Dijitalleşen dünya ile birlikte hayatımıza giren arama motoru optimizasyonu (SEO) son yıllarda daha da popüler bir hal almaya başladı. Rekabet şartlarının ağırlaştığı günümüzde, dijital dünyadaki rekabet de bir hayli zor. Bu rekabetin bir ayağını SEO oluşturuyor. Eğer SEO dünyasına yeniyseniz bu terim sizi biraz korkutabilir.
Giriş düzeyinde bir rehber olarak kullanabileceğiniz SEO Nedir? SEO Nasıl Yapılır? yazımızı sizler için hazırladık. Bu yazımızda SEO Nedir, SEO neden gereklidir ve SEO nasıl yapılır soruları hakkında fikir sahibi olacaksınız. İyi okumalar dileriz.
SEO Nedir?
SEO, İngilizcesi search engine optimization yani arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bir dijital pazarlama yöntemidir. SEO ile web sitelerini, arama motorlarına uygun, kullanıcı deneyimi açısından optimize ve içerik açısından zengin hale getirerek, daha iyi performans gösterecek hale getiririz. Böylece, web sitemizi arama sonuçlarında uygun anahtar kelimelerde ve üst sıralarda çıkarma şansını yakalarız.
SEO Neden Gereklidir?
Organik Trafik
Web sitemize gelen trafiğin önemli bir kısmını organik trafik oluşturur. Organik trafik doğrudan arama motorlarında çıkan sonuçlardan gelen trafiklerdir. Organik trafik alabilmek için sonuçlarda iyi sıralarda yer edinmemiz gerekmektedir.
Türkiye’de internet kullanan insan sayısı yaklaşık 60 milyon. Bu denli büyük bir ağın içinde bulunabilir, güvenilir ve kaliteli SEO uyumlu bir web siteniz olması sizi potansitel müşterilerinize daha da yaklaştıracaktır.
Kullanıcı Deneyimi
Herkes iyi sıralanmalar elde etmek, yüksek satış rakamlarına ulaşmak istiyor. Gözlem ve deneyimlerime dayanarak birçok firma kullanıcı deneyimini gözardı ediyor. Halbuki, satış yapabilmemiz için gereken şeylerden biri kullanıcıya iyi bir deneyim sunabilmektir.
Google bir kullanıcının ne istediğini ve neleri daha isteyebileceğini anlar. Bu yüzden, Google kullanıcını deneyimini de önemli kriterlerden biri olarak değerlendirir. Kaliteli yapılmış bir SEO kullanıcı deneyiminizi iyileştirir ve müşterilerinizi memnun eder. Google’ın da amacı bu olduğu için sizi üst sıralara çıkararak ödüllendirecektir.
Satın Alma Süreci
Müşterilerimiz satın alma sürecinden önce araştırma yaparlar. Karşılarına aynı ürün için satış yapan birçok firma ve bunların sunduğu kampanya ve promosyonlar çıkacaktır.
SEO yaparak müşterilerinize vermek istediğiniz mesajı net bir şekilde iletebilirsiniz. Bu sayede müşteriniz için doğru zamanda doğru yerde olursunuz.
Özellikle küçük işletmeler için yerel SEO yapmak çok önemlidir. Müşterinin ihtiyaç duyduğu anda yakınlarında sizin var olduğunu bilmesi ve sizi bulabilmesi işletmeniz için ciddi bir satış potansiyeli taşır. Aynı zamanda marka bilinirliğinize de oldukça katkı sunacaktır.
SEO Nasıl Yapılır?
SEO, Teknik, Site İçi ve Site Dışı SEO olmak üzere temelde üçe ayrılır. Bu üç alan bütünleşerek SEO’yu oluştururlar. Yani bu üç çalışmadan sadece birini yapmak yeterli olmayacaktır.
Önem sırasına göre öncelikle Teknik SEO yapmalıyız. Bunun sebebiyse öncelikle sitemizin taranabilir, indekslenebilir ve doğru yapılandırılmış olması gerekmesidir. Aksi halde diğer alanlarda yapılacak çalışmaların etkisi çok azalabilir veya hiç etki görmeyebiliriz. Bu adından sonra ise site içi ve site dışı SEO çalışmalarıyla gerlmektedir.
