- 1. İçerik Yönetim Sistemi (CMS) Nedir?
- 2. İçerik Yönetim Sistemi Nasıl Yapılır?
- 3. Neden İçerik Yönetim Sistemi Kullanılmalıdır?
- 4. İçerik Yönetim Sistemi Çeşitleri Nelerdir?
- 5. İçerik Yönetim Sistemlerinin Başlıca Özellikleri Nelerdir?
- 6. İçerik Yönetim Sistemi Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
- 7. İçerik Yönetim Sistemi Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
İçerik Yönetim Sistemi (CMS) Nedir?
İnternetin ilk ortaya çıktığı dönemlerde kullanılan web siteleri, çok daha basit yapılardan oluşmuştur. Bu yapılar, genellikle CSS ya da HTML gibi kod sistemlerini içerir. Yalnızca metinlerden, bağlantılardan ve görsellerden meydana gelen web siteleri teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte daha zengin bir görünüme sahip olur. Kaliteli içeriklere sahip web sitelerinin yaygınlaşması ticaret sektörünün de bu alanda faaliyet göstermesini kolaylaştırır. Tam da bu noktada devreye giren içerik yönetim sistemleri, web sitesi kurulumunda hayatınızı kolaylaştıran yenilikler sunar. 2000’li yılların başlarında ortaya çıkan bu yazılım, günümüzde pek çok web sitesi tarafından tercih edilir.
Herhangi bir web sitesine giriş yaptığınızda karşınıza pek çok bileşenin çıkması olasıdır. Bu web sitesinde yer alan görsel, video, içerik ve bağlantı gibi pek çok öge bir bütün içerisindedir. İnternetin ilk zamanlarında kullanılan web siteler, yalnızca konunun uzmanları tarafından anlaşılan kodlarla tasarlanırdı. Günümüzde ise bu kompleks yapıların kontrol edilmesi son derece kolaydır. Özellikle web sitesi kurmayı düşünüyorsanız kompleks yapıların nasıl oluşturulduğunu öğrenmenizde fayda vardır. Bu noktada içerik yönetim sistemlerini kullanmanız mümkündür.
İçerik yönetim sistemi nedir sorusunun cevabı, kısaca bir web sitesinde yer alan tüm içeriklerin kontrol edilmesini sağlayan yazılım şeklinde özetlenebilir. İngilizce’de Content Management System (CMS) olarak bilinen yazılım, teknolojiye ayak uydurmuş pek çok web sitesinde kullanılır. CMS içerik yönetim sistemi, genellikle yönetici paneli olarak bilinen bir menü üzerinden kontrol edilir. Bu tip sistemleri kullanmak için bilgisayarınıza program kurmanıza gerek yoktur. Yönetici panellerine web sitesi üzerinden ulaşabilir, dijital içeriklerinizi kolayca yönetebilirsiniz.
ECM ise içerik yönetim sistemlerinin kurumsal şirketlerde kullanılan bir çeşididir. İngilizce’de Enterprise Content Management olarak bilinen bu terim, dilimizde kurumsal içerik yönetimi olarak bilinir. Kurumsal süreçlerle ilgili olan içeriklerin bulunması, yönetilmesi, depolanması ve korunmasında kullanılır. Kurumsal içerik yönetim sistemi, dijital dönüşüme önem veren her şirket için fayda sağlar.
İçerik Yönetim Sistemi Nasıl Yapılır?
İçerik yönetim sistemlerinden birini tercih ederek web sitenizi kısa sürede oluşturabilirsiniz. Bunun için öncelikle alan adı (domain) almanız gerekir. Alan adı, bir web sitesinin internetteki ismi ve adresi olarak bilinir. Bu adresin olmadığı durumlarda internet kullanıcıları, web sitesine yalnızca IP adresi üzerinden ulaşım sağlar. Örneğin, şu anda gezdiğiniz web sitesinin adı www.markethinkers.com’dur. Domain satın alarak belirlediğiniz web sitesi ismini belirli bir süre için tescil ettirebilirsiniz. İkinci adımda ise web sitenizin yayınlanabilmesi için depolama alanı kiralamanız gerekir. Hosting olarak bilinen bu sunucu hizmeti, web sitenizin 7/24 açık kalmasını ve görüntülenebilir olmasını sağlar.
