- 1. Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) Nedir?
- 2. Bounce Rate Kullanımı Neden Önemlidir?
- 3. Bounce Rate Nasıl Hesaplanır?
- 4. Bounce Rate Seviyesi Kaç Olmalıdır?
- 5. Bounce Rate’nin Yüksek Olma Sebepleri Nelerdir?
- 6. Bounce Rate Oranı Nasıl Kontrol Altına Alınır?
- 7. E-Ticaret Siteleri İçin Ortalama Bounce Rate Nedir?
- 8. E-Ticaret Sitenizde Bounce Rate Metriğinizi İyileştirmek İçin Neler Yapabilirsiniz?
Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) Nedir?
Dijitalleşen dünyada var olmak için etkili bir web sitesi dizayn etmek son derece önemlidir. Özenle seçilmiş bir domain adresi, kullanımı kolay bir web tasarımı ve metin içerikleri sitenizin daha fazla insana ulaşmasına olanak sağlar. Burada asıl hedef, kullanıcıların içeriğe ve hedeflere bağlı olarak sitenizde daha fazla vakit geçirmesini sağlamaktır. Çünkü kullanıcıların uzun süre vakit geçirdiği ve farklı sekmelere de tıkladığı bir web sitesi başarılı sayılabilir. İşte bounce rate kavramı burada devreye girer.
Peki bounce rate nedir? Türkçeye hemen çıkma olarak çevrilebilecek bu kavram, kullanıcıların sitenizde ne kadar zaman geçirdiğini gösteren bir orandır. Web sitenizin kullanıcılara ne denli ulaştığını bu veriye bakarak öğrenebilirsiniz. Ayrıca kullanıcıların başka sitelere sıçrayıp sıçramadığını görebilmeniz de mümkündür. Özet olarak hemen çıkma oranı, sitenizin ne kadar ilgi çekici olduğunu gösterir. Bounce rate ne demek sorusuna yanıt verdiğimize göre şimdi de bu kavramın önemine değinelim.
Bounce Rate Kullanımı Neden Önemlidir?
Hemen çıkma oranı, sitenizdeki tek sayfalık oturumların bir oranıdır. Yani belli bir arama faaliyetinden sonra gelen kullanıcıların başka sayfalara geçmeden sitenizden çıkma oranını verir. Yüksek hemen çıkma oranında genellikle ziyaretçiler sitedeki ana sayfada birkaç saniye durup ayrılır. Düşük hemen çıkma oranı olan bir sitenin sekmeleri arasında gezinme sayısı ise daha fazladır. Bu oran;
- Web sitenizin kullanıcılar tarafından kolay anlaşılır bir yapısının olup olmadığı
- Sitenizin arama motoru optimizasyonuna (SEO) uyumlu tasarlanıp tasarlanmadığı
- Kullanıcıların sitenizde aradığını bulup bulamadığı
- Ürün ya da hizmeti doğru tanıtıp tanıtmadığınızı
- Sitenizdeki reklamların ve diğer verilerin doğru kullanılıp kullanılmadığı
- Sitenizin profesyonelce görünüp görünmediği
- Görsellerin ve linklemelerin yerinde yapılıp yapılmadığı
- Sitenizin etkili bir ana sayfaya sahip olup olmadığı
- İlgili analizlerin yeterliliği noktasında pek çok çıkarım yapmanızı sağladığı için
önemlidir. Kısaca bounce rate sitenizin kalitesi konusunda ciddi veriler elde etmenizi sağlar. Bu veriler ışığında dizayn edilen bir web sitesinin trafiği yoğun, satış oranı ve tanınırlığı yüksektir. Dolayısıyla hemen çıkma oranının olabildiğince düşük tutulması sitenin başarısını doğrudan etkiler.
Bounce Rate Nasıl Hesaplanır?
