- 1. Dijital İçerik Nedir? İçerik Ne Demek?
- 2. İçerik Pazarlama Nedir?
- 3. İçerik Analizi Nedir? İçerik Analizi Nasıl Yapılır?
- 4. İçerik Türleri Nelerdir?
- 5. Dijital İçerik Üreticisi Nedir? Dijital İçerik Üreticisi Ne Demek?
- 6. İçerik Editörü Nedir? İçerik Editörü Ne İş Yapar?
- 7. İçerik Yöneticisi Nedir? İçerik Yöneticisi Ne İş Yapar?
Dijital İçerik Nedir? İçerik Ne Demek?
İçerik nedir sorusunun cevabı, freelance çalışmanın yaygınlaşması ve online alışveriş pazarının güçlenmesiyle oldukça merak edilir hale gelmiştir. Bu kelimenin sözlük anlamını incelediğimizde, bir şeyin içinde yer alanlar manasına geldiğini görürüz. Fakat dijital dünyada içerik ne demek diye sorduğunuzda, internet ortamında sunulan birçok şeyin bu kapsamda değerlendirilmesi mümkündür. Yazı, video, resim, oyun gibi internette paylaşılarak milyonlarca insanın erişimine açık hale getirilen materyaller, dijital içerik nedir sorusunun cevabıdır.
Dijital paylaşımların milyonlarca kişiye ulaşması sebebiyle, paylaşılan içerik sayılarında da son yıllarda ciddi oranda bir artış vardır. Bu artışı tetikleyen en önemli nedenlerden biri de 2020 yılında yaşanan pandemi sonucu insanların kalabalık alanlara gitmek istemeyerek online alışverişe yönelmesidir.
Dijital içerik denince akla gelen ilk mecralardan biri de sosyal medyadır. Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal ağlarda yaptığınız paylaşımlarda birer içerik niteliği taşır. Doğru stratejiler ve hedef kitleye uygun olarak paylaşılan içerikler, sizi herkesçe tanınan biri veya bir marka haline getirebilir.
Eskiden sadece sanatçılar, sporcular ya da mankenlerle sınırlı olan ünlü olma durumu, artık etkili sosyal medya stratejilerini uygulayan kişilerin eline geçmiştir. Youtuber, influencer gibi kavramlardan 5 sene öncesine kadar bile çoğu kişinin haberi olmadığı aşikardır. Günümüze geldiğimizde ise toplumun büyük kesimi tarafından takip edilen ve kazançları dudak uçuklatan ünlü youtuberlar nedeniyle birçok çocuk ve gencin hayalinde Youtuber olmak var.
Kaliteli bir içeriğin ne derece etkili olabileceği bu kadar ortadayken, internet dünyasında sesini duyurmak isteyen firmalar online mağazalarda, web sitelerinde ve sosyal medyada en kaliteli paylaşımları yapabilmek için yoğun bir çaba içerisindeler.
Bunlara ek olarak, web sitelerinin organik yani doğal yolla kullanıcı kazanmalarını sağlamak için yapılan SEO çalışmalarının da en önemli parçalarından bir tanesi kaliteli, özgün ve SEO uyumlu içerikler üretmektir. Kaliteli web sitesi içerikleri, sayfalarınızın daha üst sıralara çıkmasına yardımcı olurken, kullanıcı deneyiminizi de iyileştirerek dönüşüm oranlarınızı ve marka bilinirliğinizi artırır.
Peki, iyi bir içeriğin formülü nedir? Bu formülü belirlemek için öncelikle internetteki amacınızı doğru tespit etmek gerekir. Sektörünüze, hedef kitlenize göre izlemeniz gereken yol farklılaşır ancak sektörünüz ya da hedef kitleniz ne olursa olsun; iyi bir içerik için dikkat etmeniz gereken ilk kural, içeriklerinizin SEO uyumlu olmasıdır.

SEO Uyumlu İçerik Nedir?
