Başlangıçta sadece bir video paylaşım sitesi olan Youtube, bugünlerde canlı yayınlar, diziler ve klip yayınlarıyla birçok fonksiyona sahip bir platforma dönüşmüş durumda. 2 milyarın üzerinde kullanıcısı ve milyonlarca içeriğiyle popüler olmanın yeni adresi olan Youtube, eski PayPal çalışanı olan Steve Chen, Chad Hurley ve Jawed Karim tarafından 2005 yılında kuruldu. Açıklanan rakamlara göre, hızla büyüyen Youtube’un 2006 Temmuz ayında toplam izlenme sayısı 100 milyonun üzerindedir. Kısa sürede yaşanan bu başarıya kayıtsız kalamayan Google, 2006 yılının Kasım ayında 1.65 milyar dolara şirketi satın aldı.
- 1. Youtube SEO Nedir?
-
2.
Youtube SEO Teknikleri: Youtube SEO Nasıl Yapılır?
- 2.1. Kanal URL’ini Özelleştirme
- 2.2. Youtube Anahtar Kelime Araştırması
- 2.3. Youtube Anahtar Kelime Optimizasyonu
- 2.4. Youtube Video Başlığı ve Açıklamalarını SEO Uyumlu Olarak Hazırlama
- 2.5. Youtube Videolarında Etiket Kullanımı
- 2.6. İzleme Listeleri Oluşturma ve Düzenleme
- 2.7. Youtube Videolarında Jump Link Ekleme ve Arama Sonuçlarına Etkisi
- 2.8. Video Kategori Seçimi
- 2.9. Video Thumbnail (Küçük Resim) Optimizasyonu
- 2.10. Youtube Videolarında Altyazı Kullanımı ve SEO Etkisi
- 2.11. Youtube Videolarında Kart Kullanımı
- 3. Youtube SEO Analizi ve Youtube SEO Hizmeti
Youtube SEO Nedir?
Google’ın bünyesinde katıldıktan sonra büyümeye devam eden Youtube, Google’ın ardından dünyanın en büyük ikinci arama motoru oldu. Bu kadar büyük bir platformda ve milyonlarca video arasından ön plana çıkmak için ise SEO kurallarına uygun hareket etmek ilk kuraldır.
Peki, Youtube algoritması Google algoritmasıyla aynı işleyişe mi sahip? Yoksa oyunu tamamen Youtube’un kurallarına göre mi oynamak lazım? Aslında bu sorulara verilebilecek en iyi cevap hem Google hem de Youtube için benzer kuralların geçerli olduğunu söylemektir. Yani videonuzun SEO çalışmalarının doğru şekilde yapılması, her iki platformda da üst sıralarda yer almanıza yardımcı olur.
Tam olarak “Youtube SEO nedir?” sorusunun cevabı, paylaştığınız içeriklerin üst sıralara ulaşması ve daha fazla izlenmesi için içeriği arama motoru algoritmalarına uygun biçimde, kullanıcıların kolay bulacağı bir hale getirmektir.
Youtube SEO çalışması için dikkat edilmesi gereken çok fazla detay vardır. Bu detayları ayrıntılarıyla beraber yazımızın devamında bulabilirsiniz. Detaylara geçmeden önce ana hatlarıyla konuya değinecek olursak, ilk dikkat etmeniz gereken kaliteli bir içerik hazırlamaktır.
Kaliteli Bir Youtube İçeriği Nasıl Oluşturulur?
Kaliteli bir içerik, arama motorlarında üst sıralara çıkmak için altın kuraldır. Aynı zamanda, kaliteli içerikler hedeflediğiniz kitlenin ilgisini kolay bir şekilde çeker. Görüntü kalitesi, uzunluk, sesin netliği gibi detaylarda ortaya çıkan en ufak bir sıkıntı, internet kullanıcılarını farklı bir içerik aramaya yönlendirir. Bu nedenle kullandığınız donanımların yeterince iyi olduğundan da emin olmanız gerekir.
Youtube’da yeniyseniz ve maddi imkanlarınız ölçüsünde bir donanıma sahipseniz, yapmanız gereken ilgi çekici bir konuya yönelmektir. Ortalama bir ses ve görüntü kalitesi ile ilgi çekici konularda başarı şansınız daha yüksektir.
