- 1. Keyword Cannibalization Nedir?
- 2. Neden ve Nerede Keyword Cannibalization Oluşur?
- 3. Reklam Kampanyalarında Keyword Cannibalization Çeşitleri Nelerdir?
- 4. Keyword Cannibalization SEO Tarafında Hangi Olumsuz Etkilere Neden Olur?
- 5. Keyword Cannibalization Nasıl Tespit Edilebilir?
- 6. Keyword Cannibalization Nasıl Çözülür?
- 7. Keyword Cannibalization Belirlemede Kullanabileceğiniz Araçlar Hangileridir?
- 8. Keyword Cannibalization Örnekleri Nelerdir?
Keyword Cannibalization Nedir?
Keyword cannibalization ya da Türkçe olarak anahtar kelime yamyamlığının temel nedeni, bir arama sorgusunun birden fazla sayfa tarafından hedeflenmesidir. Keyword cannibalization, dijital İçerik üretimi yapan ve bu çalışmaları SEO ile destekleyen herkesin karşılaşabileceği bir problemdir. İçeriklerinizi sürekli benzer sorgular için optimize etmeniz, sayfalarınızın Google sıralamasında birbirinin önüne geçmesine neden olabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında arama sonuçlarında listelenen sayfa sıralaması da sürekli olarak değişir. Bu durum, SEO görünürlüğünün azalmasına neden olurken aynı zamanda organik trafikte de kayıplar yaşatabilir. Keyword cannibalization, hem teknik hem de içerik kaynaklı oluşabilecek bir SEO sorunudur.
Google, genellikle belirli bir sorgu için arama sonuçlarında aynı alan adından yalnızca 1 veya 2 sonuç gösterir. Eğer yüksek yetkili bir alan adına sahipseniz bu sayı 3 olabilir. Ancak eğer bu işte yeniyseniz ve siteniz büyüme aşamasındaysa keyword cannibalization yüzünden bu şansınızı kaybedebilirsiniz. Özellikle işe yeni başladıysanız ilk öğrenmeniz gereken “Seo Nasıl Yapılır?” olmalıdır. Eğer siteniz büyüme aşamasındaysa bir süre sonra yeterli hâkimiyeti kazanabilir ve içerikleriniz hakkında daha detaylı durum analizi yapmaya başlayabilirsiniz.
Durum analizleri sırasında pek çok sorun ve eksiklikle karşılaşmanız mümkün. Örneğin, web sitenizle ilgili her şey iyi giderken bir süre sonra içeriklerinizin birbiriyle rekabet etmeye başladığını fark edebilirsiniz. Bu da sizin için oldukça zorlayıcı bir durum oluşturur. Muhtemelen karşı karşıya kaldığınız durum, keyword cannibalization yani anahtar kelime yamyamlığıdır. Bu noktada böyle bir sorunla karşılaşmamak için keyword cannibalization nedir, neden zararlıdır ve nelerden kaçınılmalıdır gibi soruların cevaplarına gelin birlikte bakalım.
Neden ve Nerede Keyword Cannibalization Oluşur?
Keyword cannibalization, web sitenizde yer alan içeriklerde çok fazla aynı ya da benzer kelimeye yoğunlaştığınızda meydana gelir. Böyle bir durumda Google, hangi içeriğin üst sırada olması gerektiğine karar veremeyebilir. Ayırt edemediği durumlarda aslında sizin için öncelik sırası düşük bir içeriği bile siz istemediğiniz hâlde daha üst sıralara taşıyabilir. Hatta bunun sonucunda bu anahtar kelimeleri, backlinkleri ve kullandığınız çeşitli teknikleri paylaşan tüm sayfa ve içeriklerin de sıralaması bozulabilir, dizinde aşağılara düşebilir. Keyword cannibalization ile karşı karşıya kaldığınızda kendinizle rekabet etmeniz gerekir. Bu da hem emek hem zaman hem de para kaybı yaratabilecek son derece sıkıntılı bir sürece yol açabilir.
Reklam Kampanyalarında Keyword Cannibalization Çeşitleri Nelerdir?
Keyword cannibalization, reklam kampanyalarında 3 şekilde karşınıza çıkar. Bunlardan ilki, anahtar kelime çakışmasıdır. İkincisi coğrafi çakışması, üçüncüsü ise PPC-SEO çakışmasıdır. Her üç durum da reklam kampanyanızın performansını olumsuz etkiler ve reklam bütçenizin gereksiz yere harcanmasına sebep olur. Bu da ister sitenizi büyütmeye çalışıyor olun ister zaten büyük ve bilinen bir web sitesi olun karşılaşmak isteyeceğiniz bir durum değildir.
