- 1. Google Analytics 4 Nedir?
- 2. Google Analytics 4 Kimler İçindir?
- 3. Google Analytics 4’ün Öne Çıkan Özellikleri Nelerdir?
- 4. Google Analytics 4’ün Yenilikleri Nelerdir?
- 5. Google Analytics 4 Nasıl Kurulur?
- 6. Google Analytics 4’e Nasıl Geçilir?
- 7. Yeni Bir Google Analytics 4 Mülkü Nasıl Oluşturulur?
- 8. Google Analytics 4’de Hedef Oluşturma Nasıl Yapılmalıdır?
- 9. Google Analytics 4’ün Event Yapısı Nasıldır?
- 10. Universal Analytics ve Google Analytics 4 Arasındaki Farklar Nelerdir?
- 11. Neden Google Analytics 4 Tercih Etmeliyiz?
- 12. Google Analytics 4 Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- 13. Google Analytics 4 Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Google Analytics 4 Nedir?
Google Analytics, kullanışlı özellikleri ve arayüzü ile sık tercih edilen SEO araçları arasında yer alır. Milyonlarca web sitesi ve işletme, kullanıcı etkileşimlerini takip etmek için Google Analytics raporlarını değerlendirir. Kullanımı uzmanlık gerektiren bu raporlama aracı; web alanları, çevrim dışı API’ler ve mobil uygulamaların etkileşimlerini izlemenize yardımcı olur. Web trafiğini takip ederek geri dönüşü artırmayı hedefleyen birçok işletme, bu araç sayesinde doğru pazarlama stratejileri oluşturur. Ayrıca bu araç, temel performans göstergelerine rahatça erişim sunduğu için SEO verileri üzerinde planlama yapılmasını oldukça kolay hâle getirir.
Peki yeni nesil bir yazılım olan Google Analytics 4 nedir? Google Analytics 4, önceki sürümlerin devamı olan yeni bir SEO aracı şeklinde karşımıza çıkar. Yapay zekâ destekli birçok yeni özellik taşıyan bu araç, etkileşime dayalı modellerle çalışır. Analiz yazılımının yeni bir sürümünü taşıdığı için önceki Google Analytics hesabının değiştirilmesi gerekir. Yeni sürüme geçiş yaptıktan sonra etkileşim oranlarını pratik şekilde ölçebilirsiniz.
Google Analytics 4 Kimler İçindir?
Google Analytics 4, kapsamlı yazılımı sayesinde kullanıcıların internet davranışlarını ölçmenizi olanaklı kılar. Yeni kullanıcılara ulaşmak için önemli analizler yapan bu araç, web sitesi trafiğini izleme noktasında oldukça verimlidir. Bu araç; kurumsal web siteleri, satış platformları, mobil uygulamalar ve dijital pazarlama alanında faaliyet gösteren firmaların tümü için uygundur.
İnternet ortamındaki rekabet, özellikle dijital pazarlama alanında hedef kitleye uygun analizler sayesinde başarıyla sonuçlanır. Kullanıcı deneyimleri doğrultusunda atılan her adım yeni kitlelere ulaşmayı kolaylaştırır. Bu açıdan oldukça başarılı sonuçlar almayı sağlayan Google Analytics 4 aracı, web sitesine ve işletmeye yeni müşteriler çekmek için de kapsamlı çalışmalar yapmanıza yardımcı olur.
Google Analytics 4 verileri, reklam ve kampanya hazırlama noktasında önemli bir rehber olarak bir adım öne çıkar. Dijital dünyanın çok yönlü kanallarında, kullanıcı davranışlarını analiz etmek kampanya sonuçlarına yansır. Kullanıcılara ait cinsiyet, yaş ve coğrafi bölge verileri, ziyaretçi profilini daha yakından tanımanızı sağlar. Ziyaretçilerin web sitesinde ne kadar vakit geçirdiğini öğrenmek sitenin güçlü ve zayıf yönleri üzerinde çalışma yapmanıza imkân verir. Ayrıca çevrim içi reklamların başarı oranlarını ölçerek kampanya stratejisi oluşturma noktasında verimli planlama yapmanızı sağlar.
Google Analytics 4’ün Öne Çıkan Özellikleri Nelerdir?
