
- 1. B2B (Business to Business) Pazarlama Nedir?
- 2. Firmadan Firmaya (B2B) Pazarlama Modelinin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
- 3. B2C (Business to Consumer) Pazarlama Nedir?
- 4. B2C Pazarlamanın Şirketinize Faydaları Nelerdir?
- 5. B2B Pazarlama ile B2C Pazarlama Arasındaki Farklar Nelerdir?
- 6. B2B ve B2C Pazarlama Stratejileri Nelerdir?
- 7. Türkiye’de ve Dünyada B2B ve B2C Pazarlamanın Örnekleri Nelerdir?
B2B (Business to Business) Pazarlama Nedir?
Türkçeye firmadan firmaya şeklinde çevrilebilen B2B pazarlama, müşterileri başka şirketler olan işletmeleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Ülkemizde yaygın olarak tercih edilen bir pazarlama modelidir. Bu iş modelinde tüm alım satım işlemleri internet üzerinden gerçekleşir. B2B pazarlama prensibi ile faaliyet gösteren şirketlerin en temel amacı birbirlerini geliştirmektir. Bu duruma dijital pazarlama çalışmaları yapan bir firmanın, kendi yetkinliği yetersiz kaldığında başka bir ajanstan SEO danışmanlığı hizmeti almasını örnek olarak göstermek mümkündür. Bu hizmeti alarak dijital pazarlama çalışmaları yapan firma, kendini SEO alanında geliştirme imkânı elde eder. Aynı zamanda danışmanlık hizmeti sunan şirket de SEO hizmeti vererek kendi sektöründe gelişme kaydeder.
B2B Neden Önemlidir ?
B2B, e-ticaret dışında birçok alanda kendine yer bulan bir modeldir. Serbest piyasanın işleyişi açısından da büyük önem arz eder. B2B iş modelinin bir başka önemi de müşteri portföyünü daha hızlı ve doğru bir biçimde oluşturmaya olanak sağlamasıdır. Bu sayede B2B firmaları, hedef kitlelerini daha yakından tanıma fırsatı yakalar.
B2B pazarlama iletişimi internet üzerinden gerçekleştirildiği için de firmalar açısından birçok alanda kolaylık sağlar. B2B pazarlama modelinin müşteriler için ulaşılabilir olması ve bu sayede dünyanın öbür ucundan bile alışveriş yapabilme imkânı sunması önemli olan diğer noktalardan biridir. Tüm bunlara ek olarak bu modelin daha yüksek bir yatırım getirisi sağlama açısından da önem arz ettiğini söylemek mümkündür.
Firmadan Firmaya (B2B) Pazarlama Modelinin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Günümüzde alışveriş yaparken e-ticaret platformları sıkça tercih edilir. Böylece geleneksel yöntemlerle hareket eden firmalara karşı B2B pazarlama modelini benimseyen şirketler büyük oranda rekabet üstünlüğü sağlar. Bunun yanında B2B pazarlama yöntemleri firmalara birçok alanda avantaj sağlar. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
- 7/24 ulaşılabilirlik
- Zaman tasarrufu
- Müşteri isteklerini daha kolay anlama olanağı
- Dünyanın her yerinden alışveriş yapabilme imkânı
- Yüksek verimlilik ile çalışma
- Tedarikçi seçimi için daha geniş seçenekler
- Düşük maliyet
- Daha hızlı ve kolay alışveriş deneyimi
- Yüksek müşteri memnuniyeti
- Etkili bir süreç yönetimi
Bu pazarlama modelindeki faaliyetler perakende satışlar kadar değişken değildir. Dolayısıyla B2B modeli ile faaliyet gösteren firmalar, sundukları ürünlerin ve hizmetlerin kalitesini koruyarak müşterileriyle uzun yıllar çalışabilir. Böylece söz konusu avantajlardan uzun yıllar boyunca faydalanmaları mümkün olur.
B2C (Business to Consumer) Pazarlama Nedir?
