- 1. Core Web Vitals Nedir?
- 2. Core Web Vitals Metriklerinin Amacı Nedir?
- 3. Core Web Vitals Metrikleri Nelerdir?
- 4. Core Web Vitals Ölçümü Nasıl Yapılmalıdır?
- 5. Core Web Vitals Metriklerini Nasıl İyileştirebilirsiniz?
- 6. Core Web Vitals Google Sıralamanızı Etkiler mi?
- 7. Daha İyi Bir Kullanıcı Deneyimi ile Web Sitenizi Görünür Kılın!
Core Web Vitals Nedir?
“Core Web Vital” kavramına değinmeden önce kısaca sayfa deneyiminin nasıl olması gerektiğinden bahsetmekte yarar var. İdeal bir internet aramasında arama motorunda çıkan herhangi bir sonuca veya bağlantıya tıkladığınızda ilgili sayfa kısa süre içerisinde karşınıza çıkar. Fakat bazı sayfalarda bu süre bir hayli uzun olabilir. Kimi sayfalar JavaScript nedeniyle daha karmaşık hâle gelmiştir ve sayfa boyutu da artmıştır. Bu durum da bağlantının yüklenmesini zorlaştırmıştır.
Güçlü cihazlarla ve yüksek hıza sahip bir internet bağlantısıyla bile bir internet sayfasını açmak mümkün olmayabilir. Özellikle e-ticaret sayfalarının yüklenmesini beklemek, kullanıcılar için sıkıcı olabilir ve zaman kaybı hâlini alabilir. Bazı internet siteleri birtakım metriklere göre hızlıdır ancak kullanıcı sitenin hızlı olduğunu hissetmiyorsa bunun herhangi bir faydası yoktur. Söz konusu kavram, bir web sitesinin genel performansını niteler. Core Web Vitals SEO açısından hayati önem taşır. Kullanıcı deneyiminin iyileşmesini sağlayan unsurlar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Mobil uyumluluk
Sitenizin mobil cihazlarla uyumlu olup olmaması, bir arama sonucunda kaçıncı sonuç olarak kullanıcının karşısına çıkacağını etkiler. Günümüzde birçok insan akıllı cihazlara sahiptir. Bu kullanıcıların yarısından fazlası ise üç saniye içerisinde girdiği web sitesinden ayrılır. Bu nedenle insanları sitenizde vakit geçirmeye ikna etmek için kısa bir süreniz olduğunu unutmamalısınız.
- Güvenli Arama (Safe Browsing)
Google güvenli olmayan bir web sitesini asla kullanıcılarına göstermez. Safe Browsing hizmeti, bir internet sitesinin kötü indirmeler ve aldatıcı içerikler barındırması durumunda kara listeye alınması mantığına dayanır. Sitenizin bu duruma düşmemesi için güvenlik bazı güvenlik tedbirleri almanız faydalı olur.
- HTTP Güvenliği
Bir internet sitesinin içeriği veya kuruluş amacı her ne olursa olsun HTTP sitede mutlaka kullanılmalıdır. Veri aktarımının güvenli olmasını sağlayan bu iletişim protokolü, istemci ve sunucu arasında veri paylaşımı gerçekleşirken her iki tarafın da güvenliğini sağlar. Böylece bilgi hırsızlığı ve üçüncü bir tarafında verilere erişimi engellenmiş olur.
- Araya Giren Geçiş Reklamları (Intrusive Interstitials)
Bir kullanıcının karşısına çıkan reklamlar hem amacına hizmet etmelidir hem de kötü bir deneyime sebep olmamalıdır. Bir siteye girildiğinde veya uygulama açıldığında kullanıcının karşısına çıkan ve sayfanın tamamını kaplayan reklamlar ise genellikle tasvip edilmez. Bu tür reklamlar, sitenizin trafiğinin azlamasına neden olabilir.