Yeni nesil yazılımı sayesinde mevcut verileri daha detaylı çözümleyen Google Analytics 4 kullanışlı özellikleriyle dikkat çeker. Pek çok yenilik ile kullanıcıları buluşturan bu araç, veri ölçümünde makine öğrenmesi teknolojisini kullanarak daha isabetli tahminler ortaya koyar. Google Analytics 4 aracının yüksek performans sunan özellikleri şu şekilde sıralanır:
- Yazılım çerez ve tanımlayıcı verilere ihtiyaç duymadan çalışır.
- Veri ölçümü sırasında makine öğrenimi kullandığı için site trafiği ve kullanıcı davranışları hakkında varsayımlarda bulunur.
- Yapay zekâ desteği sunan ‘’Insights’’ özelliği, dijital pazarlamacılar için önemli bilgileri vurgulayarak daha güçlü stratejiler oluşturmaya imkân verir.
- Mobil uygulama ve web görünümünü aynı anda analiz ederek performansın sadece tek bir yerden raporlanmasını olanaklı kılar.
- Olay analizi yapabildiği için parametre ölçümü konusunda öngörüleri kolaylıkla belirler ve verimli tahminlerde bulunur.
- Gizlilik kontrolünde önemli politikalar içerdiğinden veri analizi yaparken işletmenizin güvenliğini önemli ölçüde sağlar.
- Kullanıcılar hakkında veri toplarken ayrıntılı kontrol imkânı sunarak analiz yapar ve bilgilerin reklam kampanyalarında kullanılması için alan yaratır.
Ayrıca Google Analytics 4, güncellemeleri sayesinde makine öğrenimini destekler. Özellikle dijital pazarlama alanında yapılan satışlarda artan talebi göz önünde bulundurarak müşterilerin ihtiyaçları hakkında fikir edinmenize yardımcı olur. Talep eğilimleri konusunda sizi uyararak işletmenizin geleceği açısından faydalı veriler elde etmenizi sağlar.
Google Analytics 4’ün Yenilikleri Nelerdir?
Birçok heyecan verici yeni özellikle gelen Google Analytics 4, özel yazılımı sayesinde analizleri etkili şekilde raporlamanızı sağlar. Güncel versiyon, ilk olarak tutarlı veri yapısı sağlayarak olay tabanlı ziyaretçi analizi izleme imkânı tanır. Önceki versiyonda bulunan sayfa görüntüleme, oturum analizi ve kullanıcı profili gibi bilgiler, parametrelere ayrılarak daha detaylı şekilde size sunulur. Tüm bu raporları tek bir yerde toplamanız için elverişli olan araç, farklı şekilde ele alınması gereken verilerin karışmasının önüne geçer.
Google Analytics 4 Nasıl Kurulur?
Google Analytics kurulumu için öncelikle bu analiz aracı için hesap oluşturmak gerekir. Daha önce kullanılan sürüme ait bir hesabınız varsa herhangi bir değişiklik yapmadan geçiş yapmanız da mümkündür. Google, Analytics 4’ü kullanmaya teşvik ettiği için ilk hesabı kabul ederek kurulumun daha kolay şekilde tamamlanmasını destekler. Kurulumu işlemi için öncelikle https://analytics.google.com/analytics/ adresine girin. Bu adımdan sonra sayfanın orta kısmında görünen ‘’Ölçüme Başla’’ butonuna tıklayın.
İkinci aşamada analiz aracı, hesabınızla ilgili ayrıntılı bilgileri girmenizi ister. Bunun için hesap adı, mülk bilgileri ve ödeme yapacağınız para birimini seçmenizi gerekir. Ayrıca araç versiyonu seçimi için gelişmiş seçenekler paneli kullanılır. Sağ tarafta yer alan konum aktifleştirme butonunun ardından yeni bir Google Analytics 4 mülkü oluşturabilirsiniz. Mülk aşamasının ardından işletme bilgilerini eksiksiz şekilde doldurduktan sonra ‘’Oluştur’’ butonuna tıklayarak verileri sisteme kaydedebilirsiniz. Son adımda Google Analytics Sözleşmesi onaylanır ve kurulum işlemi başarılı şekilde tamamlanır.
Google Analytics 4’e Nasıl Geçilir?
