- 1. Meta Açıklama (Meta Description) Nedir?
- 2. Meta Açıklamayı Yazarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- 3. SEO Açısından Hayat Kurtarır: Meta Açıklama
- 4. Meta Açıklamada Keyword Yoğunluğunu Nasıl Belirleriz?
- 5. Title Etiketi Nedir?
- 6. Title Etiketi Kullanma Amacımız Nedir?
- 7. Title Etiketi Yazarken Dikkat Etmemiz Gerekenler Nelerdir?
- 8. SEO Dostu Title Etiketi Nasıl Olmalıdır?
- 9. Meta Açıklama ve Title Uzunluğunu Nasıl Belirleriz?
- 10. Meta Açıklama ve Title Önemli Bir Sıralama Faktörü müdür?
Meta Açıklama (Meta Description) Nedir?
Gelişen teknolojiler ve dijitalleşen dünyada arama motorlarında görünür olmak, bilinirlik ve başarı açısından son derece önemli. Tam da bu nedenle arama motoru optimizasyonu denilen bir kavram ortaya çıktı. Bir dijital pazarlama yöntemi olan SEO, markaların internet sitelerini hedef kitlelerine daha kolay bir şekilde ulaşılabilir hâle getiriyor. Böylece organik trafik artıyor ve müşterilerin ürün veya hizmetlerinizi satın alma süreci çok daha hızlanıyor.
Meta description, yani Türkçe ismiyle ‘meta açıklama’ da markanızı daha ulaşılabilir hâle getiren optimizasyonlardan bir tanesi. Hatta ilk intiba oldukça kritik olduğundan en önemlisi demek de yanlış olmaz. Kısaca bahsetmek gerekirse, meta açıklama web sitesinin altında SERP’de görünen ve sayfayla alakalı bilgileri içeren küçük bir tanıtım yazısıdır. Bu yazının amacı kullanıcılara sayfanın içeriğini kısaca özetlemek ve merak ettikleri soruya cevap verip verilmediğini anlamalarını sağlamak. SEO yönetimi için oldukça önemli bir yöntem olan meta açıklamayı gerekli kurallara uyarak doğru bir şekilde yazdığınız takdirde hedef kitlenize pratik bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Meta Açıklamayı Yazarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Karakter Limiti
Google, kullanıcıların SERP’de görüntüleyebileceği karakter sayısına bir sınır koyuyor. Bundan dolayı yazdığınız meta açıklamanın etkileyici bir görünüme sahip olması için kelime sınırına dikkat etmek oldukça önemli. Genellikle 120 – 150 karakter arası yazılan akıcı ve açıklayıcı metinler tercih ediliyor. İnternet sitemizde kullanıma hazır olan serp preview aracı ile title etiketi ve meta açıklama karakter uyumluluğunu kontrol edebilirsiniz.
Özgünlük
Özgün olmak başarının en önemli adımlarından bir tanesi olarak görülüyor. Bundan dolayı her bir sayfanın özgün meta açıklamasına sahip olması son derece etkili bir faktör. Aynı açıklamayı sitenizin birden fazla sayfasında kullandığınız zaman hem inandırıcılığı hem de ilgi çekiciliği azalıyor. O sayfayı benzersiz kılan detaylar hakkında yazarak özgün bir meta açıklama elde edebilirsiniz.
Call to Action
Kullanıcıların dikkatini çekmek ve satışa sunduğunuz ürünü incelemelerini sağlamak için ‘call to action’ denilen eylem çağrısı kullanılması tavsiye ediliyor. Sayfanın kullanıcılara neler sunabileceğinden bahsedip daha sonra bunu nasıl yapabileceklerini açıklayabilirsiniz. Örneğin birkaç kelime ile hizmetinizden bahsedip “Ücretsiz deneme için kaydolun” gibi bir call to action ile bitirdiğiniz zaman kullanıcıları harekete geçirme ihtimaliniz çok daha artıyor.
