JSON-LD FAQ Schema Oluşturucu

S.S.S'ler

JSON-LD FAQ Schema Kodları

Normal Sıkıştırılmış

JSON-LD Kodu

Google Tag Manager Uyumlu Kod

Normal Sıkıştırılmış

Google Tag Manager Uyumlu Kod

JSON-LD Kodu

FAQ Schema Nedir?

Dijitalleşmenin hızla artması ile snippet çözümlerinin de zenginleştiği görülür. Bu çözümler, uzun süre arama motoru sonuç sayfasına hâkim olarak kullanıcıların hayatını kolaylaştırır. Özellikle JSON LD FAQ Schema oluşturucu, SEO dünyasında sıkça karşılaşabileceğiniz kavramlardan bir tanesidir. Google aramalarında en üst sıralara çıkmak ve kullanıcılara anlamlı içerikler sunmak için bu konuya göz atmanızda fayda var. 

 

Google, 2019 tarihinde ”New in Structured Data: FAQ and How – to” isimli makalesi ile hayatı kolaylaştıracak yeniliklere imza atar. Bu makalede yer alan bilgiler, SERP’teki yepyeni bir özelliği vurgular. SERP, herhangi bir arama motorunda anahtar kelime arattığınızda karşınıza çıkan sonuç listesine verilen isimdir. Google’ın makalesinde duyurduğu bu özellik ise yönetici sayfalarının belirleyeceği soruların ve cevapların SERP’te gösterilebileceğini işaret eder. 

 

Google’ın yayınladığı makaleye göre, sıkça sorulan soruların SERP’te görünmesi için bir çeşit yapılandırılmış verinin kullanılması gerekir. SSS sayfasından oluşan yapısal veri kodları, ilgili kısımlara eklenerek kısa sürede tamamlanır. Bu kodları nasıl eklemeniz gerektiğine yazımızın ilerleyen kısımlarda değineceğiz. 

 

FAQ, İngilizce’de ”frequently asked questions” kelimelerinin baş harflerinden oluşmuş bir akronimdir. Dilimizde ise “sıkça sorulan sorular” şeklinde kullanılır. FAQ Schema oluşturucu ise bir ürün ya da hizmet ile ilgili kullanıcının aklına gelebilecek olası sorulara dikkat çeker. Google, teknolojinin hızla gelişmesi sayesinde kullanıcı odaklı yaklaşımını sürekli olarak geliştirir. Sonuç sayfasında yer alan içeriklerin ya da hizmetlerin kullanıcıya yardımcı olup olmadığını önemser. Bu nedenle içeriklerin hem organik hem de yapılandırılmış olmasını destekler. 

 

FAQ şema, sonuç sayfasında bulunan web sitelerinin hemen alt kısmında yer alır. İlgili hizmet ya da içerik hakkında pek çok soruyu cevaplayan metinlere sahiptir. Böylelikle aklınızdaki soruların cevabını öğrenebilmeniz için hiçbir sayfaya tıklamanıza gerek kalmaz. JSON LD FAQ Schema oluşturucu sayesinde kullanıcılar, çok daha konforlu bir deneyim yaşar.

JSON Kod Nedir ve Neden Kullanılır?

Kullanıcılar, web uygulamalarında bazen değişiklik yapmak ister. Bu değişikliklerin kalıcı olabilmesi için yenilenmeye gerek kalmayacak özelliklere sahip olması gerekir. Değişikliklerin ya da geçici verilerin depolanmasında veritabanları kullanılabilir. Verileri bir metin hâlinde sakladığınızda depolama sorununu büyük oranda çözmüş olursunuz. Ancak verilerin farklı uygulamalar arasında paylaşılabileceği formatlara da ihtiyaç duyulabilir. 

 

Bu aşamada devreye giren JSON, “JavaScript Object Notation’’ kelimelerinin kısaltmasından oluşur. Basit done yapılarını temsil eden bağımsız veri değişim formatıdır. İki farklı sistemin arasındaki veri alışverişinde kullanılır. JSON, çeşitli kaynaklardan ve cihazlardan gelen yarı yapılandırılmış verileri mantıksal olarak düzenler. JSON kodlarıyla çalışmak, programlama dili açısından da kolaylık sağlar.