SEO uyumlu içerik nedir sorusuna cevap olarak, arama motorlarının beklentilerine uygun ve kullanıcıların aradıkları bilgileri derinlemesine içerecek şekilde üretilen içeriklerdir diyebiliriz. Arama motoru optimizasyonu olarak Türkçe’ye çevrilen SEO, online dünyada var olabilmeniz için oyunun altın kuralıdır. Oyunu kurallarına göre oynamak ve istediğiniz kitleye ulaşmak için SEO stratejilerine uygun hareket etmeniz gerekir. Bing, Yahoo ve Google gibi popüler arama motorları arasında oyunun kurallarını belirleyen ise Google’dır.
Google, dünyada çok kullanılan ve en popüler arama motorudur. Google’da 2020 yılı içerisinde yapılan arama sayısı iki trilyonun üzerindedir. 2019 yılı içerisinde yapılan aramaların %75’ten fazlası Google üzerinden gerçekleştirilmiştir. Haliyle, diğer arama motorlarının payı oldukça düşüktür. Google’da üst sıralarda bulunmak için SEO kurallarına uygun içerikler ortaya koymak gerekir.
SEO uyumlu içerik üretimi için ilk önce hedef kitlenizin beklentilerini belirlemeniz gerekir. Örneğin; şiir üzerine bir blog siteniz varsa, yazı ağırlıklı içerikler üretmeniz uygundur. Fakat ürün satışı yapıyorsanız, sattığınız ürünlerin görsellerini paylaşmanız gerekir. Milyonlarca ürün arasında kaybolmak istemiyorsanız, etkileyici fotoğraflar üretmeniz son derece önemlidir.
Bununla birlikte kullanıcıların arama niyetine ve sayfa türüne uygun anahtar kelimelerin araştırılması da oldukça önemlidir. SEO uyumlu içerik yazmanın ilk adımı, doğru anahtar kelime araştırması ve analizi yapmaktır. Anahtar kelime açısından zengin ve doğru yoğunlukta anahtar kelime içeren metinleri arama motorlarında daha üst sıralarda yer alabilmektedir. Bununla birlikte anahtar kelimeleri analiz ederken kullanıcı niyetine uygun kelimeleri seçmek, içeriğin özgün olması, listeleme ve tablo kullanımı gibi detayların da ihmal edilmemesi gerekir.
Özellikle son yıllarda yapılan algoritma güncellemelerine baktığımızda; içeriklerin doğru kurgulanması, yazım ve imla hataları içermemesi, kapsamlı ve rakiplere göre farklı bilgiler içerecek şekilde oluşturulması daha da önem kazanmıştır.
Ayrıca unutulmamalıdır ki, içerikler arama motorları için değil kullanıcılar için yazılır. Yani SEO uyumlu içerik dendiğinde birçok kişinin aklına gelen anahtar kelimelere boğulmuş, gereksiz yere uzatılmış ve bilgi vermeyen içerikler aslında SEO uyumlu değildir.
SEO uyumlu bir içerik, kullanıcıların okumaktan keyif alacağı, konuyla ilgili tüm detayları bulabilecekleri ve sayfanızda vakit geçirmek isteyecekleri nitelikte olmalıdır. Gerçekten SEO uyumlu olan bir içerik bu bakış açısıyla üretilmiş bir içeriktir.
SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?
İlk olarak, yazılarınızda kullandığınız kelimeler kullanıcı aramalarıyla eşleşmelidir. Anahtar kelime adı verilen ve arama motorlarında en çok aratılan kelimeleri yazılarınızın içerisinde, belirli sıklıklarda kullanmanız gerekir.
Makalelerinizin hedef kitlenize uygun uzunlukta ve okunabilir özelliklere sahip olması gerekir. Google son yayınladığı algoritma güncellemesiyle, metin içeriklerin ne denli önemli olduğunu belirtmiştir. Noktalama işaretlerinden tutun da detaylı bilgiler vermesine kadar içeriklerin titiz bir şekilde yazılması gerektiğini belirten Google, internet kullanıcılarının ihtiyaçlarına uygun çözümler sunan makaleleri son derece önemsemektedir.