Uyumluluk
Sayfanızda bulunan içeriğin ve meta açıklamasının uyumlu olması gerekiyor. Kullandığınız dil, bahsettiğiniz ürün veya hizmet mutlaka tutarlı olmalı. Daha fazla kullanıcının dikkatini çekmek için doğru olmayan bilgiler kullandığınız takdirde bu durum Google tarafından kolaylıkla fark edilir. Ayrıca kullanıcılar için de oldukça güven sarsıcı bir durum hâline gelir. Bundan dolayı içerik ve meta açıklama mutlaka birbiriyle eşleşmeli.
SEO Açısından Hayat Kurtarır: Meta Açıklama
Yukarıda da bahsedildiği gibi meta açıklama SEO açısından çok büyük öneme sahip. Aynı zamanda çok da etkili. Asıl amacımız Google’da bir ürün veya hizmet arandığı zaman kullanıcıların karşısına ilk çıkan web siteler arasında olup dikkat çekmek. Başarılı bir SEO yönetimi sayfanızı en üst sıralara taşımak için etkilidir ama web sitenize tıklayıp tıklamama kararı yine de kullanıcılara kalıyor. Tam da bu noktada meta açıklama devreye giriyor. Call to action ile biten dikkat çekici bir metin kullanıcıların aksiyon alması için onları ikna ediyor. Yani etkili bir meta açıklaması olmadan organik trafik kazanmak ve arama motoru optimizasyonundan başarılı sonuçlar elde etmek çok daha zor. İşte bu yüzden de SEO ve meta açıklamayı birbirinden ayrılmaz iki önemli faktör olarak düşünebiliriz.
Meta Açıklamada Keyword Yoğunluğunu Nasıl Belirleriz?
Meta açıklama bölümünde anahtar kelime kullanımı kullanıcıların web sitenizde aradıkları konu hakkında bilgi alabileceklerini anlamalarına yardımcı oluyor. Daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse, örneğin “koltuk yıkama” hizmeti veren bir sayfanız olduğunu düşünün. Meta açıklama kısmında “koltuk yıkama”, “koltuk yıkama İzmir” veya “kadife koltuk yıkama” gibi anahtar kelimeleri kullanmak hedef kitlenin dikkatini çekiyor ve sayfanıza tıklamasını sağlıyor. Çünkü bu kullanıcılara aradıkları hizmetini sunduğunuzu göstermenin ve olumlu bir ilk izlenim oluşturmanın en etkili yöntemlerindendir. Sonsuz bir okyanus olan Google’da fark yaratabilmek için hedef kitlenizin sizi ve yaptığınız işi tam olarak anlayabilmesi çok önemli. Ayrıca söz konusu kavramlar ve meta açıklamada kullanılan metin eşleşirse Google bu kısmı bold yaparak tıklama almayı daha da kolaylaştırıyor. Meta açıklama kısmı ortalama 155 karakterlik bir alan olduğu için anlaşılır ve aynı zamanda dikkat çekici bir yazı yazmak daha zor bir hâle geliyor. Etkili bir meta açıklama yapmak için anahtar kelimenin cümle içerisinde anlamlı bir şekilde geçmesi gerekiyor. Bundan dolayı çok yoğun anahtar kelime kullanımı anlam bütünlüğünün bozulmasına sebep olabiliyor. Bu da kullanıcıların kararını olumsuz bir şekilde etkiliyor.
Title Etiketi Nedir?
Başlık etiketi olarak da bilinen title etiketi, bir web sayfasının başlığını belirten HTML öğesi olarak tanımlanabilir. Google’da arama yapıldığı zaman arama motoru sonuç sayfalarında ilk olarak bu başlıklar görünüyor. Mavi renkli ve ilgi çekici bir görünüme sahip olan title etiketlerinin üzerine tıklandıklarında kullanıcılar sayfanıza girmiş oluyor. Title etiketinin altında sitenin URL’ı ve son olarak da meta açıklama bulunuyor. Hatta bir sayfayı açtığınız zaman sekmede title etiketi görünmeye devam ediyor. Sayfaları kaydettiğiniz zaman title etiket sayesinde ayırt ederek daha sonra yeniden ziyaret edebiliyorsunuz. Doğru yazılmış bir title etiketinin sitenizin trafiği için etkili olan ilk faktör olduğu söylenebilir. Yüksek bir ziyaret etme oranına sahip olmak için title etiketi yazarken dikkatli olmak ve bunu ne amaçla yazdığınızı unutmamak çok önemli.

