Google Data Studio Nedir?
Google Data Studio, Google’ın pazarlama araçlarını veya farklı data kaynaklarını aynı arayüzde birleştirerek dashboardlar oluşturmayı sağlayan bir uygulamadır. Web sitesi sahiplerinin hızlıca farklı veri kaynaklarını kullanarak raporlar oluşturmasına yardım eden bir uygulama olarak da tanımlayabileceğimiz Google Studio, kullanımı oldukça kolay olan bir arayüze sahiptir. Diğer Google servislerinden alınan veri kaynaklarını ve dosyalarını raporlayabileceğiniz bu uygulama üzerinden kullanıcı etkileşimleri, reklam performans değerleri, satışlar ya da diğer pek çok benzer konuda özelleştirilmiş datalara ulaşabilirsiniz. Hızlı ve etkili bir şekilde rapor hazırlanmasına yardımcı olan Data Studio, Google’ın kullanıcılara sunduğu pek çok çözümden biridir.
Google Data Studio Nasıl Kullanılır?
Google Data Studio kullanımı için öncelikle ilgili platforma “https://datastudio.google.com” adresi üzerinden erişim sağlamalısınız. Uygulamayı kullanmak için Studio hesabı oluşturmanız gerekir. Hesap oluşturduktan sonraki aşamalar ise şu şekildedir:
- Google Studio hesabında ‘Veri Kaynağı’ seçin.
- Kullanılacak veri kaynağını bağlayın. (Google Analytics vb.)
- Kontrol paneline geri dönerek üst kısımdaki ‘Oluştur’ butonuna tıklayın. Ardından ‘Rapor’ sekmesini seçin.
- İçeri aktarılacak veri kaynağını seçin.
- Google Data Studio raporlarınızın genel düzenleme işlemlerini (tema, renk, genel düzen vb.) isteğinize göre ayarlayabilirsiniz
- Rapor hazırlarken uygulamanın kontrol panelindeki ‘Şablon Galerisi’ alanında bulunan Data Studio şablonlarını kullanabilirsiniz.
- Google Data Studio raporlarınızı üst kısımdaki ‘Paylaş’ butonuna tıklayarak istediğiniz kişilerin erişimine açabilirsiniz.
Web sitesi sahiplerine pek çok avantaj sağlayan Google Studio hesabınızı bu şekilde kullanabilirsiniz. Google’ın sunduğu YouTube videosu ile de raporlarınızı nasıl oluşturacağınıza dair fikirler edinebilirsiniz. Örnekleri inceleyerek Google Data Studio raporlarınıza dair bir yol haritası çizmeniz mümkündür.
Google Data Studio Hesabı Nasıl Oluşturulur?
Bu işlem için mevcut Google hesabınızı kullanabilirsiniz. Hesabınızı oluşturup Google Studio’ya giriş yaptıktan sonra veri kaynağı ekleyebilir ve raporlar oluşturabilirsiniz. İhtiyaç duymanız durumunda farklı rapor çeşitlerini incelemeniz de mümkündür. Google Data Studio kullanımına yeterince aşina olduktan sonra ise kendinize özel raporları kolayca oluşturabilirsiniz.
Neden Google Data Studio Kullanmalısınız?
Raporların hızlı şekilde hazırlanmasına imkân sağlayan Data Studio, Google tarafından kullanıcılara sunulan pratik uygulamalardan biridir. Google Studio, ortak kullanıma ve paylaşıma açık olması bakımından kullanıcılara avantaj sağlar. Aynı zamanda barındırdığı data kaynağı zenginliği Google Studio’yu avantajlı kılan bir diğer özelliktir. Kısacası birçok özelliğe sahip olan Google Data Studio kullanımının raporlama sırasında büyük kolaylıklar sağlayacağını söylemek mümkündür.
Google Data Studio Tarafından Sunulan Özellikler Nelerdir?
Hızlı ve etkin şekilde rapor hazırlamayı mümkün kılan Data Studio, Google tarafından kullanıcılara sunulan en pratik çözümlerden biridir. Data Studio; veri bağlantıları, dönüşümü, görselleştirilmesi gibi özelliklerin yanı sıra rapor özelleştirme ve şablon hazırlama gibi olanaklara da sahiptir. Aynı zamanda uygulamanın ortak çalışma imkânı, sınırsız widget kullanımı ve ücretsiz olma gibi özellikleri de mevcuttur.
Veri Bağlantıları
Ads, Analytics, Search Console gibi uygulamalardaki dataları tek bir yerde birleştirme imkânı sunan Data Studio’ya entegre edilebileceğiniz veri kaynakları Google uygulamaları ile sınırlı değildir. Google uygulamalarından veya başka kaynaklardan alacağınız verileri dilediğiniz şekilde Data Studio’ya entegre edip rapor oluşturabilirsiniz. 3. parti uygulamalar vasıtası ile sosyal medyanıza veya reklamlarınıza ait dataları ve CRM verilerini de içe aktarmanız mümkündür.
Veri Dönüştürme
Bu özellik; verilerle çalışmanıza, matematiksel işlevler, aritmetik ve özel formüller ile datalarınızı dönüştürmenize olanak tanır. Bir değişiklik olmaması durumunda içe aktarılan ham veriler; metrik, boyut ve hesaplamalar sayesinde raporlama öncesinde temizlenir ve istenilen formata dönüştürülebilir. Bu işlemler sırasında ham verilerde kalıcı bir değişiklik meydana gelmez.
