
Twitter, diğer sosyal medya platformları ile karşılaştırıldığında daha az kullanıcı sayısına sahip bir platformdur. 2020 yılında yayınlanan istatistiklere göre 3.8 milyar olarak belirtilen sosyal medya kullanıcı sayısının içerisinde en büyük pay, 2 milyar 449 milyon ile Facebook’a ait. Facebook’un ardından 1 milyarın üzerinde kullanıcısıyla Youtube geliyor. Twitter ise 340 milyon kullanıcı sayısına sahip.
Her ne kadar bu da ciddi bir kullanıcı potansiyeli anlamına gelse de diğer platformlarla kıyaslandığında ciddi bir fark söz konusu. Bunun çok sayıda sebebi olsa da belki de bunlardan en önemlisi insanların Twitter’ın kullanımını zor bulmasıdır. Siz de bu sorunu yaşıyorsanız, Twitter tarafından 2011 yılında satın alınan Tweetdeck uygulaması işinizi büyük ölçüde kolaylaştırabilir.

Tweetdeck Nedir? Tweetdeck Ne Demek?
Uzun yıllardır Twitter kullanmanıza rağmen Tweetdeck uygulamasından haberiniz yoksa ya da Twitter’ı nasıl kullanacağınızı tam olarak çözemediyseniz, yazımızı okuyarak Tweetdeck sayesinde en sık kullandığınız sosyal medya platformlarına Twitter’ı da ekleyebilirsiniz.
“Tweetdeck nedir?” sorusuna cevap olarak, Twitter hesabınızı ya da hesaplarınızı daha kolay şekilde yönetmenizi sağlayan bir uygulama tanımını yapabiliriz. Uygulama ilk çıktığında her ne kadar Twitter kullanımına yönelik olsa da Twitter’la resmi olarak bir bağlantısı yoktu. Uygulamanın hem telefonlarda hem de bilgisayarlarda Twitter’ı daha rahat kullanılabilir hale getirmek konusunda olan başarısı, Twitter tarafından da fark edilmiştir. Bu sayede, 2011 yılında resmi olarak Twitter’ın bünyesine geçmiştir.
“Tweetdeck ne demek?” sorusunun cevabı, ilk başlarda uygulamayı kullananlar için 140 karakterden fazla tweet atma imkanı sunan bir uygulama olmasıydı. Fakat Twitter tarafından satın alındıktan sonra, tweetler arası eşitsizliği önlemek amacıyla “deck.ly” olarak adlandırılan bu özellik devre dışı bırakılmıştır.
2013 yılına gelindiğinde ise Twitter uygulamanın mobil sürümlerini kaldırarak web tabanlı sürümleri geliştirme çalışmalarına başladı. Ayrıca, 2013 yılında ayrı bir hesap oluşturmaya gerek kalmadan Twitter hesap bilgileriyle Tweetdeck kullanılabilir hale gelmiştir.
Tweetdeck Contributor Ne Demek?
Tweetdeck kullanımı sayesinde, Twitter’ı normal şekilde açtığınızda sunulan özelliklerden farklı özelliklerle karşılaşırsınız. Tarayıcınızdan Twitter’ı açtığınızda olmayan ekip kurma özelliği de bunlardan biridir. Bu özellik, Twitter hesabınızda farklı kişilere kullanım yetkisi verme imkanı sunar. Bu sayede, şifre bilgisi paylaşmadan Twitter hesabınızı başkalarının kullanımına açık hale getirebilirsiniz. Verdiğiniz yetkiye göre kişilerin yapabilecekleri farklılaşır.
Tweetdeck contributor’ın ne demek olduğu konusunda biraz daha detay verelim.
Twitter’ın başkalarına yetki verme özelliği, ekipler olarak adlandırılır. Bunu yapabilmeniz için hesabınızı www.tweetdeck.com üzerinden açmanız gerekir. Sonrasında ise ekranın sol tarafında bulunan hesaplar sekmesine tıklamanız gerekir.
