İçinde bulunduğumuz çağ, teknolojinin son derece gelişmiş olduğu bir çağ olmakla birlikte deyimi yerindeyse bir “Google” Çağı’dır. Artık ulaşmak istediğiniz her bilgi internet sayesinde bir tık uzağınızda yer alır. Hele ki bir site sahibiyseniz size ulaşmak isteyen kullanıcılara kolay erişim sağlamak oldukça önem arz eder. Bu noktada “Google Search Console nedir?” sorusunun cevabı size sitenizi geliştirmenizde yardımcı olabilir.
Peki Google Search Console nedir? Google Search Console, sitenizin yönetimi için size son derece önemli imkânlar sunan bir hizmettir. Siz de Google Search Console kullanarak siteniz hakkında merak ettiğiniz her konuda kolayca bilgi sahibi olabilirsiniz. Elbette ki Google Search Console hakkındaki bilgilerinizi artırmak da size Google işleyişini anlamanız konusunda yardımcı olabilir. Böylece edindiğiniz bilgiler sayesinde yaşadığınız çağa daha kolay bir şekilde uyum sağlayabilir ve sitenizi en doğru şekilde yönetebilirsiniz.
Google Search Console Nedir?
Site yöneticileri tarafından merak edilen “Google Search Console nedir?” sorusu, şu şekilde açıklanabilir: Google Search Console, Google’ın kullanıcılarına sunduğu, tamamen ücretsiz bir hizmettir. Sitenizin Google arama sonuçlarında nasıl bir yer tuttuğunu görmenize, sorunları gidermenize ve yönetmenize yardımcı olur. Sitenizi Google arama sonuçlarına eklemek için Google Search Console’a üye olmanız gerekmez. Fakat bu hizmet, Google’ın sitenizi nasıl algıladığını idrak etmenize ve mevcut durumunuzu geliştirmenize yardımcı olur. Kısaca “Google Search Console nedir?” sorusuna internet sitenizi iyileştirmede yardımcı bir asistan olduğu yanıtı verilebilir.
Google Search Console’un Faydaları Nelerdir?
İster ileri seviyede bilgi sahibi olun ister yeni başlayan biri Search Console bir web sitesi olan bütün kişilere yardım eden bir hizmettir. Bu noktada Search Console’u kimlerin kullanması gerektiği de önemlidir. Web geliştiriciler, SEO uzmanları veya pazarlamacılar, site yöneticileri ve işletme sahipleri ayrım gözetmeden Search Console’u kullanabilir.
“Google Search Console nedir?” sorusu kadar bu hizmetin sunduğu faydalar da oldukça merak edilir. Search Console, sitenizi iyileştirebilmeniz adına size bazı raporlar ve araçlar sunar. Örneğin, bu sayede Google’ın sitenizi tarayabildiğini ve bulabildiğini tasdik edebilirsiniz. Dizine ekleme problemlerini düzeltebilir, yeni ya da güncellenen içeriği dizine ekleme isteğinde bulunabilirsiniz. Sitenizin Google arama verilerini ve yoğunluğunu görüntüleyebilirsiniz. Herhangi bir sorunla karşılaşıldığında uyarı veren bu hizmet ayrıca sorun gidermenize de yardımcı olabilir.

Google Search Console Size Hangi Verileri Sunar?
Faydalar kısmında da değinildiği gibi Search Console, sitenizin Google arama verilerini görüntülemenize olanak sunar. Böylece ilgili web sitenize gelen trafiği sunulan veriler sayesinde rahatlıkla inceleyebilirsiniz. Bu veriler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Toplam Tıklama
Toplam tıklama, web sitenizi merak edip site bağlantınıza tıklayarak ziyaret eden gerçek kullanıcıların sayısını öğrenmenize yardımcı olur.
Toplam Gösterim
Toplam gösterim, gerçek kullanıcılar tarafından Google’da sitenizin görülme sıklığını belirtir.
Tıklama Oranı
Tıklama oranı, web site bağlantınızı gören kullanıcıların site bağlantınıza hangi sıklıkta tıkladığını gösteren oran olarak belirtilir. Bu oran, tıklamaların gösterimlere bölünmesiyle elde edilir.

