İnternetin 2000’li yılların başından beri yaygın olarak kullanılmasıyla birlikte hayatımıza giren dijital kavramlar her geçen gün çeşitlenmeye ve gelişmeye devam ediyor. “Web sitesi” de hayatımızın her an içerisinde olan kavramların başında yer alıyor. İlk zamanlarda bir web sitesi oluşturmak ve yayınlamak oldukça zorlu süreçler gerektirse de günümüzde sadece dakikalar almaktadır. WordPress gibi açık kaynak kodlu altyapı sistemleri ve hazır şablonlar sayesinde isteğe göre kolaylıkla şekillendirilebilen web siteleri yapmak çok daha kolay.
“Web sitesini yaptım ve yayınladım. Peki insanlara nasıl ulaşacağım?” İşte günümüzde web siteleri konusunda önem arz eden başlıca konu bu sorunun cevabında yer alır. Kullanıcıları ya da daha teknik tabirle “ziyaretçi”leri web sitesi ile buluşturmanın yolu arama motorlarından geçiyor. Her arama motoru kendi kriterlerine göre belirlediği algoritmalarla yapılan aramalara göre sonuçlar çıkarır. Kelime ya da cümle olarak yapılan aramalara göre sıralanan web siteleri içerisinden üst sıralarda yer almak ziyaretçi sayısı bakımından en çok önem teşkil eden konudur.
En çok ziyaret edilen siteler doğal olarak arama motorlarıdır. Günümüzde ise bu arama motorlarının zirvesinde Google yer alır. Google, kendi belirlediği kriterler ve algoritmaları sayesinde aranan kelimelere göre saniyeler içerisinde milyonlarca siteyi tarar. Listenin başında bu kriterlere en uygun olan sayfa yer alır. Benzerleri de liste boyunca devam eder. Web sayfası yöneticisinin de kendi alanındaki aramalarda zirvede olması için yapması gereken Google kriterlerine uygun hareket etmektir. İşte bu kısımda da SEO devreye girer. Google, SEO kapsamında olan site hızının arama sonuçları konusunda oldukça önemli kriterlerden biri olduğunu belirtir.
- 1. Site Hızı Nedir?
- 2. Web Sitemizin Hızı Neden Önemlidir?
- 3. Site Hızı Nasıl Arttırılır?
- 4. Site Hızı Analizi Yapmamızın Amacı Nedir?
- 5. Site Hızı Analizi Yapmamızın Faydaları Nelerdir?
- 6. Site Hızını Ölçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- 7. Site Hızı Analizi İçin Hangi Araçları Kullanabilirsiniz?
- 8. Markethinkers olarak site hızı optimizasyonu konusunda size nasıl yardımcı olabiliriz?
Site Hızı Nedir?
Site hızı, sayfalardaki içeriğin yüklenme süresine verilen isimdir. Site linkine tıklanmasından itibaren sayfanın tam olarak açılmasına kadar geçen süreye de denebilir. Google aramalarındaki sonuçlar açısında önem derecesi bir hayli yüksek olan site hızı, aynı zamanda ziyaretçi memnuniyeti konusunda da önemlidir. Uzun açılma süresine sahip olan siteler, ziyaretçi kullanım sıklığını bir hayli düşürmektedir. Kısacası, siteniz açılmadan önce uzun bekleme süresine sahip ise bundan ne Google ne de ziyaretçi hoşlanmayacaktır. Bu nedenle site hızı konusunda sıkıntı yaşayan sayfaların optimizasyon yapması önemle tavsiye edilir.
Web Sitemizin Hızı Neden Önemlidir?
Google, üzerinde arama yapıldıktan sonra siteleri tararken öncelikli olarak ziyaretçileri düşünerek listeleme yapar. Ziyaretçilerin hoşlanmadığı konuların derhâl optimize edilmesini ister. Düşük site hızı, ziyaretçilerin hoşlanmadığı konulardan biri olmasının yanı sıra SEO verimliliği açısından da önemli bir kriterdir. Bu nedenle site açılmadan önce bu kriterin düzgün olup olmadığına bakılmalı ve içeriklerin buna göre ayarlanması sağlanmalıdır.