Anahtar Kelime Çakışması
Anahtar kelime çakışması ile karşılaştığınızda web sitenizde veya sayfanızda iki ya da daha fazla reklamın aynı anahtar kelimeyi hedeflediğini anlayabilirsiniz. Ayrıca böyle bir durumda birçok anahtar kelimeyi aynı anda hedefleyen bir reklam grubundan da bahsedilebilir. Bu grupta bulunan bir anahtar kelime hedeflemesi, bir başkasıyla çakışabilir.
Anahtar kelime çakışması yaşadığınız durumlarda Google tarafından uygunluğu belirlenen bir reklam, diğerinden daha üst sıralarda yer almaya başlar. Ancak bu sizin üst sıralarda görmek istediğiniz bir reklam olmayabilir. Bu durumla karşılaşmamak için reklam gruplarınızı dikkatli bir şekilde düzenlemeniz gerekir. Bu düzenlemeyi yaptıktan sonra anahtar kelime çakışması sorunuyla tekrar karşılaşmadan içeriklerinizin istediğiniz sıralamada yer alabilmesi için üretmeye devam edebilirsiniz.
Coğrafi Çakışma
PPC ya da Pay Per Click, tıklama başına maliyet anlamına gelir. İnternet reklamcılığında sıklıkla kullanılır ve sabit bir mali değeri yoktur. Bu değer, bir internet reklamına tıklandığında reklamveren tarafından ödenen miktarı ifade eder. Miktar, reklam verilen platforma, içeriğe ve daha birçok farklı kritere göre değişkenlik gösterir.
PPC kampanyalarında verdiğiniz teklif, yalnızca anahtar kelimelerle sınırlı kamaz. Anahtar kelimelere ek olarak coğrafi bölgelere de teklif verirsiniz. Ancak coğrafi alanların çakışması da keyword cannibalization ile karşılaşmanıza sebep olabilir. Örneğin, elinizde iki adet reklam içeriği mevcut. Bu reklamlardan biri, bulunduğunuz şehri hedef alıyor. Diğeri ise bulunduğunuz ülkeyi. Yani siz aslında bulunduğunuz şehri hedef alan iki adet içeriğe sahipsiniz. Bu durum, içeriklerinizde coğrafi çakışma yaratır. Her iki içeriğiniz de aynı hedefe sahiptir ve bu yüzden de sıralamanız her şeyi doğru yapsanız bile istediğiniz noktada olmaz.
Bir başka örnek: Aynı alanda çalışan iki markaya PPC reklamları yayınladığınızda reklam açık artırmalarını kendi aleyhinize çevirirsiniz. Ancak hangi reklamınızın bu yarışı kazanacağını belirleyemezsiniz. Sonuçta istemediğiniz reklam üst sıralarda yer alabilir ve siz de hedeflediğiniz sonuca ulaşamayabilirsiniz.
PPC-SEO Çakışması
Bazı durumlarda elde ettiğiniz reklam trafiği, organik trafikle çakışabilir. Organik trafik, web siteniz için herhangi bir ödeme yapmadan elde ettiğiniz ziyaretleri anlatmak için kullanılan bir terimdir. Eğer Google’da yapılan bir arama, ziyaretçileri doğrudan içeriklerinize yönlendiriyorsa bu bir organik trafiktir. Bununla beraber herhangi bir ödeme yapmadan yalnızca SEO stratejilerine uygun olarak ürettiğiniz içeriklerle de web sitenize ait organik trafiğinizi artırmanız mümkündür.
Arama motoru sonuç sayfalarında yani kısaca SERP içerisinde içerikleriniz zaten üst sıralarda yer alıyorsa PPC reklamları için yaptığınız harcamaların getirisinde azalma oluşabilir. Hatta bu durum, bütçe kaybı yaşamanıza dahi neden olabilir. Eğer zaten arama sonuçlarında yer alıyorsanız ama buna rağmen PPC reklam stratejisini kullanıyorsanız muhtemelen gelirleriniz düşecektir. Ayrıca reklam girdilerinizi planlarken bazı kullanıcıların sponsorlu içeriklerdense organik sonuçları tercih edebileceğini de aklınızda tutmalı ve düzenlemelerinizi buna göre gerçekleştirmelisiniz.
Keyword Cannibalization SEO Tarafında Hangi Olumsuz Etkilere Neden Olur?
Keyword cannibalization, SEO tarafında birden fazla alanda olumsuz etki yaratabilir. Bu etkilerin neler olabileceğine gelin birlikte göz atalım.