Bounce rate, sitenize giriş yapan fakat tek bir sayfada vakit geçirip başka sekmelere tıklamadan siteden çıkan kullanıcı sayısı ile toplam ziyaretçi sayısının oranıdır. Yani bu rakam; hemen çıkma oranı = tek sayfalık oturumlar / oturum sayısı şeklinde hesaplanır. Bounce rate oranının olabildiğince düşük çıkması gerekir. Yüksek hemen çıkma oranı, sitenizin kısa süre ziyaret edildiğini ve kullanıcıların belirli nedenlerden ötürü sayfanızdan hemen ayrıldığını gösterir. Çeşitli analiz araçları bu oranların değişik parametrelere göre listelenmesini sağlar. Bu da site takibinizi daha rahat yapmanıza olanak tanır. Bounce rate nasıl hesaplanır sorusuna da yanıt verdiğimize göre artık ideal hemen çıkma oranlarına göz atabiliriz.
Bounce Rate Seviyesi Kaç Olmalıdır?
Bounce rate kaç olmalı sorusuna internet sitelerinin kuruluş amaçlarına göre farklı yanıtlar verilebilir. Blog yazılarının ve ilginç bilgilerin olduğu bir site ile uçak bileti satışı yapan bir sitenin hemen çıkma oranı aynı değildir. Bu anlamda internet ve e-ticaret siteleri özelinde bu oranının yüzde 35 ile 55 arasında olması gerektiği söylenebilir.
Kullanıcılar, sitelerinin kuruluş amacına göre oranı değerlendirmeye almalıdır. Yüzde 35 ile 55’in arasında ya da altında olan hemen çıkma oranı başarılı bir web sitesinin sinyallerini verir. Bu durumda sitede uygulanan çalışma sisteminin devam etmesinde yarar vardır. Fakat bounce rate yüzde 55’in üzerinde çıktığında ise siteyi iyileştirmek için pek çok adım atmak gerekiyor demektir.
Yüksek Olan Bounce Rate Nasıl Düşürülür?
Bounce rate oranını düşürmek için farklı tekniklere başvurmak gerekebilir. Fakat genel anlamda bounce rate nasıl düşürülür sorusunun yanıtı site iyileştirme çalışmaları yapmaktır. Özellikle sekme dizaynı ve SEO çalışmaları sitenin başarısını iyi yönlü olarak değiştirir. Ayrıca internet sayfanızı kullanıcı deneyimi odaklı bir biçimde tasarlamanız da sayfalar arası gezinme oranını ciddi şekilde arttırır. Çünkü kolay kullanılabilen, verimli bir biçimde dizayn edilen web siteleri kullanıcıların aradıklarını bulmalarını sağlayacağı için her zaman daha çekicidir. Bu nedenle site kullanıcı odaklı dizayn edilirse ziyaretçiler başka aramalara gerek kalmadan diledikleri ürün veya bilgiye ulaşabilir. Yani en temelde iyi bir site haritası yüksek bounce rate oranını düşürecektir.
Bounce Rate’nin Yüksek Olma Sebepleri Nelerdir?
Hemen çıkma oranının yüksek olmasının temel sebebi site dizaynıdır. Menü, alt sekme, kategori, arama butonu, görseller, metinler, reklamlar ve dahası internet sayfası ögelerine örnek gösterilebilir. Bir web sitesinde her unsuru yerli yerinde ve kolay kullanılabilecek şekilde tasarlamamak bounce rate rakamlarının yüksek çıkmasına neden olur. Çünkü yapılan araştırmalar site içerisinde aradığını bulmakta zorlanan kullanıcıların sadece birkaç saniye içerisinde sayfayı terk ettiğini ortaya koymaktadır. Bu problemi aşmak için ise sayfayı olabildiğinde sadeleştirmek ve site navigasyonunu anlaşılır hâle getirmek gerekir.
Bounce Rate Oranı Nasıl Kontrol Altına Alınır?
