- 1. WordPress Nedir?
- 2. WordPress Ne İşe Yarar?
- 3. WordPress ile E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?
- 4. WordPress ile E-Ticaret Sitesi Kurmak Kolay mıdır?
- 5. WordPress İle E-Ticaret Sitesi Kurmadan Önce Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
- 6. Neden WordPress İle E-Ticaret Sitesi Kurmalısınız?
- 7. WordPress E-Ticaret Temalarında Olması Gerekenler Nelerdir?
- 8. WordPress’te Hangi Eklentiler Olmalıdır?
WordPress Nedir?
Açık kaynak kodlu, PHP tabanı ile yazılmış içerik yönetim sistemlerinden biri olan WordPress, en popüler web sitesi oluşturma aracıdır. Ücretsiz ve açık kodlu olduğundan dolayı web sitesi oluşturma dendiğinde ilk akla gelen yazılımlardan biridir. Bu yazımızda WordPress nedir, ne işe yarar gibi sorulara cevap vereceğiz.
2003 yılında yayınlanan WordPress, basit bir blog platformu olarak hayatına başladı.
WordPress, herhangi bir yazılım bilgisine ihtiyaç duymadan bir internet sitesi açabilmenize ve yönetebilmenize imkân tanıyan içerik yönetimi sistemlerinden biridir. Açık kaynak kodlu PHP tabanlı MySQL işletim sistemi ile geliştirilmiş ve kısaca CMS hâlini almıştır. WordPress; emlak, haber, ilan gibi birçok konuda web sitesi açmak için kullanılmaktadır.
WordPress sistemi, kişisel bloglar ve küçük işletmeler için kullanılıyor olarak bilinse de pek çok internet sitesi tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. The New Yorker gazetesi, teknolojideki yenilikleri takip edebileceğimiz TechCrunch ve kurumsal markalardan olan Sony Music bunlardan bazılarıdır. Günümüzde karşınıza çıkan internet sitelerinin %35’i WordPress kullanılarak oluşturulmuştur. WordPress kullanarak bir site kurabilmeniz için MySQL ve PHP gibi kavramları bilmenize gerek yoktur. Bu yazılım ile basit bir blog oluşturur gibi internet sitenizi rahatlıkla kurabilirsiniz. Standart kullanıcılar için isim.wordpress.com uzantısı ile alan adı sunan WordPress, internet sitenizi profesyonel hâle getirmek için kendi alan adınızı almanıza da imkân tanır.
WordPress Ne İşe Yarar?
WordPress’i benzer hizmetlerden ayıran en önemli özellik, özelleştirme seçeneğinin sınırsız olmasıdır. Platform bünyesindeki eklenti ve temalar ile aklınıza gelebilecek her tür siteyi oluşturabilirsiniz. Peki, WordPress ile ne tür siteler açabilirsiniz?
- Kendi içeriklerinizi yayınlayabileceğiniz bloglar
- İşletmeler, kuruluşlar ve şirketler için kurumsal internet siteleri
- WordPress e-ticaret eklentisi sayesinde alışveriş platformları
- Forum siteleri
- WordPress eklentilerini kullanarak üyelik ödemesi alabileceğiniz web siteleri
- Bilet satışı yapabileceğiniz siteler
- Eğitim videolarınızı sunabileceğiniz siteler
- Haber siteleri
WordPress ile sitenizi işlevsel ve tasarımsal olarak inşa edebilmeniz için kodlama bilmenize gerek yoktur. Uygulama, herhangi bir teknik bilgiye sahip olmadan sitenizi kurmanıza ve yönetmenize imkân tanır. Yalnızca basit tıklamalar ile sitenizi hızlıca kurarak yönetmeye başlayabilirsiniz.
Bir WordPress sitesinin sahip olduğu özellikler şu şekilde sıralanabilir:
- SEO uyumlu içeriklerin arama motorları tarafından fark edilmesi
- Yükleme hızını düşüren bloat kodunu kaldırması
- Mobil uyumlu bir tasarıma sahip olması
- Platform kullanıcıları için özel bir medya kitaplığının olması
- Basit arayüzü sayesinde karmaşık tasarımların bile rahatlıkla yapılabilmesi
- Sistem güncellemelerinin internet sitesine kolaylıkla uygulanabilmesi
- Ziyaretçiler için kullanışlı sayfaların oluşturulabilmesi

WordPress ile E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?
