![retargating](https://markethinkers.com/wp-content/uploads/2022/11/Multi-device-targeting-pana-1170x700.png)
Retargeting Nedir? Ne İşe Yarar?
Dijital pazarlama kendi içerisinde birçok alt uzmanlık alanı barındırır. Dijital pazarlamanın önemi her geçen gün artarken bu alt uzmanlık alanları ile de yakından tanışıyoruz. Reklam da dijital pazarlamanın önemi her geçen gün artan alanlarından biridir. Reklamın doğru şekilde yapılması etkili bir sonuç verir ve markalaşma süreçlerine katkı sağlar. Yeniden hedefleme de reklamın gücünü arttıran önemli bir yöntemdir.
Yeniden pazarlama olarak da bilinen retargeting, web sitenizi ziyaret eden kitlenin Facebook ve Instagram’da zaman geçirirken markanızın reklamıyla karşılaşmasını temel alır. Yeniden pazarlama, bu reklamlarla karşılaşan kullanıcının web sitenizi tekrar ziyaret etmesine yardımcı olacak bir çevrim içi reklamcılık yöntemidir. Bu yöntem ile web sitenizi ziyaret etmiş kullanıcıların tekrar kazanılması ve böylece alışveriş yapma eğilimlerinin arttırılması hedeflenir.
Retargeting Nasıl Yapılır?
Retargeting (yeniden hedefleme), sitelere yerleştirilen piksel kodlar ile kullanıcıların anlamayacağı bir şekilde uygulanabilir. Kullanıcı bir siteyi ziyaret ettiğinde bu kodların varlığını fark etmez. Siz ise piksel kod sayesinde kullanıcıyı takip edebilir ve görüntülediği diğer web sitelerinde reklamlarınızı yayınlayabilirsiniz. Örneğin, web sitesine Google pikseli eklenen bir marka için müşterilerin “kışlık elbiseler” sayfasını ziyaret ettiğini düşünelim. Kullanıcı bir işlem yapmadan sayfadan çıktığında bu reklam modeli için uygun bir durum oluşur. Bu kişiler, farklı web sayfalarını ziyaret ederken ilk markanın “kışlık elbiseler” kategorisine ilişkin yeniden hedefleme reklamlarını görür. Ayrıca marka, kışlık elbiseler için kupon içeren bir Google görüntülü reklamı da oluşturabilir. Bu reklam, yalnızca web sitelerindeki “kışlık elbiseler” sayfasını ziyaret eden kişilere gösterilir.
Yeniden Hedefleme Stratejisi Hangi Platformlarda Yapılabilir?
Retargeting bir diğer adıyla yeniden hedefleme günümüzde pek çok platformda yoğun olarak kullanılır. Yeniden pazarlama stratejisi oluştururken tercih edilen platforma göre dikkat edilmesi gereken farklı noktalar vardır. Bu farklılıklar modelin amacından kaynaklanır.
Web Site Yeniden Hedefleme Reklam Modeli
Retargeting yönteminin en temeli olan bu model ile web sitesine gelmiş ancak herhangi bir dönüşüm yapmamış kullanıcılara reklamlar gösterilir. Burada amaç, siteden ayrılan kullanıcılara farklı platformlarda marka ile ilgili reklamlar göstererek bu kişilerin ilgili sayfaya yeniden gelmesini sağlamaktır. Böylece sitenin dönüşüm oranını arttırmak mümkün olabilir.
CRM Yeniden Hedefleme Reklam Modeli
CRM yeniden hedefleme modeli, belli bir e-posta listesindeki kişilere reklam gösterilmesini sağlar. İlgili platformlara reklam göstermek istenilen kişilerin e-posta bilgileri yüklendikten sonra bazı eşleşmeler yapılır. Ardından otomatik olarak bu kişilere reklam gösterilir. Bu modeli etkili kullanmak mevcut kullanıcı verilerinin iyi değerlendirilmesine bağlıdır.
Sosyal Medya Yeniden Hedefleme Reklam Modeli
Sosyal medya yeniden hedefleme reklamlarının odağında siteyi ziyaret eden ama herhangi bir dönüşüm sağlamayan kullanıcılar bulunur. Bu kullanıcılara farklı sosyal medya kanalları üzerinden yeniden hedefleme gösterimleri yapılır. Böylece sitenin dönüşüm oranlarını arttırmak mümkün olur.
Arama Sorgusu Yeniden Hedefleme Reklam Modelleri
Arama sorgusu modelinde diğerlerinden farklı olarak daha önce karşılaşılmayan (web sitesini ziyaret etmemiş) bir kitleye yönelik reklam çalışmaları yapılır. Bu model aracılığı ile yeni hedef kitlelere ulaşılabilir. Burada kullanıcıların arama motorlarında yaptıkları sorgular hedeflenebilir. Söz konusu model, daha önce marka ile ilgili anahtar kelimeleri sorgulatmış kullanıcılara yeni aramalarda reklam gösterilmesini sağlar. Böylelikle marka ve sektörle ilgili olabilecek yeni hedef kitlelere ulaşma şansı yakalanır.
Dinamik Yeniden Hedefleme Reklamları
Dinamik reklam modelinde kullanıcılara site üzerinde doğrudan aradıkları ya da inceledikleri ürünlerle ilgili reklamlar gösterilir. Bu şekilde zaman limitli kupon ya da indirim fırsatları gibi detaylar sunulabileceği gibi upsell çalışmaları yapılarak ziyaretçi farklı bir ürüne de yönlendirilebilir. Burada amaç, bilinmeyen bir sebeple siteyi terk eden kullanıcılara aradıkları ürünle alakalı reklamlar göstererek onları yeniden kazanmaktır.