Son adımda ise tercih ettiğiniz içerik yönetim sistemini sunucunuza kurmanız gerekir. Yalnızca birkaç dakikanızı alacak bu işlemden sonra web sitenizi tasarlamaya başlayabilirsiniz. Seçtiğiniz içerik yönetim sisteminin yönetici paneline giriş yapabilir, dilediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz. Bu alanda tema değişimi, görünüm, meta açıklama ve title etiketi gibi çeşitli özelliklerden faydalanmak mümkündür. İçerik yönetim sistemi nasıl yapılır sorusunun cevabı bu şekilde açıklanabilir.
Neden İçerik Yönetim Sistemi Kullanılmalıdır?
Web siteleri; günlük, çalışma ve eğitim hayatının vazgeçilmez unsurlarından bir tanesidir. Özellikle internet sitesi üzerinden satış yapan kişiler, müşterileri ile bu alanda buluşur. Pratik ve kolay bir arayüze sahip olan web sitesi hem size hem de müşterilerinize pek çok fayda sağlar. Sitede bulunan içerikleri dilediğiniz gibi kontrol edebilir, yüksek kazançlar elde edebilirsiniz. Kullanıcı dostu arayüze sahip olan web sitesi, müşterilerin aradığını kısa sürede bulmalarını sağlar. Bu aşamada içerik yönetim sistemleri çeşitlerinden birini kullanmanız tavsiye edilir. “İçerik yönetim sistemi ne amaçla kullanılır?” sorusunun cevabı için aşağıdaki maddelere göz atabilirsiniz.
- İnternetin ilk ortaya çıktığı dönemlerde web siteleri, karmaşık dile ve uzmanlık gerektiren özelliklere sahip kodlardan oluşturulmuştur. İçerik yönetim sistemleri amaçlarından bir tanesi veri girişini pratik ve basit yollarla tamamlamaktır. Web sitesini tasarlarken herhangi bir kod bilmenize gerek yoktur. Pek çok işi kendiniz tamamlayabilir, personele ait istihdam giderlerinden tasarruf edebilirsiniz.
- Anahtar kelime, özellikle e-ticaret siteleri için oldukça önemli bir terimdir. Google gibi arama motorlarında üst sıralara çıkmanızı sağlayarak web sitesinin görünürlüğünü artırır. Bu durum, siteden elde ettiğiniz geliri de olumlu yönde etkiler. İçerik yönetim sistemleri, anahtar kelime yönetimi hakkında size pek çok fayda sağlar. Potansiyel müşterilerle buluşmanızı kolaylaştırarak sitenin organik trafiğini artırır. Bu sayede içerik analizini kolayca yapabilir, müşterileriniz için en uygun içerikleri hazırlayabilirsiniz.
- İçerik yönetim sistemlerinde pek çok tema arasından seçim yaparak web sitenizin tasarımını belirleyebilirsiniz. Zengin tema seçeneklerine sahip olan CMS, bu temalar üzerinde çeşitli özelleştirmelere de imkân tanır. Temanın rengi, şekli ve geliştirilmiş özellikleri sayesinde kullanıcılara görsel bir şölen yaşatabilirsiniz.
- İçerik yönetim sistemleri, çoklu kullanıcı desteğine sahiptir. Bu özellik, geniş organizasyon yapılarına ve kurumsal şirketlere pek çok fayda sağlar. Sisteme giriş yapabilen birden fazla kullanıcı, kendilerine atanan görevleri kolayca tamamlayabilir. Bu sayede hem zamandan hem de iş gücünden tasarruf sağlanabilir. Çoklu kullanıcı desteği sayesinde internet sitelerinin yönetilmesi çok daha kolay bir hâle gelir.
- İçerik yönetim sistemleri, çeşitli eklentilerle birlikte çalışabilen bir yapıya sahiptir. Örneğin; web sitenizin ziyaretçi sayısını gün, ay ve yıl bazında inceleyebilirsiniz. Bu aşamada site trafiği hakkında detaylı istatistiklere ulaşmak mümkün olur. Hazırladığınız raporlar, web sitesinin gelişimine büyük katkı sağlar. Müşteri profilini detaylı bir şekilde inceleyerek web sitenizde değişiklikler yapabilirsiniz.