“Nasıl yapılır?”, “Nasıl kullanılır?” gibi ihtiyaçlara cevap veren içerikler, her zaman daha çok ilgi görür. Bu nedenle, beklentilerini doğru analiz ettiğiniz hedef kitlenizin cevap aradığı sorular, sizin için Youtube’da başarılı olmanın anahtarı olabilir.
Örneğin; SEO danışmanlığı yapan bir firmanız varsa, “SEO çalışması nasıl yapılır?”, “Youtube SEO nedir?” gibi sorunlara çözüm üretecek videolar, her zaman daha çok ilgi çeker.
Youtube Rakip Analizi
SEO çalışmalarında her zaman önemli olan çalışmalardan biri de rakipleri doğru analiz etmektir. Youtube SEO çalışmalarında da geçerli olan bu kural ile hangi içeriklerin ya da konuların daha çok etkileşim aldığını kolayca öğrenmeniz mümkündür. Sizinle aynı tür içerikleri üreten firma ya da kişilerin kullandığı Youtube video title, Youtube anahtar kelime ve açıklamaları inceleyerek Youtube’da SEO anlamında öne çıkmanız mümkündür.
Youtube SEO Teknikleri: Youtube SEO Nasıl Yapılır?
Youtube SEO konusunda her adımı doğru atsanız bile başarılı olmak için sabırlı ve azimli olmanız gerekir. Kısa süreli beklentiler, başarısızlığın en önemli nedenidir. Bu yüzden, uzun vadeli hedefler koyarak kalıcı bir başarıyı amaçlamanız gerekir.
Youtube SEO konusunda eksik atacağınız her adım, diğer adımlarınızın da başarısız olmasına yol açar. Bu adımlardan birisi de kanalınızı ve videolarınızı Youtube SEO uyumlu hale getirmektir.
Diyelim ki elinizde herkesin bayılacağını düşündüğünüz bir videonuz var ve bu videoyu Youtube’a yüklediniz. Videonuzun her gün kaç kişi tarafından izlendiğine bakıyorsunuz. Fakat sizin dışınızda kimse videoyu izlemediyse, bu videonun kötü olduğu anlamına gelmez. Bunun anlamı, insanların böyle bir videodan haberi olması için gerekli olan Youtube SEO adımlarının atılmadığıdır.
Youtube; anahtar kelime, başlık, açıklama gibi çok sayıda doldurulması gereken alan sunar. Bu alanlar, bir nevi videonun kimlik kartı olarak düşünülebilir. Videonun ne hakkında ve kime yönelik olduğunu hem arama motoru botlarına, hem de internet kullanıcılarına bu bilgiler sayesinde anlatırız. Boş bırakılan kısımlar, videonun ne hakkında olduğu konusunda yeterince bilgi edinilmesine engel olduğu için videonuz milyonlarca içeriğin arasında kaybolur, gider. Bu nedenle, Youtube SEO anlamında başarılı olmak için istenilen her bilgiyi, hedef kitlenizin ve arama motoru botlarının beklentilerine uygun şekilde doldurmanız gerekir.
Kanal URL’ini Özelleştirme
Youtube SEO teknikleri arasında yapabileceklerinizin başında, kanal URL’ini özelleştirmek gelir. Hem akılda kalıcı hem de dikkat çekici bir kanal adına sahip olmak, kanalınızın fark edilmesini kolaylaştırır. Yeni URL’nizi belirlerken Youtube kullanıcı adınızı ya da kanalınızda görünen adı kullanabilirsiniz. Eğer bir web siteniz varsa, sitenizin ismi de iyi bir URL olabilir.
Bununla birlikte, Youtube her kanalın özel bir URL kullanmasına izin vermez. Bunun için bazı kıstasları vardır:
- Kanalınızın abone sayısı 100’ün üzerinde değilse özel URL kullanamazsınız.
- Kanalınızın en az 30 günlük bir geçmişi olması gerekir.
- Profil ve banner resmi olmayan kanallarda URL değişimi yapılmaz.