Bu yazımızda bu üç alandan temel düzeyde bahsedeceğim. İlerleyen zamanlarda daha detaylı bir yazıyı web sitemizde bulabilirsiniz.
Teknik SEO
Teknik sıkıntılara sahip bir web siteniz varsa, en iyi içerik bile sizi kurtaramaz. Açılmayan, yavaş açılan veya taranamayan bir web sitesi hem Google hem de kullanıcı açısından hoş karşılanmaz.
Teknik SEO, diğer SEO türlerine göre biraz daha zorlayıcı gözükebilir. Teknik SEO iyileştirmeleri, web sitesinin arka planında yani yazılım kısmında gerçekleştirilen uygulamalardır. Fakat teknik SEO yapmak için yazılım dillerine hakim olmanız gerekmez. Temel düzeyde kod bilgisi yeterli olacaktır.
Robots.txt
Her web sitesinin kök dizininde bulunması gereken robots.txt dosyası, arama motorlarına yönlendirme sağlar. Sitenin taranmasını istediğimiz ve istemediğimiz kısımlarını bu dosyada belirtiriz.
Örneğin; web sitenizi yeniden tasarlarken mevcut sayfaları disallow: / ederek arama motorları tarafından taranmasını engelleyebilirsiniz. Bunun nedeni; hali hazırda düzenlenmekte olan sitenin yanlış bir şekilde indekslenmesini engellemektir.
Canonical Etiketleri
Canonical etiketleri, her bir sayfa için ayrı ayrı kullanılması gereken etiketlerdir. Canonical etiketlerini sayfalarımızın site içinde özgün olduğunu göstermek için kullanırız.
Canonical etiketleri ideal kullanımda her sayfa için o sayfanın kendi URL’ini gösterecek şekilde oluşturulmalıdır. Örneğin markethinkers.com için kullandığımız canonical etiketi aşağıdaki gibidir:
<link rel=”canonical” href=”https://markethinkers.com” />
Ancak bazı durumlarda birbirinin kopyası olarak algılanan ancak taramaya veya erişime kapatmak istemediğimiz sayfalarımızın orjinallerini de canonical etiketleriyle göstererek kopya içerik hatasından kurtarabiliriz.
Örneğin web sitenizin büyük oranda birbirinin aynı olan birden fazla form veya açılış sayfası olduğunu ve bu sayfaları kullanıcılar tarafından erişime açık tutmanızz gerektiğini varsayalım. Böyle bir durumda, kopya sayfaların canonical etiketleri temel ve orjinal sayfayı gösterecek şekilde oluşturulursa kopya sayfa (duplicate page veya duplicate content) hatası almanın önüne geçmiş olursunuz.
3xx, 4xx ve 5xx Durum Kodları
HTTP durum kodları, istemci ve sunucu arasında gerçekleşen iletişim sonucunda ortaya çıkan sayılardan ibarettir. Sayfamızın HTTP durum kodları SEO açısından oldukça önemlidir.
Bu hataları görebilmek için crawl dediğimiz işlemi uygulamamız gerekmektir. Bunlar DeepCrawl gibi araçlarla yapılabilir. Web sitemizi crawl ettiğimizde hangi sayfalarda hata olduğunu, hangilerini yönlendirdiğimizi ve daha fazlasını bulacağız.
Google her web sitesine belli bir tarama bütçesi (crawl budget) ayırır. Bu tarama bütçesi sitenizin trafiği, teknik durumu, içerik kalitesi ve sitenizin otoritesi gibi birçok değişkene bağlı olarak artar veya azalır. Bunu doğru kullanabilmek için hata kodlarına dikkat etmeliyiz.
Kullanıcı gözünden bakacak olursak; açılmayan, hata veren sayfalar bu deneyimi olumsuz etkileyecektir.
