- 1. URL Nedir?
- 2. URL’ler SEO için Neden Önemlidir?
- 3. SEO Dostu URL Nedir?
- 4. SEO Dostu URL Nasıl Oluşturulur?
- 4.1. Anahtar Kelime Kullanılmalıdır
- 4.2. URL’de Kelimeler Arasına Kısa Çizgi ( – ) Eklenmelidir
- 4.3. Kısa URL Kullanılmaya Özen Gösterilmelidir
- 4.4. İlgi Çekici ve Cezbedici Olmalıdır
- 4.5. Tüm URL’ler Küçük Harf Olmalıdır
- 4.6. URL’de Türkçe ve Sembol Karakterler Olmamalıdır
- 4.7. SEO Açısından Gereksiz Tarih Kullanılmamalıdır
- 4.8. Sub Domain (Alt Domain) Yerine Klasör Kullanılmalıdır
- 4.9. SLL – HTTPS Kullanılmalıdır
URL Nedir?
URL nedir sorusuna yanıt verebilmek için öncelikle bu kısaltmanın açıklamasını belirtmek gerekir. Söz konusu akronimin İngilizce açıklaması “Uniform Resource Loader”, Türkçesi ise “Tekdüzen Kaynak Bulucu”dur. URL kavramı internet üzerinde bulunan bir kaynağın yerini belirtir. Tarayıcılarda bulunan adres çubuğundaki metin de bu bilgiyi sunar. URL yapısı her zaman “www.siteadı.com” şeklinde olmalıdır.
URL oluşturma işlemi sırasında dikkat edilmesi önerilen bazı hususlar mevcuttur. Bu kurallara uyulduğunda bağlantılar, SEO ve kullanıcı dostu bir hâl alır. URL’nin basit bir yapıda olması arama motorları için daha verimli sonuçlar doğuracaktır. Böylelikle kullanıcıların yaptığı sorgularda sitenizin bulunması kolaylaşır. Bu tür kolay okunan ve anlaması güç olmayan adreslere SEO dostu URL de denir. Bir web sitesindeki içerik bağlantılarının da anlamlı olması arama motoru optimizasyonu açısından önemlidir. URL uzunluğuna da bu bağlamda dikkat edilmesi gerekir.
URL’ler SEO için Neden Önemlidir?
URL nasıl oluşturulur sorusunun yanıtını vermeden önce SEO’nun öneminden bahsetmek gereklidir. Google gibi arama motorları için web sitesi adresi optimizasyon açısından oldukça büyük önem taşır. Karmaşık ve peşi sıra dizilmiş sayılardan oluşan URL’ler SEO dostu olarak nitelendirilmez. Çünkü bu adresler kafa karıştırıcıdır ve içerik hakkında bilgi vermez.
URL’lerin SEO dostu olması, sayfanın aramalarda öne çıkması ve kullanıcıların web sitesinde vakit geçirmesinin kolaylaşması noktasında son derece önemlidir. Google, SEO URL’lerin sayfa içeriğini yansıtması, kısa olması ve düşmanca olmaması gerektiğini belirtir. Bu kurallar izlenmeden oluşturulan adreslerin arama motoru sonuçlarında ilk sıralarda görüntülenme olasılığı düşüktür.
SEO Dostu URL Nedir?
SEO dostu URL’ler, arama motoru optimizasyon kurallarına uygun olarak hazırlanan adreslerdir. Anahtar kelime kullanımı ve pek çok farklı etken, bu bağlantılara bahsedilen niteliği kazandırır. Ayrıca SEO dostu URL’ler sayfa içeriğini de doğru şekilde yansıtarak kullanıcının istediği adreslere ulaşabilmesine yardımcı olur. Buna ek olarak kişilerin web sitesinde kolayca gezinebilmesi için bağlantıların düzgün bir hiyerarşiye sahip olması da gereklidir.
SEO Dostu URL Nasıl Oluşturulur?
SEO URL yapımı için yukarıda bahsedilen kuralların doğru bir şekilde izlenmesi gereklidir. Aksi takdirde web sitesinin sayfaları ve adresleri arama motorları tarafından ilk sıralarda listelenmeyebilir. SEO link yapısı, belirli kurallara uygun olarak hazırlanan sayfaların içeriğini yansıtır. URL’lerin arama motoru optimizasyonu düşünülerek oluşturulması kullanıcıların da işini kolaylaştırır. Bu durum web sitesinin sıklıkla tercih edilmesini sağlayabilir. SEO link yapısı nasıl olmalıdır sorusunun yanıtına ulaşmak için aşağıdaki başlıklara göz atabilir ve gerekli adımları takip edebilirsiniz.
Anahtar Kelime Kullanılmalıdır
SEO dostu URL’lerde ilk olarak sayfanın içeriğini yansıtan anahtar kelimelere yer verilmelidir. Bu sayede kullanıcılar arama yaptıkları sırada bağlantıyı okuyarak sitenin ilgili bölümü hakkında bilgi edinebilir. URL’de doğru anahtar kelimelere yer verilmesi bu nedenle büyük önem taşır. Örneğin sayfanın içeriğinde bir üründen veya terimden bahsediliyorsa bu URL’de de belirtilmelidir. Google, anahtar kelimelerin çok fazla tekrar edilmemesine özen gösterilmesini önerir. Aynı sözcüklerin anlamsız olarak peşi sıra dizildiği URL’ler SEO dostu değildir. Bu konu hakkında detaylı bilgi, Google’ın SEO Başlangıç Kılavuzu üzerinden edinilebilir.