Site Hızı Nasıl Arttırılır?
Düşük site hızının kaynağı birden fazla olabilir. Bunun için öncelikli olarak doğru bir analiz yapılması gerekir. Analiz sonrası çıkan rapor doğrultusunda yapılacak olan optimizasyon güncellemeleri site hızı arttırma konusunda yol kat etmenizi sağlayacaktır. Ayrıca, internet hızı her ne kadar artık oldukça yüksek seviyelerde olsa da düşük internet hızı, site hızını etkileyen faktörlerden biridir. Farklı sebepler ile site hızı konusunda sorunlar yaşansa da başlıca optimize edilmesi gereken konular şu şekildedir.
- Yönlendirmeler olabildiğince azaltılmalıdır. Sayfa geçişlerinde çok fazla yönlendirme varsa bu her geçiş için yeniden bir yükleme demektir. Bu da site hızına olumsuz etki eder. Mobil ve masaüstü için farklı yönlendirmelerden kaçınılması daha işlevsel olacaktır. Ayrıca, site içerisindeki tüm yönlendirmelerin yeni sayfada açılır şekilde düzenlenmesi sitenizin açık kalma süresini artıracaktır. Bu istenilen bir özelliktir.
- Sunucu yanıt süresi farklı verilerden etkilenir. Her sayfanın kullandığı kaynaktan, sunucunun kullandığı yazılımdan, barındırma çözümünden ve alınan trafik miktarından etkilenir. Bu konuda iyileştirmeler yapmak için yavaş yönlendirme, yeterli bellek eksikliği ve yavaş veri tabanı sorguları gibi performansı düşürücü etkiler iyice araştırılmalı ve düzeltilmelidir. Optimum düzeyde sunucu yanıt süresi 200 milisaniyenin altında olması beklenmelidir.
- Yüksek boyutlu görseller site hızı konusuna olumsuz etki eden başlıklardan biridir. Site içerisinde kullanılan görsellerin boyutları düzenlendikten sonra yüklenmesi gerekir. Teknoloji sayesinde günümüzde artık yüksek çözünürlüklü görseller alabiliyoruz. Bu görsellerin boyutları kimi zaman megabaytlara ulaşabiliyor. Kullanılacak görsellerin kilobayt düzeyine dönüştürüldükten sonra yüklenmesi tavsiye edilir. Bunun için basit bir yeniden boyutlandırma programından yararlanabilirsiniz.
- Tarayıcı önbelleğinden yararlanma önemli konulardan biridir. Siteyi bir kere ziyaret ettikten sonra yapılan kayıt sayesinde bir sonraki ziyaret kullanıcının sayfaya daha hızlı ulaşmasını sağlar. JavaScript, resimler ve stil sayfaları önbelleğe alınan veriler arasındadır.
- JavaScript, CSS ve HTML kodlarının düzenli bir şekilde yazıldığının kontrol edilmesi gerekir. Kod yazarken gözden kaçan gereksiz karakterler, boşluklar ve noktalama işaretleri site hızını önemli ölçüde düşürecektir. Ayrıca, site içinde yazılan ama kullanılmayan kodlar kaldırılarak da site hızı konusunda ilerleme sağlayabilirsiniz. Google JavaScript’i en aza indirmeyi önermektedir.
- CSS, JavaScript ve HTML dosyalarının boyutları da site hızı konusunda etkilidir. 150 bayttan büyük olan dosyaları Gzip programı ile sıkıştırarak kullanabilirsiniz. Ancak görüntü dosyaları için bu sistemin kullanılması tavsiye edilmez. Görüntü dosyaları için photoshop gibi programları kullanarak görsellerin boyutlarını düşürebilirsiniz.
- İçerik dağıtım ağı yani CDN’ler, teslim etme yükünü dağıtmak için kullanılan sunucu ağlarına verilen isimdir. Site verileri coğrafi olarak çeşitli merkezlerde saklanarak kullanıcıların siteye daha hızlı erişim sağlanabilir. Bu nedenle mutlaka optimize edilmesi gereken konular arasında değerlendirilmesi yapılmalıdır.