- Core Web Vitals (Önemli Web Verileri)
Sayfa deneyiminin bir parçası olan Core Web Vitals; internet kullanıcılarının deneyimini iyileştirmek için sayfa açılış hızına odaklanan ve ilgili sayfanın performansını niteleyen verilerdir. Site hızı ile ilgili “iyi” veya “kötü” diye değerlendirme yapmak doğru olmaz. Çünkü her sektörde site hızı kavramı değişebilir bu nedenle bu konu ile alakalı genel geçer bir yargıya varılamaz. Google PageSpeed sayfasında hız testi yaptığınızda Core Web Vitals ile ilgili karşınıza LCP, FID ve CLS olmak üzere 3 kavram çıkar. Bunların her biri oldukça önemlidir.
Core Web Vitals Metriklerinin Amacı Nedir?
Google tarafından yapılan güncellemeler, Google sıralamasında dalgalanmalara neden olur. Core Web Vitals metrikleri, dalgalanmalardan en az zarar ile kurtulmanızı sağlayacak olan kriterlerin hangileri olduğunu keşfetme fırsatı verir.
Core Web Vitals metrikleri, kullanıcıların daha iyi bir internet deneyimi yaşamalarını sağlar. İnternet sitelerinin arama motoru optimizasyonu konusunda gelişim göstermeleri için site açılış ve yükleme hızı gibi birçok kritere dikkat etmesi gerekir. Arama motorları metrikleri arasından hali hazırda en önemli olanlar; mobil uyumluluk, sayfa güvenliği, SSL sertifikası ve özgünlüktür. Bu yeni metrikler ile birlikte kullanıcı dostu ve rahat bir deneyim sunabilmek önem kazanmıştır. Google’ın bu kriterlere uyan siteleri daha üst sıralara taşıyacağı düşünülmektedir.
Web Sitenizi Teknik Anlamda İyileştirir
İnternet kullanıcıları, hızlı web sitelerinden hoşlanır. Bu nedenle sitenizin hızlı açılması çok önemlidir. Örneğin, sitenizde gereksiz bir animasyon bulunması sayfaların yavaş yüklenmesine neden olabilir. Bu nedenle doğru optimize edilmiş görselleri, gereksiz animasyonlara yer vermeden kullanmanız gerekir. Google, teknik anlamda iyileşme gösteren web sitelerini ödüllendiren bir algoritmaya sahiptir. Düzenlemelerinizi içerik pazarlaması hakkında bilgi sahibi olarak yaptığınızda, internet siteniz arama sonuçlarında çok daha üst sıralarda yer alır.
Daha İyi Bir Açılış Hızı Deneyimi Sunar
Günümüzde internet ortamında çok fazla rekabet vardır. İnternet teknolojilerinin iyice gelişmesi ile birlikte mobil cihazların kullanımı da artmıştır. Kullanıcılar için zaman oldukça kıymetlidir. Bu nedenle bir site ne kadar hızlı açılırsa kişilerin orada vakit geçirme süresi de aynı oranda artar.
Daha İyi Kullanıcı Deneyimi, Daha Fazla Trafik!
Tüm metriklerin temel amacı, internet sitelerini kullanıcı için daha faydalı bir hâle getirmektir. Bu ölçümler sayesinde web sitesi daha hızlı açılır ve kullanıcının yorulmadan içeriğe ulaşması sağlanır. Bir internet sitesinin düzenli olarak nitelendirilebilmesi için sayfalar arası geçişlerin hızlı olması gerekir. Siz de web sitenizi hızlandırarak kullanıcı deneyiminizi daha iyi bir hâle getirebilirsiniz. Buna benzer bir hedefiniz varsa kapsamlı seo çalışması yapabilir, sitenizi internet ortamında daha görünür kılabilirsiniz.
Core Web Vitals Metrikleri Nelerdir?
Core Web Vitals; mobil uyumluluk, sayfa güvenliği, araya giren geçiş reklamları ve HTTP protokolüne ek olarak üç metrik daha içermektedir. Bunlar LCP, FID ve CLS olarak adlandırılır.