WordPress kurulumu yapmak için öncelikle MySQL ve PHP desteği olan bir sunucu ya da web hosting hizmetine sahip olmanız gerekir. Bunlara sahipseniz site kurulumunu hızlıca gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için takip etmeniz gereken adımlar:
- WordPress’in resmî internet sitesine giriş yapın.
- “Wordpress İndir” bölümünden güncel sürüme ait dosyaları bilgisayarınıza indirin.
- Zip formatındaki dosyaları klasöre çıkartın.
- Dosyaları kontrol panelinin arayüzünden public_html sayfasına yükleyin veya ftp bağlantısı ile yüklemeyi gerçekleştirin.
- Sitenize giriş yapıp yapılandırmaya devam edin ve kurulumu tamamlayın.
WordPress blog sitesi kurmaya yönelik bir araç olarak bilinse de Woocommerce eklentisi sayesinde bir e-ticaret sitesi yapmak mümkündür. Woocommerce, WordPress e-ticaret sitesi kurmak için ücretsiz bir eklentidir. Bu eklentiyi kullanarak sistem üzerinden kolayca ürünlerinizi ekleyebilir ve hızlıca satışa başlayabilirsiniz.
Günümüzde çok sayıda firma, WordPress ile online satış yapmaya başlamıştır. Woocommerce ile çalışabilen birçok eklenti sayesinde siteniz, basit bir e-ticaret sitesi olmanın ötesine geçer; stok miktarı, toptan-perakende satış fiyatları, pazaryeri entegrasyonları gibi özellikleri size sunar.
WordPress ile E-Ticaret Sitesi Kurmak Kolay mıdır?
WordPress site kurma, oldukça basit bir işlemdir. Kısa süre içerisinde kurulumu tamamlayabilirsiniz. WordPress kurulumu hem kontrol paneli üzerinden hem de manuel olarak ayarlanabilmektedir. Kurulumu yapmanın en kolay yolu, bunu sizin için yapan bir hosting seçmektir. Bir WordPress hosting’i ile herhangi bir işlem yapmadan tek tıkla otomatik kurulum yapabilirsiniz.
Çevrimiçi mağazaların çoğu Woocommerce kullanır. Bu nedenle e-ticaret sitesi kurmak için Woocommerce iyi bir seçimdir. Bu eklenti, sitenizi kolayca ve etraflıca yönetmenize yardımcı olur. Bunun yanı sıra güvenli ödeme, farklı ürün şablonları, nakliye hesaplayıcı, ödeme kurulumu ve para birimi gibi uygulamaları da içerir.
Woocommerce eklentisini kurmak için:
- WordPress Yönetici Panosu’ndan Eklentiler’i seçin ve Yeni Ekle’ye tıklayın.
- Arama çubuğuna WooCommerce yazın, sırası ile Şimdi Kur ve Şimdi Etkinleştir’e tıklayın.
- WooCommerce kurulum sihirbazına yönlendirildiğinizde kurulum talimatlarını izleyin.
Mağazanızı kurduktan sonra ürün ekleme aşamasına geçebilirsiniz.
Ürün ekleme aşamaları:
- Kontrol Panelinden Ürünler > Yeni Ekle’yi seçin.
- Ürün ismi, açıklama, fiyat, fotoğraf gibi alanları doldurun.
- Bunları web sitenizde yayınlamak için Yayınla düğmesine tıklayın ve e-ticaret sayfanızı oluşturun.
- Mağazanızı kişiselleştirin, kargo ve vergiyi ayarlayın.