B2C pazarlama, firmaların ürünlerini veya hizmetlerini dijital platformlar üzerinden satışa çıkarması şeklinde tanımlanabilir. Bir e-ticaret sitesi üzerinden yapılan alım ve satım işlemleri, bu iş modelinin prensiplerine göre gerçekleştirilen ticari faaliyetlere örnek gösterilebilir. B2C, kendi içerisinde ikiye ayrılır. Sanal alışveriş mağazaları bu iş modeline dâhildir. Ürünlerin fabrika çıkış fiyatından sanal mağazalar aracılığı ile tüketiciye ya da perakende firmalarına satılması ise B2C’nin bir diğer türüdür. Her iki modelde de B2C firmaları, satışa çıkardıkları ürünleri ve bunların fiyatlarını açık bir şekilde belirtir. Ürünlerin fiyatları, teslim koşulları, garanti süreleri gibi hususlar üreticiler tarafından belirlenir.
B2C Neden Önemlidir?
B2C pazarlama, doğrudan müşteriyle irtibatta olmanızı sağlar. Müşteri yorumları, şirketleri rekabet açısından öne geçirme konusunda oldukça önemlidir. B2C iş modelinde herhangi bir aracı olmadan müşteri yorumlarına kolayca ulaşılabilir. Bu sayede şirketlerin müşteri isteklerine göre kendilerini optimize etmeleri kolay bir hâle gelir. Diğer iş modellerine kıyasla B2C’nin müşteri potansiyeli çok daha fazladır. Böylece firmaların hedef kitlelerine ulaşması da kolaylaşır.
B2C Pazarlamanın Şirketinize Faydaları Nelerdir?
B2C pazarlama, doğrudan ve aracı olmadan müşteriye ulaşır. Bu sayede şirketler, müşterilerinin isteklerini ve taleplerini kolaylıkla takip etme şansına sahip olur. Türkiye’de en sık kullanılan iş modellerinden biri olan B2C, şirketler için çok sayıda avantaj sağlar. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Hedef kitlelerin isteklerini daha kolay öğrenme imkânı
- Dünyanın öbür ucundaki insana bile satış yapabilme olanağı
- Satışların daha hızlı gerçekleşmesi
- Birkaç tıkla ürüne ulaşma fırsatı
- Yüksek kazanç
- Küresel pazarda yer edinme imkânı
- Düşük maliyet
Firmalara avantaj sağlayan bu modeli benimseyenlerin dünya çapında satış yapmaları diğer pazarlama yöntemlerini kullananlara göre çok daha kolaydır. Ayrıca bu iş modelinin sunduğu potansiyel müşteri kitlesi de diğer yöntemlere kıyasla daha fazladır. Sonuç olarak B2C’nin firmalara pek çok farklı alanda sayısız kazanım sağladığını söylemek mümkündür.
B2B Pazarlama ile B2C Pazarlama Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bahsi geçen iki iş modeli, temelde benzer çalışma prensiplerine sahip olmasına rağmen birçok yönden farklılık gösterir. B2B ve B2C farkı, ürün merkezli ve müşteri merkezli pazarlama açısından ele alınabilir.
- B2B modelini benimseyen firmalar birbirleriyle daha uzun süreli çalışır. Dolayısıyla iki şirket arasındaki alım ve satım işlemlerinin hacmi yüksektir. Ancak söz konusu B2C pazarlama olduğunda bir müşterinin aynı firmadan tekrar alışveriş yapacağının garantisi yoktur.
- B2B firmalarının karar verme süreçleri nispeten daha yavaştır. Bu iş modeli ile çalışan şirketlerde bir karar alınabilmesi için pek çok kişinin onayı gerekir. Dolayısıyla işleyiş yavaşlar. B2C pazarlamada ise karar veren tek kişi müşteridir. Müşteri, isteklerini bildiği sürece kendi kararını verir ve istediği firmadan dilediği ürünü kimsenin onayına ihtiyaç duymadan satın alır.
- B2B pazarlama aşamalarından biri olan fiyatlandırma konusunda firmalar ortak bir karar almak zorundadır. Ayrıca taraflar fiyat için birbirleriyle pazarlık yapabilir. Ancak B2C pazarlamada müşteriler, firmaların belirledikleri fiyatları kabul etmek zorundadır.