Largest Contentful Paint (LCP)
Largest Contentful Paint, sayfa ziyareti sırasında boyanabilir olan en büyük içeriğin açılış süresinin ölçülmesidir. Google, kullanıcıların sayfayı yüklemek için bekledikleri süreyi baz alır ve bunun sonucunda siteniz ile ilgili bir değerlendirme yapar. Google, 2.5 saniyeden daha kısa bir sürede açılan sayfaları, kabul edilebilir olarak nitelendirir. LCP hızınızı ölçmek için PageSpeed sitesinde yer alan hizmetlerden yararlanabilirsiniz. Burada gerçekleştireceğiniz testlerden sonra elde edeceğiniz veriler sayesinde sitenizin problemli noktalarına odaklanmanız kolay bir hâl alır.
Ancak şunu unutmamak gerekir, LCP ekranda gördüğü noktayı ölçer. Sayfanın tam olarak yüklenmesi için gereken süreyi ölçmez. Sadece büyük bir resim veya metin içeren basit bir siteniz varsa, büyük resim LCP kabul edilir. Bu da sitenizin çok hızlı açılabildiğinin belirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle iyi bir LCP metriğine sahip olmak her zaman için yeterli olmayabilir.
First Input Delay (FID)
First Input Delay, kullanıcının internet sitenizde bir işlem yaptığında girdiği etkileşimin ortalama süresini hesaplar. Bu işlem sırasında arama motoru botları, tarayıcı üzerinden tepki süresini ölçer ve geri bildirim yapar. Bu nedenle çok fazla görsel ve eklenti kullanılan sitelerin etkileşim hızları düşük olur. FID ölçümü sırasında karşılaşabileceğiniz en yüksek değer yaklaşık olarak 100 ms’dir. FID değerini de Google PageSpeed üzerinden yapabilirsiniz.
Cumulative Layout Shift (CLS)
Sayfada aniden bir şeyler değiştiğinde bir haber okumaya çalıştınız mı? Hiçbir uyarı olmadan metin hareket ettiği için okuduğunuz yeri kaybedebilir ya da tam bir bağlantıya tıklamak üzereyken bağlantı hareket ettiği için yanlış yere tıklayabilirsiniz. Yavaş yüklenen bir reklam kötü bir deneyim yaşatır. Bu tür deneyimler can sıkıcıdır ve bazı durumlarda gerçekten olumsuz etkiler yaratabilir.
Kümülatif düzen anlamına gelen Cumulative Layout Shift, görsel kararlılığı ölçmek adına ortaya atılmış önemli bir terimdir. CLS, kullanıcı merkezli bir ölçümdür. Çünkü kullanıcıların sitedeki düzen değişiklikleri ile ne sıklıkta karşılaştığını ölçmeye yardımcı olur.
Cumulative layout shift; GIF, görsel ve tıklanabilir olan diğer butonların yerlerinin değişip değişmediğine bakar. Farklı amaçlarla geç yüklenen, görsel değişikliği yapan veya içerisinde yer değişikliği olan siteler engellenir. Core Web Vitals metrikleri ve kullanıcı deneyimi göz önünde bulundurularak yapılan düzenlemeler, olumlu sonuç verir. Bu da sitenizin arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlar. Bu nedenle Core Web Vitals’ın önemli SEO kriterlerinden biri olduğunu unutmamak gerekir.
Core Web Vitals Ölçümü Nasıl Yapılmalıdır?
Eğer web sitenizi daha çok kişinin ziyaret etmesini istiyorsanız sitede yer alan sayfaların açılma hızını biliyor olmanız gerekir. Bu hedef doğrultusunda size yardımcı olabilecek 2 veri türü vardır. Alan verileri, kullanıcıların web sitesini nasıl deneyimlediklerine odaklanır.
Laboratuvar verileri ise kullanıcının nasıl bir deneyim yaşayacağı ile ilgili öngörüde bulunur. Eğer bir web sitesi kuracaksanız genellikle laboratuvar araçlarından yararlanırsınız. Siteyi denetleyen SEO uzmanı ve web sitesinin sahibi, gerçek kullanıcılardan gelen verilerini inceler ve bu doğrultuda birtakım iyileştirmeler yapma kararı alır. Değişiklikler belirlendikten ve hayata geçirdikten sonra ise tekrar alan verilerinden yararlanmak gerekir. Böylece söz konusu kararların olumlu ve olumsuz etkileri açık bir biçimde görülebilir.