Web sitenizi içi elma dolu bir sepete benzetelim. Bu sepete yalnızca 5 elma koyma hakkınız (crawl budget) olsun. Eğer sepete çürük elmaları koyarsanız, Google botları raporlama yaparken gördükleri çürük elmalardan bahsedecek ve kalitenizi kötü olarak raporlayacaktır. Bu yüzden sitemizde 4xx ve 5xx kodlu sayfa bırakmamaya, site haritamızda ve sayfalarımızda 3xx, 4xx veya 5xx kodlu sayfalara link vermemeye özen göstermeliyiz.
SEO açısından bilmemiz gereken en önemli kodlar şu şekildedir;
200 – Başarılı: İstek başarılı bir şekilde gerçekleşmiş durumda.
3xx –Yeniden Yönlendirme: Mevcut sayfanın başka bir sayfaya yönlendirildiğini gösteren kodlardır.
4xx – Web Sitesi Kaynaklı Hatalar: Sayfa bulunamadı olarak karşımıza çıkar. Bu sayfanın mevcut olmadığını gösterir.
5xx – Sunucu Hataları: İstemciden başarılı bir şekilde isteğin gittiğini fakat sunucudan cevap alınamadığını gösteren kodlardır.
Nasıl Çözülür?
4xx kodlu hatalarla karşılaştığımızda; silinmiş olan bu sayfaların bağlantılarını ilgili karşılıklarına yoksa en yakın üst kategori sayfasına veya anasayfaya 301 koduyla yönlendirmemiz gerekmektir.
5xx kodlu hatalarla karşılaştığımızda; sunucu tarafındaki hatayı tespit etmeli ve ilgili sunucu hatalarını gidererek sayfalarımızı erişilebilir hale getirmeliyiz.
Çift İçerikli Sayfalar
Web sitemizde bulunan, aynı içeriğe sahip birden fazla sayfaya duplicate pages yani çift içerikli sayfalar denir. Arama motorları sayfalarımızı tararken bu sayfaları kopya kabul edecek ve muhtemelen sıralamalarını düşürecektir.
4xx kodlu sayfalarda olduğu gibi, duplicate sayfalar da tarama bütçenizden yiyecektir.
Doğal olarak aynı anahtar kelimeleri hedefleyen bu çift sayfalar, cannibalization yani anahtar kelime yamyamlığına neden olacaktır. Cannibalization, kendi kendimize rekabet ettiğimiz bir durum oluşturur. Bu, arama motorları açısından kafa karışıklığı yaratır çünkü hangi sayfamızı öne çıkaracağını kestiremez. Asıl odaklanması gereken sayfanın gücünü de diğer sayfa tüketmiş olur.
Nasıl Çözülür?
Çift içeriğe sahip sayfaların, kopyaları orjinal hallerine 301 koduyla yönlendirmemiz gerekir. Eğer bu çift içerikli sayfalar aslında farklı sayfalar olarak kullanılmak isteniyorsa, içerik ekleyerek veya mevcut içerik değiştirilerek farklılaştırılmalıdır. Ek olarak kasten oluşturduğumuz ve kullanmak istediğimiz sayfalarsa yukarıdaki canonical maddesinde bahsettiğimiz gibi canonical etiketleriyle de bu hata engellenebilir.
Sayfa Hızı
Kullanıcı önce gelir! İnsanların web üzerindeki hız beklentileri yaklaşık 3 saniyeymiş. Yani sayfalarınızın açılması 3 saniyenin üzerindeyse kullanıcılarınızı kaybetme ihtimaliniz çok yüksek.
Google, her zaman olaya kullanıcı gözünden bakmaktadır. Bu yüzden, geç açılan sayfalar sitenizin sıralamasını kötü yönde etkileyecektir.
Aynı zamanda, crawl etme süresi uzayacağından tarama bütçeniz yine olumsuz etkilenecektir.
Nasıl Çözülür?
Google tarafından ücretsiz şekilde sunulan PageSpeed Insight aracı ile öncelikle bir analiz gerçekleştirmeli; hızınızı ve sitenizde bulunan hataları incelemelisiniz. Bu hataların düzeltilmesi için yapılması gereken önerilere bakıp, uygulama aşamasına geçebilirsiniz.