Bounce rate; site hızı düzenlemek, SEO uyumlu içerik oluşturmak, siteyi sadeleştirmek gibi pek çok adımın atılmasıyla kontrol altına alınabilir. Burada site verilerini doğru analiz etmek devreye girer. Sosyal medya yönlendirmeleri ve reklamların sayfaya olan katkıları da bounce rate verilerini etkiler. Bu veriler değerlendirilirken sitede bulunan doküman indirme, form doldurma, hemen tıklama gibi sekmelerin varlığını da hesaba katmak gerekir. Örneğin, web sitesindeki telefon ve mail gibi sekmeler de kullanıcıların hemen çıkma oranını etkileyecektir. Bu gibi unsurların da hesaba katılması ile hemen çıkma oranını kontrol altına almak kolaylaşabilir.
E-Ticaret Siteleri İçin Ortalama Bounce Rate Nedir?
E-ticaret sitelerinin temel amacı bir ürünün satışını gerçekleştirmektir. Dolayısıyla sayfaların tasarımları da bu amaç doğrultusunda yapılmalıdır. Kullanıcılara bir ürün ya da hizmet satmayı hedefleyen e-ticaret platformlarında hemen çıkma oranının genel olarak %10 ile %40 bandında olması gerekir. Sitenin bounce rate verileri bu orandan düşük ise oldukça başarılı bir çalışma sergileniyor demektir. Fakat %40’ın üzerinde hemen çıkma oranına sahip web sitesi bir dizi yeniliğe ihtiyaç duyar. Güncel, her zaman çekici ve başarılı bir web sitesi için bounce rate verilerinin sık sık analiz edilmesi gerekir. Bazen ufak dokunuşlar bile hemen çıkma oranın düşmesini sağlar.
E-Ticaret Sitenizde Bounce Rate Metriğinizi İyileştirmek İçin Neler Yapabilirsiniz?
Hemen çıkma oranı; evergreen içerik hazırlamaktan site trafiğini arttırmaya, arama motıru optimizasyonundan renk belirlemeye kadar pek çok unsura bağlı olabilir. Hemen çıkma oranını iyileştirmek için bu veriye etki eden faktörlerin başarısını artırmak gerekir. Aksi takdirde site güncelliğini yitirecek ve ziyaretçilerin birkaç saniye içerisinde farklı aramalar yapmalarına neden olacaktır. Bu durum; hangi amaçla kurulursa kurulsun tüm web sitelerinin başarısını, tanınırlığını ve kâr marjını olumsuz etkiler. Yazımızın bu bölümünde bir e-ticaret sitesinde bounce rate verilerini düşük tutmak için atılabilecek adımları sizler için derledik.
Sayfa Açılış Hızını İyileştirin
Bilgi teknolojilerinin ve hızın son derece önemli olduğu dijital çağda hiçbir kullanıcı yavaş yüklenen ve geç açılan bir sitede vakit geçirmek istemez. Çünkü e-ticeret platformlarının tercih edilme sebeplerinin arasında kullanıcılara zaman kazandırması ve pratiklik sunması bulunur. Dolayısıyla gerekli analizler ve iyileştirme faaliyetleri yapılarak web sitesinin mutlaka üst düzey hıza kavuşturulması gerekir.
Pop-up Kullanımı
İnternet sitelerinde gezinirken yeni bir sayfaya denk geldiğinizde bazen karşınıza aramanızla pek de ilgili olmayan sayfa yönlendirmeleri çıkar. Pop-up olarak da ifade edilen bu sayfa yönlendirmeleri kullanıcıların genelinin mesafeli yaklaştığı bir uygulamadır. Fakat doğru ve yerinde pop-up kullanımı, site trafiğini arttırmada ve hemen çıkma oranını düşürmede etkilidir.
Pop-up kullanımında son derece dikkatli davranmak gerekir. Çünkü aniden kullanıcıların önünde beliren yepyeni bir görsel web sitesi deneyimini olumsuz etkileyebilir. Burada pop-up kullanırken görsellerin yerinde ve zamanında çıktığından ve doğru yönlendirmeleri yaptığından emin olmak gerekir. Doğru yönlendirme sağlamayan pop-up kullanıcıyı rahatsız edecek ve kişilerin sitenizden hızlı bir biçimde ayrılmasına neden olacaktır.