- İçerik yönetimi sistemleri, web sitesini kullanıcı deneyimine uygun bir şekilde hazırlamanıza yardımcı olur. İçerikleri gruplandırabilir ya da çeşitli kategorilere ayırabilirsiniz. Bu sayede kullanıcıların sitede daha çok vakit geçirmesi mümkün hâle gelir. Aradığını kolayca bulabilen kullanıcılar, organik trafiği artırarak arama motorlarında üst sıralara çıkmanıza yardımcı olur.
- Web sitesinin bakım ve güncelleme işlemlerini belirli zamanlarda yapmanız gerekir. Böylece önem verdiğinizde sitenin çökmesi gibi risklerle karşılaşma ihtimaliniz azalır. İçerik yönetim sistemleri, web sitesi yenileme süreçlerinde kolaylık sunar. Bakım modunu aktif hâle getirerek sitenizde çeşitli değişiklikler yapabilirsiniz. Bu süreçte web siteniz “Sitemizde bakım çalışmamız devam etmektedir. En kısa zamanda yeniden hizmetinizdeyiz.” gibi bir yazıya sahip olan sayfaya dönüşür.
İçerik yönetim sistemlerinin temel amacı, yazılım bilgisine sahip olmayan kullanıcıların bile web sitesi tasarlamasına yardımcı olmaktır. Gelişen ve değişen teknolojilerle birlikte pek çok web sitesi, CMS sistemlerinden faydalanmaya başlar. Sistemin çeşitli özellikleri sayesinde e-ticaret, blog, içerik ve haber sitesi gibi binlerce konuda web sitesi tasarlamanız mümkün olur.
İçerik Yönetim Sistemi Çeşitleri Nelerdir?
İçerik yönetim sistemleri, teknolojinin gelişmesiyle birlikte hızla yayılmıştır. Bu durum, sistemin farklı amaçlara hizmet etmesini kolaylaştırır. İçerik yönetim sistemi programlarına göz atarak web siteniz için en uygun olanı bulabilirsiniz.
WordPress
Dünya genelinde önemli bir kullanım alanına sahip olan WordPress, ilk başlarda blog platformu mantığı ile ortaya çıkmıştır. Kullanım kolaylığı ve geliştirilmiş özellikleri sayesinde pek çok web sitesinde tercih edilmeye başlanmıştır. Günümüzde ise e-ticaret sitelerinden geniş organizasyon yapılarına kadar pek çok yerde kullanılır.
WordPress, çeşitli eklentilerle birlikte web sitesinin işlevselliğini artırır. Örneğin WordPress ile e ticaret sitesi kurmak için WooCommerce isimli bir eklentiye ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu eklenti sayesinde iş operasyonlarını verimli ve pratik bir şekilde yönetmek mümkün olur. 2003 yılından beri faaliyet gösteren WordPress, dünyadaki web sitelerinin %30’undan fazlasında kullanılır. SEO çalışmaları için uygun olan bu platform, aynı zamanda kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir.
Joomla
Joomla, sıkça kullanılan içerik yönetim sistemlerinden bir tanesidir. Genellikle kodlama bilgisi daha fazla olan kullanıcılar tarafından tercih edilir. Pek çok web sitesi türünde kullanılan Joomla, tıpkı WordPress gibi ücretsiz olarak sunulur. Ancak kurulum için domain ve hosting gerektiğini unutmamanız gerekir. Genellikle orta ve büyük ölçekli sitelerde kullanılan Joomla, eklenti ihtiyacı duymadan site oluşturmanızı sağlar. Yapmanız gereken yerleşik uzantıları aktif hâle getirmektir.
Drupal
Drupal içerik yönetim sistemi, işlevsel yapısı ile ön plana çıkan sistemlerden bir tanesidir. Genellikle içerik ağırlıklı ve büyük veri tabanına sahip web sitelerinde kullanılır. Zengin tema ve şablon seçenekleri sayesinde sitenin özelleştirilmesine imkân tanır. Aynı zamanda iç ve dış sitelerin oluşturulmasına da yardımcı olur. Drupal, web sitesi oluştururken derinlere dalmak isteyen kişilerin beklentilerini karşılar.