Sayfalarınızın Otoritesini Azaltırsınız
Keyword Cannibalisation ile karşılaşmanız durumunda yaşayabileceğiniz olumsuzluklardan biri, sayfalarınızın otoritesinin azalmasıdır. Elinizde ilk sıralarda yer alacak yetkisi yüksek bir sayfa yerine tıklama oranınızı orta seviyede tutacak daha az yetkili birden fazla sayfa olur. Böyle bir durumda kendi sayfanızın rakibi yine kendiniz olursunuz.
Bağlantılarınızı ve Bağlantı Metinlerinizin Gücünü Azaltırsınız
Keyword Cannibalization, SEO tarafında bağlantılarınızın ve bağlantı metinlerinizin gücünün azalmasına yol açar. Doğru kullanıldığında içeriklerinizi ileriye taşıyabilecek backlinklerin etkisi, tek bir sayfaya hedeflenebilecekken Keyword Cannibalisation yüzünden birden fazlasına dağılır.
Benzer şekilde bağlantı metniniz ve dâhilî bağlantılarınız da ziyaretçilerinizi buna bağlantılı olarak yönlendirir. Bir sayfaya tüm ziyaretçileri toplayarak üst sıralarda yer alabilecekken Keyword Cannibalization ile gelen trafiği birkaç sayfaya bölerek yoğunluğu azaltmış olursunuz. Bu da bağlantı metinlerinin ve iç bağlantı getirilerinin kaybedilmesine neden olur.
Google Daha Alakalı Sayfanızın Değerini Düşürebilir
Anahtar kelimeler, içeriklerinizi Google’ın tanıyabilmesi ve size sıralamalarda yer verebilmesi için kullanmanız gereken yollardan biridir. Anahtar kelimeleri kullanarak Google’a içeriklerinizin ne hakkında olduğu ile ilgili bilgi verebilirsiniz. Böylece sıralamaya girme ve konumunuzu yükseltme fırsatı elde edebilirsiniz. Aynı zamanda hedef kitlenize daha kolay ulaşırsınız ve içeriklerinizi çok daha optimize hâle getirmeniz mümkün olur.
Birden fazla marka için farklı içeriklerde aynı anahtar kelimeleri kullanmanız, Google için karışıklık yaratabilir. Google, en uygun sayfayı bulmaya çalışabilir ama seçimi sizin istediğiniz gibi sonuçlanmayabilir. Bu da aslında en alakalı olmasını istediğiniz sayfanızın bile listede gerilere düşmesine sebep olur. Böyle bir durum, sizin için ciddi bir emek kaybıdır.
Tarama Bütçenizi Boş Yere Harcarsınız
Tarama bütçesi, bir arama botunun belirli bir zaman dilimi içinde bir web sitesinde taradığı ve dizine eklediği sayfa sayısını nitelendirmek için kullanılan bir terimdir. Eğer aynı anahtar kelimeye ayrılmış birden fazla sayfaya sahipseniz gereksiz içeriklerin de taranmasına maruz kalabilirsiniz. Bu da gereksiz görülen sayfaların da dizine eklenmesine neden olur. Ancak Keyword Cannibalization sorununa karşı önlem aldığınızda bu durumun üstesinden gelir ve boşuna harcama yapmazsınız. Size kalan bütçeyle de daha farklı içerikler üretmeniz veya SEO çalışmaları için çeşitli yenilikler gerçekleştirmeniz mümkün hâle gelir.
Eğer bu işe yeni başladıysanız ve küçük ölçekli bir siteyseniz muhtemelen maddi anlamda çıkan farktan fazla etkilenmezsiniz. Dolayısıyla da tarama bütçesi sizin için büyük bir endişe kaynağına dönüşmez. Ancak daha büyük e-ticaret siteleri ya da pek çok ürüne sahip satıcılar için bu durum daha farklıdır. Böyle bir olumsuzlukla karşılaşmak büyük kayıplara yol açabilir. Dolayısıyla anahtar kelime yamyamlığından kaçınmak, SEO içerikleri üreten büyük siteler ve satıcılar için son derece önemlidir.
Sayfalarınız Thin Content Sinyali Verebilir
Thin Content, zayıf içerik anlamına gelir. Aynı anahtar kelime hedefi ile birden fazla üretilen sayfalar, hem kullanıcılar hem de Google tarafından zayıf içerik olarak nitelendirilir. Thin content yaratmak önemsiz görünebilir ancak aslında çok büyük olumsuz sonuçlara neden olabilir. Örneğin, Thin Content olarak nitelenen sayfanız nedeniyle algoritma ile ilgili güncellemelerde web sitenizin ceza almasına neden olabilirsiniz. Thin Content cezası, size çok ciddi bir trafik kaybı olarak geri dönebilir.