Title Etiketi Kullanma Amacımız Nedir?
Bilindiği üzere Google’ın amacı, insanların yaptığı aramalarla alakalı sonuçlar sunmak. Arama motorunun bunu yapabilmesi için, web’deki farklı sayfaların ne hakkında olduğunu bilmesi gerekiyor. Web sayfasının title etiketi, sayfanın içeriğinin doğru ve net bir açıklaması anlamına geliyor. İnternet sitenizi sizin için bir dükkân olarak nitelendirirsek, title etiketi de bu dükkânın özenle hazırlanmış vitrini konumunda yer alıyor. Nasıl ki kötü düzenlenmiş bir vitrine dönüp bakmayacağınız gibi ilgi çekmeyen bir title etiketi de kullanıcıların internet sitenize tıklamasına engel oluyor. Google’da bir arama yapıldığı zaman karşınıza çıkan onlarca sayfa arasından hangisine tıklayacağınız kararını genellikle title etiketine ve meta açıklamasına bakarak veriyorsunuz.
Title Etiketi Yazarken Dikkat Etmemiz Gerekenler Nelerdir?
Tıpkı meta açıklamada olduğu gibi title etiketi yazarken de dikkat edilmesi gereken bazı faktörler var. Her şeyden önce unutmamalısınız ki title etiketi neredeyse içeriğin kendisi kadar büyük bir öneme sahip. Ayrıca yapılan çalışmalar başarılı şekilde hazırlanmış bir title etiketinin web sitenizin organik trafiğinde %37’lik bir artışa yol açtığı gösteriliyor. Birkaç önemli kritere dikkat ettikten sonra başarılı bir title etiketi yazmak gerçekten oldukça basit.
Uyumluluk
Tercih ettiğiniz title etiketi ve sayfaya tıklandığı zaman kullanıcıların karşısına çıkan içeriğin uyumlu olması en önemli detayların başında yer alıyor. Ayrıca bu uyum yalnızca kullanıcılar için değil arama motorları için de çok önemli. Çünkü başlığınızda kullandığınız kelimeler ve içeriğin devamında kullanılan kelimeler bir uyum içerisinde değilse arama motorları bunu tespit edebiliyor. Google veya diğer arama motorları kullanıcılarınızı kandırdığınızı düşünürse sizi üst sıralara taşımak konusunda zorluk çıkarabiliyor. Bu yüzden mutlaka başlık ve içeriğin uyumuna dikkat edin.
Başlık Uzunluğu
Dikkat edilmesi gerekenlerden bir tanesi de elbette başlık uzunluğu. Google ve diğer arama motorları belirli bir karakter sınırının üzerine çıkan başlıkları kesmek zorunda kalıyor. Vermek istediğiniz mesajın yarım kalmaması için title etiketini belirli bir karakter sınırına göre oluşturmak işlerinizi çok daha kolaylaştıracaktır. Genellikle hem bilgisayarlar hem de mobil tarayıcılar için belirlenmiş başlık etiketi 600 piksel. Buna göre 60 ile 78 karakter arasında yazılan title etiketleri oldukça yeterli ve doğru bir sonuç veriyor denebilir.
Özgün Olmak
Hepimizin bildiği gibi arama motorunda yaptığınız tek bir arama karşınıza binlerce sonuç çıkarıyor. Sayısız ihtimalin yer aldığı bu uçsuz bucaksız denizde fark edilmek için özgün olmak şart. Diğer sonuçlara benzemeyen, size özgü bir başlığa sahip olmak kesinlikle kullanıcıların dikkatini çekiyor. Ayrıca Google’ın özgün olmayı başaranları ve fark yaratanları her zaman desteklediğini de unutmayın.