Veri Görselleştirme
Google Studio’nun grafikler, diyagramlar ve görselleştirme yelpazesi sunması verilerin daha kolay yorumlanabilmesi ve anlamlı hâle getirilerek okunabilmesini sağlar. Isı haritaları, zaman serisi, tablolar, puan kartları, dağılım ve alan grafikleri, coğrafi haritalar ile madde işaretli, pasta ve çubuk grafikler bu kapsamda kullanılır. Bu sayede yapılan her bir görselleştirme ile verilerde oluşan dönemsel değişiklikleri görebilirsiniz.
Rapor Özelleştirme
Google Data Studio raporları ve dashboard içindeki birçok alan, kullanıcı inisiyatifi ile özelleştirilebilir. Görsel ekleme, renk, dolgu, arka plan, sıra, stil ve yazı tipi gibi pek çok düzenleme bu alanda kullanılabilir. Rapoları görüntüleyen kullanıcılar bu sayede veriler ile daha kolay etkileşim kurabilir. Bu özellikler vasıtası ile verileri dinamik kontrollerle gerçek zamanlı şekilde değerlendirmek mümkün olur.
Rapor Şablonları
Google Studio içindeki şablonlar aracılığı ile veri kaynaklarını ilişkilendirmek ve tasarım düzenlemelerini uygulamak için raporun tamamlanması yeterlidir. Bu adımlardan sonra Google Data Studio raporlarınızı istediğiniz kişilere özelleştirilmiş verilerle sunabilirsiniz. Google Data Studio raporunuz için örnek şablonlar kısmından size en uygun olanı seçmeniz de mümkündür.
Ücretsiz Google Data Studio Şablonları
Google Data Studio raporlarında önceden hazırlanmış şablonları kullanmak da kolaylık sağlar. Önceden eklenmiş Data Studio şablonlarını kullanan uygulamalara örnek olarak Google Analytics veya YouTube verilebilir. Tamamen ücretsiz sunulan bu şablonlar sayesinde çok daha verimli bir raporlama sürecine sahip olabilirsiniz.
Sınırsız Widget Kullanımı
Data Studio, Google Analytics’ten farklı olarak widget konusunda sınırlamalar getirmez. Analytics en fazla 12 adet grafik veya çizelge kullanılmasına izin verirken Data Studio’da herhangi bir sınır söz konusu değildir. Bu sayede verilerinizi birden çok şekilde paylaşabilir ve açıklayabilirsiniz.
Filtreleme
Oluşturduğunuz dashboardlar sayesinde Google Studio’da raporlarınıza filtre eklemeniz mümkündür. Filtrelerinizi dashboardunuzu gerçek zamanlı olarak görüntüleyen kullanıcılar için düzenleyebilirsiniz. Bu sayede kullanıcılar verilerinizi ekranda belirlediğiniz filtrelere göre görüntüleyebilir. Örneğin Google Data Studio raporlarınıza cihaz filtresi ekleyerek tüm dashboardunuzu sadece masaüstü ya da mobil verilerinizi gösterecek şekilde özelleştirebilirsiniz.
Paylaşım ve Ortak Çalışma
Google Data Studio raporlarınıza kimlerin erişebileceğini oldukça pratik bir şekilde belirleyebilirsiniz. Kişi ya da gruplarınızı birkaç adımda seçmeniz mümkündür. Ardından bu kişiler için rapor görüntüleme ve düzenleme izni verebilirsiniz. Bununla birlikte sizin kontrolünüz altında birden fazla kişinin tek bir raporu aynı anda düzenlemesi gibi birçok işlemi de Data Studio üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Data Studio Veri Yükleme Nasıl Yapılır?
Data Studio veri yükleme işlemi için öncelikle uygulamanın sol üst kısmında bulunan menüdeki “Veri Kaynakları” sekmesine tıklamanız gerekir. Ardından açılan sekmedeki “+“ sembolüne tıkladığınızda Google, veri çekebileceğiniz tüm kaynakları size sunacaktır. Bu aşamadan sonra size uygun olan kaynağı seçerek ilerleyebilirsiniz. Veri kaynağı olarak Google AdWords tercih ettiğinizi varsayalım. Yükleme işlemi için uygulama öncelikle sizden erişim izni isteyecektir. Erişim izni verdikten sonra karşınıza verilerin yer aldığı bir liste çıkar. İstediğiniz verileri seçip “Bağlan” butonuna bastığınızda aktarım işlemi başlar.
Google Data Studio ile Nasıl Raporlama Yapılır?
Veri kaynaklarınızın içe aktarımını tamamladıktan sonra Google Studio raporlama sürecine başlayabilirsiniz. Bunun için “Raporlar” sekmesinde bulunan artı simgesine tıklamanız yeterlidir. Rapor sayfası açıldıktan sonra ilk olarak sağ kısımdan veri kaynağını seçmelisiniz. Sonraki süreçte Google Data Studio raporlarınızı kendi isteğinize göre düzenlemeye başlayabilirsiniz. Düzenlemelerin tümü tamamlandıktan sonra raporların kopyasını kendi profilinize aktarabilirsiniz. Raporları çalışma arkadaşlarınızla etkileşimli şekilde incelemeniz de mümkündür.
Google Data Studio raporlarınızı kendi isteğiniz doğrultusunda oluşturabilirsiniz. Örnek olarak raporunuza zaman çizelgesi eklemek istediğinizi düşünelim. Bu çizelgede hangi metriklerin bulunacağını sağ kısımda yer alan menü aracılığıyla düzenlemeniz mümkündür. Böylece içe aktardığınız veri kaynağının tüm değişkenlerini yine metrik menüsü altında farklı bir seçenek olarak görebilirsiniz. Raporlar, veri kaynaklarından alınan bilgilerin analiz edilmesi sonucunda oluşturulduğu için kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayarak işlemlerin kolaylaşmasını sağlar.