URL’de Kelimeler Arasına Kısa Çizgi ( – ) Eklenmelidir
SEO ve kullanıcı dostu URL’lerin hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken bir başka kural ise kısa çizgi ( – ) kullanımı ile alakalıdır. Bağlantının yazımı sırasında kelimelerin arasında alt çizgi, boşluk ya da özel karaktere yer verilmesi tavsiye edilmez. Bu bağlamda ( – ) kullanmak esastır ve bir standart hâline gelmiştir. Şu anda bulunduğunuz sayfanın URL’si, bu duruma örnek olarak gösterilebilir. Tarayıcınız üzerinden bağlantının yapısını inceleyebilirsiniz. Bu noktada kısa yerine eğik çizgi ( / ) kullanılması da doğru olmayacaktır. Bahsi geçen işaret, URL’yi bölümlere ayırmak için tercih edilir.
Kısa URL Kullanılmaya Özen Gösterilmelidir
Sayfaların içeriğini yansıtan URL’lerin yapısı hakkında dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise uzunlukla alakalıdır. Bağlantıların kısa olmasına özen gösterilmesi gerekir. Bunun amacı, URL’nin okuyucu tarafından tek bakışta ya da yalnızca birkaç saniye içinde kavranabilmesidir. Ayrıca adreslerin içeriğinin de bağlantıda kısaca yansıtılması gerekir. Örneğin yalnızca çikolatalı kurabiye tarifi içeren bir sayfanın URL kısmında “en–lezzetli–tatlılar” gibi bir ifadeye yer verilmesi yanıltıcı olacaktır. Bunun yerine “çikolatalı–kurabiye–nasıl–yapılır” gibi bir cümle kullanılabilir.
İlgi Çekici ve Cezbedici Olmalıdır
SEO dostu URL’lerin önemli özelliklerinden bir diğeri ise ilgi çekiciliktir. Adreslerin kullanıcıları cezbeden yapıda olması, sitenin tıklanma oranlarını doğrudan etkiler. SEO açısından organik tıklanmalar oldukça önemlidir. Bu oran, arama motorlarının sonuç sayfalarındaki seçimlerin ilgili kelimenin toplam araştırılma sayısına bölünmesiyle bulunur. Organik trafiğin iyileştirilmesi, sitenin sıralamasını bir hayli yükseltir.
Tüm URL’ler Küçük Harf Olmalıdır
SEO ve kullanıcı dostu URL’lerin tamamında küçük harfler kullanılmalıdır. Bu noktada arama motoru sunucularının algılama mekanizması göz önünde bulundurulur. Dolayısıyla web sitesine ne kadar fazla sunucu ulaşabiliyorsa trafik de o denli artacaktır. Tüm URL’nin küçük harflerle yazılması sayesinde düzen sağlanır ve hatalardan kaçınılır. Web sitesinin arayüzündeki tüm adreslerde bu sistemin kullanılması sayesinde istenilen sayfa öne çıkar. Örneğin, “www.site.com/SAYFA.html” kullanıyorsunuz. Son kısmın küçük harfle yazılması, aramalar sırasında iki farklı sonuç gibi gösterilebilir. Bu karmaşadan kaçınmak için yalnızca “www.site.com/sayfa.html” tercih edilmelidir. Web sitesinin düzeni açısından harf boyutu son derece önemlidir.
URL’de Türkçe ve Sembol Karakterler Olmamalıdır
URL’lerde Türkçe karakterlerin kullanılmaması gerekir. İnternetin evrensel yapısı ile Türkçe karakterler uyum içerisinde çalışmaz. Kişilerin de İngilizce harfleri kullanmaya alışık olması sebebi ile bu durum karışıklığa yol açabilir ve istenilen web sayfalarına ulaşılamayabilir. Dolayısıyla Türkçe karakterler barındıran adresler SEO dostu olarak nitelendirilmez. Tüm bunlara ek olarak URL’nin içinde “$, <, :, #, £” gibi sembollere de yer verilmemesi gerekir.
SEO Açısından Gereksiz Tarih Kullanılmamalıdır
URL’lerde özel bir tarihi belirtme amacı dışında yıl, ay ya da gün geçirilmemelidir. Bunun birkaç farklı nedeni vardır. Tarih kullanımı nedeniyle URL gereksiz olarak uzar. Bu, içeriği açıklayan kısmın algılanmasını zorlaştırır. İçeriği güncellediğiniz zaman ise bu veriyi değiştirmeniz ve eski linklere yönlendirme eklemeniz gerekir. URL’in değişmesinin sonucunda kullanıcılar belirli adreslere tekrar ulaşamayabilir. Bunun sonucunda ise sayfanın trafiği olumsuz olarak etkilenir.
Sub Domain (Alt Domain) Yerine Klasör Kullanılmalıdır
SEO dostu URL’lerde içerikleri alt alan adı yerine klasör sistemiyle yazmak gerekir. Sub domain denilen bu alan, Google tarafından bambaşka bir web sitesi gibi değerlendirilir. Fakat URL’in düzenini alt klasörlerle oluşturduğunuzda başlıklar ana adresin bir parçası olarak algılanır. Örneğin, “ankararandevu.siteadi.com” kullanımı hatalıdır. Bunun yerine klasör sistemine yer verilmelidir. Bunun sonucunda söz konusu adres, “siteadi.com/ankara–randevu” hâlini almış olur.
SLL – HTTPS Kullanılmalıdır
SEO dostu URL’lerde SLL – HTTPS kullanımı da standarttır. Bahsi geçen protokol, kullanıcıların güvenliğinin verimli bir şekilde sağlanabilmesini mümkün kılar. Buna ek olarak arama motoru optimizasyonu açısından da vazgeçilmezdir. SLL – HTTPS kullanılmadığında sayfa URL’sinin başında “Güvenli değil” mesajı gözükür. Bu durum, sitenizin imajını son derece olumsuz etkiler.