Universal Analytics kullanıcıları, bu analiz aracını kolaylıkla bir üst versiyona yükseltebilir. Hâlihazırda bir Google Analytics mülkünüz varsa sadece birkaç adımda hesabınızı taşıyabilirsiniz. Geçiş işlemi sırasında öncelikle Google Analytics ekranının sol alt köşesinde bulunan ‘’Yönetici’’ sekmesini tıklayın. Karşınıza çıkan ekranda mülk yönetici konsolunu göreceksiniz.
Sütunun altında bulunan ‘’Google Analytics 4 Kurulum Asistanı’’ butonunu işaretleyin. ‘’Başlayın’’ sekmesine tıkladıktan sonra mülk oluşturma ekranı karşınıza gelir. Bir sonraki aşamada ‘’Mülk Oluştur’’ sekmesine tıklamanız gerekir. Bu aşamayla ile birlikte ‘’Google Analytics 4 mülkünüze göz atın’’ butonu üzerinden işlemleri kontrol ederek geçiş sürecini tamamlayabilirsiniz.
Yeni Bir Google Analytics 4 Mülkü Nasıl Oluşturulur?
Google Analytics 4 mülkü, ‘’Yönetici’’ aracı üzerinden oluşturulur. Bu aşamada kurulum asistanı yardımıyla gerekli işlemleri kolaylıkla yapabilirsiniz. Öncelikle asistan üzerinden ‘’Google Analytics 4 mülkü oluşturmak istiyorum’’ butonuna tıklayın. Ardından ‘’Başlayın’’ seçeneğini işaretleyin. Geleneksel analiz aracı olarak tanımlanan Universal Analytics üzerinden mülk adı, web sitesi URL’si, para birimi ve saat dilimi gibi bilgiler otomatik olarak yeni mülkünüze eklenir. Bu sayede geliştirilmiş ölçüm aracını kullanırken iki araç arasında bağlantı kolay şekilde kurulur.
Google Analytics 4’de Hedef Oluşturma Nasıl Yapılmalıdır?
Doğru pazar stratejileri için kitlenize ulaşmanıza yardımcı olan Google Analytics 4 üzerinden ihtiyaçlarınıza uygun metrikleri kolaylıkla oluşturabilirsiniz. Hedef oluşturma işlemi için öncelikle analiz aracı üzerinden “Yapılandırma’’ sekmesini tıklayın. Ardından “Kitleler’’ butonu üzerinden faaliyet alanınıza uygun seçimleri işaretlemeniz gerekir. Web sitesi ve uygulama için ayrı kitlelerin yanı sıra aynı hedefleme seçeneğiyle yaş, cinsiyet, coğrafya, etkinlik, kullanıcı profili gibi ayarlar kolaylıkla yapılır.
Google Analytics 4’te Nasıl Özel Hedef Oluşturulur?
Potansiyel ziyaretçilere erişmenin etkili bir yolu olan özel hedefleme, web sitesi ve uygulama trafiği açısından olumlu sonuçlar almanıza yardımcı olur. Özellikle spesifik alanlarda faaliyet gösteren işletmeler için özel hedef oluşturma son derece zaruridir. Google Analytics 4 üzerinden, özel hedef kitlenizi filtreler aracılığıyla belirleyebilirsiniz. Bu işlem için analiz aracı üzerinden ‘’Yapılandırma’’ butonuna tıklayın. Otomatik hedeflemenin yanı sıra tamamen kendi analizlerinize göre hedefleme de yapabilirsiniz. ‘’Kitleler’’ sekmesinden filtreleri uygulayarak potansiyel müşterileri odağınıza alabilirsiniz.
Google Analytics 4’ün Event Yapısı Nasıldır?
Google Analytics 4, tek bir kullanıcı kaydı üzerinden 100 farklı analiz hesabı oluşturmanızı mümkün kılar. Hesaplarınız içerisinde yer alan görünüm ve mülk ayarları birbirinden ayrı sayfalarda bulunduğu için birden fazla erişim imkânına sahip olabilirsiniz. Ayrı ayrı takip için elverişli olan bu event yapısı, cihazlar üzerinden gelen kullanıcıların izlenmesi noktasında filtreler oluşturmanız için de idealdir. Bu sayede hesabınıza filtre ekleyerek verileri ihtiyaçlarınız doğrultusunda entegre edebilirsiniz. Ayrıca kurulumunu gerçekleştirdiğiniz mülk üzerinden sektör kategorisi belirleme, reklam hesabı entegrasyonu, etiketleme, SEO, veri içeri aktarma, kitle tanımlama ve metrikleri analiz gibi farklı ayarlar da yapılabilir.