Yeni URL’nizi oluşturduktan sonra, Youtube size tekrar değişiklik yapma hakkı sunar. Örneğin, artık kullanmadığınız bir Google hesabınızla bağlantılı bir URL belirlediyseniz değişiklik talep edebilirsiniz.
Özel URL için Youtube tarafından uygun görülmeniz halinde, temel bilgiler ayarında ve kanal kontrol panelinde size bildirim gönderilir. Bunun dışında e posta ile gereken bilgilendirme yapılır. Bu bildirimleri görmek için ilk önce Youtube Studio’yu açmanız gerekir. Sol kısımda yer alan menüden özelleştirme ve temel bilgiler kısmına girdiğinizde, kanal URL’sinin altında “Yeni URL oluştur” kısmı bulunur. Buraya tıkladığınızda, URL’nizin yer aldığı kutu açılır. Bu kutudan istediğiniz düzenlemeleri yaparak, yeni URL’nizi belirleyebilirsiniz.
Youtube Anahtar Kelime Araştırması
Youtube anahtar kelime planlamanızı doğru yapmak, platformu kullanan kişilerin beklenti ve ve alışkanlıklarına uygun içerikler üretmeniz için son derece önemlidir. Bu anahtar kelimeleri belirlemeniz için farklı araçlardan yararlanmanız mümkündür. Google bu noktada size Keyword Planner ve Trends ile destek olur. Youtube anahtar kelime bulma araçlarını kullanarak, sizi üst sıralara taşıyacak kelimeleri başlıklarda, açıklamalarda ve etiketlerde kullanabilirsiniz.
Google Trends
Google’ın ücretsiz sunduğu bir araç olan Google Trends, Youtube anahtar kelime arama sıklığına ilişkin bilgiler verir. Hangi tarihlerde hangi kelimelerin daha sık aratıldığını, güncel olarak hangi kelimelerin popüler olduğunu Google Trends ile kolayca öğrenebilirsiniz. Trends, Youtube anahtar kelimelerinin yanı sıra web, haber, görsel ve alışveriş için en çok arananları da size sunar.
Google Trends’i açar açmaz, Youtube anahtar kelime aramalarında en popüler olan konu ve arama sorguları karşınıza çıkar. Görselde de görebileceğiniz gibi dünya genelinde en çok aranan konuların başında Koronavirüs geldiği görülüyor. Arama sorgularında ise Among Us adlı oyun ilk sırada yer alıyor.
Siz de “Arama terimi ekleyin” yazan bölüme trendini öğrenmek istediğiniz kelimeleri yazarak, Youtube anahtar kelimelerinizi belirleyebilirsiniz. Örneğin, aramak istediğimiz kelime “Nasıl Youtuber olunur?” olsun.
Google Trends, belirlediğiniz anahtar kelimenin tarihlere göre aranma grafiğini gösterir. Mart ayında kullanıcıların “Nasıl Youtuber olunur?” sorgulamasını daha çok yaptığı bu grafikten anlaşılmaktadır.
Google Trends’te hangi şehirlerde yaşayan kişilerin bu arama terimini daha çok kullandığına ilişkin de bilgi edinebilirsiniz. “Nasıl Youtuber olunur?” hakkında en fazla arama İstanbul, Ankara ve İzmir’de yaşayan kişiler tarafından yapılmıştır.
Ahrefs
Ahrefs, Youtube anahtar kelime planlamanız için oldukça detaylı bilgiler veren bir araçtır. Ahrefs’te anahtar kelimelerin aranma hacmi ve tıklanma sayısı gibi bilgiler verilir. Yüksek izlenme sayılarına ulaşmak istiyorsanız, hangi konularda video hazırlayacağınızı ve hangi anahtar kelimeleri kullanmanız gerektiğini burada araştırma yaparak keşfedebilirsiniz.
Ayrıca genellikle, Google’da olduğu gibi, Youtube’da da aranma hacmi yüksek olan kelimelerde rekabet etmek oldukça zordur. Bu sebeple yeni bir kanalsanız, rekabet zorluğu düşük kelimelere odaklanmak, daha çabuk izlenme elde etmenize yardımcı olacaktır.
