İşimizin doğası gereği başarıyı anlayabilmek için ölçümlemeler gerekir. Ölçülemeyen işi ne geliştirebilir ne de iyileştirebiliriz.
Analytics, Urchin’in satın alınmasıyla Google bünyesine geçen web sitelerini ölçümlemeye yarayan ücretsiz bir araçtır.
Google Analytics nasıl kurulur sorusunun cevabı son derece basittir. Dijital ölçümlemeleriniz için ilk adımınızı Google Analytics Nasıl Kurulur rehberimiz ilesayesinde atabilirsiniz. Yeni başlayanlara faydalı olacağını düşündüğümüz bu rehber websitenizde ölçümleme yapmanıza olanak tanıyacaktır. Google Analytics kurulumu herkesin kolayca yapabileceği bir kurulumdur. Adım adım ve görsellerle desteklediğimiz Google Analytics kurulum rehberini okuyarak kuruluma hemen başlayın!
Analytics Hesabı Nasıl Kurulur?
Adım 1: Karşılama Ekranı
Google Analytics‘e giderek Google hesabınız ile oturum açınız.
Eğer ilk defa mülk ekleyecekseniz aşağıdaki gibi bir karşılama ekranı karşınıza çıkar. “Ücretsiz Kurulum” seçeneğine tıklayarak devam ediniz.
Adım 2: Mülk Ayarları
Domain kurulumu 3 aşamada gerçekleşir.
Adım 2.1: Öncelikle web siteniz için bir isim girmeniz gerekir. Ben örnek olması açısından “Markethinkers” yazdım. Siz kendi domain adresini yazmalısınız.
Adım 2.2: Ardından “WEB” seçeneği seçerek aşağıya doğru ilerleyin.
Adım 2.3: Mülk Ayarlarının 3. ve son adımında mülk bilgilerinizi girerek işlemi tamamlayınız.
Yukarıdaki adımların ardında karşınıza onay ekranı gelecektir. Onayladıktan sonra 3. adıma geçebilirsiniz.
Dikkat! Web siteniz nasıl gözüküyorsa tam olarak o şekilde eklemeniz önemlidir. Örneğin; bazı domain adresleri www barındırmazken, bazıları barındırır. Ek olarak, http/https seçiminiz de burada önemli rol oynamaktadır.
Adım 3: Kimlik Doğrulama
Google Analytics, sizin sitenin sahibi olduğunuzu doğrulayabilmek için 2 yöntem sunar. Bunlardan ilki “Global Site Etiketi” yöntemi, diğeri ise GTM yani Google Tag Manager ile doğrulama yöntemidir. Bunlardan en kolayı GTM ile doğrulamadır fakat bunun için GTM kurmuş olmanız gerekmektedir. GTM kurulumu için bu rehberden faydalanabilirsiniz.
Adım 3.1 Global Site Etiketi;
Global site etiketi kısmında bulunan kodu <HEAD> etiketinizin hemen sonraki satırına eklemelisiniz.
Web sitenizin kontrol paneline giriş yaparak sitenizin /public_html klasöründe bulunan index.html dosyası indirerek açın. Aşağıda sitenize özel hazırlanmış kodu Google Analytics içersinden kopyalayarak <head> satırının hemen altına ekleyiniz.
Not: Sayfayı yanlışlıkla kapatmanız halinde ilgili koda Yönetici > İzleme Bilgileri > İzleme Kodu kısmından erişebilirsiniz.
Adım 3.2: Google Tag Manager ile Google Analytics Kurulumu
Öncelikle GTM ile kimlik doğrulaması yapabilmek için web sitenizi Google Tag Manager’a eklemiş olmanız gerekir.
Aşağıdaki adımları izleyerek GTM ile doğrulamaya başlayabilirsiniz.
Adım 3.2.1: Yönetici > İzleme Bilgileri > İzleme Kodu kısmındaki İzleme Kimliği kodunu kopyalayın.
Adım 3.2.2: GTM‘de bulunan Etiketler kısmından Yeni etiket oluşturun.