Hazırladığınız makaleler, başka yerden alınmamış ve tamamen özgün yapıya sahip olmalıdır. Özgün olmayan makaleler, Google arama botları tarafından tespit edilerek spam muamelesi görür. Böyle bir durumda sayfalarınız iyi sıralama alamayacaktır. Makalenin özgünlüğünden emin olmak için çok sayıda ücretsiz kopya kontrol programından yararlanabilirsiniz.

Doğru Başlık Kullanımı
Yazılarınız için seçeceğiniz başlıklar, uygun bir anahtar kelimeyle kullanıcıların ilgisini çekecek türden olmalıdır. Eğer uzun yazılar paylaşıyorsanız, alt başlık kullanımıyla okuyucunuzu sıkmayacak içerikler hazırlamanız gerekir.
Başlıklarda anahtar kelime kullanımı, başlıkların doğru ve birbiriyle uyumlu bir akış yaratacak şekilde kurgulanmalı ve eğer mümkünse içerikte alt başlıklarla derinlik kazandırılması oldukça önemlidir.
Metin Uzunluğu
Hazırlayacağınız metnin uzunluğu için belirli bir standart olmamakla birlikte, Google uzun yazıları oldukça seven bir arama motorudur. Bu nedenle detaylı ürün açıklamaları ya da blog yazıları, sizi rakiplerinizin karşısında öne çıkarır.
Yazım ve Dilbilgisi
Hazırladığınız yazının noktalama ya da imla hatalarıyla dolu olması, okuyucunun ilgisini kaybetmesine neden olur. Bu nedenle, anlatım bozukluğu olmadan düzgün ve dilbilgisi kurallarına uygun cümlelerle, konuyla alakalı içerikler oluşturulması gerekir.
Anahtar Kelime Araştırması
Metninizin uzunluğuna göre %1 ve %5 arasında bir anahtar kelime kullanımı ideal kabul edilir. Kullanılan anahtar kelimeler, metnin akışını bozmayacak şekilde doğru yerlerde kullanılmalıdır. Peki, hangi anahtar kelimeleri kullanmanız gerektiğini nasıl anlarsınız?
Bunun için Google’ın kendi programları olsa da birçok web sitesinden de bu hizmeti alabilirsiniz.
Google Ads
Uygun anahtar kelime konusunda Google’ın ücretsiz olarak sunduğu Google Ads programı kullanılabilir. Google, bu program yoluyla sizlere farklı anahtar kelimeleri arama hacmine göre sıralar. Bu sayede hangi kelimenin daha çok kişi tarafından arandığını görürsünüz. Fakat, internet üzerinden satışlarına yeni başlayan ya da blogunu yeni açan bir kişi için düşük aranma hacmine sahip kelimeler de oldukça değerlidir. Bu kelimeler, genellikle daha detaylı ve uzun kelimelerden meydana gelir ve uzun kuyruklu anahtar kelime (long tail keywords) olarak adlandırılırlar. Long tail kelimeler, genellikle aranma hacmi düşük ancak dönüşüm oranları yüksek anahtar kelimelerdir. Ayrıca jenerik ve yüksek hacimlilere göre üst sıralarda yer almak daha kolaydır.
Tüm bunların yanı sıra, Google reklam hizmeti satın alarak da istediğiniz anahtar kelimelerde üst sıralarda yer alabilirsiniz. Sürekli üst sıralarda kalmak için reklam almak, oldukça maliyetli bir yoldur. Bu nedenle, daha düşük maliyetli SEO stratejisini tercih etmelisiniz.
Görsellerin SEO Uyumlu Hale Getirilmesi
Önemli bir içerik olan görsellerin de SEO uyumlu olması için gereken kurallar vardır. Eğer web sitenizi ziyaret eden kişilerin sitenizde daha çok zaman geçirmesini ya da sattığınız ürünleri almasını istiyorsanız, görsellerde bazı düzenlemeler yapmanız gerekir. Bunun için şu detaylara dikkat etmelisiniz:
- İnternet sitenizde yer alan resimleriniz, yüksek çözünürlüğe sahip olmalıdır.
- Ürün satışı yapıyorsanız, ürünün içeriği ya da özelliklerini belirten anlaşılır görseller kullanılmalıdır.
- Görseller size ait değilse, telif hakkı vb. detaylara dikkat etmeniz gerekir.
