Teknolojinin günlük hayata yönelik hâkimiyeti ile beraber yeni medya sistemleri ile iç içe bir yaşam sürüyoruz. Yeni medya sistemlerinde hedef kitleye doğrudan ulaşım sağlamak içerik pazarlaması konusunda büyük önem arz ediyor. Günümüzde hedef kitleye güçlü ve pratik bir şekilde ulaşanlar, bu teknoloji yarışında başarılı olarak nitelendiriliyor. Hedef kitleye doğrudan ulaşma noktasında arama motoru optimizasyonlarının (SEO) katkısı ile organik trafikte artışlar görülür. Web sitesine organik trafikten gelen ziyaretçilerin sayısı da oldukça yüksektir. Markethinkers olarak sizlere bir web sitesinin sektörde başarılı bir yolda yürüyebilmesinin ilk adımı olan organik trafik konusunda son derece faydalı bir içerik hazırladık. Buyrun, “organik trafik nedir, neden önemlidir ve kayıplarının sebepleri nelerdir?” sorularının cevaplarını birlikte detaylı bir şekilde ele alalım.
- 1. Organik Trafik Nedir?
- 2. Organik Trafik Web Siteniz İçin Neden Önemlidir?
- 3. Organik Trafik Kayıplarının Nedenleri Nelerdir?
Organik Trafik Nedir?
Organik trafik kavramını, e-ticaret ve sosyal medya gibi kanallarının yaygınlaşması ile hayatımıza giren bir kavram olarak tanıdık. Geçmişte web siteleri ya da markaların doğrudan hedef kitleye ulaşabilmesi yolunda sosyal medya reklamları ve arama motoru optimizasyonları ilk şart olarak görülüyordu. Zamanla görüldü ki organik bir trafiğin sağlanamıyor oluşu siteye ilişkin reklam, optimizasyon ve paylaşımların başarısızlığını artırdı. Hâl böyle olunca, hedef kitlenin doğrudan web sitesine yönlendirildiği organik reklama ilgi büyüdü. Organik trafik; reklam vermeden ya da herhangi bir para harcamadan arama motorlarından direkt olarak gelen ziyaretçi gruplarına verilen isimdir. Bir web sitesinin organik trafiğinin yoğun olması, arama motorlarında başarılı bir konuma sahip olduğunu gösteren bir veridir.
Organik Trafik Web Siteniz İçin Neden Önemlidir?
Teknolojinin yaşamsal faaliyetleri şekillendirmesi ile birlikte hedef kitleye doğrudan ulaşım son derece elzem bir hale gelmiştir. Eğitim ve iş gibi zorunlu birtakım aktivitelerin yanı sıra, teknolojinin adeta içine çektiği alışveriş dünyası, e-ticaret kanallarını oldukça güçlendirdi. E-ticaret dünyasına giren bir markanın güçlenebilmesi ve rakiplerinin önüne geçebilmesi için hedef kitleye en pratik yoldan ulaşabilmesi gerekir. Sosyal medya ya da Google reklamlarının yanı sıra, hedef kitleye ulaşabilmek için web site organik trafik oldukça büyük bir önem arz eder.
Arama motoru optimizasyonlarında üst sıralara yerleşmiş ve başarılı bir seo çalışması yapılmış web sitelerinin organik trafiği oldukça yüksektir. Böylece marka ya da web sitesinin hedef kitleye arama motorundan ulaşabilme süreci de kolaylaşır. Fazlasıyla çalışma ve dikkat gerektiren web site organik trafik, doğru uygulanmadığında ise birtakım kayıplara yol açabilir. Söz konusu bu kayıplar, hedef kitlenin günden güne web sitesinden uzaklaşmasına neden olur. Bir web site organik trafik arttırma yöntemlerinin başında, kayıpların nedenlerini öngörebilmek yer alır. Söz konusu kayıpları hızlı bir şekilde onarma sürecine girebilmek için web sitenize gelen trafiğe yönelik düşüşlerin nedenlerine hakim olmalısınız.
Organik Trafik Kayıplarının Nedenleri Nelerdir?
Bir web sitesi ya da markanın geleceğini belirleyen organik trafik; aranma hacmi düşüşleri, Google cezaları, tasarım değişikliği, backlink alımı ve daha birçok nedenden dolayı kayıplara maruz kalabilir. Google tarafından sunulan organik trafik kayıplarının neden ve analizlerini gelin birlikte değerlendirelim.

Aranma Hacmi Düşüşleri
Organik trafiklerde arama hacmi düşüşleri mevsimsel ya da gündeme bağlı olarak şekillenebilir. Organik trafiği iyileştirmek ve kayıpları önlemek için anlık yaşanan aranma hacmi değişimlerini Google Trends ya da Google Ads Keyword Planner ile görebilirsiniz.
Gündem
Bir web site organik trafik skalası, ülke ve dünya gündemine göre değişim gösterebilir. Örneğin, Zafer Bayramı’nda 30 Ağustos aramalarında trend artışı yaşanır. Aynı şekilde pandeminin hüküm sürdüğü bu süreçte de Coronavirus aramalarında yaşanan artış, kolaylıkla gözlemlenebilir.
