- 1. Site Haritası Nedir? Ne İşe Yarar?
- 2. Site Haritasının Türleri Nelerdir?
- 3. Peki Site Haritası Kullanmanın Avantajları nelerdir?
- 4. Site Haritası Oluştururken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- 5. SEO’nuzu Site Haritası İle Güçlendirin!
- 6. Site Haritasında Neler Olmamalıdır?
- 7. Site Haritasının Düzgün Olmaması Durumunda Sıralamanız Etkilenir mi?
Site Haritası Nedir? Ne İşe Yarar?
Site haritası, web sitelerin daha iyi anlaşılması ve içerik dizini oluşturmak amacı ile yapılandırılmış bir listeleme sistemidir. İngilizce aslı ‘Sitemap’ olan bu sistem, bir web sayfasının kullanıcı deneyimi arttırmayı amaçlar. Bunun yanı sıra arama motorlarının site içinde hazırlanan içerikleri daha kolay taramasını sağlar. Bu sistemin bir diğer önemli işlevi ise arama motorlarına site içeriklerini göndermesidir. Arama motoru örümcekleri, site içeriklerinden ne kadar kısa sürede haberdar olursa sayfanın SERP sonuçlarındaki sıralaması da o derece yükselir. Bu sayede sitenize eklediğiniz yeni içerikler SERP sonuçlarında çok daha kısa sürede yerini alır.
Site Haritasının Türleri Nelerdir?
Günümüzde kullanılan ve farklı amaçlara hizmet eden çok sayıda site haritası bulunur. Bu nedenle site haritalarının tamamı incelenerek hedef siteye en uygun olan tercih edilmelidir. Daha başarılı bir site haritası oluşturma ve arama motoru sıralamasında üstlere çıkmak amacıyla bu konuda uzman ajanslardan yardım alabilirsiniz. Günümüzde kullanılan site haritaları aşağıdaki şekilde sıralanabilir.
Görsel Site Haritası
Bir web sayfası içerisinde yer alan görsellerin yer aldığı bölümdür. Görsel site haritası, özellikle görsellerle ilgilenenler için oldukça faydalıdır. Görsel sitemap, internet sitesinde yer alan görsellerin arama motorunda görüntülenme oranını arttıran bir yöntemdir. Aslında arama motorunda nadiren bulunacak görseller, bu listeleme yöntemi sayesinde daha çok görüntülenir. Normal içerikli site haritasına görsel bilgileri ekleyebilir ya da görseller için ayrı bir listeleme yapabilirsiniz.
HTML Site Haritası
HTML site haritası, eski bir stili olsa da günümüzde hâlâ birçok internet sayfası tarafından kullanılmaktadır. Web sitelerin ilk yayılmaya başladığı dönemlerde HTML site haritası günümüze oranla çok daha yaygındı. Günümüzde ise çok sayıda içerik ve görsel içeren sayfalar tarafından tercih edilmektedir. HTML site haritasının bu tür ağ servisleri tarafından tercih edilmesindeki en büyük etken bu sistemin aşırı derecede hızlı olmasıdır. Bugün ise kullanıcı deneyimini arttırmak amacı ile birçok sayfa altbilgisi kısmında HTML site haritası bulunmaktadır.
Video Site Haritası
Web site içerisinde kullanılan videolar web siteyi ziyaret eden kullanıcı sayısında artış sağlar. Video site haritası yapısal olarak görsel site haritasından pek de farklı değildir. Sayfanızın video site haritasını manuel olarak ya da özel araçlar kullanarak hazırlayabilirsiniz. Video site haritasının doğru hazırlanması yüklediğiniz videoların daha iyi sıralanmasına yardımcı olur. Bu sayede sitenizin internet kullanıcıların dikkatini çekmesini ve beğenisini kazanmasını temin eder.
XML Site Haritası
XML site haritaları, kullanıcılar için değil tamamen arama motoru örümceklerini odak alarak hazırlanan bir listelemedir. Bu açıdan kullanıcılar için oldukça karmaşık olabilir. Bu XML site haritası, manuel olarak hazırlanabileceği gibi özel araçlar yardımı ile de kolaylıkla yapılabilir. Sonrasında XML site haritası manuel olarak arama motorlarına gönderilir. Bu sayede arama robotlarının siteden ya da içerikten haberdar olması sağlanır. Yapılandırılan XML haritalaması indexleme hızını arttırır. Ancak bunu yapmadan da içerikleri indeksleyebilirsiniz. Ancak bunun süreci ve arama motorunda sıra almanızı geciktireceğini göz önünde bulundurmalısınız. Arama sonucuna daha hızlı ve etkin bir biçimde yer almak istiyorsanız arama motorlarına XML site haritası göndermeniz yararlı olacaktır.

News Site Haritası
News site haritalarının hazırlanmasındaki temel amaç site içeriğini vurgulamaktır. Bu açıdan haber site haritaları diğerlerinden çok daha farklıdır. Özel olarak anahtar kelimelere ve yayınlanma tarihi gibi kriterlere odaklanılması için tasarlanır. Arama motorları haber sitelerini news programına dâhil etmek için bu listeleme çeşidini şart koşmuştur. Herhangi bir haber sitesi, eğer haberler bölümünde yer almak istiyorsa mutlaka news site haritasına sahip olmalıdır.