Ahrefs’te Youtube anahtar kelimelerinizi belirlemek için yerel bazda ya da ulusal bazda arama sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Geniş filtreleme seçenekleriyle daraltabileceğiniz sonuçlar sunan Ahrefs, tek seferde 10 bin kelimeyi listeleyebilir.
KeywordTool.io
Youtube anahtar kelime arayışınızda belirli aşamalarda ücretsiz kullanabileceğiniz bir web sitesi olan keywordtool.io, otomatik tamamlama özelliğini kullanır. Sizin yazdığınız kelimeleri otomatik olarak farklı kelime ve sayılarla eşleştiren program, uzun bir Youtube anahtar kelime listesi ortaya çıkarır. Fakat bu aşamadan sonra yapacağı analizler için sizden ücret talep eder.
“Nasıl Youtuber olunur?” cümlesini bu sefer keywordtool.io’nun arama çubuğuna yazalım.
Bu şekilde getirilen kelime ekleri ile oluşturulan yeni anahtar kelimeler arasından aranma hacmi olanlar belirlenir. Kelime eklenmeden sadece ek getirerek ya da yeni sorular üreterek de anahtar kelime oluşturan Keywordtool.io ile Youtube videolarınızı üst sıralara taşıyabilirsiniz.
TubeBuddy
Google Chrome’un bir eklentisi olan TubeBuddy, ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bir araçtır. Bu aracı yüklediğiniz zaman, Youtube anahtar kelime araştırmasını uygulamayı her açtığınızda yapabilirsiniz. Bu araç, kanalınıza girdiğinizde tarihlere göre görüntülenme istatistiklerini size sunar. “Keyword explorer” bölümünden anahtar kelime sorgulaması yapmanız mümkündür. “Nasıl Youtuber olunur?” için buradan da sorgulama yapalım.
Görselde görüldüğü gibi diğer Youtube anahtar kelime araştırma araçlarında olduğu gibi bu programda da aranma hacmi, bağlantılı anahtar kelimeler gibi bilgilere ulaşılabilmektedir.
Youtube Anahtar Kelime Optimizasyonu
Youtube kanal SEO çalışmalarında ve içeriklerin SEO uyumlu hale getirilmesinde, anahtar kelimelerin doğru biçimde analiz edilip kullanılması büyük önem taşır. Başlık ve açıklamalarda yer verebileceğiniz Youtube anahtar kelimelerini etiket kısmında da kullanmanız mümkündür. Burada dikkat etmeniz gereken, videonun içeriğiyle uyumlu olan kelimeleri tercih etmektir.
Kanal Anahtar Kelimeleri
Youtube, anahtar kelimeleri kanalınız için de kullanmanızı ister. Uygun anahtar kelimeleri girmek için şu adımları takip edebilirsiniz:
- Youtube Studio’ya girin.
- Ardından sol tarafta bulunan ayarlar bölümüne tıklayın.
- Ayarlar açıldıktan sonra, sol tarafta bulunan “kanal” bölümünden “temel bilgiler” sekmesine girin.
Karşınıza çıkan bu ekranda, en altta yer alan kutuda “Anahtar kelime ekleyin” şeklinde bir ifade yer alır. Buraya ekleyeceğiniz anahtar kelimeleri virgülle ayırmanız gerekir. Eğer anahtar kelime iki ya da daha fazla kelimenin birleşmesinden oluşuyorsa, bu kelimeleri tırnak içerisinde yazmak gerekir. Örneğin; “Nasıl Youtuber olunur”, Youtube, “Youtuber olmak” şeklinde anahtar kelimelerinizi sıralamanız mümkündür.
Youtube anahtar kelime kullanımında aşırıya kaçmamanız gerekir. 10’un üzerinde anahtar kelime kullanmanız halinde, spam olarak algılanma riskiyle karşılaşabilirsiniz.
Anahtar kelimelerinizi girdikten sonra kaydet butonuna basmayı sakın unutmayın! Bu arada düzenli içerik üretmeniz de oldukça önemli. Youtube anahtar kelime seçimini doğru yapsanız bile kanalınızda düzenli paylaşım yapmadığınız zaman, etkileşime giren kullanıcı sayısında ciddi oranda düşüş yaşayabilirsiniz.