Adım 3.2.3:Karşınıza gelen ekranda sırasıyla şu adımları izleyiniz; Etiket Yapılandırması > Google Analytics: Universal Analytics
Adım 3.2.4: Bu adımda karşısınıza Etiket Yapılandırması ekranı gelecek. İzleme türü seçeneğinde Sayfa Görüntüleme kalsın. Ardından Google Analytics Ayarları seçeneğine tıklayınız.
Adım 3.2.5: Daha önce kopyaladığınız izleme kodunu, İzleme Kimlliği kısmına ekleyip kaydet butonuna basınız.
Adım 3.2.6: Ardından “Tetikleyici” kısmına gelerek tıklayınız. Açılan sayfada “All Pages” kısmını seçerek kaydediniz.
Tebrikler! Böylece, Google Analytics kurulumunu tamamlamış oldunuz.
Google Analytics Servisi Hangi Analizleri Yapar?
Google Analytics, web sitemiz/uygulamamız için detaylı dijital pazarlama metriklerini sunan bir araçtır. Analytics sayesinde, sitemize gelen trafiği, bu trafiğin dönüşümlerini, kaynağını ve bunun gibi bir çok değişkeni inceleyerek performans ölçümlemesi yapabiliriz.
Gerçek Zamanlı Analiz
Google Analytics, web sitemizin anlık durumunu canlı olarak görüntülemeyi “Gerçek Zamanlı Analiz” kısmıyla sağlıyor. Her an güncellenen bu özellik sayesinde kullanıcıların hareketlerini canlı olarak gözlemleyebilirsiniz.
Gerçek zamanlı analiz kısmının bize sunduğu veriler;
- Ziyaretçi Sayısı
- En İyi Yerler
- Sayfa Görüntüleme Sayısı
- En Çok Yapılan Yönlendirmeler
- En Fazla Trafik Getiren Sosyal Kanallar
- En Çok Kullanılan Anahtar Kelimeler
Kitle
Pazarlamanın en önemli bileşeni olan “Kitle” Google Analytics tarafından es geçilmemiş. Sitemizi ziyaret eden kullanıcılarımızı anlayıp, analiz ederek onlara özel stratejiler belirlememiz için “Kitle” raporlaması bize yardımcı oluyor. Kitle kısmında detaylı bir şekilde ulaşabileceğiniz verilerden en önemlileri;
Demografi; Kullanıcılarınız yaş ve cinsiyet bilgilerini verir.
İlgi Alanları; Kullanıcılarınızın, ilgi duyduğu kategorileri verir.
Coğrafi; Kullanıcılarınızın hangi konumdan sitenize eriştiklerini gösterir.
Davranış; Sitenize yeni ve tekrar gelen kullanıcılarla ilgili veri sunar
Teknoloji; Kullanıcılarınızın hangi tarayıcı ve işletme sistemini kullandıklarını gösterir.
Mobil; Ziyaretçilerinizin hangi mobil cihazdan erişim sağladıklarını gösterir.
Edinme
Web sitenize gelen trafiğin daha detaylı analizini sunar. Kullanıcılarınız sitenize hangi kanallardan ulaştıklarını, ziyaretleri sırasında hangi sayfaya gittiklerini ve hatta cihaz kullanımına kadar detaylı bilgiler sunar.
Tüm Trafik>Kanallar; Organik Arama, Doğrudan, Sosyal, Referans ve Email şeklinde ayrılır.
Google Ads; reklam kampanyalarından gelen trafiğin analizine odaklanır.
Search Console; verilerine Google Analytics içerisinden de ulaşabiliyoruz. Açılış Sayfası, Gösterim Sayısı, Tıklama Sayısı, Tıklama Oranı, Hemen Çıkma Oranı gibi detayları verileri bulabilirsiniz.
Sosyal; bu bölümde sosyal medya kanalları üzerinden gelen kullanıcılarını ve detaylarını görebilirsiniz.
Kampanyalar; reklam kampanyalarınızın dönüşümlerini buradan inceleyebilirsiniz.
Davranış
Davranış raporu, genel olarak kullanıcıların web sitemizdeki davranışları ve web sitemizle etkileşimlerini izlememize olanak tanıyan alandır.