- B2B firmalarında pazarlama faaliyetlerini satış ve pazarlama ekibi yürütür. B2C pazarlama tekniklerinin önemli bir kısmı sosyal medya gibi dijital platformlar üzerinden gerçekleştirilir.
B2B firmalarının aralarındaki ortaklık süreci tamamen mantıksal olarak ilerler. Bu işletmelerin odağında birbirlerinden faydalanmak yatar. B2C pazarlamanın odak noktası ise müşterilerin alışveriş sonrasında markayla kuracakları bağdır.
B2B ve B2C Pazarlamanın Müşteri Açısından Farklar Nelerdir?
B2B ve B2C modellerinin müşteriler açısından da farkları vardır. Örneğin, B2B müşterileri ürünlerin kendilerine olan maddi getirisine odaklanır ve satın alma işlemi sırasında duygusal bir yaklaşım benimsemez. B2C müşterileri ise duygusal bir bakış açısıyla yaklaşarak satın alacakları ürünün kendileri için ne kadar fayda sağlayacağına odaklanır. Ayrıca B2B müşterileri satın alacakları ürünün zamandan ve maddiyattan kendilerine ne kadar tasarruf sağlayacağına da önem verir. Ancak B2C müşterileri sadece faydaya ve sonuca odaklanır.
B2B ve B2C Pazarlama Stratejileri Nelerdir?
B2B pazarlama stratejileri oluşturulurken pazar yeri hakkında derinlemesine araştırma yapılmalıdır. Bu noktada müşteriler açısından marka bilinirliği oldukça önemlidir. Dolayısıyla B2B firmaları markalarını geliştirmeli, iç iletişimlerini ve marka uyumluluklarını mutlaka artırmalıdır. Ek olarak B2B için e-posta pazarlaması çok büyük önem arz eder. B2C firmalarının ise öncelikleri hedef kitlelerini pazarlama faaliyetlerine maruz bırakarak onların dikkatini çekmektir. Bu sebeple en önemli B2C pazarlama stratejilerinin arasında web site geliştirme, sosyal medya pazarlama ve SEO yer alır. Tüm bunlara ek olarak mutlaka her iki iş modelinin de odağı, hedef kitlelerinin ihtiyaçları ve ilgi alanları olmalıdır.
Türkiye’de ve Dünyada B2B ve B2C Pazarlamanın Örnekleri Nelerdir?
B2B firmalarının Türkiye’de başarılı örnekleri vardır. Ancak dünyadaki B2B pazarlama örneklerine bakıldığında Türkiye’deki platformların nispeten küçük olduklarını söyleyebiliriz. B2B prensipleri Türkiye’de dünyaya oranla daha az tercih edilmektedir. Türkiye’de bu iş modeline uyan son dönemdeki en başarılı şirketler şunlardır:
- Tradeturkey.com
- Turkticaret.net
- Kobinet.org.tr
- Turkfreezone.com
- Turkishexporter.net
Dünyada ise en başarılı B2B firma örneklerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Alibaba.com
- Globalsources.com
- Linkedin.com
- Hoovers.com
- Compass.com
- Europages.com
- Rusbiz.com
Türkiye’de B2C prensiplerini benimseyen çok güçlü firmalar bulunur. Dünyadaki ve Türkiye’deki B2C örnekleri şunlardır:
- amazon.com.tr
- trendyol.com
- hepsiburada.com
- gittigidiyor.com
- n11.com
- apple.com
- shop.canbebe.com.tr
- www.modalife.com
Özet olarak B2B ve B2C pazarlamanın dünyada ve Türkiye’de çokça örneğinin bulunduğunu söyleyebiliriz. Tercih edilen pazarlama modelinden bağımsız olarak firmaların hedef kitlelerini tanıması son derece önemlidir. Müşterilerinin hayatını kolaylaştırmayı odak nokta hâline getiren şirketler büyüyüp gelişmeye devam edebilir.