Bu sekmeye tıkladıktan sonra, karşınıza profil resminizin olduğu ekran gelir. Tweetdeck olmadan Twitter’ı kullandığınız zaman çıkan ekrandan farklı olarak, burada ekibi yönet sekmesi yer alır.
Ekibi yönet kısmına tıkladığınızda açılan ekranda, istediğiniz kişileri yetkilendirmeye başlayabilirsiniz. Buradan kendinize ait farklı Twitter hesaplarını da ekleyerek, hesaplarınızı birbiriyle bağlantılı hale getirebilirsiniz.
Yetki türlerine göre ekip şu şekilde sınıflandırılır:
- Owner (Hesap Sahibi): Hesabınızdaki en yetkili kişidir. Bu nedenle bu yetkiyi başkasına vermeden önce iyi düşünmelisiniz. Hesap sahibi, kullanıcı ve iletişim bilgilerinde değişiklik yapabilir. Aynı zamanda, hesabınızı kullanması için başkalarına davet gönderebilir ve tweet, mesaj paylaşımı gibi işlemleri yerine getirebilir.
- Admin (Yönetici): Yöneticiler, şifre ya da kullanıcı bilgilerinizde değişiklik yapamaz. Fakat hesap üzerinde başkalarını yetkilendirebilir ve tweet atma gibi işlemleri yapabilir.
- Contributor (Katkıda Bulunan): Tweet, retweet, beğeni vb. işlemleri yapabilir.
Eğer hatalı bir ekleme yaptıysanız ya da ekipteki kişileri çıkarmak istiyorsanız, aynı şekilde ekibi yönet sekmesinden istediğiniz kişiyi çıkarmanız mümkündür. Eğer herhangi bir ekip daveti almak istemiyorsanız, tarayıcınızdan ya da Twitter uygulaması üzerinden gizlilik ve güvenlik ayarlarına girmeniz gerekir. Buradan ekipler için Twitter seçeneğinden, davetleri sınırlandırabilirsiniz.
Birini hesabınıza davet ettiğinizde, bu durum o kişiye e-posta yoluyla bildirilir. Bu sayede, davetleri hızlı bir şekilde kabul etme ya da reddetme şansı doğar. Ekipler özelliği, Tweetdeck dışında çalışmaz. Ekibinizde yer alan kişilerin ekip özelliklerini kullanması, sadece Tweetdeck ile mümkündür.
Tweetdeck Ne İşe Yarıyor?
Tweetdeck ne işe yarıyor diye merak edenler için yukarıdakilere ek birkaç özellikten daha bahsedebiliriz.
Twitter’ın standart ana sayfası, çoğu zaman önemli tweetleri görmenizi zorlaştırır. Bunun yanı sıra merak ettiğiniz bir konu hakkında yazılmış bir tweeti bulmak oldukça zordur. Tweetdeck, bu noktada oldukça kullanışlı özellikler sunar. Panosunda size farklı sütunlarda farklı tweetleri bir arada sunar. Örneğin; bir sütunda takip ettiğiniz kullanıcıların tweetleri yer alırken, diğer sütunda beğenileriniz yer alabilir. Sütun ekleme özelliği sayesinde tweetler, popüler tweetler, özel mesajlar, retweetler size aynı ekranda fakat ayrı sütunlarda sunulur.
(https://tweetdeck.en.softonic.com/)
Bu pano sayesinde aynı anda hiçbir tweeti ya da mesajı kaçırmadan hepsini bir arada görmeniz mümkündür. Basit arayüzü ve kolay kullanımı ile Twitter’da daha keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Tweetdeck panoda açılan sütunlarda retweet, beğeni yapmanıza olanak tanır. Eğer mesajlarınızı sütuna eklediyseniz, doğrudan mesaj gönderimi yapmanız mümkündür. Bunun yanı sıra size gönderilen mesajları, doğrudan görme şansınız vardır.
Tweetdeck ile Neler Yapılır?
Tweetdeck, sunduğu birçok kolaylıkla birlikte, temel olarak tweetter tarafından sunulan özellikler daha kolay biçimde kullanmanıza olanak tanır.