Mobil Uyumluluk ve Mobil Öncelikli İndeks
Google, 1 Temmuz 2019 itibariyle mobil öncelikli indekslemeye önem vereceğini açıkladı. Yani, web sitenizin mobil uyumlu ve hızlı olması önceden olduğundan daha önemli bir hale gelmiş oldu.
Yani bu değişiklikle artık Google botları sitemizi mobil tarayıcıdan çalıştırarak taramakta ve indekslemektedir. Bu sebeple dikkat edilmesi gereken noktalar başlıca, sitenizin hızlı açılır olması, mobil kullanılabilirlik hataları olmaması ve masaüstü görünüm ile mobil görünüm arasında özellikle meta etiketler, site içi linklemeler gibi önemli içeriklerde farklılıklar olmamasıdır.
Eğer hazır bir tema kullanıyorsanız bunun responsive yani mobil uyumlu olmasına ve hızlı açılır olmasına önem vermenizi öneririm.
Site İçi SEO Nedir? Nasıl Yapılır? (On-Page SEO)
On-page SEO yani site içi SEO, web siteniz veya blog sayfanız için yaptığınız tüm SEO çalışmalarını kapsar. Bu kapsamda dikkat ettiğimiz en temel başlıkları aşağıda bulabilirsiniz.
Heading Etiketleri
Heading, yani başlık olarak adlandırdığımız etiketler arama motorlarının sayfamızı daha iyi anlamasına yardımcı olurlar. Bunlar hiyerarşik olarak sıralanırlar. H1, H2, H3… şeklinde devam eden etiketlerdir.
Bunların içinde en önemlisi H1 etiketidir. H1 etiketi tüm sayfalarımızda bulunmalı ve bir tane olmalıdır. Geri kalan başlıklar yazının içeriğine göre sıralanabilir.
Meta Etiketleri
Meta etiketler, arama motorlarının sayfamızı anlayabilmesi için gerekli olan etiketlerdir. Site içeriğinize uygun meta etiketleri kullanmak önemlidir çünkü arama motorları bu etiketler sayesinde sitenize ait temel bilgileri okumaktadır.
Title ve description gibi kullanıcının gördüğü etiketlerde sayfanızın konusuyla ilgisiz açıklamalara yer verdiyseniz kullanıcılar sitenize girmeyecek, CTR (Click Through Rate) yani tıklama oranınız düşecektir. Bu da sıralanmayı etkileyen faktörlerden birisidir.
En önemli meta etiketlerden ikisi Title(Başlık) ve Description(Açıklama) etiketleridir.
Title
En önemli etiketlerden biri olan Title etiketi, sayfamızın arama sonuçlarında çıkan kısmının üst bölümünü oluşturur. Buraya sayfamızın içeriğiyle ilgili bir başlık yazmamız gerekir. İyi bir title etiketi aşağıdaki özelliklere uygun olarak hazırlanmalıdır.
- Title etiketi en fazla 78 karakter ve 600 piksel uzunluğunda olmalıdır.
- Odak anahtar kelimeyi mutlaka içermeli, mümkünse hedeflenilen bir veya birkaç anahtar kelimenin uygun ve anlaşılabilir bir birleşimi şeklinde olmalıdır.
- Click bait dediğimiz tıklama almaya yönelik ve yanıltıcı başlık kullanılmamalıdır.
- İçeriği/sayfayı tanıtıcı olmalıdır.
İlgili sayfa için odaklandığınız anahtar kelimeye title içerisinde yer vermeniz oldukça önemlidir. Bunun sebebiyse title’ın en önemli sıralama faktörlerinden birisi olmasıdır.
Description
Yine arama sonuçlarında karşımıza çıkan description etiketi sayfamızın içeriği ile alakalı daha fazla detay verebilmemiz için gereklidir. Bu etiketi kullanmadığımız takdirde Google sayfa içerisinden rastgele bir yer alacaktır.