Mobil Uygulama Yeniden Hedefleme Reklamları
Mobil sitenizi ziyaret eden kullanıcılara farklı mobil uygulamalar üzerinden reklamlar gösterebilirsiniz. Akıllı telefona sahip olan kişiler farklı uygulamaları sıklıkla kullanır. Dolayısıyla bu uygulamalar reklamlarınızı göstermek için iyi birer araç olabilir. Burada amaç, seçilen uygulamaları kullanan kişileri yeniden hedeflemeye maruz bırakmaktır.
Retargeting ve Remarketing Farkı Nedir?
Retargeting (yeniden hedefleme) ile remarketing (yeniden pazarlama) karşılaştırılırken her ikisinin de aynı amaca sahip olduğunun unutulmaması gerekir. Bu iki pazarlama yönteminin de ortak amacı markalara daha önce ilgi göstermiş olan kitlelerle yeniden etkileşim kurmaktır. Bu iki yöntem arasındaki temel fark ise kitlelerle yeniden etkileşime geçmek için kullanılan pazarlama stratejileridir.
- Yeniden hedeflemede web sitenizi veya sosyal profillerinizi ziyaret eden kişilere ulaşmak için reklamlar kullanılır. Yeniden pazarlamada ise mevcut veya geçmiş müşterilere ulaşmak için e-posta kullanılır.
- Yeni müşteriler çekmek ve site trafiğini dönüştürülmek istendiği ancak bir e-posta listesinin olmadığı durumlarda yeniden hedefleme kullanılması daha doğru olabilir. Ancak mevcut müşterilerle yeniden etkileşim kurulması gerektiğinde ve bir e-posta liste olduğu durumlarda ise yeniden pazarlama kullanılabilir.
Tüm bu farklara rağmen retargeting ve remarketing aynı amaca hizmet eder. Bu nedenle sık sık birlikte de kullanılır. Mevcut duruma göre hangi yöntemin kullanılacağına karar verilebilir.
Yeniden Hedefleme Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Çerezlerin başarılı bir şekilde dizayn edilmiş olması ve reklama ayrılan bütçe, bu noktada önem arz eder. Reklam kanalı olarak Google’ın tercih edilmesi de büyük bir avantaj sağlayabilir. Google, reklamları daha stabil ve çeşitlilik içerecek şekilde tasarlar. Bu sayede müşterileri fazla reklama maruz bırakmadan gösterim gerçekleştirir. Yeniden hedeflemenin daha sağlıklı olması açısından bu durum oldukça uygundur.
Yeniden Hedefleme Yapmanın Avantajları Nelerdir?
Yeniden hedefleme (retargeting) reklam modelinin sağladığı birçok avantaj vardır. Bu avantajlar, söz konusu yöntemin sıklıkla tercih edilmesinde etkilidir. Retargeting avantajları şu şekilde sıralanabilir:
- Sitenizi ziyaret etmiş, ürünlerinize bakmış, piyasa araştırması aşamasında olan müşterilere daha sonra yeniden kendinizi hatırlatmanız ve o tüketicilerin satın alma kararına etki etmeniz retargeting ile mümkündür.
- Potansiyel müşterilerin zihinlerinde yer edinerek marka bilinirliğinin arttırılması, yeniden pazarlamanın avantajları arasında yer alır.
- Bu reklam türü özellikle bir ürün veya hizmeti arayan müşterilere yönelik olduğu için dönüşüm oranı daha yüksektir. Bu şekilde reklam bütçesi verimli kullanılmış olur.
- Yeniden hedefleme ile daha spesifik dijital içerik reklamları oluşturulabilir.
Tüm bu avantajlar, retargeting modelinin sık sık kullanılmasını sağlar. Yeniden hedefleme ile marka bilinirliğinin arttırılmasından dönüşüm oranlarına kadar pek çok önemli alanda başarı elde edilebilir. Bu yöntemle ulaşılmak istenen hedefe yönelik adımlar atılabilir.
Yeniden Hedefleme Yapmanın Dezavantajları Nelerdir?
Yeniden hedefleme son derece verimli ve iyi düşünülmüş bir sistemdir. Buna rağmen bahsi geçen modelin bazı dezavantajlarından söz etmek mümkündür. Bu dezavantajlar şunlardır:
- Reklamlar potansiyel müşterilere gösterilerek avantaja çevrilebilir. Ancak bu noktada verilen reklamın sıklığı önem arz eder. Reklamın potansiyel müşterilere defalarca gösterilmesi kullanıcıların marka hakkında olumsuz düşünceler edinmesine neden olabilir.
- Web sitesinin ziyaretçilerini ve potansiyel müşterileri takip edecek olan çerezlerin iyi bir şekilde dizayn edilmesi gerekir. Aksi durumda hedefleme doğru şekilde yapılamayabilir. Bu konuda Google Ads kullanımı önerilebilir.
Tüm bu avantaj ve dezavantajları ile yeniden pazarlama öne çıkan bir uzmanlık alanıdır. Bu uzmanlık alanı reklamın gücünü de arttırdığı için markaların pazarlama stratejilerinde sıkça yer alır. Ancak hangi durumda bu stratejiye başvurulacağının kararının verilmesi son derece önemlidir. Bu nedenle eldeki veriler iyi analiz edilmelidir.