Dijital dünyanın kapılarını araladığımızda en sık karşılaştığımız terimlerden biri “blog” olur. Dünyaca bilinen markalardan lise öğrencisi gençlere kadar kendi bloglarında dijital içerik üretimi yapan binlerce özel ve tüzel kişi vardır. Peki yabancısına pek anlam ifade etmeyen, ama içerik pazarlaması çalışanlarının ne kadar kıymetli olduğunu gayet iyi bildiği bu blog terimi bize neyi ifade eder? Haydi gelin hep beraber bakalım!
- 1. Blog Yazısı Nedir?
- 2. Web Sitenize Bir Blog Sayfası Neden Açmalısınız?
- 3. Blog İçeriğini Yazmaya Başlamadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?
- 4. Dikkat Çekici Bir Blog Yazısı Nasıl Yazılır?
- 5. Blog İçeriği Yazarken Kaçınmanız Gerekenler Nelerdir?
- 6. Yazdığınız Blog Yazısını Yayınlamadan Önce Nelere Dikkat Etmelisiniz?
- 7. Blog İçeriğini Oluşturmakta Zorlanıyorsanız Ne Yapmalısınız?
- 8. Kaliteli Blog İçeriklerine Ulaşmanın Kolay Yolu: Markethinkers!
Blog Yazısı Nedir?
Blog kelimesinin Türkçe anlamı ağ günlüğü ya da güncedir. Bu kelime anlamından da anlayabileceğimiz gibi ilk bloglar eski zamanlarda defterlerde tuttuğumuz günlüklerin dijital hâlini yansıtıyordu. Yani en temel anlamıyla blog içerikleri web günlükleri olarak anlaşılabilirdi. Ancak bugün geldiğimiz noktada bloglar, basit ve kişisel günceler olmaktan çok öteye gitmiş; web siteleri için kullanıcılara ulaşmanın hayati birer parçası hâline gelmiştir.
Blog içeriği dediğimizde yukarıda değindiğimiz kelime anlamının da etkisiyle genellikle ilk aklımıza gelen, metinsel olarak kurgulanmış bir sayfadır. Temelde bu sayfalar, mesajımızı kelimeler yoluyla web sitesi kullanıcılarımıza ilettiğimiz yazılar içeriyor olsa da aynı zamanda görsel mesajlar da barındırabilirler. Yani bir blog yazısı yazıyorsanız içerisine konu ile ilgili çeşitli görseller ya da videolar ekleyerek içeriğinizi güçlendirebilirsiniz. Peki ama güçlü ve kaliteli bir blog yazısı yayınlamak size ne kazandırır? Şimdi biraz da bundan bahsedelim.
Web Sitenize Bir Blog Sayfası Neden Açmalısınız?
Bir web sitesinin SEO uyumlu olabilmesi için en önemli adım kullanıcılarına faydalı bilgiler sağlayan içerikleri barındırıyor olmasıdır. Google algoritmalarında son yapılan faydalı içerik güncellemesi de bize bunu bir kez daha göstermiştir. Blog içerikleri ise bir konu hakkında detaylı bilgiler içeren, o konu ile ilgili kullanıcıların aklına gelebilecek tüm soruları cevaplayan yazılardır. Dolayısıyla SEO uyumlu içerik üretimi dediğimizde blog sayfalarının yararı neredeyse tartışmaya kapalı bir konu hâline gelir.
Blogların bir diğer yararı ise ürün ve hizmet sağladığımız alanda satışları artırmaya yardımcı olan güçleridir. Dönüşüm oranı olarak da ifade edebileceğimiz bu durum, sitemizin kullanıcılar nezdinde bilinmesi ile doğrudan ilişkilidir. Örneğin bir web sitesi üzerinden ayakkabı satarak e-ticaret yaptığınızı düşünelim. Sitenizde taraklı ayak yapısına sahip olan kişiler için de uygun olan ortopedik ayakkabı seçenekleri bulunduğunu varsayalım. Bu şartlarda bir kullanıcının “Taraklı ayaklar için hangi ayakkabı uygundur?” aramasını yaptığını hayal edelim. Blog sayfanızda yayınladığınız “Taraklı Ayaklara Sahip Olanlar için Ayakkabı Seçme Yöntemleri” isimli bir blog yazısında bu kişiyi hedeflemeniz ve kullanıcınızı bir müşteriye dönüştürmeniz mümkün olacaktır.