JSON-LD Kodlarını Sıkıştırılmış Olarak Kullanmanın Faydası Nedir?

Web sunucusundan veri almak için JSON ve XML kullanılabilir. XML, bilgi işlem sistemlerinin kolayca okunabilen dökümanlar oluşturmasını sağlayan işaretleme dilidir. XML’ye alternatif olarak sunulan JSON ise basit tasarımı, esnekliği ve kullanım kolaylığı bakımından sıkça tercih edilir. Özellikle yarı yapılandırılmış veriler için pratik çözümler sunar. Bunun sebebi ise JSON’ın çok daha sıkıştırılmış nesne temsili sağlamasından kaynaklanır. JSON, kompakt ve sezgisel bir yapıya sahiptir. Gereğinden daha az kelime kullanır. Bu sayede okuma ve yazma süreçlerini kolaylaştırır.

FAQ Schema’nın Özellikleri Nelerdir?

JSON LD FAQ Schema oluşturucu, belirli bir konu ile ilgili kullanıcıların aklına takılan soruların ve cevapların listesini içerir. Doğru şekilde yapılandırılmış olan bir sıkça sorulan sorular eklentisi, web sitenizin daha fazla kullanıcıya ulaşmasını sağlar. Google’ın yapısal veri işaretleme noktasında özen gösterdiği bazı kriterler mevcuttur. FAQ şemanın sahip olması gereken özellikler şu şekilde sıralanabilir:

 

  • Sayfanızda ”sıkça sorulan sorular” kısmı mevcutsa SSS şemasını kullanabilirsiniz.
  • SSS sayfasının reklam içermemesi gerekir.
  • Forum sayfalarında SSS işaretlemesinin olmaması gerekir.
  • Tüm sorular ve cevaplar, yönetici tarafından yazılmış olmalıdır. Kullanıcılar bu sorulara cevap vermemelidir.
  • FAQ şema, birden fazla soru içermelidir.
  • Müstehcen, şiddet içeren veya yasa dışı faaliyetlere özendiren sayfaların görünürlüğü engellenir. FAQ şemada kullanılan dil, bu unsurları barındırmamalıdır.

 

JSON LD FAQ Schema oluşturucuyu kullanırken bu özelliklere dikkat etmelisiniz. Aksi hâlde sayfanız zengin snippetlerde yer almayacaktır. Bunun yanı sıra sayfanın ceza alması da olasıdır.

FAQ Schema Hangi Durumlarda Oluşturulmalıdır?

Bir sayfaya FAQ Schema eklemenin oluşturabileceği durumlar aşağıdaki gibi listelenir;

 

  • Müşteri, ürün ya da hizmet ile ilgili aklına takılan soruları e-posta yolu ile sorabilir. Soruların çoğu, genellikle benzer yapıya sahiptir. Bunları toplayarak müşterileriniz için bir sıkça sorulan sorular sayfası oluşturabilirsiniz. Bu sayede kullanıcı, web sitenizi arattığında aklına takılan soruların cevabını görmüş olur. SSS sayfasına ürün ya da hizmet ile ilgili pek çok önemli soruyu eklemeniz mümkündür. 
  • Sorudan dönüşüme bağlanan landing sayfaları oluşturabilirsiniz. İçeriğin en alt bölümüne sorular ekleyebilirsiniz. Cevaplarda ise sunduğunuz ürünün veya hizmetin sayfasına yönlendirme yapabilirsiniz. Bu özellik hem kullanıcıların işini kolaylaştırır hem de web sitesinin trafiğini artırır. 
  • Doğru yapılandırma ile tamamlanmış bir SSS sayfası, kullanıcıların ürün ya da hizmet ile ilgili endişelerini ortadan kaldırır. Böylece satın alma yolundaki engellerin sayısı azaltılmış olur.

 

JSON LD FAQ Schema oluşturucu sayesinde kullanıcı ile doğrudan güven ilişkisi kurabilirsiniz. Kişiler, akıllarına takılan sorulara SSS sayfası üzerinden kolayca cevap bulabilir. Bu ise web sitenizin görünürlüğünü artırır ve hedeflerinize kısa sürede ulaşmanızı sağlar. 