Bir internet sitesinin Core Web Vitals metrikleri ile olan korelasyonunun ölçülmesini sağlayan bazı araçlar bulunur. Söz konusu araçları kullanarak LCP, FID ve CLS değerlerinizi ölçebilirsiniz. Bunlar, şu şekilde sıralanabilir.
- PageSpeed
- Google Search Console
- Chrome UX Report
- Chrome DevTools
- Web.Dev
- Google Lighthouse
- Vitals Leaderboard
PageSpeed Insights ile Core Web Vitals Ölçümü
PageSpeed Insights, web sitenize bir performans puanı vermek için Lighthouse aracını kullanır. Lighthouse, bir inter sitesinin diğerlerine göre nasıl bir performans sergilediğini gösteren çevrimiçi bir hizmettir. Aracı kullanmak için web sitesini ziyaret etmeniz ve test işlemini başlatmak için URL çubuğuna internet sitenizin adresini girmeniz gerekir. “Analiz et” butonuna tıkladıktan sonra açılan sekmelerden internet sitenizin hem masaüstü hem de mobil cihazlardaki performansını görebilirsiniz. Eğer çıkan rakamlar yeşil ise bu, sitenizin durumunun iyi olduğunu gösterir. Sarı renk iyileştirme yapmanız gerektiğini işaret ederken sonucun kırmızı bir renge sahip olması ise sitenizin bazı sorunları olduğu anlamına gelir.
PageSpeed Insights’ı diğer web araçlarından ayıran ve öne çıkmasını sağlayan özelliği, size son 28 güne ait kümülatif verileri göstermesidir. Karşınıza çıkan veriler anlık değildir ve ortalama değerleri belirtir. Bunların toplanması belirli bir süre alabilir. Laboratuvar verileri ise Google tarafından tahmini olarak oluşturulur. Siteniz burada gerçekleştireceğiniz testler sonucunda gerçekte olduğundan daha düşük bir puan elde edebilir. Ancak önemli değişiklikler yapmak istiyorsanız, bir öngörü doğrultusunda sunulan bu veriler, bir hayli işinize yarar.
Core Web Vitals Metriklerini Nasıl İyileştirebilirsiniz?
Bir web sitesinin arama motorunda daha üst sıralarda yer alması için kullanıcı deneyimini ve gerçek kullanıcılardan gelen verileri dikkate alması gerekir. Core Web Vitals metrikleri, kullanıcı deneyiminin iyileşmesini ve internet sitesi geliştiricilerinin bir kılavuza sahip olmasını sağlar. Site hızının optimum seviyeye çıkarılması, site güvenliği, mobil uyumluluk, fotoğraf yükleme süresi ve açılış hızı gibi birçok faktör bir web sitesinin internet ortamındaki konumunu belirler. İnternet sitenizi daha çok kişinin ziyaret etmesini sağlamak ve daha çok etkileşim alabilmek için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır.
LCP
LCP skorunun düşmesi ile birlikte kullanıcı deneyimi olumsuz etkilenir. Sayfa yüklenme hızını etkileyen CSS, JavaScript temelli sorunlar ve yanıt süresinin geç olması metrikleri olumsuz etkiler. Yanıt sürücüsünü ölçmek ve iyileştirmek için TTFB kullanabilirsiniz. Eğer içeriğiniz yavaş sunucularda yer alırsa, ziyaretçilerinizin sayfanızı görmesi uzun sürer. Bu nedenle daha iyi bir bilgisayar kullanabilir, üçüncü taraf komut dosyalarını azaltabilirsiniz. Çünkü bunlar, site hızınızı hissedilir bir biçimde yavaşlatır. Tarayıcıdaki yükü azaltmanın en iyi yolu ise tembel yükleme denilen görüntü yüklemesini geciktirmektir.
