- 1. Site Haritası Nedir?
- 2. Site Haritası Nasıl Oluşturulur?
- 3. Site Haritası Oluşturmak Neden Önemlidir?
- 4. Site Haritası Oluştururken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- 5. Site Haritası Türleri Nelerdir?
- 6. WordPress’te Bulunan En İyi Site Haritası Eklentileri Hangileridir?
- 7. Site Haritası Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Site Haritası Nedir?
Site haritası nedir sorusu pek çok kişi tarafından merak edilir. Site haritası (sitemap), web sitelerinin daha iyi anlaşılması ve sayfaların dizine eklenmesi için oluşturulan bir dosyadır. Bu yapı web sitenizdeki sayfalar, videolar, diğer dosyalar ve bunlar arasındaki ilişkiler hakkında bilgi sağlanması işlevini üstlenir. Google gibi arama motorları sitenizi daha verimli şekilde taramak üzere bu dosyayı okur. Önemli olduğunu düşündüğünüz sayfalar ve dosyalar da site haritası üzerinden arama motoruna bildirilir.
Bir sayfanın en son ne zaman güncellendiği ya da alternatif dil versiyonları gibi değerli bilgileri de siteh aritası sağlar. Video, resim ya da haber gibi özel içerik türleriyle ilgili bilgi vermek üzere de site haritasından yararlanabilirsiniz. Örneğin site haritası, haber girişi, makale başlığı ve yayınlanma tarihi gibi verileri içerebilir. Tüm bu işlevlerden yararlanmak için site haritası nasıl oluşturulur sorusunun cevabını almak üzere içeriğimize göz atabilirsiniz.
Site Haritası Nasıl Oluşturulur?
Bir web sitesinin bağlantıları doğru şekilde yapılandırıldığında arama motoru botları, internet sayfanızın büyük çoğunluğunu siz herhangi bir işlem yapmadan da keşfedebilir. Burada kastedilen; öne çıkarılmak istenen tüm sayfaların, site menüsü ya da yerleştirilen bağlantılar gibi gezinme yöntemleriyle ulaşılabilir olmasıdır.
Site haritası büyük, karmaşık ve özel dosyaların taranmasında iyileşme sağlayabilir. Bu nedenle Google site haritası oluşturma, çoğu durumda hiçbir olumsuz etkisi bulunmayan ve süreç içerisinde faydalarını gözlemleyeceğiniz bir işlemdir. Site haritaları oluşturulurken çeşitli araç ya da uygulamalardan faydalanabileceğiniz gibi komut dosyası kodlama yoluna da gidebilirsiniz.
Site Haritası Oluşturma Kanalları Nelerdir?
Site haritası nedir sorusunu yanıtladıktan sonra sıra bunun hangi yollarla oluşturulacağını açıklamaya gelir. Ufak bir arama neticesinde Google site haritası oluşturmada kullanabileceğiniz ücretli ya da ücretsiz kanalları kolaylıkla bulabilirsiniz. Farklı araçları inceleyerek web sitenizin hacmine göre en uygun seçeneğe karar vermeniz mümkündür. Başvurabileceğiniz yaygın yöntemlerden bazıları şöyledir:
- Manuel site haritalama yöntemi özellikle deneyimli web geliştiricileri tarafından uygulandığında çeşitli avantajlar barındırır.
- WordPress gibi popüler CMS servisleri de bu dosyaların oluşturulması için kullanılan pratik uygulamalar arasındadır.
- Çevrimiçi araçlar site haritası oluşturmada kullanılan verimli bir yöntemdir. Çoğunlukla herhangi bir platforma bağlı olmadıklarından hızlı ve ideal bir seçenek sunarlar.
Site Haritası Oluşturmak Neden Önemlidir?
Site haritası nedir ve nasıl oluşturulur başlıklarını inceledikten sonra bu dosyanın kullanımının önemi konusunda da detaylı bilgiler edinmenizde fayda bulunur:
- Büyük bir siteniz varsa site haritası eklemek, web tarayıcılarının yeni ya da kısa süre önce güncellenmiş sayfaları atlamasını engellemeye yardımcı olur.
- Siteniz diğer sayfalardan yalıtılmış ya da birbiriyle pek bağlantılı olmayan çok sayıda içerik sayfasından oluşan bir arşiv içeriyorsa web site haritası oluşturmayı deneyebilirsiniz. Böylelikle birbirini organik şekilde kaynak göstermeyen sayfalarınızın da arama motorunda görüntülenmesi sağlanır.
- Botlar ve web tarayıcılar, bağlantıları izleyip bir sayfadan diğerine geçerek tarama yapar. Yeni ya da harici bağlantı sayısı kısıtlı sitelerde kullanılan haritalama, sayfalarınızın keşfedilmesine olanak tanır.
- Video ve resimler gibi çok sayıda zengin medya içeriğine sahip siteler için bazı özel düzenlemeler yapıldığı takdirde; Google gibi arama motorları haritalardaki ek bilgileri dikkate alabilir.
- Alan adınızı değiştirmeden kökten bir URL değişikliği yaptığınızda eski sayfalarınızın yönlendirme bilgisinin daha hızlı okunması için bu dosyadan yararlanabilirsiniz. Web sitenizi taşıdığınızda da arama motorlarında taranacak ve dizine eklenecek yeni bir URL listesi hakkında bilgi vermek üzere site haritası kullanımı oldukça işlevseldir.