Site Hızı Analizi Yapmamızın Amacı Nedir?
Site hızı analizi yapılmasının amacı, ziyaretçilerin siteye ulaşma hızını minimuma indirmektir. Analiz yapıldıktan sonra varsa eksiklikler giderilerek sitenin olabilecek en hızlı şekilde ziyaretçinin karşısına çıkarılması hedeflenmelidir. Yapılan site hızı analizi ve sonrasındaki düzenlemeler ziyaretçi memnuniyeti sağladığı için web sitesinin sadık ziyaretçi kazanma potansiyelini de arttırmış olur. Bu şekilde siteye erişim sağlayanların site ve dolayısıyla site yöneticisi hakkındaki ilk izlenimleri pozitif olacaktır.
Site Hızını Arttırarak SEO’yu Güçlendirmek Mümkün!
Google kriterlerine uygun olarak yapılan siteler, kendi alanlarında yapılan arama sonuçlarında üst sıralar içerisinde yer alma potansiyelini artırır. Bu da site için daha çok ziyaretçi demektir. Site hızı da Google’ın en çok önem verdiği konular arasında olduğu için web sitesi tasarımından itibaren bu konunun üzerine eğilmek gerekir. Site yayın hayatına başlamadan önce SEO konusundaki değerlerinin incelenmesi fark yaratmak için olmazsa olmazdır. Bu güçlü bir giriş için en önemli adımdır. Bu konu başlangıçta es geçilse bile daha sonradan yapılacak optimizasyon çalışmalarıyla site istenilen noktaya gelebilir.

Site Hızı Analizi Yapmamızın Faydaları Nelerdir?
Site hızı analizi yapmak genel olarak sayfa içerisindeki sorunların gözler önüne serilmesini sağlar. Sayfa yükleme süresinin yüksek olmasını sağlayan etkenlerin bulup optimize edilmesi, sitenizin erişebilirliğini doğrudan etkileyen en önemli düzenlemelerdendir. Bu sayede site hem arama motorları hem de kullanıcı deneyimi açısından son derece işler hâle gelir.
“Bounce rate” olarak bilinen siteden çıkma oranı, doğrudan site hızı ile ilişkili konulardandır. Web sitesi yöneticileri ziyaretçilerin sitelerinde olabildiğince fazla zaman geçirmelerini istediği için bu durum yüksek önem arz eden bir konudur. Yüksek bekleme süreleri kullanıcıları hızlıca siteden uzaklaştırmasının yanı sıra bir daha da ziyaret etmelerini de engelleyebilir. Bu potansiyel bir sadık ziyaretçinin sonsuza kadar kaybedilmesi anlamına gelir.
Ziyaretçilerin, sayfanızda geçirdiği süreyi tespit etmeniz hem sayfanızdaki sorunları görebilmenizi hem de bu anlamda nasıl iyileştirmeler yapabileceğiniz hakkında bilgi verici olabilir. Bahsedilen site hızı, küçük ya da büyük çaplı fark etmeksizin bütün markaları ve sayfa sahiplerini ilgilendiren niteliktedir.
Site hızı, e-ticaret platformları gibi yüksek ziyaretçi sayılarına sahip, ödeme sistemleri barındıran sayfalar için hayati öneme sahiptir. Büyük e-ticaret site sahiplerinin bu konuda yaptıkları açıklamalarda, site hızının 1 saniye bile yavaşlamasının kendileri için milyonlarca dolara mal olduğunu söyledikleri bilinir. Bu durum oyun firmaları gibi tamamen dijital ortamlardan gelir elde eden firmalar için de geçerlidir.
Kissmetrics, web site ziyaretçilerin %47’sinin maksimum 2 saniye yükleme süresi beklentisi içerisinde olduğunu belirtmiştir. Bu oran 3 saniyenin üstüne çıktığında, ziyaretçilerin %40’ının siteden ayrıldığını vurguladı. Buradan, site hızı 2 saniyenin altında olan web sitelerinin, 3 saniye içerisinde ayrılma potansiyeli olanların %40’ını sitelerinde tuttuğunu gösterir. Bu durum özellikle yüksek ziyaretçiye sahip olan siteler için etkileyici bir rakam. Zamana karşı sürdürülen bu yarışta bir adım önde olmak için site hızı optimizasyonu mutlaka yapılmalı.