Site Bağlantıları
Site bağlantıları, arama sonucu altında kümelenen ve aynı siteden gelen bağlantılardır. Search Console, arayıcının zamandan tasarruf etmesi ve bilgiye rahatça ulaşmasını sağlamak için sitenizin bağlantı yapısını inceleyerek kısayollar oluşturur.
Ortalama Konum
Çok sayıda arama sonucundan oluşan arama sonuçları sayfasının konum metriği bulunur. Konum metriği, site bağlantınızın arama sonuçlarında göründüğü konumu diğer sonuçlara nazaran yaklaşık olarak göstermeye çalışır. Bağlantı her görüldüğünde farklı bir konumda olacağı için ortalama bir sonuç alınmaya çalışıldığından bu hizmetin adı ortalama konumdur.
Tarama İstatistikleri
Google’ın sitenizdeki tarama geçmişiyle alakalı istatistikleri gösteren ve bunun raporunu tutan bir hizmettir. Yapılan isteklerin sayısını ve zamanını, sunucunuzun isteklere karşı yanıtını ve karşılaşılan sorunların raporunu tutarak sitenizi geliştirmenize yardımcı olur.
Google Search Console Tarama Raporları Size Ne Sunar?
Search Console, web siteniz hakkında belli başlı ve önemli olan tarama bilgilerini rapor tutarak size bilgi verir. Raporlar sayesinde toplam tarama istekleri, toplam indirme boyutu, ortalama yanıt süresi, ana makinenin durumu, tarama yanıtları ve amacı, dosya ve Googlebot türü hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bu başlıkları açmak gerekirse, toplam tarama istatistikleri başarılı veya başarısız, web sitenizdeki URL’ler için yapılan tarama isteği sayısının toplamına denir. Tarama sırasında sitenizden indirilen bayt sayısının toplamına ise toplam indirme boyutudur. Ortalama yanıt süresi ise sitenizin isteklere verdiği yanıtların süresi olarak adlandırılır. Ana makinenin durumu ise Google’ın, web sayfanızı tararken herhangi bir sorunla karşılaşıp karşılaşmadığını bildirir. URL yerine toplam istek sayısına göre veri toplayan tarama yanıtları ise Google’ın sitenizi tararken aldığı yanıtlardan oluşur. Tarama amacı ise sayfanızın Google’da taranma amacını oluşturur. Eğer yeni içerikleriniz ya da güncellemeniz varsa yeniden tarama isteğinde bulunmanız gerekir. Googlebot türü ise tarama isteğinde bulunurken kullanılan aracı türü olarak özetlenebilir.
Sitenizi Search Console’a Nasıl Eklersiniz?
Sitenizi Search Console’a kaydetmek için ilk olarak gmail adresiniz ile Google Search Console’a giriş yapmanız gerekir. “Şimdi Başla” butonuna basarak domain adresinizi alan adı seçeneğine yazabilirsiniz. Alan sahipliğinizi DNS kaydıyla doğrulamak için ise eklediğiniz mülk için sizinle paylaşılan TXT değerini kopyalayıp Plesk Panel DNS ayarlarına girebilirsiniz. Kayıt ekleyin butonuna tıklayarak TXT kayıt tipini seçin. Son olarak kopyaladığınız kaydı TXT kaydı kutusuna yapıştırın ve tamam butonuna basın. Böylece hem sitenizi Google Search Console’a eklemiş hem de Google Search Console DNS doğrulama işlemini başarıyla gerçekleştirebilirsiniz.

Google Search Console Nasıl Kullanılır?
Tıpkı “Google Search Console nedir?” sorusu gibi “Google Search Console nasıl kullanılır?” sorusu da cevaplanması gereken önemli bir sorudur. Google Search Console kurulumunu yaptıktan sonra sitenizi ekleyip sitenin sahibi olduğunu doğrulamanız gerekir. Sonrasında ise Google’ın sayfalarınızı bulabildiğinden emin olup mobil kullanılabilirlik hatalarını inceleyebilirsiniz. Daha sonra ise Search Console’a site haritası göndermeyi değerlendirin ve son olarak site performansınızı izleyin. Search Console, tüm bunları değerlendirebilmeniz için size bazı raporlar yollar. Bu noktada Google Search Console özellikleri devreye girer. Bu özellikler ile yapılabilecek işlemler şu şekilde sıralanabilir:

Ön İzleme
Ön izleme sekmesinde geliştirme, performans ve kapsam ile ilgili birçok bilgilendirici istatistik raporlanır.
URL Denetimi
URL denetim özelliği ise sitenizin Google tarafından dizine alınma işlemlerini kontrol eder. Bu özellik sayesinde URL’yi denetleyebilir ya da dizine ekleme isteğinde bulunabilirsiniz.
Kapsam
Eğer web sitenizin dizine eklenmesinde bir problem oluşursa kapsam sekmesi sayesinde sorunu kolayca tespit edebilirsiniz. Hangi sayfaların dizine eklendiği de incelenebilir.
URL Kaldırma
Google Search Console URL kaldırma özelliği sayesinde sitenizin sayfalarını arama sonuçlarından çıkarabilirsiniz.
Mobil Kullanılabilirlik
Mobil cihazlarda görüntülenen sitenizin bu esnada karşılaştığı sorunları ortaya çıkarmak için tasarlanan bir özelliktir.
Site Haritaları
Site haritaları, size ait mülkün site haritası hakkında Google’a bilgi iletilmesine yardımcı olur. Google Search Console site haritası ekleme işlemini tamamlayarak bu özellikten faydalanabilirsiniz.
Bağlantılar
Bağlantılar özelliğinde, hangi sayfaların en çok bağlantı verildiği üstünde durulur.
Performans
Arama sonuçlarında sitenizin performansını gösterir. Performans raporu sayesinde ortalama konum, tıklanma oranı gibi veriler gözlemlenebilir.
Hız
Sitenizin içerisindeki sayfaların hızlarını ölçmenize yarayan özelliktir.