Zayıf içerik, özellikle büyük markalar için oldukça sıkıntılı bir sürece sebep olabilir. Oluşturulan trafiğin azalması ya da Google tarafından cezalandırılmak, müşteri kaybına yol açabilir. Bunun önüne geçmek için Keyword Cannibalization yaratabilecek durumlardan kaçınılması gerekir.
Dönüşüm Oranlarınız Düşebilir
Keyword Cannibalization yaşanması durumunda karşılaşabileceğiniz olumsuz etkilerden bir diğeri ise dönüşüm oranlarınızın düşmesidir. Sayfalarınızdan biri, diğerlerinden daha iyi bir dönüşüm oranına sahip olacaktır. Ancak yeni ziyaretçileriniz o sayfaya gitmek yerine daha az alakalı sayfalara yönelebilir. Bu da dönüşüm oranlarında ciddi bir düşüşe neden olabilir.
Keyword Cannibalization Nasıl Tespit Edilebilir?
Keyword Cannibalization sorunu ile karşılaşmak istemiyorsanız önceden önlem almanız gerekir. Böyle bir sorunla karşı karşıya kaldığınızı düşünüyorsanız bunu pek çok farklı şekilde tespit edebilirsiniz. Sorunun çözümü için size en uygun yöntemi belirlemeniz ve söz konusu adımları dikkatlice uygulamanız gerekir.
Bu sorunun tespitinde kullanabileceğiniz yöntemlerden ilki, Google arama operatörlerini kullanmaktır. Bu operatörlerde yapacağınız örnek aramalar ile seçtiğiniz kelimede sıralanan ve trafiğinizi çalan içerikleri tespit edebilirsiniz. Sorunun çözümü için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise Google arama konsolu aracını kullanmaktır. Performans bölümünde yer alan sorgu filtresini kullanıp alt bölümde sayfalar sekmesini seçmelisiniz. Bu şekilde belirlediğiniz anahtar kelimelerde gösterim alan ve trafik oluşturan sayfaları kolaylıkla görebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, birbirine yakın trafik alan ve son zamanlarda üretilmiş bu sayfaların performanslarını karşılaştırmak ve ona göre tespit yapmaktır. Google Data Studio aracını kullanmak, Keyword Cannibalisation tespiti yapabilmek için kullanabileceğiniz bir diğer yöntemdir. Böylelikle en güvenilir kaynaktan doğru verileri edinerek bu sorunun yarattığı sonuçlardan kaçınma şansı elde edersiniz. Son olarak SemRush, Ahrefs, Serpstat gibi SEO araçlarını kullanmanız da tespit aşamasında size yardımcı olabilecek seçenekler arasında yer alır. Bu araçlar, organik anahtar kelime araçlarıdır ancak aynı şekilde tespit amaçlı da rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Keyword Cannibalization Nasıl Çözülür?
Keyword Cannibalization sorununu çözmek için yararlanabileceğiniz birden fazla çözüm mevcuttur. Bu çözümlerden en etkilileri kısaca şu şekilde sıralanabilir: Canonical etiketi kullanmak, 301 yönlendirmesi yapmak, NoIndex etiketinden yararlanmak ve site içi link metinlerini optimize etmek. Siteniz, Keyword Cannibalisation yüzünden istemediğiniz bir durumdaysa bu yöntemlerden birini kullanarak sorununuzu kolaylıkla çözebilirsiniz. Gelin bu çözümleri birlikte daha detaylı bir şekilde ele alalım.
Canonical Etiketi Kullanın
Çözüm olarak kullanabileceğiniz yöntemlerden ilki, bir URL biçimi olan canonical etiket kullanımıdır. Bu yöntemi yalnızca kullanıcı deneyiminin daha iyi olacağını düşündüğünüz durumlarda kullanmanız sizin için daha faydalı olacaktır. Yani aynı sorgudan trafik kazanan farklı sayfaların birleştirilmesi mümkün değilse bu yöntemi kullanabilirsiniz. Bununla birlikte bu sayfalardan birinin silinmesi olanaksızsa da Canonical etiket kullanımı, Keyword Cannibalisation sorununuz için kullanabileceğiniz uygun bir yöntem olabilir.
301 Yönlendirmesi Yapın
301 yönlendirmesi ile aynı anahtar kelime hedeflemesi yaptığınız sayfaları sildiğinizde kullanıcıları daha ilgili olan sayfaya yönlendirmiş olursunuz. Aynı yöntemi iki sayfayı birleştirdiğinizde de kullanabilirsiniz. Böylece ziyaretçi trafiğinizi de sabit bir şekilde elinizde tutabilirsiniz. Sayfalarınızı birleştirme işlemi yaptığınızda bağlantı değerlerini de aktarmış olursunuz. Ancak bu süreçte artık kullanmadığınız sayfa içerisindeki iç bağlantıları ve yönlendirmeleri temizlemeyi de unutmamalısınız.