- Eklentileri seçin (Yoast SEO, WPForms, Quick and easy FAQs gibi)
WordPress İle E-Ticaret Sitesi Kurmadan Önce Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
WordPress ile e-ticaret sitesi kurmadan önce bir hosting planı seçmeniz gerekir. Sistem altyapısı ile uyumlu çalışan ve verimli performans gösteren bir hosting planı alabilirsiniz. Ardından bir alan adı (domain) seçmelisiniz. Alan adı, kullanıcıların internet sitenizi bulmak için adres çubuğuna yazdıkları addır.
Web siteniz için alan adı seçmeden önce şunlara dikkat edilmelidir:
- Organik trafik çekmek için alan adına anahtar kelime kullanın.
- Markanızı alan adına dahil edin.
- .com alan adı uzantısını kullanın.
- Alan adını 6-14 karakter arasında tutun.
WordPress, açık kaynaklı bir sistem olduğu için tek yapmanız gereken bir hosting ve domain almaktır. Sonrasında WordPress’te yüklü olan temalar ile sitenizi özelleştirebilir, eklentileri sitenize entegre edebilirsiniz. Yerleşik analiz aracı sunan platform sayesinde üçüncü taraf yazılımlara gerek yoktur. Güvenliği en üst düzeyde sağlayan WordPress ile web sitenizi rahatlıkla koruyabilirsiniz.
E-ticaret sitesi kurma konusunda daha ayrıntılı bilgiye sahip olmak isterseniz; online WordPress eğitimi alabilir, size yardımcı olabilecek forumları, blogları ve sosyal medya gruplarını takip edebilirsiniz. Böylelikle daha profesyonel bir şekilde e-ticaret sitenizi yönetebilirsiniz.
Neden WordPress İle E-Ticaret Sitesi Kurmalısınız?
Geçmişte bir e-ticaret sitesi kurmak için tasarımcı veya web sitesi geliştiricileri ile çalışmış olabilirsiniz. WordPress ile sıfırdan bir e-ticaret sitesi kurmak için neredeyse hiçbir teknik beceriye ihtiyaç yoktur. Uygun maliyetli bir içerik yönetim sistemi olan WordPress, yalnızca profesyonel temalar değil, yeni başlayanlar için de oldukça uygun fiyatlı planlar sunar. Web sitenizi büyütmek istediğinizde siteniz ne kadar popüler olursa olsun barındırıcınız artan bant genişliği, sunucu ve trafik taleplerine ayak uydurur.
Sezgisel gösterge paneli; özelleştirmeyi, yeni sayfalar oluşturmayı, resim yüklemeyi ve profesyonel bir e-ticaret sitesi kurmaya giden tüm tasarım ögeleri ile ilgilenmeyi kolaylaştırır.
WordPress, güvenlik konusunda oldukça popüler bir sistemdir. Bu platform ile veri ihlalleri, kimlik avı dolandırıcılığı ve diğer tüm tehditler için kolay bir hedef olmadığınızı bilirsiniz. WordPress SEO dostu yapısı, temiz ve tutarlı kodları ile arama motorları için optimize edilmiştir. Başlıklara, sayfalara, resimlere ve gönderilere meta etiketler ekleyerek sitenizi arama motorları için daha çekici hale getirebilirsiniz.

WordPress E-Ticaret Temalarında Olması Gerekenler Nelerdir?
İhtiyaçlarınız doğrultusunda bir WordPress e-ticaret teması seçmek kolay bir iş değildir. Farklı temalar arasından mağazanıza en uygun olanı seçerken gerekli özellikleri belirlemek kafa karıştırıcı olabilir. Bunun için bir temada olması gerekenleri sizler için sıraladık:
Çekici Tasarım
Online siteniz için ilk izlenim oldukça önemlidir çünkü tasarım, ziyaretçilerin eylemlerini belirler. Ziyaretçi, sitenizin görünümünü beğenmezse başka bir siteye yönelebilir. Dolayısıyla ziyaretçilerinizi ilk görüşte etkileyecek bir tema seçiminde bulunmalısınız.
Kolay Navigasyon
Sitenizi ziyaret eden kişiler, tam olarak ne istediklerini bilmedikleri zaman sitede kısa bir tur atıp çıkabilirler. Bu nedenle tema, ziyaretçilere aradıkları ürünü kolayca bulabilmeleri konusunda yardımcı olmalıdır.