CTA Butonu ve Optimizasyonu
Call to action, kısa adıyla CTA, Türkçede harekete geçirici mesaj anlamına gelmektedir. CTA’lar görsel içeriklerde buton şeklinde, yazılarda ise metin olarak dizayn edilebilmektedir. CTA kullanımında da temel amaç, sitenin hedefleri doğrultusunda kullanıcıların hızlı aksiyon almasını sağlamaktır. Hemen tıkla, şimdi satın al, bize ulaş gibi iletiler call to action örnekleri arasında sayılabilir. Bu gibi butonlar kullanıcıların sitenizde farklı sayfalara yönlenmelerini sağlar. Dolayısıyla tek bir sayfadan geri dönme oranı olan hemen çıkma rakamlarının düşmesini sağlar. Ayrıca hemen aksiyona yönlendirdiğinde doğru biçimde kullanımı sitelerin bilinirliğini ve kâr oranlarını arttırır.
CTA butonlarının rengi, boyutu, dizaynı ve konumu bile tıklanma oranlarını değiştirir. Bu noktada ideal olana ulaşmak için farklı tasarım tiplerinin denenmesi faydalı olacaktır. Örneğin buton şeklinde tasarlanmış bir CTA’nın rengini, yerini ve metnini değiştirmek site trafiğinin de değiştiğişmesini sağlar.
Okunabilirliği Artırın
Web sitenizin okunabilirliğini arttırmanın temel yolları arasında doyurucu ve faydalı içerikler sunmak bulunur. İçeriklerin kalitesi ve arama motoru optimizasyonu site trafiğinizi ve kullanıcıların kalma süresini artırır. Web sitelerini ziyaret eden pek çok kullanıcının temel hedefi bir şeyler görmek veya okumaktır. Bu anlamda kullanıcıların site amacına göre dizayn edilen içeriklere rastlaması sitenin çekiciliğini artırır. Bu yüzden hedef kitleye uygun görsel kullanmak, anahtar kelimeleri doğru seçmek, tüm zamanlara hitap eden özgün içerikler oluşturmak kaliteli bir web sitesi için gereklidir. Burada evergreen içerik kavramına da mutlaka değinilmelidir. Evergreen içerik; her zaman geçerliliğini koruyabilen ve sürekli tüketilebilecek içeriklerdir. Bunların hazırlanması daha detaylı bir çalışma gerektirir. Evergreen içerik çeşitleri sitenizin daima özgün ve güncel kalmasını sağlar.
Dışarıya Yönlendiren Linkler
Web sitesinde dışarıya açılan bir link verilecekse bunun yeni bir sekmede açılmasını sağlamak kullanıcıları ileri geri hareket etmekten kurtaracaktır. Bu da daha kullanışlı bir site tasarımı anlamına gelir. Çünkü ileri geri hareketler neticesinde bir çok kullanıcı sıkılarak siteden çıkış yapar. Ayrıca sitenizde aynı pencerede açılan external linkler, kullanıcıların sitenizden kaçmasına da neden olabilir. Bu da yine trafiğinizi düşüren önemli bir etkendir. Fakat bazen de dışarıya yönlendiren linklerin yeni bir sekmede açılmasını istemeyebilirsiniz. Örneğin; sosyal medya platformlarındaki sayfalarınız veya e-ticaret sitenize yönlendirme yaparken aynı sekmede hareket edilmesini isteyebilirsiniz. Bu durumda ilgili sayfalara event oluşturmak sitenizin bounce rate verilerini düşürecektir.
Rahat Navigasyon Şart
İster e-ticaret platformları ister diğer web siteleri olsun tüm bu sayfalar her yaştan ve düzeyden kullanıcının ziyaret edebileceği adreslerdir. Bu nedenle kullanışlı, anlaşılır ve hız kazandıran bir site navigasyonu sağlamak hemen çıkma oranını düşürür. Kullanıcıları oyalamayan, onların sitede verimsiz vakit geçirmelerine neden olmayan bir site dizaynı yüksek verimlilik sağlar. Çünkü aradığını bulamayan ve bulmak için de fazla vakit harcamak zorunda olduğuna kanaat getiren bir kullanıcı sitenizi terk edecektir. Bunu önlemek için de menü, arama alanı, iletişim adresleri, kategoriler, künye, belge ve doküman, görsel ve galeri gibi sekmelerin kolay bulunabilir şekilde tasarlanması şarttır. Aynı şey e-ticaret platformlarının ödeme ekranları için de geçerlidir.