NoIndex Etiketi Kullanın
Eğer bir e-ticaret sitesiyseniz ya da otel rezervasyon filtreleme veya sayfalandırma gibi yapılara sahipseniz bu yöntemi kullanabilirsiniz. NoIndex etiketi kullanarak bu tür yapılara sahip sitelerde filtreleme işlemi yapmak, Keyword Cannibalisation yüzünden yaşadığınız sorunu çözecektir.
Site içi Link Metinlerini Optimize Edin
Son olarak site içi link metinlerini optimize ederek de Keyword Cannibalisation sorunuyla baş edebilirsiniz. Bunun için site içi linklemeleri yaparken kullandığınız anchor textleri kontrol etmeniz gerekir. Kontrol sırasında bu soruna neden olan anahtar kelimelerin tespiti, sorunu çözebilmeniz için büyük oranda yeterlidir. Anchor textleri yeniden düzenleyerek sitenizi Keyword Cannibalisation sorunuyla karşılaşmaktan kurtarabilirsiniz.
Keyword Cannibalization Belirlemede Kullanabileceğiniz Araçlar Hangileridir?
Keyword Cannibalisation belirlemede kullanabileceğiniz birden fazla araç mevcuttur. Web siteniz ya da sayfanız büyüdükçe URL takibi, meta etiketleri ve anahtar kelime kullanımlarını takip etmekte zorlanabilirsiniz.
Ürün sayfaları, her ürün tipi ve kategoriler için ayrı yazılara sahip olabilir. Bununla birlikte blog sayfalarıyla da web siteleri desteklenebilir. Bu sayfalar, site ne kadar büyükse o kadar çeşitlendirilir. Dolayısıyla böyle bir durumda aynı anahtar kelimeyi hedefleyen sayfalarınızın olması muhtemeldir ve bunlar birbirleriyle çakışabilir. Bunun sonucunda da arama sonuçlarınız zarar görür. Bunun için alabileceğiniz en iyi aksiyon, durumu erkenden tespit etmektir. Böylece ilerleyen zamanlarda hem emeğiniziden ve vaktinizden kaybetmemiş olursunuz hem de riski minimum düzeyde tutarsınız.
Anahtar kelime yamyamlığını belirlemek için ilk yapmanız gereken, bir içerik haritası oluşturarak yaptıklarınızı düzenli olarak kontrol etmek ve bunları bir plana oturtmaktır. Böylece nelere bakmanız gerektiğini daha kolay görebilir, eksik ya da hatalarınızın farkına daha kolay varabilirsiniz. Anahtar kelimelerinizi en doğru şekilde düzenleyerek Keyword Cannibalization sorununun önüne geçebilirsiniz. Ancak bu yöntem belli bir yerden sonra size yetmeyebilir. Siteniz büyüdükçe haritayı takip etmek ve anahtar kelime optimizasyonunu sağlamak zorlaşır. Böyle bir durumda daha kapsamlı bir takibe ihtiyaç duyabilirsiniz. Bunun için size yardımcı olabilecek birtakım araçlar mevcuttur.
Bu durumla başa çıkabilmeniz için kullanabileceğiniz ikinci yolda size harita takibinde yardımcı olabilecek birden fazla araç mevcuttur. Bu araçları kullanarak site haritanızda ve içeriklerinizde düzenli olarak denetim sağlayabilirsiniz. Bu denetimlerden çıkan sonuçlara göre alabileceğiniz önlemlerle de Keyword Cannibalisation yaşamadan içerik üretmeye devam edebilmeniz mümkün hâle gelir.
Bununla birlikte kullanabileceğiniz üçüncü alternatif yol ise ek anahtar kelime araştırma aşamasında Keyword Cannibalisation riskini almamak için daha önceden yayınladığınız içeriklerin kontrolü olabilir. Böylece yeni birini oluşturmadan önce eski içeriklerle oluşturmayı planladığınız sayfanın çakışıp çakışmadığına bakabilirsiniz. Buradan elde edeceğiniz bilgilerle de içerik planlamanızı sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Eğer ikinci yolu tercih edecekseniz kullanabileceğiniz araçlar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Böylece seçtiğiniz bu yöntemi daha etkili bir şekilde kullanabilirsiniz. Söz konusu araçlar şu şekilde sıralanabilir: SEMrush Position Tracking Tool, Google Search Console, Keylogs, Keyword Cannibalization Checker, Moz Keyword Explorer ve SEOScout Cannibalization Checker.