Google olaya kullanıcı gözünden bakmaktadır. Kullanıcıları, aradıkları bilginin web sitenizde olduğuna ikna ederseniz organik trafiğinizdeki artışı gözlemleyebilirsiniz.
Burada dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri ilgili anahtar kelimelerin mutlaka açıklamaya eklenmesidir. Bir diğer nokta ise, yazdığınız açıklamanın mutlaka CTA (call to action) yani eylem çağrısı içermesi gerektiğidir. Aynı zamanda, Google bu anahtar kelimeleri arama sonuçları içerisinde kalın fontla göstermekte ve bu da arama sonuçlarınızdaki sayfanızı dikkat çekici bir hale getirmektedir. Son olarak ideal bir açıklama uzunluğu en fazla 155 karakter ve 1750 piksel uzunluğunda olmalıdır.
SEO Uyumlu İçerik Yazımı
Öncelikle yoksa mutlaka bir blog sayfası açmanızı öneririm. Yaptığınız işle ilgili kullanıcı dostu içerikler girmek arama motorlarının web sitenizi daha iyi anlamasına yardımcı olur.
Bu içeriklerin özgün olması çok önemlidir. Başka bir yerden kopyalayıp yayınladığınız içerikleri Google çok rahat bir şekilde anlamaktadır ve cezalandırmaktadır.
İçeriğin imla ve yazım kurallarında uygun olduğundan emin olmalısınız ve bu içeriği doğal bir dil ve iyi bir kurgu ile yazmalısınız. Aşağıdaki Google updatelerinden bu kurallara dikkat etmemiz gerektiğini anlıyoruz.
Google Panda – Zayıf, Kopya ve Düşük Kaliteli içerikleri cezalandıran,
Google Penguin – Keyword stuffing dediğimiz aşırı anahtar kelime kullanımını cezalandırmak için,
Google Hummingbird – Semantik aramayı geliştirerek, kullanıcı niyetini baz alan,
Google Bert – Doğal dil algılama becerilerini geliştirerek daha alakalı sonuçlar göstermesi için yapılan güncellemelerdir.
İlk 100 kelime içerisinde mutlaka anahtar kelimeleri geçirmeye özen göstermelisiniz.
Kullanacağınız anahtar kelime yoğunluğu 1-3% arası olmalıdır. Yani 1000 kelimelik bir yazı için 10-30 kere odaklandığınız anahtar kelimeyi geçirebilirsiniz. Ayrıca sadece odaklandığınız kelimeyi değil, bu anahtar kelimenin eş anlamlısı ve anahtar kelimenizin benzerlerini de yazınızda geçirmeniz önemlidir.
URL Optimizasyonu
Sayfanızın URL yapısını kullanıcı dostu şekilde düzenlemek gerekir. Odaklandığınız anahtar kelime URL’de yer almalıdır. Bunun amacı kullanıcıya neye tıkladığını gösterebilmektir.
Örneğin; https://www.medicalnewstoday.com/articles/322345.php Bu URLe baktığımızda karşımıza nasıl bir sayfa geleceğini öngöremiyoruz. https://markethinkers.com/iletisim-nedir-iletisim-turleri-nelerdir/ Bu bağlantıda ise Markethinkers’ın blog sayfasında iletişim türlerinden bahseden bir yazı olduğunu anlayabiliyoruz.
Search engine friendly yani arama motoru dostu dediğimiz bu URL yapısı sıralama faktörlerinden biri olduğu için önem vermemiz gereken alanlardan bir tanesidir.
Görsel, İnfografik ve Video Optimizasyonu
Web sitemize harici olarak ekleyeceğimiz her görsel, infografik ve video için “alt metin” ve “title” bilgilerini girmemiz gerekir. Title, mouse imleci ile medyanın üzerine götürüldüğünde kullanıcıya gözükür. Alt metinler ise, arama sonuçlarında yer almamız için gereklidir. Aynı zamanda, görselin açılamadığı yerlerde girdiğimiz alt metin burada görsel yerine görünür.