Site İçeriği: Web sitemizdeki tüm sayfalarımızı ve içerik kırılımlarımızı incelememizi sağlar. Aynı zamanda site içeriklerimizle/sayfalarımızla ilgili kullanıcı verilerini de bu alanda görebiliriz. Örneğin en fazla trafik aldığımız sayfalar, veya tek tek sayfa özelindeki kullanıcı verilerini bu alandan görebiliyoruz.
Site Hızı: Site hızı raporu, Google Analytics içerisinde bulunan site hızı raporu, sitemizin genel hızını, kullanıcıların ortalama hangi hızlarla sayfalarımızı görüntülediği ve site hızı geliştirme önerileri gibi detaylı bilgileri bize sunar.
Site Araması: Site arama raporu, kullanıcıların sitemiz içerisinde gerçekleştirdiği aramalara ilişkin verileri sunar.
Etkinlikler: Kullanıcı verilerini/davranışlarını daha detaylı ölçmemiz için GTM veya kod ile oluşturduğumuz özel etkinliklerle ilgili ölçümleme verilerini bize sunar. Örneğin sitemizde belirli bir butona tıklamayı etkinlik olarak saymak istersek, bu kapsamda bir etkinlik oluşturabilir ve gelen verileri bu alandan inceleyebiliriz.
Dönüşümler
Hedefler; çok yönlü bir hedef belirleme ve raporlama sunar. Gelir, Etkileşim, Sorgu ve Etkileşim başlıkları altında hedeflerinize yönelik şablonlar bulunur.
E-Ticaret; Sitenizden/uygulamanızdan yapılan alışverişlerle ilgili veriler sağlar. Ortalama sipariş değerleri, Dönüşüm Oranları, Ürün ve Satış Performansı gibi verileri bulabilirsiniz.
Google Analytics Kullanmanın Faydaları ve Avantajları Nelerdir?
Dijitalleşmeyle birlikte pazarlama faaliyetleri varsayımlardan, ölçülebilir net verilere dönüşmüştür. Ölçümleme yapmadan hedeflere ilerlemek karanlık bir yolda ilerlemeye benzer. Google Analytics ve benzeri araçların en büyük faydaları çalışmaların sonucu ölçüp müdahale edebilmemizi sağlamaktır.
Aradığımız soruların cevaplarını Analytics gibi araçlarla çok rahat bulabiliriz. Örneğin; siteniz trafik alıyor fakat kullanıcılar hemen çıkıyor diyelim. Bu veriyi Analytics ile görebilir sitede geçirilen süreyi arttırmaya yönelik stratejiler üretebilirsiniz.
Analytics Terimleri
Google Analytics kullanmaya yeniyseniz bazı terimler konusunda sıkıntılar yaşabilirsiniz. İşte en önemli ve en çok kullanılan bazı Google Analytics terimleri;
Pageviews (Sayfa Görüntüleme Sayısı): Sayfanın herhangi bir tarayıcıdaki toplam görüntülenme sayısını veren metriktir. Bu tekrarlanan görüntülenmeleri de kapsar.
Ziyaret/Oturum (Visits / Sessions): Kullanıcıların sitenizde gerçekleştirdiği her bir oturumdur.
User / New User / Returning User (Ziyaretçi / Yeni Ziyaretçi / Tekrar Gelen Ziyaretçi) :
Yeni ziyaretçiler sitenize ilk defa gelmiş, tekrar gelen ziyaretçiler sitenizi daha önce ziyaret etmiş kullanıcılardır.
Session Duration (Oturum Süresi) : Kullanıcıların bir oturumda sitede geçirdikleri süreyi gösteren metrik.
Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) : Sitenizdeki kullanıların, siteyi terk etme sürelerini gösteren metrik.
Google Analytics Nasıl Kurulur rehberimiz sizin için faydalı olduysa, diğer rehber ve yazılarımıza da mutlaka gözatmanızı öneririz. Her türlü yorum ve görüşlerinizi bize iletebilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkürler. 🙂