Video Anahtar Kelimeleri
Paylaştığınız içerikleri geniş kitlelere yaymanız için biraz daha sabrederek bu yazıyı okumayı bitirdiğinizde, videolarınızın izlenme oranlarını artırmak için gereken tüm detayları öğrenmiş olacaksınız. Youtube anahtar kelime tespitini tamamladıktan ve kanalınıza uygun anahtar kelimeleri girdikten sonra, sırada her videonuz için anahtar kelime girişi yapmanız var.
Videonuzu açtıktan sonra sağ alt köşede yer alan “Videoyu düzenle” kısmından başlık ve açıklama ekleyebilirsiniz. Ayrıca, kanalınızda içerikler bölümüne girdikten sonra yüklediğiniz her video, tarih sıralamasına göre karşınıza çıkar. Her videonun yanında yer alan semboller; ayrıntılar, analytics, yorumlar ve Youtube’da izle şeklinde fonksiyonlara ayrılır. Kalem sembolüne tıkladığınızda şu şekilde bir ekran karşınıza çıkar:
Başlık kısmı için size 100 karakter; açıklama kısmı için ise 5000 karakterlik bir alan ayrılmıştır. Youtube SEO uyumlu açıklama oluşturmak için çok uzun yazılar hazırlamanıza gerek yok. Bu nedenle videonuzun içeriği hakkında genel bir bilgi vermeniz bu aşamada yeterli olacaktır
Youtube Video Başlığı ve Açıklamalarını SEO Uyumlu Olarak Hazırlama
Youtube anahtar kelime analizi sonucunda en uygun kelimeleri kullanarak, en dikkat çekici başlığı oluşturmanız gerekir. Anahtar kelimeleri arka arkaya sıralamak, geçmiş yıllarda kullanıcı trafiği sağlasa da günümüzde içeriğinizin spam olarak algılanmasına yol açar. Bu nedenle, etkileyici ve hedef kitlenizin dikkatini çekecek bir başlık ve açıklama oluşturmanız gerekir.
İlk başta sadece videonuzu gören Youtube kullanıcıları, eğer daha fazla bilgi edinmek isterlerse “Daha fazla göster” seçeneğine tıklar. Bu aşamadan sonra, onları tatmin edecek bir açıklama kanalınızda yer alan diğer videoların da izlenmesi için önemli bir katkı sağlar. Açıklama kısmını, Youtube anahtar kelime listenizde yer alan kelimelerin de olduğu doğal görünümlü cümlelerle zenginleştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra dikkat etmeniz gereken noktalar şu şekildedir:
- Önemsediğiniz anahtar kelimeleri yazının başında kullanmanız, her zaman için daha etkili bir yoldur. Bunun yanı sıra videonuzu izleyen kişilerin ilk olarak edinmesini istediğiniz bilgileri de ilk satırlara yazabilirsiniz.
- Eğer tam olarak içeriğinizi anlatan bir-iki kelimeniz varsa, bunları hem başlıkta hem de açıklamada kullanın.
- Alakasız kelimeler kullandığınız takdirde, arama sonuçlarınızın beklentinizin çok altında kalmasına neden olabilirsiniz. Bu nedenle, tamamen içeriğinize yönelik bir açıklama hazırlayın.
- Web sitesi adresiniz, sosyal ağlarınız ve diğer iletişim kanallarınız ile bilgileri de açıklama kısmına ekleyebilirsiniz.
Açıklama kısmına hashtag eklemek de içeriğinizin daha kolay bulunmasını sağlar. Hashtag, ilgili konu hakkında kullanıcılara daha fazla alternatif sunan sayfalara yönlendirme yapar. Hashtag’ler başına “#” işareti getirilerek kullanılır. Örneğin, youtuber olmak ile ilgili yaptığınız bir paylaşımın açıklama kısmında “#youtuberolmak”, “#youtubermikrofon”, “#youtuberwebcam” şeklinde içeriğinizle alakalı hashtagler kullanabilirsiniz.