Tweetdeck aracılığıyla yapabileceklerinizin detaylarını aşağıda bulabilirsiniz.
Tweet Atma
“Tweetdeck nasıl kullanılır?” konusunda ilk bilinmesi gereken, tweetlerin nasıl atılacağıdır. Tweetdeck size, tweet ekranını her zaman açık tutma imkanı sunar. Bu sayede, akışı takip etmeyi bırakmadan açılan sütundan istediğiniz an tweet atabilirsiniz. Tweet işaretine tıkladığınızda karşınıza şu şekilde bir ekran çıkar:
Bu ekrandan tweetlerinize resim ya da video ekleyebilir aynı zamanda özel mesaj gönderebilirsiniz. Bunların yanı sıra zamanlanmış tweette gönderebilirsiniz.
Filtreleme
Tweetdeck ile neler yapılır diye merak ediyorsanız, yukarıda saydığımız özellikler dışında uygulamayı cazip kılan bir diğer özellik filtreleme seçenekleridir. Panoda açtığınız retweet, mesaj, tweet gibi kısımlarda filtreleme özelliğinden yararlanak nelerin size gösterilmesini istediğinizi ya da istemediğinizi belirleyebilirsiniz.
Görselde yer alan okla gösterdiğimiz filtreleme sembolüne tıkladığınızda, filtreleme için ilgili alanlar çıkar.
Tweeet Content (Tweet İçeriği)
Tweet content (tweet içeriği) kısmından, görmek istediğiniz içerikleri belirlemeniz mümkün. Bunun için açılan ekranda yer alan bilgileri doldurmanız gerekir.
Showing kısmından tüm tweetleri, sadece resim veya video içerenleri ya da linkli tweetleri seçerek görmek istediğiniz içerikleri sınıflandırabilirsiniz.
Matching kısmından konuyla ilgili olan kelimelere göre bir sınıflandırma yapmanız mümkündür. Excluding kısmından ise tweetlerin içerisinde geçmesini istemediğiniz kelimeleri yazabilirsiniz. Eğer retweetlerin de görüntülenmesini istiyorsanız; included (dahil) seçeneğini işaretlemeniz gerekir. Eğer, retweetlerin yer almasını istemiyorsanız da excluded (hariç) seçeneğini işaretleyebilirsiniz.
Tweet Sahipleri (Tweet Authors)
Tweetdeck’te bu seçeneği kullanarak, kimlerin paylaşımlarını görmek istediğinize karar verebilirsiniz. Bu bölümde size farklı seçenekler sunulur.
By kısmında kime ait olan mesajları, beğenileri ya da diğer öğeleri görüntülemek istediğinizi belirtebilirsiniz. Kutucuğa geldiğinizde, size bu konuda dört seçenek sunulur. Buradan tümü olarak tercih yapabileceğiniz gibi özel olarak belirleyeceğiniz kullanıcıların eylemlerini de görebilirsiniz. Ayrıca, sadece kendinize ait eylemleri ya da doğrulanmış kullanıcılara ait eylemleri de görebilirsiniz. Mentioning kısmından da yine özel kullanıcı belirleme şansınız vardır.
Preferences(Tercihler)
Bu bölümden, görüntüleme tercihlerinizi ya da bildirim tercihlerinizi değiştirme hakkınız vardır.
Bildirimlerinizde sesi etkinleştirmek için enable sound (sesi etkinleştir) seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Enable desktop notifications (masaüstü bildirimlerini etkinleştir) seçeneğini ister açık ister kapalı konuma getirebilirsiniz. Sütün genişliklerini ayarlayarak, hangi sütunu nasıl görüntülemek istediğinize karar verebilirsiniz.
Sütun Kaldırma ve İçerik Silme (Remove, Clear)
Sütunun içeriğini silmek, paylaşmak ya da sütunu tamamen kaldırmak için share, clear ve remove seçenekleri kullanılır. Bu sayede, panonuzda yer alan sütunlarda istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz. Aynı zamanda, güncel tweetleri kaçırmamak için arada bir tweetleri temizlemeniz oldukça etkili bir yöntemdir.