Ayrıca arama motoru botları henüz bir metin gibi görselleri tarayıp anlamlandıramadığından dolayı kullanacağımız bu etiketler bizim için hem anahtar kelimemize yer vereceğimiz ek bir alan, hem de içeriğin görsellerle birlikte ne kadar uyumlu olduğunu botlarra göstereceğimiz bir fırsattır.
Eklediğiniz dosyanın bilgisayarınızdaki kayıtlı ismi de önemlidir. Mümkünse ilgili anahtar kelimeyi geçirerek dosyayı kaydetmenizi öneririz. Bu sayede, sayfamızda ek bir anahtar kelime yeri daha yaratmış oluruz.
Youtube gibi video paylaşım platformlarından ekleyeceğiniz videolar için bir düzenleme yapamamaktayız. Bunları sitenize eklediğinizde direkt olarak gömülü bir şekilde gözükmektedir.
Site İçi Linkleme
Internal link, yani site içi linkleme sitemizdeki bir içerikten yine sitemizde bulunan farklı bir içeriğe link verilmesidir.
Yukarıdaki görsel “Modern Pazarlama Çeşitleri Nelerdir? (63 Çeşit)” yazımızdan alıntıdır. Burada gördüğünüz gibi pazarlama kavramının tanımını yaparken “Pazarlama ve Dijital Pazarlama Nedir?” yazımıza link vermişiz. Şu an burada yaptığım link verme işlemi de bu aslında.
Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, link vereceğiniz yazının diğer yazıyla bir şekilde alakalı olmasıdır. Tahmin ettiğiniz gibi Google bunun da alakasız olup olmadığını anlayabilir. 🙂
Buradaki amaç hem kullanıcıya bu konuyla alakalı başka yazılarımızı da göstermek ve kullanıcının site içerisinde gezinerek daha fazla vakit harcamasını sağlamak, hem de Google’a iç linkleme yapımız ile hangi sayfalarımızın daha fazla öne çıkardığımız sayfa olduğunu göstermektir.
Site Dışı SEO Çalışması Nedir? Nelere Dikkat Edilmelidir? (Off-Page SEO)
Web siteniz dışında gerçekleşen tüm SEO çalışmalarına off page SEO denir. Site dışı SEO basitçe, Google’a başkalarının sizin hakkınızda neler söylediğini anlatmanın bir yoludur.
Site dışı SEO temelde iki şekilde yapılır. Link edinme veya diğer bir adıyla backlink kazanımı ve Sosyal Medya Paylaşımı (Social Signal).
Backlink Edinme
Backlink, başka web sitelerinden sitemize bağlantı verilmesidir. Web sitemize kaliteli ve sitemizle alakalı sitelerden backlink verildiğinde, ilgili sayfa ve genel domain otoritemiz Google ve diğer arama motorlarınca daha güvenilir ve kaliteli kabul edilecektir. Yani domain otoritemiz artacaktır.
Organik olarak gelen backlinkler, genelde referans ve eğitim niteliğine sahip içeriklerinizden, ortaklıklarızdan, düzenlediğiniz etkinliklerden ya da tasarladığınız araçlardan gelebilir. İnsanlar fayda gördüğü zaman kendi içeriklerinde sizden bahsetmekten kaçınmayacaklardır.
Burada önemli olan linklerin dofollow yani bağlantıyı takip edecek şekilde olmasıdır. Nofollow backlinklerin malesef bir değeri yoktur. Bazı durumlarda linkleri “nofollow” yapmak mecburidir. Örneğin: EkşiSözlük gibi bir platformdan günde kaç adet link çıkışı oluyordur dersiniz? Bu ve bunun gibi platformlar sitelerinden başka sitelere giden linkleri “nofollow” etkiketiyle kullanmaktadırlar çünkü Google, bir siteden çıkan çok fazla link olduğu zaman bu siteyi spam olarak kabul eder ve otoritesini düşürür.