- Stok görseller için Canva, Shutterstock gibi web sitelerini kullanabilirsiniz.
- Büyük boyutlu resimler geç açılarak sitenizin yavaşlamasına neden olabilir. Bu nedenle görsellerin boyutlarını optimize etmeniz gerekir.
- Adobe Photoshop gibi programlar yardımıyla görselleri uygun boyutlara getirebilirsiniz.
- Görsellerin site hızınızı olumsuz etkilememesi için tinypng.com gibi araçlarla görselleri sıkıştırabilirsiniz.
- Ayrıca daha optimize şekilde görselleri web sitenizde sunabilmek için WebP gibi yeni nesil formatlarla sunmanızı da öneririz.
Videoların SEO Uyumlu Hale Getirilmesi
Videoların SEO uyumlu hale getirilmesinde de benzer süreçler söz konusudur. En popüler video paylaşım sitesi olan YouTube’da videonuzun hedef kitlenizin dikkatini çekmesi için uygun bir başlık kullanmanız gerekir. Konuyla alakalı olarak anahtar kelime içeren bir başlık tercih etmelisiniz.
Youtube’da bulunan videoların açıklama kısımlarını da uygun anahtar kelimelerle oluşturulmuş bir yazıyla zenginleştirebilirsiniz. Videonuzla ilgili popüler etiketleri kullanarak, önerilen videolar kısımlarında daha sık çıkmanız mümkündür.
İçerik Pazarlama Nedir?
İçerik pazarlama nedir sorusunun cevabı, tanım olarak, içerikler yoluyla hedef kitlenize erişmeniz ve içeriklerinizi birer pazarlama aracı olarak kullanmanız düşüncesine dayanmaktadır.
Örneğin web sitenize bir blog açmak ve burada yayınlayacağınız içerikle bilinirliğinizi artırarak yeni kitleler edinmek bir içerik pazarlamasıdır.
İçerik Pazarlaması Nasıl Yapılır?
İçerik pazarlamasının doğru yapılması için internet ortamında aktif bir politika izlemek gerekir. Ürün ya da hizmetlerin sadece web sitesi üzerinden değil, sosyal medya ve email kanallarından da aktif bir şekilde tanıtılması daha çok kullanıcıya ulaşmanızı sağlar. Ürettiğiniz içerikleri sosyal medya hesaplarınızda paylaşmak, her zaman etkileşimi artıran bir yöntemdir.
Farklı sosyal medya platformları farklı yaş gruplarına hitap eden niteliklere sahiptir. Sosyal medya kullanıcılarının büyük çoğunluğu 25-34 yaş arası kişilerden oluşur. Bu nedenle, bu yaş gruplarına hitap eden ürünleriniz ve hizmetleriniz için sosyal medyada mutlaka aktif olmanız gerekir.

Sosyal Medyada İçerik Pazarlama
Sosyal medyanın pazarlama anlamında önemi büyüktür. Örneğin yeni bir ürün veya hizmet alan kullanıcılar arasında yapılan araştırmada, kişilerin %60’ı, yeni bir ürünü, hizmeti veya markayı ilk kez sosyal medyada keşfettiklerini söylemektedirler.
Bu nedenle, öncelikle hedef kitlenizin sosyal medyada neler yaptığını doğru analiz etmeniz gerekir. Eğer hedef kitleniz Instagram’da daha çok zaman geçiriyorsa, Instagram’da daha güçlü hale gelmelisiniz. Örneğin; ev temizliği için farklı ürünler satıyorsanız; ev kadınlarının sıklıkla zaman geçirdiği yemek tarifi, ev hanımı ve anne sayfalarına reklam verebilirsiniz. Anne ya da ev hanımı influencerlarla iş birliği yaparak ürünlerinizin tanıtımını onlara yaptırabilirsiniz. Orta yaşın üzerinde kişiler, Facebook’ta gençlere oranla daha fazla zaman geçirir. Hedef kitleniz bu kişilerse içeriklerinizi Facebook’ta görünür kılmanız gerekir.
Ücretli sosyal medya reklamları da içeriklerinizin görünür hale gelmesinde, sizin ve markanızın tanınmasında tercih edebileceğiniz bir yoldur.
İçerik Analizi Nedir? İçerik Analizi Nasıl Yapılır?
İçerik analizi nedir sorusunun cevabı, paylaştığınız içeriklerin kontrolünün sağlanmasıdır diyebiliriz. Paylaştığınız içerikler:
- Kaç kişiye ulaşmış?
- Ulaştığınız kişilerin demografik özellikleri neler?
- İçerikler ne kadar süreyle incelenmiş?
- Olumlu ya da olumsuz geri dönüşler almış mı?
Bu tarz sorulara cevap bulabilmeniz için doğru bir analiz gerçekleştirmeniz gerekir. Bunu yapabilmeniz için Google’ın sunduğu Google Analytics programından yararlanabilirsiniz. Analytics; size web sitenize gelen ziyaretçi sayısını, hemen çıkma oranlarını ve hangi ülkelerden kullanıcılara ulaştığınız gibi bir çok bilgiyi sunar. Buradan elde edeceğiniz verilere göre paylaştığınız içeriklerde değişiklikler yapabilir ve yeni bir strateji geliştirebilirsiniz.
Eğer Google Analytics kurulumu ve kullanımı konusunda yeniyseniz, “Google Analytics Nasıl Kurulur?” içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Web sitelerinizde ya da sosyal medya sayfalarınızda yapılan yorumlar da oldukça değerlidir. Ziyaretçilerinizin şikayetlerini ve taleplerini birebir onlarla etkileşime geçerek öğrenmek, içerik stratejinizi planlamanızda büyük katkı sağlar. Bu nedenle, her yoruma geri dönüş sağlamalı ve etkin çözümler üretmelisiniz.

İçerik Türleri Nelerdir?
Yazılı, görsel ve video içerikler kendi içerisinde de birçok bölüme ayrılır. İçerik denince akla ilk gelen tür yazılı içeriklerdir. Tanıtım, blog, haber, röportaj ve reklam metni gibi çok sayıda yazılı içerik internette yer alır. E-ticaret faaliyetinde bulunan sayfalarda kategori içerikleri, ürün açıklamaları ve blog yazıları yer alır. Örneğin; bir kadın giyim sitesinde kıyafet satışının yanı sıra moda, renkler ve tarzlar hakkında bilgi vermek de ziyaretçi trafiğini arttırabilir.
Evergreen İçerik Nedir?
Evergreen içerik nedir sorusunun cevabı çoğu kişi tarafından bilinmez. Bu içerik tanımlaması, hiçbir zaman güncelliğini yitirmeyen ve her zaman kendisini okutan içerikler için kullanılır. Evergreen içerikler, web sitenizin sürekli güncel kalmasını ve ziyaretçi almasını sağlar. Bu nedenle her zaman güncelliğini koruyan içerikler üretmeye ve web sitenizi güncel tutmaya özen göstermeniz gerekir.
Özellikle “nedir?” ve “nasıl yapılır?” tarzı yazılar, her zaman dikkat çekmeyi başarır. Çoğu kişinin bilmediği bir bilgiyi veren ya da kurulması çok zor bir mobilyanın kurulumunu anlatan yazılar ve görseller daha çok ilgi çeker. Eğer tanıttığınız ürün artık satılmıyorsa, yeni ürünler hakkında bilgiler verdiğiniz içerikler paylaşarak web sitenizi özgün içeriklerle zenginleştirmeniz gerekir.
Dijital İçerik Üreticisi Nedir? Dijital İçerik Üreticisi Ne Demek?
Dijital içerik üreticisinin ne demek olduğu internet kullanıcılarının merak ettiği bir konudur. Özellikle fiziksel mağazasında satışlarından memnun olmayan ve internetin avantajlarından yararlanmak isteyen işverenler için dijital içerik üretiminin doğru anlaşılması gerekir. Profesyonel bir meslek haline gelen dijital içerik üreticiliğinde uzman olan kişiler, web siteniz ve sosyal medya platformlarınız için görsel, yazılı ve video içerikler hazırlar. İyi bir dijital içerik üreticisi, hizmet verdiği markanın ihtiyaçlarını ve yapılması gerekenleri doğru şekilde planlayarak etkili bir strateji oluşturur. Buna göre de en etkili içerikleri meydana getirir.
İçerik üretici nedir sorusuna doğru bir cevap verebilmek için hangi alanda içerik üretimi yapılacağının netleştirilmesi gerekir. Yazı içeriği hazırlayan kişileri içerik yazarı, video içeriği hazırlayan kişileri ise video içerik üreticisi olarak detaylı bir şekilde tanımlamak daha doğrudur.
İçerik Üretimi Nedir?
İçerik üreticileri, tek bir alanda üretim yapabileceği gibi birçok alanda içerik hazırlayabilir. Bu kişiler, ürettiği içerikleri hazırlamak için farklı programlardan ve araçlardan yararlanır. Eğer video içerikler üretilecekse iyi bir kamera ve mikrofon gereklidir. Görsel içerik üretiminde çekim yapılacaksa fotoğraf makinesinin profesyonel olması gereklidir.
En önemli içeriklerden olan yazılar için ise kesintisiz bir internet ve sorunsuz bir bilgisayar yeterli olur. Yazarın etkin bir dille yazılarını oluşturması sonucu içerik üretimi tamamlanır.
İçerik Editörü Nedir? İçerik Editörü Ne İş Yapar?
İçerik editörü nedir diye düşünüldüğünde net bir tanımdan bahsetmek bazen mümkün olmayabilir. Bazen içerik editörü ve içerik yazarlığı birbirine karıştırılır. İçerik editörü, bir web sayfasına eklenecek içerikler için gerekli denetimleri yaparak uygun formatta sayfalarda yayınlayan kişidir. Editör, bazen tüm içerikleri kendisi hazırlayabileceği gibi hazır içeriklerin denetimini ve analizini de yapabilir. Bu nedenle aradaki farkı anlamak için online içerik yazarlığı nedir sorusuna cevap bulmak gerekir.
Yazar, içerik için gereken yazıları hazırlayan kişidir. Editör ise kontrol safhasında yer alır. İster bir içerik ajansı bünyesinde freelance içerik yazarı olun isterseniz editör olarak görev yapın, içeriklerin kaliteli ve SEO uyumlu özelliklere sahip olmasında sorumluluğunuz eşittir.
Hem yazı hem de diğer içeriklerde doğru araştırmalar ve analizler yapılmadan oluşturulan paylaşımlar, online dünyada kaybolup gitmeye mahkumdur.
İçerik yazarı olmak için yapılması gerekenlerin başında etkili yazım tekniklerini öğrenmek gelir. Online eğitimler ya da internette yer alan bilgilendirici video ve paylaşımlar ile makale yazımının nasıl yapıldığı hakkında gereken detayları öğrenebilirsiniz. Deneyim kazanmak ve uzman kişiler eşliğinde yazı yazmaya başlamak için doğru bir içerik ajansıyla çalışmalısınız.
İçerik Yöneticisi Nedir? İçerik Yöneticisi Ne İş Yapar?
İçerik yöneticisinin ne olduğunu açıklarken “tepe kontrol noktasında görev yapan kişi” şeklinde bir tanım yapılabilir. İçerik yazarı ve editörün yaptığı işler, en son içerik yöneticisi tarafından denetlenir. Bu sayede hedef kitlenin beklentilerine uygun ve güncel içerikler ortaya çıkarılabilir. Gereksiz görülen paylaşımlar olması halinde içeriğin yayından kaldırılmasını sağlar ve gereken analizleri yapar. Yasal anlamda sıkıntı yaratacak içerikleri de kaldırır. Pazarlama, reklam ve satış bölümlerinin yöneticileriyle işbirliği halinde çalışarak en etkin içeriklerin oluşturulması için stratejiler belirler.
Kaliteli içeriklerin oluşması için içeriklerin her safhada kimse kontrol etmeyecekmiş gibi sorunsuz üretilmesi gerekir. Hata oranını en düşük seviyede tutmak, editör ve yöneticilerin işini kolaylaştırır.