Opencart
Opencart, 1999 yılında piyasaya sürülen ve ücretsiz hizmet sunan sistemlerden bir tanesidir. Online mağaza yönetim sistemi olarak da adlandırılabilir. Opencart, çevrimiçi mağazalar için özel olarak geliştirilmiştir. Ödeme modüllerinin kolayca yönetilmesini sağlayarak web sitenizi daha kullanışlı bir hâle getirir.
Shopify
Shopify, bulut tabanlı sistemlerden bir tanesidir. Akıllı telefondan ya da bilgisayardan ulaşım sağlayabileceğiniz sistem, e-ticaret siteleri için fayda sağlar. Opencart sisteminden farklı olarak Shopify, belli bir ücret karşılığında kullanılabilir.
Prestashop
Prestashop, 2007 yılından itibaren faaliyet gösteren açık kaynaklı yazılımlardan biridir. Geliştirilmiş eklentileri sayesinde web sitenizi yepyeni özelliklerle donatabilirsiniz. 2011 yılında ”En İyi İş Uygulaması Yazılımı” seçilen Prestashop, kullanıcılarına ücretsiz olarak sunulur.
Magento
Magento, e-ticaret odaklı içerik yönetim sistemi olarak bilinir. Açık kaynaklı hizmet sunan Magento hem küçük hem de profesyonel web sitelerine hızlı çözümler sunar. İndirilebilen içerikleri sayesinde web sitesini dilediğiniz gibi tasarlamanız mümkün olur.
IdeaSoft
Ideasoft, genellikle e-ticaret yazılımı olarak kullanılsa da içerik yönetimi sistemlerinin pek çok özelliğini de kapsar. Tercih edebileceğiniz eklentiler sayesinde web sitenizde çeşitli değişiklikler yapmanız mümkündür.
İçerik Yönetim Sistemlerinin Başlıca Özellikleri Nelerdir?
Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte farklı amaçlara hizmet eden CMS sistemleri tasarlanmıştır. Her bir sistem, kendine has özelliklerinin yanı sıra temelde aynı amaçlara hizmet eder. İçerik yönetim sistemi özelliklerine aşağıdaki maddelerden ulaşabilirsiniz;
- İçerik yönetim sistemlerinin temel amaçlarından bir tanesi, içerik üretmeyi kolay ve pratik bir hâle getirmektir. Sistemlerin kullanıcı dostu arayüzü sayesinde bu içeriklerin düzenlenmesi büyük ölçüde kolaylaşır. Tercih ettiğiniz sistemin özelliklerine göre web sitenizi kişiselleştirmeniz mümkündür. Dilediğiniz ayarlamaları yapabilir, kaliteli içeriklerinizi müşterilerinizle buluşturabilirsiniz.
- Web siteniz için oluşturduğunuz her içeriğin uygun koşullarda depolanması gerekir. İçerik yönetim sistemleri, depolama konusunda da avantaj sunar. Bu sayede ihtiyaç duyduğunuz verilere kısa sürede ulaşmanız mümkün olur.
- CMS, iş akış yönetimi bakımından da çeşitli faydalar sunar. Sistemde yer alan kullanıcılara çeşitli roller verilebilir. Bu roller sayesinde her kullanıcı, web sitesinin geliştirilmesine katkı sağlar. Doğru kişilere doğru roller atayarak pek çok işi kısa sürede tamamlayabilirsiniz.
- Web siteniz için hazırladığınız içerikler, CMS üzerinden yayınlanır. Sitenin tüm ziyaretçileri bu içerikleri görüntüleyebilir. İçeriğin yayınlanacağı zamanı sistem üzerinden belirleyebilir, kontrolü elinizde tutabilirsiniz.
Yukarıdaki temel fonksiyonlara sahip olan içerik yönetim sistemleri, çeşitli eklentilerle farklılaşabilir. Bu aşamada dil desteği, SEO araçları ve tema çeşitliliği gibi ayrıcalıklardan faydalanmak mümkündür.
İçerik Yönetim Sistemi Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
İçerik yönetim sistemleri, sunduğu pek çok fayda sayesinde web sitesi kurma hayalinizi kısa sürede gerçekleştirir. İçerik yönetim sistemi avantajlarına aşağıdaki başlıklar üzerinden ulaşabilirsiniz.