Google, web sitelerininin güncellik durumlarını kontrol etmek için ‘bot’ları kullanır. Bu botlar, sitenizi belirli periyotlarda ziyaret ederek yapılan aramalara uygunluk durumunu denetler. Aynı zamanda sitenizin index’lenmesi bu şekilde sağlanmış olur. Site yükleme süresi aynı zamanda sayfa yükleme süresini de etkiler. Siteye gelen botlar belirli bir süre içerisinde tarama yapar. Eğer site yükleme hızı 2 saniyenin altında ise bu çok daha fazla sayfa taranacağı anlamına gelir. Bu sayede aramalarda çok daha üst sıralarda yer alabilirsiniz.
Site Hızını Ölçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Site hızı ölçme konusunda dikkat edilmesi gereken konuların başında, yazılımsal olarak bir hatanın olup olmadığı gelir. Hangi altyapı sistemi kullanılırsa kullanılsın kodların düzenli bir şekilde sade ve anlaşılır olması önemlidir. HTML, Javascript ve CSS kodlarının arama motoru botları tarafından anlaşılır sadelikte ve düzende olması beklenir.
Site yayın hayatına geçmeden önce SEO optimizasyonun yapılması doğru index’leme açısından önemlidir. Sayfa içerisinde kullanılacak olan yazıların ve görsellerin mutlaka Google kriterlerine uygun olarak hazırlanması gerekir. İçerikte yüksek boyutlu görsellerin kullanılması sayfa hızını doğrudan etkileyen faktörlerden biridir.
Site analizi yapıldıktan sonra belirlenen seviyenin altında olan kısımların hemen optimize edilmesi gerekir. Kullanılacak araçlar ile sorun yaratan kısımlar kolayca tespit edilebilir. Bu sayede sitenizin bir sonraki bot taramasında çok daha iyi bir şekilde index’lenmesini sağlayabilir, potansiyel ziyaretçilerinizi sitenize çekmeye başlayabilirsiniz.
Site hızınızı iyileştirmek için yapacağınız bu çalışmalar, teknik anlamdaki geri dönüşlerin yanı sıra hedeflediğiniz ziyaretçi oranını yakalamanıza da yardımcı olur. Teknolojik araçların yaygınlaşması ve gelişmesi ise bu alanda yapılacak işlemlerin kolayca tespit edilmesinin önünü açmıştır. Sitenizde sorun yaratan alanların düzeltilmesi Google tarafından yapılan bot taramalarında daha verimli sonuçlar almanızı sağlar.
Site Hızı Analizi İçin Hangi Araçları Kullanabilirsiniz?
Site hızı analizi yaptıktan sonra SEO açısından optimize edilmesi gereken durumlar, dikkat edilmesi gereken sorunların başında yer alır. Optimizasyon yapmak için kendi bilgileriniz ışığında bizzat düzenlemeler yapabileceğiniz gibi bu iş için özel olarak hizmet veren çevrimiçi araçları da kullanabilirsiniz. Bu çevrimiçi araçlar kısa süre içerisinde site hızı ile ilgili bağlantılı problemleri görmeniz için geliştirilmiştir. Site hızı analiz araçlarını kullanmak ise oldukça basittir.
Site linkinizi gösterilen alana yazıp tek bir tıkla tüm sorun çıkaran detayları hızlıca görebilirsiniz. Bu araçlar arasında oldukça kullanışlı olanlar şu şekildedir. GTmetrix, WebPagetest, Google PageSpeed Insights, Site Speed (Google Analytics), Google Test My Site, YSlow, Pingdom, KeyCDN Website Speed Test, Dotcom-Monitor, Dareboost. Ayrıca, Geek Flare, New Relic, LoadImpact, Web Page Analyzer, Image Analysis Tool (Cloudinary), Monitis, Chrome DevTools, GiftOfSpeed, Uptrends ve BatchSpeed de oldukça yararlıdır.