Navigasyon kolaylığı, iyi bir web sitesi deneyimine katkıda bulunur. Gerry McGovern tarafından yapılan bir araştırmada insanların %70’inin bir web sitesinde arama yapmak yerine navigasyona güvendiği ortaya çıkmıştır. WordPress tema seçimi yaparken ana sayfadan ödeme noktasına kadar olan rotanın net olduğundan emin olun. Ayrıca ziyaretçilerin üç tıklama ile ürün bilgilerine ulaşabileceği veya alışveriş yapabileceği 3 tıklama kuralını uygulayın.
Hız Optimizasyonu
Müşterilerin %57’si bir sayfanın yüklenmesi için 3 saniyeden fazla beklemek zorunda kalırsa web sitesini terk ediyor. İyi bir kullanıcı deneyimi için hız optimizasyonu olmazsa olmazdır. Bundan dolayı bir temaya karar vermeden önce söz konusu temanın demo web sitesini PageSpeed Insights aracılığıyla çalıştırmayı ihmal etmeyin. Hız sorunlarını çözmek için GTmetrix ve Pingdom Tools gibi araçları da kullanabilirsiniz.
Desteklenen Eklentiler
WordPress bazlı bir e-ticaret sitesi kurmak için WooCommerce eklentisi yeterlidir ancak online mağazanızı yönetmek için daha fazlasına ihtiyaç duyabilirsiniz. Örneğin, iletişim formu eklemek, SEO açısından yardım almak ve kargo ücretini takip etmek için farklı eklentiler gerekecektir. Dolayısıyla temanız, ihtiyaç duyacağınız tüm eklentileri desteklemelidir.
Mobil Dostu
Web siteleri farklı cihazlarda, tarayıcılarda ve ekran çözünürlüklerinde görüntülenir. İdeal tema, her ne olursa olsun iyi görünmeli ve çalışmalıdır. Modern temaların çoğu, mobil uyumlu tasarıma sahiptir fakat yine de sorunlar olup olmadığını görebilmek amacıyla temanın demo sayfasında kendi mobil denetiminizi yapabilirsiniz.
WordPress’te Hangi Eklentiler Olmalıdır?
WordPress’te bir e-ticaret sitesi kurmak için bazı eklentileri sitenize entegre etmeniz gerekir. İşte WordPress’te olması gereken 5 eklenti:
WooCommerce
WooCommerce, e-ticaret siteniz için kullanabileceğiniz en iyi platformlardan biridir. Üstelik bir WordPress eklentisine de sahiptir. Bu eklentinin en önemli avantajı, her türlü tema ile uyumlu olması ve isteğe bağlı değiştirilebilir işlevlerinin sayıca çok olmasıdır.
Easy Digital Downloads
Easy Digital Downloads, WooCommerce’dan daha spesifik bir hedef pazara sahiptir. Bu eklenti ile ürünleri yönetmek ve satışa sunmak oldukça kolay bir hale gelir. Eklenti, kullanıcılarına basit bir arayüz sunar. Eğer mağazanızı özelleştirmek için çok fazla özelliğe ve grafiğe sahip değilseniz fakat verimli ve hızlı bir site kurmak istiyorsanız bu eklentiyi çok seveceksiniz.
WP eCommerce
En popüler eklentilerden olan WP eCommerce, hemen hemen tüm temalarla uyumludur. Mağazanız için her türlü şablonu kullanmanıza olanak tanır. Kişiselleştirilebilir olan bu araç, çeşitli dijital ödeme türlerini kabul etmenize izin verir.
Cart66 Lite
Cart66 Cloud eklentisi, kullanıcılar için işleri kolaylaştırmaya odaklanmış bir araçtır. Geniş yelpazesi ile çokça seçenek sunar, kafaları karıştırmaz.
Ecwid
Eğer sitenizdeki içeriği farklı bir şablona taşımak istiyorsanız Ecwid sizin için iyi bir tercih olacaktır. Bu eklentiyi sadece WordPress tabanlı sitelerde değil, diğer tüm platformlarda kullanabilirsiniz.