SEMrush Position Tracking Tool
SEMrush, bu konuda kullanabileceğiniz en iyi araçlardan biridir. Dijital pazarlama söz konusu olduğunda PPC ve SEO uygulamalarında hem kendi sitenizi hem de rakiplerinizin içerik performansını bu araçla düzenli olarak takip edebilirsiniz. Online bir araç olduğu için istediğiniz her an kolaylıkla yararlanabilirsiniz. SEMrush kullanarak veriler ile birlikte trendleri de takip edebilirsiniz. SEMrush’ın yenilikçi bir yaklaşıma sahip olması da sizin için büyük bir avantaj sağlayabilir.
Düzenli olarak sıralama takibi yapmak, sitenizin dizinde nerede konumlanabileceğine dair önlem almanızı sağlar. Ayrıca sitenizin zaman içerisinde ne kadarlık bir ilerleme kaydettiğini de buradan rahatlıkla ölçebilirsiniz. Bunun için işlem sırasında konum ve cihaz seçimi yapmanız önemlidir. Ayrıca rakip sitelerle karşılaştırma yapmaya olanak sağlayan SEMrush ile sitenizle ilgili potansiyel ve performans ölçümlerini de kolaylıkla yapabilirsiniz.
En son aşamada ise takip etmek istediğiniz anahtar kelimeleri, sıralama takip özelliğine eklemeniz gerekir. Böylece verileri düzenli olarak gözden geçirme imkânına sahip olursunuz. Kelimeleri ister manuel olarak ister Google Analytics’ten yardım alarak isterseniz de yalnızca SEMrush’ın özelliklerinden faydalanarak dosyalayabilirsiniz.
Google Search Console
Keyword Cannibalisation belirlemesinde kullanabileceğiniz bir diğer araç, Google Search Console’dur. Bu araç, Google tarafından sunulan arama sonuçlarında sitenizin nasıl yer aldığını izlemenize olanak sağlar. Bununla birlikte yönetim ve sorunların giderilmesi konusunda da yardımcı araç olarak kullanılabilir. Google Search Console, ücretsizdir ve kayıt olmayı gerektirmez. Böylece sitenizin her an nasıl göründüğünü inceleyebilir ve içeriklerinizde iyileştirmeler yapabilirsiniz.
Keylogs Keyword Cannibalization Checker
Tablo verilerinini gelişmiş kullanımı ya da analizi gerektiğinde kullanılabilecek araçlardan biri, Keylogs Keyword Cannibalization Checkher’dır. Bu araç sayesinde kendi sitenizin rakibinin yine kendiniz olmanızı önleyebilirsiniz. Aynı zamanda uygulama üzerinden sorunun nasıl çözüleceğine dair çeşitli bilgiler de elde edebilirsiniz. Araç, size 3 adımla Keyword Cannibalisation sorununu çözebilme imkânı sunar. Bunlardan ilki, anahtar kelime bulmadır. İkincisi rakip incelemedir, üçüncüsü ise problem çözümü ve takibidir.
Moz Keyword Explorer
Moz Keyword Explorer ile anahtar kelime aramaları yapabilir ve bu verilere dair düzenli olarak tutulan raporlara erişebilirsiniz. Araç, düzenli olarak kendini yenilediği için güncel bir seçenek olarak değerlendirilebilir. Özellikle SEO işine yeni başlayan site sahiplerinin sayfalarıyla ilgili pek çok veriyi keşfedebilmek için kullanabileceği son derece yararlı bir araçtır. Bu aracı kullanarak kelimelerin aranma hacimlerine, oranlarına ve hangi anahtar kelimenin değerinin artıp azaldığına dair bilgilere erişmek mümkündür. Moz Keyword Explorer, üç ana özelliğe sahiptir. Bunlardan ilki esneklik, ikincisi güvenilirlik ve üçüncüsü ise kendini sürekli geliştirmedir.
SEOScout Cannibalization Checker
Manuel olarak yapamayacağınız Keyword Cannibalization belirleme işlemi için bu araçtan yararlanabilirsiniz. Web sitenizi ve sayfalarınızı kontrol etmek için siteye girdikten sonra ilgili yere sitenizin alan adını girmeniz gerekir. SEOScout Cannibalization Checker, verilerinizi Search Console’dan çekerek bir anahtar kelime öbeğinin hangi sayfalar tarafından kullanıldığını size gösterir.
SEOScout Cannibalization Checker’ı kullanmak için ücretsiz deneme fırsatından yararlanabilir ve daha sonrasında ise ödeme yaparak sitenin hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Site, işlem sırasında yinelenen sayfaları bildirir. Bunun yanı sıra incelemelerinizi, gösterim ve tıklamaları görmenizi de kolaylaştırır.
Keyword Cannibalization Örnekleri Nelerdir?