FID
Eğer ilk giriş yani FID süresi uzun ise, puanınız kırmızı bir renk eşliğinde ekranda belirir. Bu durumda yapabileceğiniz şeylerin başında, üçüncü taraf dosyalarını kaldırmak veya optimize etmek gelir. Çünkü reklamlar, sosyal medya butonları ve analizler sayfanızı yavaşlatabilir. Bunlar arasından ihtiyacınız olmayanları kaldırarak sitenizin performansını artırabilirsiniz.
CLS
Bir internet sitesinin CLS metriğinin hedeflenen sonuç aralığında yer alması, ögelerin düzenli bir yerleşime sahip olduğunu ve kullanıcı deneyimini olumsuz etkilemediğini işaret eder. Elde edilen sonuç memnuniyet yaratmıyorsa öncelikli olarak medya boyutlarını sabitleyerek bazı değişiklikler yapmaya başlayabilirsiniz. Daha sonra ise sitenizin arayüzünü tasarlarken kullanıcının ekranın en üstünde ne gördüğünü dikkate alın ve dinamik ögeleri mümkün olduğunca az kullanın.
Core Web Vitals Google Sıralamanızı Etkiler mi?
Pek çok web sitesi sahibi, sektördeki rekabete yenik düşmemek için Core Web Vitals metriklerini uygulamaya başlamıştır. Bu yöntemler sonucunda elde edilen veriler, sitenin genel durumu hakkında bir bilgi verir. Elde edilen sonuçlar analiz edildikten sonra atılan doğru adımlar ise bir web sitesinin Google sıralamasını olumlu anlamda etkileyebilir. Core Web Vitals’ın yeni metrikleri, SEO hizmetinden yararlanan web sitelerinin organik arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer alması için geliştirilmiştir. Google algoritması, bu üç metriği uygulayan ve üstün bir kullanıcı deneyimi sunan sitelere öncelik verir.
Web sayfalarının etkileşim oranları Core Web Vitals sayesinde ölçebilir hâle gelmiştir. Bu sayede bir internet sitesi geliştiricisi hangi problemlerin üzerine eğilmesi gerektiğini ve bir web sitesinin kullanıcılar için nasıl daha kullanışlı hâle getirebileceğini keşfedebilir. Core Web Vitals, internet sitelerinin kalitesinin artmasını ve kullanıcıların daha akıcı bir deneyim yaşamasını sağlar. Bu nedenle Google, bu veriler doğrultusunda hareket eden internet sitelerinin kalite standartlarına uygun bir biçimde işleyişini devam ettirdiğini düşünür. Bu durum da söz konusu sitelerin üst sıralarda yer almasını sağlar.
Daha İyi Bir Kullanıcı Deneyimi ile Web Sitenizi Görünür Kılın!
Core Web Vitals, kullanıcı deneyimi ve performansla ilgili olan tüm metrikleri birleştirir. Sayfa boyutu, sunucu konumu ve ağ hızı gibi birçok faktör, kullanıcı deneyimini etkiler. Eğer PageSpeed, Lighthouse, Search Console gibi ölçüm araçları yardımıyla gerçekleştirdiğiniz testler sonucunda skorunuz yeşil renk ile belirtiliyorsa web siteniz iyi durumda demektir. Google, sitenizin yüksek performans sergilediğini ve akıcı bir kullanıcı deneyimi sunduğunu düşünüyorsa sitenizi SERP’lerde (arama motoru sonuç sayfalarında) ilk sıralara yerleştirir. Bu da web sitenizin görünürlüğünün artmasını sağlar.
Eğer bir internet siteniz varsa veya yeni bir internet sitesi kurmayı düşünüyorsanız Markethinkers’a güvenebilirsiniz. Markethinkers, web siteniz için ihtiyaç duyduğunuz tüm içerikleri sizin için üretir. Ayrıca kapsamlı bir danışmanlık hizmeti vererek sitenizin organik trafiğinin artmasına ve kullanıcı deneyiminin iyileşmesine yardımcı olur. Markanızın dijital dünyada görünür hâle gelmesini ve birçok kişi tarafından fark edilmesini istiyorsanız, Markethinkers’ın sunduğu hizmetlerden yararlanabilirsiniz.