
Markethinkers olarak ilk ‘Kişisel Gelişim Çalışmamız‘da kişisel gelecek planlama rehberi konusunda hedefe yöneltici ve önümüzü netleştirecek bir çalışmayı sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Öncelikle bu rehberin hikayesini sizlerle paylaşalım.
Yaklaşık 1 ay kadar önce Dilara hayatında bir yol ayrımındaydı. Bu yol ayrımı bölüm değişikliği yapıp yapmama veya hangi bölüme geçeceği ile ilgiliydi.
Şuan da okuduğu Mekatronik Mühendisliği bölümünde mutlu olmadığını ve geleceğinde kendini bu işi yaparak mutlu olurken göremiyordu.
Biz de uzun uzun düşündük tartıştık ama net bir yol çizemedi Dilara. Bunun üstüne kalktık ve okuduğumuz üniversite olan Işık Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) hocalarımızdan birkaçıyla konuşmaya gittik.
Biz bu rehberi de bu danışmalar sırasında İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Yüce Uyanık‘tan öğrendik.
Açıkçası bu danışma Dilara’nın ve benim gelecek planlarımızı oluşturmada ve bir bakış açısı kazanmamızda çok etkili oldu. Yüce hocanın bize verdiği rehberi aynen sizinle paylaşıyoruz.
Gelecek Planlama Rehberi
1- Ben kimim, güçlü yönlerim ve değerlerim nedir ?
2- Ne istiyorum ? (20 sene sonra)
3- Gerçekten istiyor muyum ?
4- Bedelini peşin peşin ödemeye hazır mıyım ?
5- Neyi, ne zaman, kiminle ve nasıl yapmalıyım ?
Tavsiye: Her ne yapıyorsan nedenini öğren öyle yap.
İşte Yüce hocamızın verdiği gelecek rehberi.
Beş basit ama bir o kadar da etkili sorudan oluşuyor rehberimiz. Öncelikle kendimizi tanımakla ve bunu açıklamakla başlıyoruz. Ne istediğimizi de bilmek tabi ki çok önemli bir başlangıç noktası.
Gerçekten istiyor muyum sorusunu da şöyle açıklayalım; bir istemek vardır bir de gerçekten istemek.
Örneğin ben araba istiyorum.Ama eğer gerçekten istiyorsam o zaman onun için çaba sarf ediyor, ona ulaşmaya çalışıyor olmalıyım.
Gerçekten istemekten kastımız budur.
Ve tabi bedelini ödemeden hiçbir şey elde edilmez. O halde elde etmek istediğiniz şeyin; yani vereceğiniz kararın sonuçları için, en baştan gereken bedelleri ödemeye hazır olup olmadığınızla ilgili bu soru.
Son soru da gelecek planınızın kilometre taşlarını yerleştireceğiniz sorudur.
Eğer ki bir gelecek planlama dönemindeyseniz o halde size tavsiyemiz sessiz sedasız bir köşeye çekilip, bu sorular üzerinde detaylıca kafa yormanızdır.
Soruların tamamını cevapladığında yolunuzun üzerindeki sis perdelerini artık kaldırmış olacaksınız.
Son Söz
Bu çalışmanın faydalarını biz gördük. Şimdi ise sizinle paylaşıyoruz.
Umarız bize olduğu gibi size de faydası dokunur ve sizin için doğru olan gelecek planlarınızı yapabilirsiniz.
Ayrıca gelecek planlama rehberi ile ilgili sorularınız, rehberi uyguladıktan sonraki tecrübeleriniz ve deneyimleriniz ile ilgili paylaşımlarınız için sayfamızın üst kısmında “Forum” bölümüne tıklayarak bizimle ve diğer okurlarımızla paylaşabilir, ya da yorum yaparak bize gönderebilirsiniz.