Mevsimsel
Organik trafiğe yönelik arama hacmi düşüşlerinin nedenleri arasında mevsimsel koşullar da yer alır. Örneğin, kış ve sonbahar sezonunda yaz tatili anahtar kelimesine yönelik talepler azalır. Aynı şekilde ilkbahar ve yaz aylarında ise kışlık mont gibi arama trendlerinde azalma görülür.
Pozisyon Kayıpları
Pozisyon kayıpları, web site organik trafik kaybının en önemli nedenlerinden biri olarak görülür. Bir sitenin organik trafiği, Google güncellemeleri ve rakip gelişimleri ile zarara uğrayabilir. Dolayısıyla web site organik trafik düşüşlerine maruz kalmamak için Google Search Console aracı ile hedeflenen sorgulara yönelik yaşanan değişimleri takip etmek son derece önemlidir. Örneğin, Google Search Console aracında son üç ay içerisinde elde edilen tıklanma sayıları, gösterim oranları ve koşula bağlı tıklanma durumları görülebilir. Belirlediğiniz bir anahtar kelimeye yönelik değişimleri de seçili tarih aralığında değerlendirerek pozisyon kayıplarından korunabilirsiniz.
Cannibalization Hataları
Cannibalization hataları, tek bir sorguda birden fazla sayfanın birbiriyle rekabete maruz kaldığı durumlarda yaşanır. Üreticinin aynı olduğu koşullarda maruz kalınan cannibalization, sayfalar arasında güç dağılımı nedeniyle pozisyon kayıpları yaşanmasına neden olur. Örneğin, kalem pazarladığımız bir web sitesi aramasında başka sayfalar ile listelenmemiz sonucunda cannibalization hatalarına maruz kalabiliriz. “Kalem” sorgusu yapıldığında “mavi kalem” anahtar kelimesi ile hedeflenen sayfa içeriği “kalem” ile özdeşleşmiş ise arama sırasında cannibalization sorunu yaşanması muhtemeldir.
Web site organik trafik düşüşünde cannibalization hatalarından kurtulabilmenin en temel yolu sayfalarda bulunan içeriklerin incelenip güncellenmesinden geçer. Web sitesinde bulunan ortak ürünleri inceleyerek birbirine yakın sorgulara hitap edenler var ise bunları tek bir sayfa özelinde toplayabilirsiniz.
Google Cezaları
Web site organik trafiklerinde manuel işlemler, “Google cezaları” olarak isimlendirilir. Google, kullanıcılarına spam içeriklerinden arınmış, temiz sayfalar sunmak ister. Bu nedenle Google, spam içeriğine sahip web sitelerinin tümüne ya da belirli sayfalarına manuel işlemler uygular. Web sitenize manuel işlemler uygulanma durumunu gözlemlemek için Google Search Console aracını kullanabilirsiniz.
Sitenin Güncellenmiyor Oluşu
Teknolojinin hâkimiyetiyle birlikte hızlı ve güncel olanın kazandığı bir dönemde yaşıyoruz. Hâl böyle olunca e-ticarete soyunan web site organik trafiklerinin korunabilmesi için güncel ve hızlı olabilmesi şarttır. Google’ın geniş dünyasında web sitelerinin farkını ortaya koyabilmesi için güncelliğini koruması gerekir. Genellikle web site tasarımı bittikten sonra ürün yüklenmediği sürece sayfada bir değişim yapılmaz. Google robotları, web sitesini tararken uzun zamandır güncellenmediğini algılar ve sayfanın değerlerini düşürmeye başlar. Bu süreç, bir zaman periyodundan sonra web sitesinin organik trafiğinde düşüşler yaşanmasına neden olur. Web sitelerinde güncelliğe bağlı organik yaşanan trafik düşülerinden kurtulmak için siteyi belirli aralıklarla güncellemek ve içerik çeşitliliğini artırmak son derece önemlidir.
Site Tasarımının Mobil Uyumlu Olmaması
Günümüzde web site organik trafiklerinin büyük bir çoğunluğu mobil cihazlar üzerinden sağlanır. Gün içerisinde pratik ve hızlı bir ulaşım sağlayan mobil cihazlar üzerinden yapılan bu aramalar, oldukça fazladır. Dolayısıyla Google, mobil arayüzüne uyumlu web sitelerinin üst sıralarda yer almasına imkân sağlar. Böylece sitenin organik trafiği de otomatik olarak artış gösterir. Web sitenizin organik trafiğinde yaşanan düşmeleri engellemek ve üst sıralarda yer almak için mobil uyumlu bir arayüz geliştirmeniz gerekir.
