimiz İçin Anahtar Kelime Araştırması Yapmak Neden Bu Kadar Önemlidir?
Anahtar kelime araştırması yapmanın amacı, kullanıcıların Google’da ve diğer büyük arama motorlarında aradıkları kelimeleri ve kelime öbeklerini bulmaktır. Bu kelimeleri bulduktan sonra içeriğinizi şekillendirmekte kullanmanız sizi başarıya götürür. Böylece hem içeriği nasıl hazırlayacağınız konusunda daha iyi bir planlama yapabilir hem de arama motorlarında daha çok görünür olabilirsiniz.
Anahtar Kelime Araştırması Yaparken En Çok Kullanılan Araçlar Hangileridir?
Semrush
Anahtar kelime araştırması için kullanılan araçlardan en çok tercih edilenler arasında Semrush başı çekmektedir. Pek çok araçtan daha pahalı olsa da bu araç gerçekten detaylı bir araştırma yapmak isteyenler için ideal bir seçim olacaktır. Semrush, trafik ve arama hacmi verilerinden tutun, içerik odaklı anahtar kelime araştırmasına ve rekabetçi anahtar kelime analizine kadar çok çeşitli anahtar kelime araştırma araçları sunar.
Bu aracı farklı kılan özelliklerin başında rekabetçi anahtar kelime analizi gelmektedir. Semrush’ın size sunduğu özellikler sayesinde rakip işletmelerin internet sitelerine girebilir ve sizin kullanmadığınız anahtar kelimeleri sıralayarak ve denetleyerek yeni fırsatlar bulabilirsiniz.
Ahrefs
Ahrefs, anahtar kelime araştırması, backlink, rakip analizi, sıralama takibi ve site denetimleri için araçlar içeren bir SEO programıdır. Kullanıcılarına gelişmiş özellikler sunan Ahrefs dijital pazarlama profesyonelleri baz alınarak tasarlanmıştır ve genellikle onlar tarafından tercih edilmektedir. Google sıralamalarında başarı elde etmek için bu popüler SEO aracı oldukça fayda sağlar. Ahrefs’i Google, YouTube ve Amazon için anahtar kelime araştırması yapma amacıyla kullanabilirsiniz.
Keyword Tool
Keyword Tool hem ücretli hem de ücretsiz olarak yararlanabileceğiniz bir anahtar kelime aracıdır. Ücretsiz versiyonu kullanacağınız zaman üyelik bile gerektirmez. Bu yönüyle, hızlı sonuçlar elde etmek isteyenler için ideal bir uygulamadır. Keyword Tool, Google’ın arama önerilerini otomatik olarak oluşturarak herhangi bir konuyla ilgili binlerce yeni uzun kuyruklu anahtar kelime keşfetmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca anahtar kelime önerileri, seçtiğiniz dile göre üretildiği için de kullanımı çok pratiktir.
Ubersuggest
Neil Patel tarafından geliştirilmiş olan Ubersuggest anahtar kelime aracı, kelimelerin aranma hacmini görebileceğiniz bir uygulamadır. Google, Youtube ve Amazon için kullanabilmektedir. Bir Chrome eklentisi olan Ubersuggest ücretsiz olarak kullanılsa da son derece detaylı sonuçlara ulaşmanızı sağlar. Bu araç ile anahtar kelimelerin aylık aranma hacmini görebilir ve rekabet ettiğiniz internet siteleri hakkında veri elde edebilirsiniz.
Google Anahtar Kelime Planlayıcı
Google anahtar kelime planlayıcı da ücretsiz olarak kullanabileceğiniz uygulamalardan bir tanesidir. Fakat anahtar kelime planlaması yapmanıza olanak sağlayan bu aracı ücretsiz olarak kullanabilmek için bir şart var: Aktif bir Google Reklamlar hesabına sahip olduğunuz müddetçe bu aracı ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Sürekli reklam kampanyaları yapıyorsanız, bu uygulama sizin için hem yeterli hem de kârlı olacaktır.
Moz
Anahtar kelime araçları arasında en çok bilinen ve tercih edilenlerden bir tanesi Moz Keyword Explorer uygulamasıdır. Bu araç sizlere yaptığınız anahtar kelime araştırması hakkında oldukça detaylı raporlar verir. Anahtar kelimelerin aranma oranları, hacimleri, rağbet gören anahtar kelimeler ve benzeri daha pek çok bilgiye tek tıkla ulaşmanızı sağlar.
KWFinder
KWFinder hem ücretli hem de ücretsiz kullanım olanağı sunan araçlar arasındadır. Son derece basit bir tasarıma ve kullanıma sahip olduğundan, profesyonel olmayan kişiler için de kullanıma uygundur. KWFinder’ı kullanmak için birkaç saniye içerisinde üyelik oluşturmanız yeterlidir. Daha sonrasında hangi dilde arama yapmak istediğinizi belirleyerek uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz.