Google, her zaman arama sonuçlarını daha iyi hâle getirmeye ve kullanıcı odaklı olmaya çalışır. Bu nedenle düzenli olarak güncellemeler yapar. Google tarafından yapılan son değişikliklerden biri de 15 Aralık tarihinde Search Central Twitter hesabından duyurulan E-E-A-T güncellemesi oldu. Arama derecelendirme kriterlerini de güncelleyen Google, E-E-A-T’yi yönergelere dâhil ettiğini belirtti.
Peki bu algoritma güncellemesi neleri içeriyor? Web sitenizde nelere dikkat etmelisiniz? Google’ın arama sonuçlarını daha iyi değerlendirmek amacıyla yaptığı E-E-A-T güncellemesini anlamak ve eklenen deneyim kavramı ile nelerin değiştiğini öğrenmek, bu sorulara yanıt verebilmek için faydalı olacaktır.
E-E-A-T Nedir?
E-E-A-T; expertise, authoritativeness ve trustworthiness kelimelerinin kısaltılmış hâli olan E-A-T’ye “experience” kavramının da eklenmesi ile ortaya çıkmıştır. Bu kavramların Türkçe karşılığı deneyim, uzmanlık, otoriterlik ve güvenilirliktir. E-E-A-T, kullanıcı için en uygun içeriği sunmak isteyen arama derecelendirme yönergelerinin bir parçasıdır. Bu yönergeler arama sıralaması performansını değerlendirmeye yönelik olup kullanıcıları ve sıralamayı doğrudan etkilememektedir. Google, kalite değerlendirici yönergeleri ile web sitelerini inceleyerek daha iyi bir kullanıcı deneyimiyle sonuçlanan sıralamalar yapmayı amaçlar.
“Deneyim” Kavramı ile Ne Değişti?
“Deneyim” ifadesinin eklenmesi; içeriğin ve kalitesinin, içerik oluşturucunun konuyla ilgili ilk elden deneyime ne ölçüde sahip olduğunu anlama bakımından da değerlendirilebileceğini göstermektedir. Buna bağlı olarak değerlendirmenin odağında büyük ölçüde güven kavramının yer aldığı söylenebilir.
Google’a göre güven kavramı, E-E-A-T ailesinin en önemli üyesidir; çünkü bir web sitesi ya da sayfa ne kadar deneyimli, uzman ya da yetkili görünürse görünsün güvenilmez ise kalitesiz olarak algılanır. Bu da site ya da sayfaların E-E-A-T değerinin düşük olmasına sebebiyet verir. Yenilenen bu kavramla web sitelerinin ve içeriğe katkıda bulunanların itibarı, güven bakımından oldukça önemli bir hâle gelmiş görünmektedir. Ayrıca içeriğin zararlı olmasının ne anlama geldiğinin anlaşılıp anlaşılmadığı da aynı derecede önem kazanmıştır.
Google E-E-A-T ile Nelere Odaklanacak?
Google’ın E-E-A-T güncellemesi ile bir sayfanın kalitesini nasıl değerlendirdiğini anlamak istediğiniz noktada Google arama kalitesi değerlendirici yönergelerinin de desteklediği başlıklara bakabilirsiniz.
- Site Sahibinin Değerlendirilmesi: Google, güncelleme ile artık site sahiplerini de mercek altında tutacağını açık bir şekilde belirtmektedir. Bu incelemenin kullanıcılar için faydalı olacağını düşünen Google, site sahiplerinin yetkinliğini ve güvenilirliğini takip ediyor olacak.
- İçerik Yazarlarının Uzmanlığı: Artık içerikler kadar onları yazanlar da önemli hâle gelmiş durumda. Google, yazarları takip ederek onların konu hakkındaki yetkinliklerini de değerlendiriyor olacak.
- Sayfa Kalitesi Değerlendirmesi: Güncelleme kapsamında varolan değerlendirme kriterlerinde bazı değişiklikler yapıldı. Google, değerlendirdiği bir siteyi aşağıdaki 3 adımlı incelemeden geçirecek.
- Sayfanın gerçek amacını tespit etmek
- Sayfanın spam içerikli olup olmadığını anlamak
- Sayfa zararlı değil ise sayfanın amacına ulaşmada ne kadar başarılı olduğunu tespit etmek
- Konuyla İlgili Kişisel Deneyim: Konuyla ilgili yaşam deneyimi olan kişilerin ürettiği içerikler önem kazanacak. Önemli bir deneyime sahip olmak güvene katkıda bulunacaktır.
- Ana İçeriğin Kalitesi: Google; içeriğin kalitesini değerlendirirken zaman, çaba, uzmanlık ve yetenek kriterlerine bakıyordu. Güncelleme ile zaman yerine özgünlük kavramını getiren Google, orijinal içerikleri önemsediği göstermiş oldu.
- Zararlı İçeriklerin Kolay Tespiti: Yeni güncelleme ile sayfadaki içeriğin zararlı olup olmadığı daha detaylı bir analiz yapılarak tespit edilebilecek. Google, bu başlık ile kaliteli içerikleri ön planda tutmak istediğini net bir şekilde ifade etmiş oldu.
- Güvenilirlik: Güvenilirlik kavramı, içeriklerin web sayfasının amacı ile uyuşup uyuşmadığına göre açıklanacak. Aynı zamanda Google, güven kriterini değerlendirirken artık aşağıdaki noktalara da dikkat ediyor olacak.
- Web sitesinin hakkında sayfası ne anlatıyor?
- Web sitesi hakkında başka sayfalarda ne anlatılıyor?
- Web sitesi hakkında referanslar ne diyor?
- Web sitesinin ve yazarların uzmanlığını kanıtlayan unsurlar sayfada görünür bir şekilde yer alıyor mu?
- Otoriterlik: Bu kavram, ilgili alanda yetkin olunduğunun kullanıcılara ve Google’a gösterilmesini ifade eder. Otoriteyi oluşturan en önemli bileşenlerden birisi web sitesinin backlink profilidir. Bu bağlamda kaliteli bir backlink stratejisi yürütmek ve düzenli olarak zararlı link analizi yapmak önem kazanmıştır.
Özetlemek gerekirse Google; E-E-A-T ile genel olarak her güncellemede yaptığı gibi kaliteli ve özgün içeriklerin, şeffaf ve güvenilir bir web sitesi olmanın önemini vurguluyor. Daima kullanıcı gibi düşünüp onları önemsemeniz, web sitenizi güvenilirliğinizi ve uzmanlığınızı ortaya koyarak optimize etmeniz ve tüm bunları içerik üretim sürecine de yansıtmanız durumunda Google da sizi önemseyecektir.
E-E-A-T Değerinizi Nasıl Yükseltebilirsiniz?
E-E-A-T’de hizmet verilen alanlar kapsamında bulunuyor ancak iyi bir deneyim sunamıyorsanız, yani konu ile ilgili uzman, otoriter veya güvenilir değilseniz, Google sitenizi düşük kaliteli olarak algılayabilir. Dolayısıyla sitenizin E-E-A-T değerini yükseltmeniz gerekir. Bu değeri yükseltmek için ise belli amaca hizmet eden ve özgün içerikler üretmeli, sitenizde ilgili konuda gerçek deneyime sahip yazarların içeriklerine yer vermeli ve kaynak göstermekten de kaçınmamalısınız. Aynı zamanda sitenizi daima güncel tutmalı ve kullanıcılara karşı şeffaf olmalısınız.
Deneyimli ve ödüllü Markethinkers ekibi olarak Google’ın güncellemelerini düzenli olarak takip ediyoruz. Hem SEO danışmanlığı hem de içerik üretimi konusunda doğru bir yolda ilerlemeye özen gösteriyoruz. Bu noktada desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.