Tasarım Değişikliği
Yaşadığımız çağda, yeniliğe ve gelişime uyum sağlayanların geleceğe emin adımlarla ilerlediğini gözlemliyoruz. Özellikle teknolojinin söz sahibi olduğu sosyal medyada çağın getirilerine uyum sağlayan kanallar, doğrudan hedef kitleye ulaşır. Hâl böyle olunca web site sahiplerinin de organik trafiği artırabilmek için tasarım değişikliğine gitmesi kaçınılmaz olur. Unutulmamalıdır ki olumlu yöndeki hayallerle adım atılan bu tasarım değişikliği, dikkatli bir şekilde yapılmadığında organik trafikte yaşanabilecek bazı düşüşlere neden olabilir.
Web sitesi üzerinde bir tasarım değişikliği yapıldığında birtakım hız düşüşleri, silinmeler ve yönlendirmeler yaşanabilir. Web sitesi üzerinde yapılan tasarım değişikliği, hız düşüşlerine neden olduğunda organik trafik kayıplarını doğurur. Söz konusu kayıpları önlemek için tasarım değişikliğinin Google kriterleri göz önünde bulundurularak profesyonel kişiler tarafından yapılması gerekir. Aynı zamanda web sitesinde yapılacak tasarım değişikliğinde kodların da değişmesi nedeniyle Google Analytics takip kodunun tekrar siteye eklenmesi gerekir.
Oluşturulan İçeriklerin Kalitesinin Önemsenmemesi
İçerik kalitesi, bir web sitesinin geleceği etkileyen en önemli unsurdur ancak her zaman, “çok içerik = dolu içerik” kombinasyonu gerçekleşmez. Web sitesinin içeriğinde marka ile alakasız ve hedef kitleye hitap etmeyen içeriklere yer vermek organik trafiğin düşmesine neden olur. Markanıza ait bir web sitesinin içeriklerini oluştururken hedef kitle ile empati yapmak bu noktada oldukça önemlidir. Empati, hedef kitlenin web sitenizde görmek isteyeceği içeriklere daha kolay ve doğru bir şekilde karar vermenizi sağlar. Dolu ve kaliteli içeriklere yer verdiğiniz sürece organik trafikte olası düşmelere karşı koruma sağlayabilirsiniz.

Backlink Alımı
Backlink, bir web sitesinden başka bir siteye yönelik verilen linklerdir. Sitenize aldığınız ya da bir başka siteden size yönlendirilen içerikler, sitenizin arama motorlarında kalitesini göstermesi anlamına gelir. Web site organik trafiğinde yaşanan düşüşlerde de en önemli konulardan birini backlink alımları oluşturur. Zararlı backlink alımı ve güçlü backlinklerin kaybedilmesi gibi önemli nedenler, organik trafik kaybına neden olur.
Backlink Kalitesi
Sitenizde yer verdiğiniz içeriklerin marka kalitenizi doğrudan yansıtması gerekir. İçeriklerden tasarıma dek uzanan kalite skalası, backlinkler için de geçerlidir. Sitenize yönelik bir referans olarak değerlendirilen backlinklerin güvenilir olmayan sitelerden alınması yarar yerine zarar verebilir. Üstelik web sitenize yönelik verilen bu zararlar, organik trafiğin azalmasının yanı sıra banlanmaya kadar yol açabilir. Backlinklerin kalitesi nedeniyle organik trafik kaybına yol açmamak için referans verilen sitenin detaylı bir biçimde araştırılması şarttır.
Backlink Uygunluğu
Siteyi ziyaret eden hedef kitleler, markanın teması ile doğru orantılı içerik ve reklamlara ulaşmak isterler. Hedef kitlenin aradığına doğrudan ulaştığı web sitelerinde hem organik trafikte hem de site bünyesinde geçirilen sürede artış görülür. Web sitenize referans olarak aldığınız bir backlink adresinin içerik ve temalarınız ile uyumsuz olması gelen organik trafiğin düşüşüne neden olabilir. Backlink referanslarında özellikle benzer temalara sahip sitelerden link almak organik trafiğin iyileştirilmesine olanak sağlar.
Backlink Kalıcılığı
Bir web sitesinin arama motoru optimizasyonlarında (SEO) backlinklerin değerini belirleyen husus, kalıcılığıdır. Belirli bir süre için alınan backlinkler, sitenizi kısa zamanda üst sıralara taşısa da bu backlinklerin ortadan kalkmasıyla birlikte siteniz yeniden eski konumuna geriler. Kalıcı olmayan backlinkler, sitenizin organik trafiğini belli bir süreliğine iyileştirse de bir süre sonra kayıplara yol açar. Backlink süresi nedeniyle organik trafik düşüşünü önlemenin en temel yolu, kalıcı linklere yer vermektir.
Backlink Siteleri
Bir web sitesinde yer verilen içeriklerin çokluğu doluluğa işaret etmediği gibi backlink sayısının fazlalığı da kaliteyi belirlemez. Alakasız birçok link ile donanmış sitelerden backlink alırken temkinli davranmanız gerekir. İlgisiz bir sitenin içerisinden size yönlendirilen bir müşterinin hedef kitleniz olma ihtimali oldukça düşüktür. Bu nedenle alakasız birçok siteye backlink vermek organik trafiğinizin düşüşüne neden olacaktır.