Youtube Videolarında Etiket Kullanımı
Youtube anahtar kelime eklemek için “Video düzenle” seçeneğine tıkladıktan sonra, başlık ve açıklama kısımlarının altında yer alan etiket bölümünü kullanmanız gerekir. Kullanmak istediğiniz kelimeleri, bu bölümden kolayca ekleyebilirsiniz. Youtube, bu etiketlerin içeriğinizin bulunmasından çok yanlış kelimelerle arama yapılmasını engellediğini belirtmektedir. Çok sayıda etiket kullanmanız, sizi yine spam olarak algılanma riskiyle karşı karşıya bırakır. Bu nedenle abartıya kaçmadan, alakalı etiketleri belirlemelisiniz.
Eğer ilk defa video yükleyecekseniz, izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir: İlk olarak Youtube Studio’yu açmanız gerekir. Ardından, video yükle kısmına tıkladıktan sonra, diğer seçenekler bölümünden istediğiniz etiketleri kullanabilirsiniz.
İzleme Listeleri Oluşturma ve Düzenleme
Youtube anahtar kelimeleriniz, açıklamalarınız, başlıklarınız gibi gereken her detay hazır. Şimdi ise sıra işin püf noktalarını tamamlamakta. En ufak ayrıntıların bile sıralamanızı çok ciddi şekilde etkileyebileceği Youtube’da izleme listeleri oluşturarak kanalınızı daha kullanışlı bir hale getirebilirsiniz.
İzleme listeleri, benzer içeriklere sahip videolarınızın bir arada durmasını sağlar. Özellikle devam niteliğinde olan videoları arka arkaya izleme şansı bulan kullanıcıların kanalınızda kalma süresi uzar. Bu sayede, daha fazla video izlenme oranına ulaşırsınız.
Kendi kanalınızda herhangi bir video olmasa bile başka kanallarda yer alan videolar arasından beğendiklerinizi ya da başkalarıyla paylaşmak istediklerinizi bir araya getirerek izleme listeleri oluşturabilirsiniz. Video düzenleme alanından, kolayca izleme listelerinizi hazırlamanız mümkündür. Birden çok oynatma listesi oluşturarak, videolarınızın hepsi için uygun bir sınıflandırma yapabilirsiniz.
Youtube Videolarında Jump Link Ekleme ve Arama Sonuçlarına Etkisi
Youtube’da ulaşmak istediğiniz bilgilerin videonun kaçıncı dakikasında olduğunu size sunan “jump link” özelliği son derece kullanışlıdır. Özellikle uzun yapıda olan videoların bölümlere ayrılması, kullanıcılar için olağanüstü bir deneyim sunar.
Görselde görüldüğü gibi ilerleme çubuğunun bölümlere ayrılmasıyla, kullanıcılar istedikleri bölümlerin üzerine tıklayarak o kısmı izleyebilir. Videonun açıklama kısmında ise her bölümün yer aldığı zaman dilimine tıklayarak, hızlı bir şekilde bölümlere erişim sağlanabilir.
Bu şekilde bir düzenleme yapmak için “Video düzenle” kısmına tıklamanız gerekir. “Ayrıntıları ekle” yazan bölümden açıklama kutusuna ulaştıktan sonra, zaman damgalarının olduğu kısımları ekleyebilirsiniz:
- İlk zaman damgası 00:00 şeklinde olmalıdır. Ardından gelecek damgaların uzunluğu ise en az 10 saniye olmalıdır.
- Jump link oluşturabilmeniz için en az üç adet zaman damgası kullanmanız gerekir.
- Her zaman damgasının kısa bir açıklaması olması gerekir.
Zaman damgalarında yer alan açıklamaları, alt başlık olarak da düşünebilirsiniz. Videonuzun başlığı ile ilişkili olması gereken alt başlıklar; her zaman damgasında değinilen konulara göre oluşturulmalıdır. Burada yine zaman damgası ile ayırdığınız bölümlerle bağlantılı açıklamalar kullanmanız gerekir.
Youtube anahtar kelimelerinizle hazırlayacağınız videoların, Google’da üst sıralara çıkmak için faydalı olabileceği aşikar. Yeni bir yöntem olan “jump link” uygulamasının da bu anlamda faydalı olabileceğini söylemek mümkün.