Site Haritası Oluştururken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Site haritası örnekleri incelendiğinde çeşitli sınırlamalara uyulduğu farkedilir. Başlangıç olarak tarama dışında bırakmak istediğiniz sayfaların bu dosyada yer almaması gerekir. Site haritası oluştururken aşağıdaki hususlara dikkat ederek daha verimli ve işlevsel sonuçlar elde edebilirsiniz:
- Site haritası dosyalarının içermesi gereken azami URL sayısı 50.000’dir. Görseller için oluşturulan dosyalarda ise bu sayı 1000’e kadar düşebilir.
- Bu paralelde bir sitemap dosyasının boyutu sıkıştırılmamış hâlde en fazla 50 MB olabilir.
- Tüm URL’lerin doğru şekilde kullanıldığından emin olmak gerekir. Çünkü Google ve diğer arama motorları URL’lerinizi siz nasıl listeliyorsanız o şekilde tarar. Hatalı URL’ler tarama bütçenizin boşa harcanmasına da neden olur.
- URL’lerde Latin alfabesinde yer almayan ve sayısal olmayan karakterler kullanılmamalıdır.
- Yinelenen sayfaların site haritası dışında tutulması da tarama bütçesi sarfiyatını engeller.
- URL’ler, “https://example.com/” (www olmadan) ya da ./mypage.html (göreli bir URL) olarak belirtilmemelidir.
- Dosyalarınız UTF-8 olarak kodlanmaldır.
- Kullanıcılara yardımcı olmak üzere tasarlanan açılış sayfası, istek listeleri gibi içerikler tarama bütçesi açısından pek de gerekli olmadığından haritaya eklenmemelidir.
- Çok dil içeren web sitelerinde her dil için ayrı URL adresleri listelenmeldir. Ek olarak hreflang açıklamalarından da yararlanılabilir.
- Mobil ve masa üstü sürümler için farklı URL’ler bulunuyorsa haritalamada tek bir sürüme yer verilmesi önerilir.
Site Haritası Türleri Nelerdir?
Site haritası nedir sorusunun bir yanıtı da arama motorları için web sitenizdeki URL’lerin listesini sağlayan bir dosya olacaktır. URL listesi, Google gibi arama motorlarının sayfalarınızı tararken daha fazla bilgi almasına aracılık eder. Site haritası görüntüleme işlemi yapıldığında çoğu durumda XML olarak biçimlendirilmiş bir dosya ile karşılaşılır. Google ve bazı arama motorları RSS ya da .txt dosyası olarak oluşturulan site haritalarını da destekler. Görseller, videolar ve haberler gibi medya türleri de içerik hakkında ek bilgi sağlamaya yardımcı uzantılar kullanılarak site haritalarına eklenebilir.
Birden Fazla Site Haritası Dosyası Nasıl Gruplandırılır?
Birden fazla site haritası gruplandırılarak site dizini (index file) dosyaları oluşturulabilir. Bunun için öncelikle her bir site dosyası en fazla 50.000 URL içerecek ve 50 MB’den büyük olmayacak şekilde hazırlanmaldır. 50 MB kapasite içerisinde kalmak üzere site haritası dosyaları .gzip kullanılarak sıkıştırılabilir. Sitemap ve site haritası dizini dosyalarının XML biçimleri birbirlerine oldukça benzerdir.
E Ticaret Sitelerinde Kullanılması Gereken Site Haritaları Nelerdir?
E-ticaret sitelerinde farklı türlerdeki site haritalarının kullanımı mümkün olmakla birlikte genellikle XML biçimi tercih edilir. Haritalamaya başlarken tüm içeriğin sayfa yapılarına göre sınıflandırılması ve parçalanması hem taranabilirlik hem de yönetim açısından kolaylık sağlar. Ürün, kategori ve statik içeriklerine sahip sayfaların ayrı site haritalarında listelenmesi çeşitli avantajlar sağlayabilir. Ayrıca standart URL listelerinin yanı sıra görseller ve videolar için farklı site haritası dosyalarının servis edilmesi de yararlı olacaktır. Birden fazla dil içeren e-ticaret sitelerinde, “alternate” parametresi hem sayfalarda hem de sitemap.xml dosyalarında belirtilebilir.
WordPress’te Bulunan En İyi Site Haritası Eklentileri Hangileridir?
WordPress tabanlı sitelerde harita dosyası oluştururken pek çok SEO eklentisinden de yararlanabilirsiniz. İşinizi büyük oranda kolaylaştıracak ve hızlı sonuç almanızı sağlayacak başlıca sitemap eklentileri şöyledir:
- Yoast SEO
- All in One SEO Pack
- Google XML Sitemaps
- Rank Math SEO
- Premium SEO Pack
Site Haritası Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Teknik olarak, her web sitesi için bir harita dosyası oluşturmanın şart olmadığını söylemek yanlış olmaz. Çünkü her durumda tarama botları sitenizi bularak dizinlerine ekler. Fakat bu durum sizin öne çıkarma istediğiniz bilgilerin taranmasını garanti etmez. Bu anlamda site haritaları dosyaları çok önemli iki avantajı beraberinde getirir. Tüm sayfaların topyekün bir listesini içeren bu dosyalar, arama motorlarının sitenizdeki her şeyi kolaylıkla bulmasının anahtarıdır.
Bununla birlikte sitemap, sayfalarınızdaki bağlama dayalı bilgileri ve meta verileri de içerir. Arama motoru botları sayfalarınızın nasıl düzenlendiğine dair bilgileri bu verilerden elde eder. Güncellenme tarihi ve ilişkili diğer sayfalar gibi değerli konular bu şekilde arama motoruna yansır. Site haritası nedir konusu, arama motorlarının web sitelerini doğru şekilde kavraması ve organik bir trafik artışı açısından önem arz eder.