Anahtar kelime yamyamlığına pek çok farklı örnek vermek mümkündür. Örneğin, bir giyim firmasında elbiseler ile ilgili birden fazla içerik yer alabilir ve bu sayfaların hepsi aynı anahtar kelime çerçevesini içeren elbise sorgulamları olabilir. Firma, dizinleri kontrol ettiğinde en eski yazının en üstte göründüğünü fark edebilir. Bu noktada ise Keyword Cannibalisation sorunu ile karşılaşıldığı anlaşılabilir. Firma, bu durumda web sitesinin ilerlemesini kaybeder ve sonuç olarak da satış gelirlerinde düşme yaşanabilir.
Yine aynı firmanın birden fazla aynı hedef içerisinde yer alan anahtar kelime odaklı içeriği de bulunabilir. Ancak bu kez bu içerikleri ilk sayfada dahi yer almayabilir. Böyle bir durumda sayfaların birbirlerinin otoritesine zarar vererek dizin konusunda gerileme yarattığı anlaşılabilir. Bununla karşılaşmanın en büyük sıkıntısı ise Google’ın siteye bu yüzden Thin Content yani zayıf içerik cezası verebilecek olmasıdır.
Sorunun tespitinden sonra geriye son bir adım kalır. O da sayfaların optimize edilmesi ve Keyword Cannibalisation sorununun sonlandırılmasıdır. Bu durumda site sahibi olarak alabileceğiniz 5 farklı aksiyon bulunur. Bu aksiyonlar şu şekilde sıralanabilir:
- İçerikleri kendi içinde de-optimize etmek
- Sayfaları birleştirmek
- Silmek
- Noindex etiketi eklemek
- Canonical kullanmak
İçerikleri de-optimize etmek, birçok anahtar kelimeye sahip içeriğiniz olması durumunda kullanabileceğiniz en iyi seçenektir. Sıralama alan bir sayfanızın anahtar kelime içeriği bir başka sayfanızı etkiliyorsa bu çözüm yoluna başvurarak sorunun üstesinden rahatlıkla gelebilirsiniz. Eğer sayfanız çok trafik alıyorsa ya da yetkisi yüksek bir sayfa ise yönlendirme yapmak istemeyebilirsiniz. Bu nedenle yalnızca sayfayı değil içeriğinizi de de-optimize ederek en verimli sonucu elde edebilirsiniz.
De-optimizasyon için birden fazla yöntem kullanabilirsiniz. Bunlardan biri, referans bağlantılarınızı kaldırmanızdır. Ancak bu genellikle çok büyük bir değişikliğe sebep olmaz. Herhangi bir dâhilî bağlantıyı değiştirmek, kullanabileceğiniz bir diğer yöntemdir. Özellikle anahtar kelime açısından zengin bağlantılara sahip olan içeriklerde oldukça faydalıdır. İstenmeyen bağlantıları uygun gördüğünüz sayfalarla eşleştirebilir ya da linkleri tamamen kaldırabilirsiniz.
Anahtar kelime görevi de gören anchor bağlantılar, istenmeyen sayfanın o anahtar kelime için sıralanmasına sebep olabilir. Burada öncelik vermeniz gereken nokta, bağlantıyı değiştirmek olacaktır. Son olarak, size backlink veren sitelerle iletişime geçebilir ve bu bağlantıları kaldırma yöntemini seçebilirsiniz. Ancak bu yöntemi uygulamak zor olabilir ve bazı durumlarda linki tamamen kaldırmak zorunda da kalabilirsiniz.
Site sahibi olarak alabileceğiniz ikinci aksiyon, sayfaları birleştirmektir. Bu, anahtar kelimelerinizle sıralama almış iki ya da daha fazla içeriğiniz varsa kullanılabilecek bir yöntemdir. Tek sayfada birleştirilen bilgilerle sayfa ziyaretçileri artırarak trafiğin siteniz için olumlu yönde ilerlemesini sağlayabilirsiniz.
Seçebileceğiniz üçüncü seçenek içerikleri silmektir. Trafiğinizi olumsuz etkilediğini düşündüğünüz içeriklerinizi düzeltme işlemiyle hiç uğraşmadan direkt olarak silebilirsiniz. Özellikle düşük kaliteye sahip olduğunu düşündüğünüz sayfalarınız varsa bu yöntem işinize yarayabilir. Böylece sitenizin genel anlamda iyileşmesini de sağlayabilirsiniz. Bu işlemi yapmadan önce sayfanıza yönlendirme yapan herhangi bir backlink olup olmadığını kontrol etmek de sizin için oldukça faydalı olabilir. Bunun dışında daha önce belirttiğimiz 301 yönlendirmesini tercih ederek de aynı sonuca ulaşabilirsiniz.