Bu yazınızda taraklı ayak tipine uygun ortopedik ürünlere iç link verdiğinizde kullanıcının ayakkabı alışverişi yapmasını mümkün kılar; organik trafiğinizdeki artışı dönüşüm oranlarınızdaki yükseliş ile taçlandırırsınız. Kullanıcınız o an o ayakkabıyı satın almasa bile artık sitenizde kendisine uygun ürünlerin satıldığının farkına varmıştır. Tebrikler! Böylelikle siz de bu kullanıcının ayakkabı alışverişi yapacağı zaman ilk aklına gelen markalardan biri olmayı garantilediniz!
Blog İçeriğini Yazmaya Başlamadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?
Artık blog sayfamızın olmasının web sitemize katacağı artıları biliyoruz ve web sitemiz için SEO uyumlu içerikler yazma sürecine başladık. Bu noktada kendimizi “blog içerik üretimi yaparken nelere dikkat etmem gerek?” sorusunu sorar hâlde bulmamız gayet olasıdır. Bu durumda yapmamız gerekenler ise şu şekilde sıralanabilir;
- Okuyucu kitlenizi tanıyın. Web sitenize gelen kullanıcıların niyetini ve hedef kitlenizi belirleyin. Aklınıza gelen blog içerik fikirlerini değerlendirirken onların hoşuna gidebilecek ve ilgilerini çekecek konu başlıklarına öncelik verin. Hedef kitlenizi analiz ettiğinizde yazınızda kullanacağınız “ses tonunu” da belirlemeniz mümkün olacaktır. Potansiyel okuyucularınıza uygun olarak sen ya da siz dili seçenekleri arasında tercih yapabilirsiniz.
- Marka araştırması ve rakip analizi yapmayı atlamayın.
- Blog içeriği oluşturma adımınıda yazacağınız konu hakkında detaylı bir araştırma yapmanız çok önemlidir. Bu noktada güncel ve doğru bilgilere ulaştığınızdan emin olmanız gerekir. Yanlış ya da hatalı bilgileri okuyucularınıza aktarmadığınızdan emin olun. Bu adım, yaptığınız araştırma doğrultusunda yazınızda kullanacağınız başlık ve alt başlıkları da belirleyebileceğiniz kısımdır. Araştırmanız esnasında öğrendiklerinizi gruplandırarak genelden özele giden bir başlık yapısı oluşturabilirsiniz.
- Yazmaya başlamadan önce brief hazırlama sürecini tamamlayın. Bu adımda yazınızda geçireceğiniz anahtar kelimeleri ve iç linkleri seçmeniz oldukça önemlidir. Aynı zamanda hazırladığınız briefte metninizin ortalama ne kadar uzunlukta olacağını da belirlemeniz planlama yapmanızı kolaylaştıracaktır.
Dikkat Çekici Bir Blog Yazısı Nasıl Yazılır?
Brieflerimiz hazır, metin kurgumuzu yaptık, anahtar kelimelerimizi belirledik. Artık yazmaya başlayabiliriz! Bir önceki adımda yaptığımız çalışmalar sonucunda markamızın ses tonunu yani okuyucularımıza nasıl hitap edeceğimizi biliyoruz. Bu bizi eğlenceli mi yoksa daha didaktik bir yazı mı hazırlamamız gerektiği konusunda da aydınlattı. Fakat ister amacımız eğlendirirken bilgilendirmek olsun istersek de ele alacağımız konuya daha ciddi yaklaşalım içeriğimizi kaliteli kılmak için yazım esnasında dikkat etmemiz gereken faktörler var. Sizler için aşağıda sıraladığımız bu faktörlere dikkat ederek akıcı ve anlaşılır bir içerik üretmek mümkün.
- Kaliteli içerik üretmek için dikkat etmemiz gereken ilk nokta tabii ki dil bilgisi kuralları! Türk dilinin imla kurallarına uygun, noktalama işaretlerinin doğru şekilde kullanıldığı bir içerik yazmamız gerekiyor.
- Kolay okunan bir blog yazısı yazmak istiyorsak üzerine eğilmemiz gereken en önemli kural, paragrafta bütünlük ve akıcılıktır. Birbirini mantıksal sıra ile takip eden, net cümlelerle kurulmuş paragraflar oluşturmamız çok önemli. Aynı zamanda her bir paragrafın kendine ait bir konusu olmalı. Yeni paragrafa geçtiğimizde odaklandığımız bilgiler de değişmelidir.
- Blog yazılarında bu içerik türüne özel bir üslup kullanmamız da oldukça önemli olan başka bir konu. Web sitemizde yer alan ürün ve kategori sayfaları için hazırlanmış içeriklerde temel amacımız sağladığımız hizmetler konusunda kullanıcımızı bilgilendirmektir. Blog içerikleri ise daha genel konularda, detaylı ve kapsayıcı içerikler olarak karşımıza çıkar. Bu anlamda bir miktar uzun olmaları da kaçınılmazdır. Okuyucumuzun sıkılmayacağı, yazının sonuna kadar devam etmesini sağlayacak bir üslup benimsersek içeriğimizin başarılı olma olasılığı yükselir.
