
Persona Nedir?
Persona, Türkçede kişilik kartı olarak bilinir ve pazarlama sürecinin önemli bir parçasıdır. Persona çeşitli kaynaklardan kişilik bilgileri toplanarak, bir girişim için ideal kullanıcı profili oluşturma tekniğidir. Bir işletme ya da girişim için persona yaratmak esasında bir kullanıcı analizi yapmaktır. Ayrıca persona yaratmak pazarlama çalışmalarını başarı elde etmesi için olmazsa olmaz niteliktedir. Yeni kurulan girişimler mutlaka detaylı bir persona analiz ve yaratma sürecinden geçmelidir. Bu sayede yeni girişimler doğru hedef kitleyi belirleyerek kısa sürede başarıya ulaşabilir. Persona çalışmasının temel amacı, kullanıcı portföyünü daha iyi tanıyarak hedef kitleye daha etkili hitap etmeyi sağlamaktır. Öte yandan, büyüme odaklı bir işletme müşteri profilini tanıyarak yeni hedef kitleler bulabilir ve bu yolla büyümesine ivme kazandırabilir.
İçerik Pazarlama Sürecinizde Persona Çalışması Neden Gerekli?
Hedef Kitlenizi Daha İyi Tanıyabilirsiniz!
Persona hazırlaması bir şirket ya da yeni bir girişim için hedef kitle belirleme açısından son derece önemlidir. Eğer yeni bir alanda yeni kitlelere ulaşmayı amaçlayan bir girişimciyseniz persona oluşturma sürecine zaman ayırmalısınız. Detaylı bir persona yaratma süreci sayesinde hedef kitlenizi daha yakından tanıyabilir. Böylece hedef kitlenin internet kullanım alışkanlıkları, içerik beklentileri, satın alma şekilleri, ilgi alanları hakkında detaylı bilgi toplayabilirsiniz. Bu bilgiler doğrultusunda yapılan içerik üretimi ve markalaşma çok daha başarılı olacaktır. Şüphesiz ki her alanda, kitlesini iyi tanıyan web site ya da girişimler başarıyı çok daha hızlı elde edecektir.
Satışlarınızı Artıracak Stratejilerin Anahtarı Persona Çalışması Olabilir!
Persona çalışması hedef kitlenin bütçe belirleme ve alışveriş alışkanlıkları hakkında bilgi toplamanıza yardımcı olur. Bu sayede işletmeler, hedef kitlenin bütçe ve alışveriş stili ile ihtiyaç beklentilerini harmanlayarak hizmet verebilir. Talep ve bütçeyi doğru şekilde birleştirebilen hizmet ya da ürünler satış oranı üzerinde olumlu etki gösterir. Öte yandan web site içerikleri ve içerik dili de hedef kitlenin alışveriş alışkanlıkları ile uyuşmalıdır. Örneğin alışveriş tercihini ekonomik seçeneklerden yana kullanan tüketiciler için ürünün ya da hizmetin hesaplı olduğu vurgulanmalıdır. Piyasada odaklandığı kullanıcının beklentilerine ve alım gücüne uyan ürün ve hizmetler başarılı satış oranlarına sahiptir. Bu nedenle pazarlama ya da içerik hazırlama sürecinde hedef kitleyi ve alışkanlıklarını yakından inceleyerek uygun konseptler ve içerikler oluşturulmalıdır.
Sizi Yansıtacak İçerik Dilini Bulabilirsiniz!
Bir web sitenin içerik kalitesi ve SEO düzenlemesi kadar içerik dili de son derece önemlidir. Bu nedenle site oluşturma sürecinde mutlaka persona analizi yaparak içerik diline karar verilmelidir. Örneğin öğretici içerikler yer alan ve herhangi bir meslek grubuna yönelik olan bir web site mutlaka profesyonel bir içerik dili kullanmalıdır. Ancak günlük bilgiler veren ya da gençleri hedef alan bir sitede bu profesyonel dil pek de başarılı olmayacaktır. Bu nedenle başarılı ve kaliteli bir site oluşum süreci için içerik diline özen gösterilmelidir.