Teknik Bilgi Gerekmez
İçerik yönetim sistemleri, web sitesi kurmak isteyen kişilere hızlı ve pratik çözümler sunar. Sistem, kullanıcı dostu arayüzü sayesinde yazılım bilgisi gerektirmez. Bu sistem ile profesyonel bir web sitesi hazırlamanız son derece kolaydır. Web sitenizin içeriğini ve tasarımını özelleştirebilir, dilediğiniz ayarı yapabilirsiniz.
Tema Çeşitliliği
Dünya üzerindeki milyonlarca kullanıcı, içerik yönetim sistemlerinin özelliklerinden faydalanır. Bu özelliklerden bir tanesi de zengin tema seçenekleridir. Yazılımcılar, farklı tema türlerini tasarlayarak ücretli ya da ücretsiz bir şekilde kullanıcılara sunar. Kullanıcılar ise beğendikleri temaları seçerek web sitelerinde kullanabilir. Bu sayede hem yazılımcı hem de kullanıcı fayda sağlamış olur. Binlerce tema çeşidi arasından web sitenize en uygun modeli kolayca bulabilirsiniz.
Eklenti Çeşitliliği
İçerik yönetim sistemleri, web sitelerinde kullanılabilecek eklentilere sahiptir. Bu eklentiler, sitenin çeşitli özelliklerle donatılmasına yardımcı olur. Site sahibinin farklı bir yazılımla uğraşmasına gerek kalmadan dilediği işlemi yapabilmesini sağlar. Örneğin, tercih ettiğiniz sistemin e-posta eklentisi sayesinde sayfanızı ziyaret eden kişilerin size bu yol ile ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede ziyaretçilerle iletişim hâlinde olabilir, isteklerine uygun özelleştirmeler yapabilirsiniz.
Dökümantasyon Çeşitliliği
İçerik yönetim sistemlerinde her soruna ve ihtiyaca yönelik çözümler bulunur. Tercih ettiğiniz sistemlerin her birinde forum sayfası bulunur. Aklınıza takılan soruların cevabını forum sayfalarında bulabilir, web sitenizin hazırlık sürecini kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra farklı kişilerin yaşadığı problemleri de görüntüleyebilir, onlara çeşitli çözümler sunabilirsiniz. Bu çözümler genellikle içerik şeklinde yayınlanır. Dökümantasyon çeşitliliği sayesinde karşılaştığınız problemleri oldukça kısa bir süre içerisinde çözebilirsiniz.
Responsive Tasarım
Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte akıllı cihazların kullanımı da artış gösterir. Akıllı cihazlar, pek çok yeniliğe ayak uyduran özelliklere sahiptir. Bu nedenle oluşturmak istediğiniz web sitesinin tüm cihazlara karşı duyarlı olması önem taşır. Kullanıcılar, bilgisayar dışında akıllı telefon, tablet ve televizyon üzerinden sitenize erişmek isteyebilir. İçerik yönetim sistemleri sayesinde web sitenize pratik yollardan ulaşmak mümkün olur.
İçerik Yönetim Sistemi Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
İçerik yönetimi sistemi kullanırken çeşitli kriterlere dikkat etmeniz gerekir. Bu kriterlerden ilki ve en önemlisi güvenliktir. Sistemlerin açık kodlu bir yapıya sahip olması güvenlik açıklarının oluşmasına neden olur. Gereken durumlarda yapılan bakım çalışmaları ve güncellemeler, güvenlik açıklarının oluşmasını engeller. Bu tip işlemleri ilk kez yapacak olanların konuya hâkim kişilerden destek alması tavsiye edilir.
İçerik yönetim sistemlerinde tercih edebileceğiniz eklentiler bulunur. Eklenti seçimi yapmadan önce ihtiyaçlarınızı önceden belirlemeniz tavsiye edilir. Aksi hâlde beklenmedik maliyetlerle karşılaşmanız olası bir durumdur. Kullanım amacını belirleyerek hesapta olmayan harcamalardan kaçınmanız mümkündür. İhtiyaç duyduğunuz eklentileri seçtikten sonra web sitenizde kullanmaya başlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra aynı anda birçok eklenti almak kullanım bakımından birtakım zorluklar yaşatabilir. Bu nedenle tercih edeceğiniz eklentileri belirli bir zaman içerisinde alarak web sitenizdeki gelişmeleri tamamlayabilirsiniz.