- Uzunluk demişken cümle ve paragrafların bu anlamda nasıl olması gerektiğine de bakmamız gerekir. Uzun ve karışık cümleler kurmaktan mümkün olduğunca kaçınmamız önemlidir. Kısa, vermek istediği mesajı net ve anlaşılır şekilde ileten cümle yapıları ile yazımızı oluşturmamız metnimizin kalitesini artıracaktır. Paragraf uzunlukları ise metnin genelinde mümkün olduğunca benzer olmalıdır. Bir paragrafın çok kısa, diğerinin fazlaca uzun olduğu içerikler hem göze hitap etmeyecek hem de metnin bütünselliğini olumsuz etkileyecektir.
- Unutulmaması gereken son adım ise kendi deneyim, düşünce ve görüşlerimizin önemidir. Google’ın yaptığı E-E-A-T güncellemesi ile deneyim artık bir içeriğin kalitesi söz konusu olduğunda tartışılmaz bir değere sahip hâle gelmiştir. Ele aldığınız konu hakkında kişisel bir deneyiminiz varsa ve içeriğinizde bunu okuyucularınızla paylaşıyorsanız bu, yazınızı Google’ın gözünde daha değerli kılacaktır.
Yukarıda sıraladığımız bu faktörlere dikkat ederek aklınızdaki blog yazısı konularını kaliteli birer SEO uyumlu içeriğe dönüştürmeniz mümkün. Haydi gelin şimdi de sıklıkla karşılaştığımız hatalara bir göz atalım!
Blog İçeriği Yazarken Kaçınmanız Gerekenler Nelerdir?
Blog içeriği yazarken yapmanız gerekenler kadar kaçınmanızı önerdiğimiz bazı noktalar da bulunur. Blog yazısı yazmak, şu ana kadar okuduklarınızdan da anlayabileceğiniz gibi bu alanda deneyim ve bilgi gerektirdiği söylenebilecek bir iştir. Ancak yeterli deneyiminiz yoksa korkmayın! İşinizi kolaylaştıracak ve sizi sıklıkla yapılan hatalardan uzak tutacak bolca ipucumuz var. İşte kaliteli bir içerik ortaya çıkarmak için kaçınmanız gerekenler;
- Tekrarlayan kelime, cümle ve bilgiler, okuycularınızın “Ama biz bunu az önce de okumuştuk” demelerine neden olacaktır. Artık sizin de çok iyi bildiğiniz gibi kaliteli bir içerik yazmanın yolu kullanıcınıza fayda sağlamaktan geçer. Bu nedenle yazınızı okumayı zorlaştıran kelime tekrarlarından ve süreki aynı bilgileri farklı cümlelerle ileten bir metin oluşturmaktan kaçınmanız gerekir.
- Olumsuz ve iç karartıcı bir içerik, okuyan kişilere hoş zaman geçirtmede başarısız olacaktır. Aynı zamanda olumsuzluk eki getirildiğinde bazı kelimeleri okumak ve anlamak da zorlaşacaktır. Bu nedenle yazınızda mümkün oldukça olumlu yapıda kurulmuş cümlelere yer verebilirsiniz. Aynı zamanda okuyucunun zihninde negatif çağrışımlar yapabilecek manaya gelen ifadelerden de kaçınmakta fayda vardır.
- Bu yazımızda, her ne kadar alanımızda uzman olsak da “dünyanın en iyi blog içeriğini” yazdığımızı iddia etmiyoruz. Abartılı iddialar bir içeriğin kalitesini oldukça düşürür. Aynı zamanda bu gibi iddialar genellikle subjektif görüşleri yansıtır. Oysa kaliteli bir içerik ortaya çıkarabilmek için nesnel bir bakış açısı ile bilgilerimizi iletmemiz oldukça önemlidir. Somut verilere dayanmak, deneyimlerimizi sunarken de mümkün olduğunca nesnel ve ölçülebilir değerlendirmeler yapmak bu anlamda işimizi kolaylaştıracaktır.
- Blog içeriği her ne kadar bilgi aktarımına dayansa da bilimsel bir makale değildir. Bunu göz önünde bulundurarak cümlelerimizi kurmamız; “-mektedir, -maktadır” ekleri ile biten yüklemlere başvurmaktan kaçınmamız daha iyi olacaktır.