FAQ Schema Oluşturmak Neden Önemlidir?

Web sitenizde yer alan ürün veya hizmet, her kullanıcıya hitap etmeyebilir. Bu aşamada doğru bir şekilde yapılandırılmış olan SSS sayfası, ürün veya hizmet hakkındaki kafa karışıklığını ortadan kaldırabilir. FAQ Schema sayesinde pek çok konuyu en basit hâli ile açıklayabilir, kullanıcıların aklında ürün hakkında net bir düşüncenin oluşmasını sağlayabilirsiniz. 

 

Günümüzde kullanıcılar bir ürün ya da hizmet ile ilgili bilgilere kısa ve kolay yoldan ulaşmak ister. Bu nedenle amaca hizmet etmeyen cümlelerin yer aldığı bir içerik, kişilerin beklentilerini karşılamayacaktır. SSS sayfası, kullanıcıların bir ürün veya hizmet ile ilgili doğrudan bilgi elde etmesini sağlar. Tüm sorulara gerçek cevaplar verilmelidir. Bu aşamada gerekli analizlerin titizlikle yapılmasında fayda vardır.

FAQ Schema Oluştururken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

FAQ şema oluştururken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar mevcuttur. Bunları göz önünde bulundurarak kullanıcıların aklındaki soru işaretlerini kolayca ortadan kaldırabilirsiniz. 

 

  • Kullanıcılar, genel olarak bir ürün ya da hizmet ile ilgili benzer konuları merak eder. Yaygın bir biçimde araştırılan hususları, kendinizi müşteri yerine koyarak tahmin etmeye çalışabilirsiniz. Bu aşamada; x ürününün özellikleri, garanti süresi ve kullanım şekli gibi noktalara değinebilirsiniz.
  • SSS alanındaki soruların kısa ve anlaşılır cümleler ile hazırlanması oldukça önemlidir. Kullanıcılar, akıllarına takılan bir sorunun cevabını saniyeler içinde öğrenmek ister. Amaca hizmet etmeyen bir FAQ şeması, kişinin istediği bilgiye ulaşmasını engeller. Kısa, öz ve cevaba yönelik metinler, bireylerin ihtiyaçlarını karşılar. 
  • SEO çalışmalarını çeşitlendirmek adına, SSS alanında ek ayrıntılara da yer verebilirsiniz. Örneğin, SSS aracılığıyla konuyla ilgili bir makaleye bağlantı oluşturmanız mümkündür.

 

Sıkça sorulan sorular kısmı, bir defaya mahsus düzenlemez. Bu kısımda yer alan bilgilerin daima güncel tutulması gerekir. Bu nedenle düzenli olarak iyileştirme çalışmaları yapmanız ve ilgili kısımda bulunan cevapların doğruluğunu kontrol etmeniz gerekir. 

JSON-LD FAQ Schema Oluşturucu Aracı Nasıl Çalışır?

Google, bir içeriği baştan sona tarayabilecek özelliklere sahiptir. Bu taramanın sonucunda elde edilen verilerin Google’ın anlamlandırılabileceği kriterlere sahip olması gerekir. Yapısal veriler, anlamlandırma konusunda beklenen performansı karşılayan kodlar bütünüdür. Google’da aranan içerik, bu kodlar sayesinde çok daha zengin bir görünüme sahip olur. JSON LD FAQ Schema oluşturucu, Google tarafından tavsiye edilen JSON – LD kod bütünü sayesinde yapılabilir.

FAQ Schema Kodu Nasıl Oluşturulur?

JSON, yazılım dillerinde ortak kullanıma sahip yapılandırılmış bir veri bütünüdür. Kod oluşturma sürecini web sitelerinde yer alan araçlar ile tamamlamak mümkündür. Bu noktada size yardımcı olan Markethinkers, JSON LD FAQ Schema oluşturucu hizmeti ile kullanıcıların beklentilerini karşılar. Ücretsiz olarak faydalanabileceğiniz Markethinkers JSON LD FAQ Schema oluşturucu, hazırladığınız JSON LD kodunun hem normal hem de sıkıştırılmış hâlini kullanmanıza imkân tanır. Bunun için gerçekleştirmeniz gereken işlemler ise şu şekilde sıralanır:

 

  • Öncelikle https://markethinkers.com/json-ld-faq-schema-olusturucu/ sayfasına giriş yapınız.
  • Açılan sayfada soruları (question) ve cevapları (answer) ilgili kısımlara yazınız. 
  • ”Yeni soru ve cevap ekle” kısmından dilediğiniz kadar soru ve cevap ekleyebilirsiniz.
  • Bu işlemi tamamladıktan sonra ”JSON – LD kodunu kopyala” kısmına tıklamalısınız.
  • Kopyaladığınız kodu, SSS sayfasında yer alan ilgili bölgeye yapıştırınız.