Sosyal Medya Paylaşımı (Social Signals)
Web sitenizin, sosyal medya platformlarda aldığı bütün beğeni ve paylaşımların arama motorları tarafından algılanması social signals olarak adlandırılmaktadır. Sayfalarınızın sosyal medyada paylaşılması sıralama faktörlerinden birisidir ve siteniz için ek bir trafik kaynağı olarak da size katkı sunar.
SEO Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Uzun Vadeli Bir Strateji
SEO oldukça uzun vadeli bir stratejidir. SEO ihtiyacınız tamamen sektörünüze, web sitenizin durumuna (sayfa sayısı, içerik kalitesi, trafik vb…) göre değişkenlik göstermekle birlikte en az 6 aylık süre zarfında SEO çalışmalarınızın verimliliğini görmeniz mümkün olacaktır. Unutmayın sizinle birlikte rakipleriniz de büyüyor ve gelişiyor olacak, ayrıca Google site genelindeki değişiklikleri ancak algılayıp zaman içerisinde sonuçlara daha net şekilde yansıtacaktır.
Uygun Fiyatlı
SEO, reklamlara oranla oldukça ucuz ve daha kalıcı bir çözümdür. Aylık harcadığınız reklam giderlerini bir düşünün. Oysa ki SEO yani arama motoru optimizasyonu daha çok emek yatırımına dayalıdır ve size uzun vadede kalıcı sonuçlar vadeder.
Ayrıca ülkemizde çok fazla olmasa da dünya genelinde sıklıkla vurgulanan reklam bağımlılığından da sizi kurtaracaktır. Sonuçta reklamlar siz ödeme yaptığınız sürece vardır ancak SEO başarısı bundan çok daha kalıcı ve çok daha az maliyetlidir.
Son olarak bütçesi düşük olan küçük işletmeler önemli reklam yatırımları yapamasalar da ajanslarla çalışarak veya kendi kaynaklarıyla SEO çalışmalarını gerçekleştirebilirler.
Ölçülebilir
Veriler yalan söylemez! Yaptığınız çalışmaların sonuçlarını Analytics, Search Console, Ahrefs, DeepCrawl gibi araçlar ile gözlemleyebilir, güçlü ve zayıf yanlarınızı analiz edebilirsiniz.
Dolayısıyla örneğin bir sayfanız yeterince iyi sıralanmıyorsa veya iyi trafik almıyorsa sorunu analiz edebilir ve çözümler geliştirebilirsiniz.
Son Söz
Özet olarak, kaliteli uygulanmış SEO çalışmaları; kullanıcı deneyiminize, marka bilinirliğinize, trafiğinize ve satın alma süreçlerinize etki edecektir. Uzun vadeli ve ölçülebilir bir strateji olan SEO ile kalıcı çözümler üretebilir, etkilerini uzun süreler boyunca görebilirsiniz. Teknik, Site İçi ve Site Dışı olmak üzere 3 çeşit SEO uygulaması mevcuttur. Teknik SEO, tamamen web sitemizin arka planında yazılımsal olarak düzeltmemiz gereken hatalarını, Site İçi SEO web sitemizin görünen kısmında yapacağımız iyileştirmeleri ve Site Dışı SEO tamamen web sitemizin dışında gerçekleştireceğimiz çalışmaları kapsar.
Bu yazımızda sizlerle SEO nedir ve SEO nasılyapılırsorularının cevap bulmaya çalıştık. Bunlar hap bilgiler gibi gözükse bile tamamen işletmenin ihtiyacına göre farklılaşmaktadır. Uygulayacağınız teknikler aynı fakat stratejiler tamamen firmalara özgüdür. Local bir işletmeden uluslararası firmalara kadar webde görünür olmak isteyen herkesin SEO çalışmalarına ihtiyacı vardır.
Siz de SEO çalışmalarına başlamak istiyorsanız güvenilir, profesyonel ve deneyimli ekiplerle çalışmanızı öneririz.
Kaynaklar
https://www.searchenginejournal.com/why-seo-is-important-for-business/248101/#close https://www.statista.com/statistics/216573/worldwide-market-share-of-search-engines/ https://moz.com/blog/mobile-first-indexing-seo