Mobile Özel Tasarım Sunun
Mobil cihazlarla giriş yapılan bir sitenin bounce rate verileriyle masaüstü cihazlarla kullanılan bir sayfanın hemen çıkma oranı aynı değildir. Bu durumda sadece masaüstünde değil mobil cihazlarda da aktif olarak gezilebilecek bir web sitesi tasarlamak elzemdir. Çünkü akıllı telefon ve tablet kullanımının yaygınlığı göz önüne alındığında pek az kullanıcının alışveriş yapmak için masaüstü cihazını açtığı söylenebilir. Pek çok işlem mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirilirken yalnıza masaüstüne uyarlanmış bir web sitesi birkaç saniye içinde terk edilir. Yapılan araştırmalar mobilden web sitelerine gelen trafiğin, masaüstünden çok daha fazla olduğunu ortaya koyarken bu doğrultuda dizayn yapamamak trafiği büyük oranda azaltır.
Trafik Kaynaklarını Analiz Edin
Bounce rate verilerini düşük tutmak için dikkat edilmesi gereken noktalardan biri trafik kaynaklarını analiz etmektir. Özellikle Google argümanlarını kullanarak sitenize ait trafiği ve bu trafiğin içeriğini analiz etmeniz mümkündür. Örneğin reklamlar, sosyal medya platformlarından gelen yönlendirmeler ve dahası bu analiz sayesinde sizlere pek çok mesaj verir. Örneğin; Google Analytic üzerinden bir reklamın hemen çıkma oranı %70-80 gibi oranlarda ise bu reklamın mutlaka yeniden optimize edilmesi gerekir. Tam tersi, hemen çıkma oranı düşük bir reklam da bu anlamda site kalitenizi ve kârlılığınızı arttıracak önemli bir unsurdur.
Açılış Sayfalarını Değerlendirin
Son olarak bounce rate verilerinin düşük tutulması için açılış sayfasının da doğru değerlendirilmesi gerekir. Bu sayfa ziyaretçilerinizi karşıladığınız alandır. Açılış sayfasının sitenin kuruluş amacıyla ilgili, çekici ve kolay anlaşılabilir olması gerekir. Kullanıcıları sitede tutacak ve onları farklı sekmelere yönlendirerek hemen çıkma oranını azaltacak en önemli faktörlerden biri de bu açılış sayfasıdır.
İyi bir SEO çalışması, kaliteli görseller, kolay kullanılabilir bir menü açılış sayfanızı işlevsel bir hâle getirebilir. Açılış sayfasının herkes tarafından anlaşılıyor olması, sitenin kalitesin de üst seviyelere çeker. Bu durum hem mobil hem de masaüstü uyumlu sayfalar için geçerlidir. Çeşitli değerlendirme araçları kullanılarak sürekli olarak test edilen açılış sayfasında minik değişiklikler site trafiğini ve bounce rate rakamlarını ciddi anlamda değiştirir.
Özetlemek gerekirse bounce rate rakamlarının düşük olması sitenin başarısını yansıtan önemli bir veridir. Bu nedenle iyileştirme çalışmalarının düzenli ve sürekli olarak yapılması şarttır. Pek çok faaliyetin internet platformları üzerinden gerçekleştirildiği web sitelerinin kaliteli dizaynı, tanınırlığı ve kârlılığı da beraberinde getirecektir. Bounce rate verilerini minimum seviyelere çekecek çalışmaları yapmak da bu anlamda profesyonellik ister. Çünkü hızlı çıkma oranını azaltmak çok yönlülük ve geniş çaplı bir değerlendirme çalışmasını gerekli kılar.