Mobil Site Haritası
Günümüzde arama motorları mobil cihazlar ile daha sık ziyaret edildiğinden arama motorları mobil indexlemeyi zorunlu kılar. Arama motorlarından üst sıralara çıkmak ya da mevcut sırayı korumak için mobil site haritası hazırlamak son derece elzemdir. Bu tür haritalar birçok özelliği ile diğerlerinden oldukça farklıdır. Örneğin mobil site haritaları HTML kullanılmadan hazırlanır. Mobil site haritaları günümüzde son derece önem kazandığından başarılı bir internet sayfası oluşturmak isteyenler mutlaka mobil site haritası hazırlanmalıdır. Ancak mobil site haritasına ek olarak XML site haritası da gönderilmelidir.
Text Site Haritası
Text site haritası, web sitede yer alan sayfaların tamamını listeye ekleyerek hazırlanan basit ancak zaman alan bir yöntemdir. Ancak bunu hızlandırmak için hazırlanan özel araçlar bulunur. Bunlar aracılığıyla listelemenizi pratik bir şekilde yapabilirsiniz. Geçmişte yalnızca Yahoo text site haritasını kullanıyordu ancak artık Yahoo da XML site haritası kullanmaya başladı.
Peki Site Haritası Kullanmanın Avantajları nelerdir?
İnternet sayfanız için bir site haritası oluşturmak bir zorunluluk değildir. Ancak sitenizin özelliklerine göre hazırlayacağınız bir site haritası arama motoru sıralamasında yükselebilmenize yardımcı olur. Bu yöntemin en büyük avantajlarından birisi arama robotlarının sayfanızın içeriğini ve yapısını daha hızlı anlamasını sağlamasıdır. Bu da web sayfanızı ilgili dizine ekleyerek görüntülenmenizi arttırmaya yardımcı olur.
Site Haritası Oluştururken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Site haritası oluştururken iç içe geçen sayfalardan ya da karışık yapılardan uzak durmalısınız. Site haritanızda anahtar kelimelerin kullanımına özen göstermeniz önemli bir yere sahiptir. Bunların yanı sıra tüm sayfaları gösteren bir text linki kullanmalısınız. Site haritası hazırlamak oldukça detaylı ve zahmetli bir iştir. Eğer tüm bu detaylarla uğraşmak istemezseniz bir SEO ajansı ile çalışabilirsiniz.
SEO’nuzu Site Haritası İle Güçlendirin!
SEO, bir web sitesini arama motorlarının kriterlerine uygun hâle getirmeyi amaçlayan bir optimizasyon yöntemidir. Bu sayede web sitesi arama motorlarından organik bir şekilde trafik elde ederek görünürlüğünüzü artırır. Siteyi arama motorlarına göre optimize etmek için birçok kriter ve faktör bulunur. Bir web sitesine uygun ve etkili bir site haritası hazırlanması, SEO çalışmalarını da olumlu yönde etkileyerek sitenin görünürlüğünü arttırır. Doğru site haritası hazırlamak da en az SEO çalışmaları kadar profesyonellik gerektiren bir iştir. Eğer sitenizi arama motorlarında daha görünür hâle getirmek ve hedef kitlenize daha hızlı ulaşmak istiyorsanız profesyonel bir ajans olan Markethinkers’tan yardım alabilirsiniz.
Site Haritasında Neler Olmamalıdır?
Site haritasında, kullanıcılar için gerekli olan ancak sayfada olması amaçlanmayan yardımcı program sayfaları yer almamalıdır. Doğru hazırlanmış bir site haritasında yeniden yönlendirmeler, istemci içeren sayfalar ya da sunucu hata sayfaları kesinlikle yer almamalıdır. Filtreleme ile oluşturulan URL’ler, parametreler ve kimlik oturumlarına sahip URL’ler ise SEO açısından gereksizdir ve site haritasında olmamalıdır. Bunların yanı sıra standartlaştırılmış, sayfalandırılmış ya da yinelenen sayfalar da site haritasında yer almaması gereken listelerdir. Robots.txt tarafından engellediğiniz, Noindex içeren ya da Canonical‘i yanlış olan sayfaların da site haritasında yer alması uygun değildir.
Site Haritasının Düzgün Olmaması Durumunda Sıralamanız Etkilenir mi?
Site haritası hazırlamanın temel amacı, arama robotlarının web sitesindeki linkleri taramasını sağlamaktır. Düzgün bir site haritası hazırlamak arama motorunun sayfayı daha hızlı bir şekilde veri tabanına kayıt etmesi sağlanır. Bu sayede site daha hızlı bir şekilde indekslenir ve arama motorundaki yerini alır. Düzgün bir site haritası hazırlanmaması durumunda sayfa indekslenmez. Dolayısıyla içeriğiniz arama sonuçları sayfasında sıraya giremez. Bu yüzden kaliteli ve SEO uyumlu içerik üretmek kadar düzgün site haritası ekleme işlemi de son derece önemlidir. Bu konuda uzmanlaşmış kişilerin çalıştığı Markethinkers gibi ajanslarla birlikte çalışarak çok daha profesyonel bir site planlaması yapabilirsiniz.