 

Markethinkers, JSON LD FAQ Schema oluşturucu ile hazırladığınız kodları, Google TAG Manager uyumlu kod ile düzenlemenize de imkân tanır. Bu noktada ”TAG Manager için düzenle” butonuna tıklamanız yeterli olacaktır. 

Web Sitenize FAQ Schema Kodunu Nasıl Eklersiniz?

Web sayfalarına JSON kodu ekleyerek herhangi bir eklenti kullanmadan SSS şeması hazırlayabilirsiniz. Bu sayede web sitenizin kalitesini artırabilir, kullanıcıların aklındaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmek için bir önceki başlıkta bahsettiğimiz adımları takip edebilirsiniz. Ücretsiz olarak yararlanabileceğiniz Markethinkers FAQ Schema Oluşturucu, JSON LD kodunu normal (prettified) ya da sıkıştırılmış (minified) şekilde hazırlar. Bu kodu, FAQ HTML kod alanında yer alan “<body>…..</body>” kısmına yapıştırabilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirdiğinizde FAQ sayfanız hazır hâle gelecektir. 

FAQ Yapılandırılmış Veri İşaretlemesi Yapmanın Faydaları Nelerdir?

FAQ yapısal veri işaretlemesinin hem kullanıcıya hem de içerik sahibine pek çok faydası vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

 

  • FAQ yapısal veri işaretlemesi sayesinde sıkça sorulan sorular, tüm internet kullanıcıları tarafından görülür.
  • Web sitesinin müşteri desteği kısmının iş yükü hafiflemiş olur.
  • Kullanıcılar, genellikle bir ürün ya da hizmet ile ilgili benzer sorular sorar. Bu soruların SSS sayfasında yer alması, kişinin aradığı bilgileri hızlı bir şekilde bulmasını sağlar.
  • SSS alanına eklenen linkler, web sitesine yönlendirme yapar. Bu sayede site trafiğinde artış görülür.
  • SSS alanı sayesinde web sitesinin özet bilgisi gösterilmiş olur. Sunulan ürün ya da hizmet açıkça ilan edilir. Bu durum, kullanıcılarla bir güven ilişkisi kurmanızı sağlar.
  • SSS alanı, bir ürün ya da hizmet ile ilgili uzun vadede oluşabilecek şikayetleri azaltır.

 

FAQ yapısal veri işaretlemesinin SEO’ya olan etkisini de unutmamanız gerekir. FAQ şema, SEO uygulamalarına dolaylı yoldan katkı sağlar. Google’da aratılan bir içeriğin, arama sayfasında daha çok yer kaplamasına yardımcı olur. Dikkat çeken web sitesinin ziyaretçi sayısı ise artmaya başlar. Popüler hâle gelen web sitesi, Google’ın radarına girer. Bunun sonucunda ise arama sayfasında üst sıralarda yer alır.

Oluşturduğunuz FAQ Schema Kodlarını Nasıl Test Edersiniz?

Kodlarınızı test etmek için Markethinkers tarafından geliştirilen JSON LD FAQ Schema oluşturucu hizmetinden faydalanabilirsiniz. Bu sayfaya giriş yaptığınızda karşınıza ”Yapısal Veri Test Aracı ile Test Et” seçeneği çıkacaktır. Bu bağlantıya tıkladığınızda açılacak olan yeni sekme, Google tarafından geliştirilmiş Zengin Sonuçlar Testi’ne ulaşmanızı sağlar. Kodlarda herhangi bir problem yoksa, ”Tespit Edilenler” kısmında FAQ Page ile soruları ve cevapları görebilirsiniz. 

Back to top