Site hızı ölçme konusunda işlevsel olan bu çevrimiçi araçlar arasında Gtmetrix ve Google Pagespeed Insights en gözde araçlar olarak dikkat çeker. Site hızı ile ilgili aklınızdaki soruları yok etmek için bu araçları hemen kullanıp sitenizdeki sorunları giderebilirsiniz.
Gtmetrix
Site hızı ölçme denildiği zaman akla gelen ilk çevrimiçi aracın, Gtmetrix olmasının oldukça geçerli sebepleri var. Gtmetrix, anahtar özellikleri ile web sitesi performans değerlendirmesi için oldukça uygundur. En önemli özelliği, dünyanın herhangi bir konumunda sitenizin performansını ölçmenizi sağlamasıdır. Web sayfanız uluslararası olarak hizmet veriyorsa bu araç sayesinde en çok ziyaretçi aldığınız bölgelerdeki performans problemlerinizi görebilirsiniz. Bu sayede dünyanın dört bir tarafında bulunan ziyaretçilerinizin web sitenizi maksimum etkili bir şekilde deneyimlemesini sağlayabilirsiniz.
Gtmetrix, site hızı konusunda sizin için önemli olan kriterlerin skorlarına bakarak eksik kısımları ücretsiz bir şekilde görmenizi sağlar. Test sonunda karşınıza gelen sayfa grafiksel olarak da sayfanızın performansını görmenize yardım eder. Bu sayede site hızı konusunda eksikleri tamamlamak için elinizde verimli bir harita olur.
Google Pagespeed Insights
Google, günümüzde dünya genelinde bir numaralı arama motoru ve birçok kriterin belirleyicisi olarak uzun süredir zirvedeki yerini koruyor. Web site yöneticileri tartışmasız bir şekilde tüm SEO optimizasyonlarını Google’a göre belirlemekte. Bu arama motoru sunduğu sayısız araç ile web sayfası sahiplerinin site yönetimini çok daha kolay bir şekilde yapmalarını da sağlıyor. Üstelik bu konuda verdiği hizmetlerin büyük bir çoğunluğunu ücretsiz yapıyor. Google Analytics gibi birçok aracı sayesinde SEO optimizasyonu çok daha verimli yapılabiliyor.
Google’ın site hızı ölçme konusunda kullanıcılara sunduğu ücretsiz araç ise Pagespeed Insights. Bu aracı kullanmak oldukça basit. Sayfaya girdiğinizde ilgili bölüme sitenizi yazarak hemen analize başlayabilirsiniz. Saniyeler içerisinde çıkan detaylı sonuç ekranı sayesinde sitenizin yavaş olmasının nedenlerini öğrenebilirsiniz. Ayrıca, mobil ve masaüstü olarak iki farklı sonuç çıkaran bu araç, sitenizin hem klasik bilgisayarlardan girildiğindeki, hem de mobil araçlardan girdiğindeki durumunu görmenizi sağlıyor.
Markethinkers olarak site hızı optimizasyonu konusunda size nasıl yardımcı olabiliriz?
Site hızı optimizasyonu, sitenizi kullanıcılarla buluşturmak ve potansiyel ziyaretçilerinizi artırmak için oldukça önemli bir uygulamadır. Bünyesinde pek çok işlemi barındıran bu uygulamanın sitenize verim sağlayabilmesi için her aşamanın kontrollü ve doğru bir şekilde ilerletilmesi gerekir. Site hızının ölçülmesi sırasında eksikliklerin ve hataların tespit edilmesi bunların telafisi için kritik önem taşır.
Burada bahsedilen tüm işlemleri pratik ve profesyonel bir biçimde gerçekleştirmek için Markethinkers yanınızda! SEO danışmanlık hizmetimiz içerisinde yapılan site hızı testiyle dikkat etmeniz gereken noktalar tespit edilir. Bu testin sonucunda site hızının uygun seviyede olması için nelerin gerekli ve eksik olduğunu söyleyerek alanında uzman ekibimizle web sayfanızın en iyi hâli için birlikte çalışırız. Web sayfanızı Google kriterlerine uygun bir biçimde üst sıralara taşımanız için Markethinkers’ın profesyonel imkânlarından faydalanabilirsiniz.