Yazdığınız Blog Yazısını Yayınlamadan Önce Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Diyelim yukarıda aktardığımız tüm ipuçlarını kullanarak harika bir blog içeriği oluşturdunuz. Sizce bu içerik doğrudan web sitesine yüklenerek yayına alınabilir mi? Cevabınız evet ise üzgünüm; henüz biraz daha işimiz olduğunu söylemek durumundayız. Ama korkmayın, sadece birkaç adım daha ilerledikten sonra içeriğimiz kusursuz olacak ve kaleme aldığınız bu yazı ile web sitenize harika trafikler çekme şansını elde edeceksiniz.
Yazdığınız bir blog içeriğini daha etkileyici hâle getirmek istiyorsanız yapmanız gerekenler oldukça basit;
- İlk ve en önemli adım proofreading! Redaksiyon ya da düzeltme olarak da adlandırılan bu aşamada, yazarken yaptığımız küçük hataları fark etmek için içeriğimizi baştan sona, dikkatlice okuyoruz. Varsa yazım yanlışlarını ve imla hatalarını gideriyoruz.
- Son adım ise biraz daha öznel bir seçenek. Eğer ki içeriğinizin buna uygun olduğunu düşünüyor ve okuyucularınızın daha çok ilgisini çekmek istiyorsanız yazınızı çeşitli görsellerle desteklemeniz mümkün. Bunun için stok görseller sunan sitelerden yararlanabilir ve içeriğinize uyum sağlayacak fotoğrafları metnin uygun alanlarına ekleyebilirsiniz. Görsellerle desteklenmiş bir metin, özellikle blog gibi uzun yazılarda okuyucuların ilgisini canlı tutmakta size destek olacaktır.
Son kontrolleri yapıp metinimizde herhangi bir hata kalmadığına emin olduktan sonra artık hazırız! İçeriğimizi web sitemize yükleyebilir ve kullanıcılarımızla paylaşabiliriz. Eğer sitenizde okuyucuların yazınıza yorum yapabileceği bir alan varsa sonraki süreçte burayı takip etmeyi unutmayın. Gelen yorumlar, hedef kitleniz hakkında daha fazla bilgi almanıza yardımcı olacak ve yeni içeriklerinizi oluştururken ele alabileceğiniz konulara dair size bolca fikir verecektir.
Blog İçeriğini Oluşturmakta Zorlanıyorsanız Ne Yapmalısınız?
İçerik yazarlığı, dijitalleşen dünyada eskiye oranla daha popüler bir meslek hâlini aldı. Buna bağlı olarak da kaliteli içerikler üretebilmek için gereken bilgileri aktaran birçok farklı eğitim programı oluştu. Online olarak da katılım sağlayabileceğiniz bir içerik yazarlığı eğitimine katılarak bu alanda kendinizi geliştirebilirsiniz. Buna ek olarak Google’da basit bir arama yaparak şu an okuyor olduğunuz gibi bir çok farklı rehbere erişme şansınız da bulunuyor. Farklı sitelerde okuyacağınız bilgileri derleyebilir, sizin için en iyi olan yolu deneyerek keşfedebilirsiniz.
Blog yazılarının diğer içerik türlerinden farkını öğrenmek de bu noktada işinizi kolaylaştırabilir. Aynı zamanda iyi blog yazısı örnekleri görmek ve kaliteli içerikleri takip etmek de son derece faydalıdır. Yaratıcı işleri öğrenmenin temelinde her zaman taklit yattığını unutmayın. Bütün büyük sanatçılar, ilk başta kendilerine örnek aldıkları diğerlerini taklit ederek kendini geliştirir. İyi bir blog yazısı yazmak için de benzer adımlar izlenebilir. Beğendiğiniz yazarları takip etmeniz, onlar gibi yazmaya çalışmanız ve kendinizi geliştirdikten sonra özgün bir uslup oluşturmanız kaliteli blog içerikleri üreten bir yazar olmanızı sağlayacaktır.
Kaliteli Blog İçeriklerine Ulaşmanın Kolay Yolu: Markethinkers!
Tüm bu adımları takip etseniz bile içerik yazmak size göre olmayabilir ya da markanız için yapmanız gereken onca işin arasında blog sayfanızı güncel tutmaya zaman ayıramayabilirsiniz. Siz de buna benzer bir durumla karşı karşıyaysanız Markethinkers’ın alanında uzman içerik ekibi yanınızda! Bizimle hemen iletişime geçebilir; markanız için sunduğumuz kaliteli ve hedef kitlenize yönelik içerik hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Hizmet sayfalarımızı inceleyerek faydalanabileceğiniz diğer uzmanlık alanlarımız hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.