Etkili Bir Persona Çalışması İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Persona çalışmasının etkili bir şekilde ilerlemesi ve hedef kitleyi doğru belirlemek için kullanıcı profilinin bir takım özelliklerine dikkat etmek gerekir.
- Kişilerin yaşı, cinsiyeti medeni hali, eğitim seviyesi gibi noktalar persona oluşturulurken analiz edilmesi gereken özelliklerdir. Bu faktörler kişinin internet ve elektronik aletleri, mobil uygulamaları kullanım stilleri hakkında ipucu niteliği taşır. Bu kriterleri belirleyerek hedef kitlenizin özellikle hangi yaş grubuna dâhil olduğunu belirleyebilir ve buna göre düzenlemeler yapabilirsiniz
- Bu özelliklerin yanı sıra kullanıcıların iş deneyimi, profesyonel geçmişi, ilgi alanları da detaylı bir persona analizinde dikkat edilmesi gereken faktörlerden bazılardır. Belirtilen özellikler ise kullanıcıların internetten beklentileri ve ilgili oldukları içerikler hakkında bilgi verir. Bu noktada sitenizin hangi gruba yönelik olduğunu bularak içerik planlaması yapabilirsiniz.
- Kullanıcıların ihtiyaçları ve siteyi ya da ürünü kullanım amaçları içerikleri ve hitap dilini kullanıcıya uyumlu hâle getirmek açısından önemlidir. Kullanıcıların ihtiyaç ve beklentileri hakkında bilgi toplamak siteniz ya da girişiminiz için uzun vadeli planlar yapabilmeniz açısından önemlidir. Detaylı bir persona analizi ile hızlı gelişim ve markalaşma planları yapabilirsiniz.
- Kullanıcıların siteye erişim yerleri, kullandıkları elektronik aletler, uygulamalar da site arayüzü oluştururken dikkat edilmesi gereken önemli detaylardır. Ziyaretçilerin siteye erişim şekilleri site planlaması ve site haritası oluşturma konusunda yardımcı olacaktır. Örneğin sıklıkla mobil cihazlar tarafından ziyaret edilen bir site için mobil site haritası hazırlanmalıdır.
Bu faktörlere dikkat ederek etkili bir persona analizi yapılarak bir site ya da büyüme aşamasındaki bir girişim kullanıcılar için etkili ve yararlı hale getirilebilir.
Persona Analizinizi Nasıl Yorumlayacaksınız?
Persona analizi ile elde edilen hedef kitle hakkında detaylı araştırma yapılmalıdır. Personayı bir kişi olarak düşünüp beklentileri, ihtiyaçları, alışkanlıkları hakkında detaylı listeleme yapılmalıdır. Bu listeleme sonucunda web sitenin içerik planlaması yapılarak uygun dil belirlenir. Ayrıca personanın kullanıcı deneyimini arttırmak amacıyla doğru ürün ve fiyatlandırma stratejileri belirlenebilir. Öte yandan personayı analiz ederek doğru dijital pazarlama kanalları bulunabilir ve marka dili oluşturulabilir.
Markanızın Personasını Nasıl Belirleyeceksiniz?
Marka bir ürünün ya da hizmetin kişiliğidir. Dahası kullanıcılar kendi kişiliği ile bağdaştırdıkları markalardan alışveriş yapma eğilimindedir. Bu noktada markalaşma ve bir marka dili oluşturma süreci, başarı elde etmek için kilit noktadır. Bu nedenle markalaşma süreci içerisinde detaylı bir persona yaratmaya zaman ayrılmalıdır. Sonrasında ise hedef kitle ve hedef kitlenin kişiliği belirlenerek marka oluşumu buna uygulanmalıdır. Örneğin çevre dostu bireylere yönelik olarak geri dönüşebilir ürünler geliştiren bir markaysanız içerik diliniz, sloganınız ve hatta logonuz bile buna uygun olmalıdır.