Noindex Etiketi eklemek de daha önceden de bahsettiğimiz gibi işinize yarayabilir. Özellikle bloglarınıza ve kategori sayfalarınıza uygulayacağınız NoIndex eklemesi, arama sonuçlarında ziyaretçilerin önüne çıkmanızı engeller. Bunu iki sebepten ötürü yapabilirsiniz:
- Potansiyel cannibalization sorununa neden olmasını engellemek için
- Daha az önem verdiğiniz sayfalarınızın başlarda yer almasını istediğiniz başka içeriklerinizin önüne geçmesini engellemek için
Örneğin, kapsam olarak birbirinden farklı içerikleriniz varsa ve biri diğerinin ziyaretçisini kesiyorsa bu yöntemi uygulayarak trafiğin belirlediğiniz yönde oluşmasını sağlayabilirsiniz.
Canonical, yinelenen ya da benzer sayfalarınız olması durumunda asıl sayfayı tanımlayan bir HTML etiketidir. Bu etiket sayesinde farklı URL’ler arasında benzer veya aynı içeriklere sahip olanlardan asıl sayfayı bulabilirsiniz. Bu sayfanın arama motoru sonuç sayfasında görünmesini tercih edebilirsiniz.
Canonical etiketi, içerik olarak kaliteli ve yararlı sayfalarınızda ziyaretçilerinizi daha fazla tutmak istediğinizde kullanabileceğiniz bir seçenektir. Sayfanızın sıralamalarda üstlere çıkmasını istiyorsanız bu etiketi kullanarak amacınıza ulaşabilirsiniz. Ayrıca web sitenizin tamamını yapılandırmak da oldukça kolay olan yöntemlerden biridir. Birbirine benzer sayfaların optimize edilmesi ile bu işlem gerçekleştirilebilir. Böylece sayfalar arası aktarma yaparak arama motorları açısından da görünürlüğünüzü artırma şansını elde etmiş olursunuz.
Keyword Cannibalization örneklerinde sıklıkla karşılaşabileceğiniz sorunlardan biri de içeriklerin optimizasyonunun yapılmamış olmasıdır. Bu işlemi uygulayarak hem sayfanızın kalitesini yükseltebilir hem de yeterli özgünlüğü sağlayarak daha çok ziyaretçinin web sitenize uğramasını sağlayabilirsiniz. Bunun için yayınladığınız içerikleri kontrol ederek özgünlük değerlendirmesi yapabilirsiniz. Sonrasında ise yetersiz bulduğunuz sayfalar üzerinde çalışarak istediğiniz seviyeye gelmelerini sağlayabilirsiniz.
İçerik geliştirme, dizinde yukarı çıkmak için uygulayabileceğiniz en iyi yöntemlerden biridir. Ayrıca bu şekilde Thin Content uyarısı alma riskinizi de en aza indirirsiniz. Eğer sorun yalnızca içeriklerin özgün olması değil aynı zamanda hedeflenen anahtar kelimeler ise o zaman yenilerini bulmanız gerekebilir. Bunu da ilgili SEO araçlarıyla oldukça kolay bir şekilde çözebilirsiniz. Yeterince kaliteli anahtar kelimeleriniz olduğunu düşünmüyorsanız bu adıma daha çok eğilebilir ve çeşitliliği artırmaya yönelik aksiyonlar alabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, anahtar kelimelerinizi artırırken anlamdan sapmamaktır.
Anahtar kelimelerle ilgili bir çözüm olarak daha önce bahsettiğimiz 301 yönlendirmesinden de yararlanabilirsiniz. Bu yöntemi kullanmadan önce zayıf içeriklerinizin olup olmadığını kontrol etmek ise hem vakit hem de emek açısından tasarruf etmenizi sağlayarak işlerinizi hızlı bitirmenize yardımcı olabilir. 301 yönlendirmesini kullanarak diğerlerinden daha düşük sıralama almış veya karşılaştırınca zayıf ve kalitesiz olan içeriklerinizi ilgili ve daha kaliteli olan sayfaya yönlendirebilirsiniz.
Keyword Cannibalisation sorunu ile her zaman karşılaşmayabilirsiniz ancak son derece önemli bir sorundur. Keyword Cannibalisation ile ilgili örneklerden de görebileceğiniz gibi çözümü oldukça basittir ve uygulanacak birkaç adım sayesinde kolayca önlenebilir. Uygulamaları yapmadan önce stratejinizi test etmeniz de oldukça yararlı olabilir. Böylece yönteminizin sitenizde etkili olup olmayacağını görebilirsiniz. Bu durum, aynı zamanda hangi yöntemin sizin için daha uygun olduğunu belirlemenize yardımcı olurken iyileştirme yapmaya çalışıp durumu daha da kötüleştirmenizi de engeller.