Universal Analytics ve Google Analytics 4 Arasındaki Farklar Nelerdir?
Eş değer bir çalışma sergileyen Google Analytics 4 vs Universal Analytics arasındaki önemli farkların başında kullanıcı arayüzü gelir. Geleneksel analiz aracında üç farklı veri organizasyonu bulunur. Bunlar; hesap, mülk ve görünüm olarak sıralanır. Google Analytics 4 ise hesap ve mülk olmak üzere iki katmanlıdır. İki araç arasında veri toplama noktasında da bazı farklar ön plana çıkar. Google Analytics 4 mülkü, web sitesi ve uygulama üzerinden yapılan sayfa görüntülemelerinde kod ekleme ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu sayede kullanıcı etkinlikleri varsayılan olarak ölçülür.
Neden Google Analytics 4 Tercih Etmeliyiz?
Yapay zekâ desteği ile donatılan Google Analytics 4, müşteri kaybını minimum düzeye indirmek için olay tabanlı izleme yapar. Bu sayede yeni kullanıcıları web sitesine çekmek ve mevcut ziyaretçileri korumak daha kolay hâle gelir. Ayrıntılı analiz sayesinde müşterilerinizin beklentileri hakkında daha güçlü tahminler elde edebilirsiniz.
Google Analytics 4, reklam entegrasyonu konusunda da derin veriler sağlayarak işletmeniz için pek çok faydalı analiz yapmayı mümkün kılar. Bu yeni sürümde bulunan Google Ads entegrasyonu, dijital pazarlama uzmanlarından sosyal medyaya, SEO firmalarından yerel işletmelere kadar birçok farklı alanda yüksek kapasiteli reklam potansiyeli sağlar. Geri dönüşümleri derinlemesine analiz eden araç, müşteri yapılandırması noktasında gerçekçi sonuçlarla sizi buluşturur.
Dijital pazarlamaya yeni bir boyut kazandıran entegrasyon sistemi, ziyaretçilerin hangi kanal üzerinden geldiğini belirlemenize yardımcı olur. Bu sayede dönüşümleri daha yüksek kapasitede görebilirsiniz. Ayrıca kullanıcı merkezli olduğundan potansiyel ziyaretçileri odağına alır. Dolayısıyla uzun vadede reklamlar konusunda daha stratejik hareket etmenizi mümkün kılar.
Google Analytics 4 Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Yeni sürümle birlikte öne çıkan birçok özellik taşıyan araç, gelişmiş şekilde veri analizi yapmanıza yardımcı olur. Raporlama araçlarıyla anlamlı veriler elde etmenizi olanaklı kılan Google Analytics 4 kullanımı öncesinde eğitim almaya özen gösterebilirsiniz. Kullanımı profesyonellik isteyen bu araç, ilerleyen süreçlerde zorunlu olacağı için yeni sürümle ilgili pratiklik kazanmanız işinizi kolaylaştırır. Makine öğrenme desteğine sahip olan web siteleri veya uygulamaların takibinin daha sağlıklı şekilde yapılması için araç özelliklerini göz önünde bulundurarak kapsamlı bir çalışma yapabilirsiniz.
Google Analytics 4 Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Akıllı içgörüler sunan Google Analytics, veri trendleri hakkında sağladığı bildirimlerle daha doğru analiz yapmanızı olanaklı kılar. Bilgileri analiz ederek mevcut ve potansiyel müşterilerle ilgili işlem yapmanızı pratikleştirir ve talepler doğrultusunda strateji oluşturmanızı kolaylaştırır. Örneğin bir e-ticaret siteniz varsa müşteri beklentileri doğrultusunda geleceğe yönelik verimli çalışmalar oluşturabilirsiniz.
Detaylı inceleme sunduğu için size akıllı teklifler öneren bu araçla kullanıcı davranışlarını da dilediğiniz şekilde analiz edebilirsiniz. Ayrıca olası müşteri kayıplarını önlemek için öngörüler de paylaşarak maddi planlamalarda avantaj elde etmenize yardımcı olur.