Anahtar Kelime Kullanımı
Anahtar kelime kullanımı tüm içerik sürecinde olduğu gibi title etiketi yazarken de önemli. Kullanıcılar sorularının yanıt bulacağını bilmek istiyor. Belirli bir terim arayan kullanıcıların karşısına doğrudan web sitenizin çıkması hem sizin hem de onlar için işleri kolaylaştırıyor. Bundan dolayı başlıkta en azından bir anahtar kelime kullanımı oldukça elzem. Fakat başlığı anahtar kelimelerle doldurmak da bir o kadar olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Bundan dolayı anahtar kelime kullanırken dikkatli olmalı ve abartıya kaçmamalısınız.
SEO Dostu Title Etiketi Nasıl Olmalıdır?
Title etiketleri, arama motorlarının sayfanızın ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olan önemli bir faktör ve birçok kişinin sayfanız hakkında sahip olduğu ilk izlenim. Title etiketiniz SERP’lerde görünen başlığınızı belirliyor ve bir ziyaretçinin sitenizle ilgili ilk deneyimi hâline geliyor. Bu da doğrudan SEO yönetimini etkiliyor. SEO dostu bir title etiketi hazırlamak aslında hiç de zor değil. Yukarıda bahsedilen faktörlere dikkat ettiğiniz zaman arama motoru optimizasyonuna uyumlu bir title etiketi elde etmiş oluyorsunuz. Piksel sınırlarında yazılmış, doğru anahtar kelime kullanılmış ve özgün bir başlık sizi arama sonuçlarında üst sıralara taşıyor ve doğal olarak kullanıcıların ilgisini çekiyor. Bu işlemlerin, kullanıcılarınıza iyi bir deneyim yaşatmak için olduğu atlanmamalı. Bundan dolayı SEO dostu bir title etiketi de kullanıcının aradığı sonucu bulmasına yardım etmeli ve maksimum memnuniyet sağlamalı.
Meta Açıklama ve Title Uzunluğunu Nasıl Belirleriz?
Hem meta açıklama hem de title etiketini kısa ama güçlü içerikler gibi düşünebiliriz. Arama motorları bizlere bu öğeleri hazırlarken bazı sınırlandırmalar koysa da bu işi çok daha kolay halletmek için bazı yöntemler mevcut.

Title Etiketi Kaç Karakter Olmalıdır?
Yazıda bahsedildiği gibi yazdığınız title etiketinin arama motorları tarafından kesilmeden kullanıcılara ulaşması için belirli bir karakter sınırı içerisinde yazılması gerekiyor. Başarılı bir title etiketi 600 piksel ve maksimum 78 karakterden oluşmalı. Ücretsiz olarak hizmetinize sunulan SERP preview aracı ile title etiketinizin bu sınırlar içerisinde olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Meta Açıklama Kaç Karakter Olmalıdır?
Aynı durum meta açıklama için de geçerli. Meta açıklama başlığa göre daha büyük bir alanı kaplasa da yine de belirli sınırlar içerisinde yazılmalı. Tüm metnin sorunsuz bir şekilde kullanılması için 1750 piksel ve 150 kelime sınırına dikkat edebilirsiniz. Meta açıklamanızı SERP preview aracı ile çok pratik bir şekilde kontrol edebilirsiniz.
Meta Açıklama ve Title Önemli Bir Sıralama Faktörü müdür?
Google ve diğer arama motorları sıralamayı bazı kriterlere bağlı olarak yapıyor. Arama motoru optimizasyonu yani SEO tam da bunun için var. Web sitenizin üst sıralarda yer almasını etkileyen çok sayıda faktör olsa da ilk sıralarda meta açıklama ve title etiketi yer alıyor demek yanlış olmaz. Ayrıca sıralama faktörleri gün geçtikçe değişse de meta açıklama ve title’ın önemi her zaman sabit kalıyor çünkü ilk izlenim her şeyden daha kritik. Sonuç olarak sayfanız hayal ettiğiniz gibi sıralanmıyorsa bu iki önemli faktöre dikkat etmenizi öneriyoruz.