Google, kullanıcılarına en doğru sonuçları sunmak için “jump link” içeren videolarını kullanmaya başladı. Nokta atışı yaparak arama sonuçlarına göre en uygun dakikayı tavsiye eden Google, kullanıcıların video aramakla geçireceği zaman kaybını en aza indirmiş durumda. Bunun yanı sıra zaman damgalı videolarla, SEO çalışmalarınızda daha başarılı olmanız mümkün. Google botları, videonun içeriğinde yer alan konuları jump linklerde yer alan başlıklardan tarayarak, konuyu detaylı bir şekilde algılar. Bu sayede, videolarınız Google’da daha ön sıralara ulaşır.
Video Kategori Seçimi
Youtube’da çok sayıda kategori yer alır. Bu kategorilerden kendi içeriğinizle en alakalı olanını seçmeniz, en az Youtube anahtar kelime seçiminiz kadar önemlidir. Örneğin; SEO konusunda bilgi veren bir içerik üretmenize rağmen sırf popüler diye spor, müzik ya da oyun gibi kategorilerde videonuzu yayınlamanız halinde, izlenme elde etmeniz mümkün değildir.
Youtube kategori seçimi yapmanız için sizlere on beş adet alternatif sunar. Eğer Youtube’da içerik üretmeye henüz başlamadıysanız, ilgi alanınıza en yakın ya da en fazla bilgi sahibi olduğunuz bir kategoride içeriklerinizi üretmelisiniz. Bunun için kategorilere göre en çok izlenen videoları inceleyerek, en etkili içerikleri hangi alanda ortaya koyacağınıza karar verebilirsiniz. Kategori seçimi için de video düzenleme kısmına tıklamanız yeterlidir.
Yukarıda bulunan görselde yer alan kategori başlıklarının dışında; film ve animasyon, arabalar ve taşıtlar, müzik başlıkları da vardır.
Video Thumbnail (Küçük Resim) Optimizasyonu
Youtube videolarınızı yayına aldıktan sonra, videoda yer alan kısımlardan otomatik olarak bir küçük resim oluşturur. Hedef kitlenizin ilgisini çekecek türden bir küçük resim kullanmanız, Youtube SEO anlamında size ciddi oranda katkı sağlayacaktır. Küçük resminizin ilgi çekici yapıda olması sayesinde Youtube’da daha üst sıralara ulaşması Google arama sonuçlarını da olumlu etkiler.
Küçük resimler, görseldeki şekilde video listelerinde ve sıralamalarda görüntülenir. Küçük resimleri videonuzda yer alan görüntülerden seçebileceğiniz gibi tamamen özel bir resim yüklemeniz mümkündür. Bunu yapmak için öncelikle videonuzu oluşturmalı, ardından “Küçük resim yükle” seçeneğine tıklamalısınız.
Youtube Videolarında Altyazı Kullanımı ve SEO Etkisi
Youtube videolarına hem kendi dilinde hem de farklı dillerde altyazılar eklemek, içeriğinizde kullandığınız Youtube anahtar kelimelerinin metne dönüşmesini sağlar. Bu sayede, Youtube tıpkı açıklama kısmında yer alan anahtar kelimelerinizden içeriğinizi tanımladığı gibi altyazılarınızdan da içerik hakkında bilgi edinir. Bu sayede içeriğiniz hem Google’da hem de Youtube’da daha çok bulunur hale gelir. Farklı dillerde arama yapan kullanıcılara ulaşarak, farklı lokasyonlarda üst sıralara çıkabilirsiniz.
Altyazılı olan içerikler, arama sonuçlarında görseldeki gibi çıkar. Bu sayede, hangi videoda altyazı olduğunu videoyu açmadan anlayabilirsiniz.
Altyazılı olan içerikler, işitme engelli kişilerin de sizin videolarınızı izlemesini sağlar. Böylece daha geniş kitlelere ulaşarak hem kendi ülkenizde hem de farklı ülkelerde kanalınızın popülerliğini artırabilirsiniz.
Bazı durumlarda Youtube kullanıcıları bulundukları ortamın etkisiyle, sesi devre dışında bırakmak durumunda kalabilir. Bu noktada, altyazılar kullanıcılara büyük fayda sağlar. Altyazıları okuyarak videodan istedikleri bilgileri edinen kullanıcılar; bu kolaylığı nedeniyle kanalınızı mutlaka tekrar ziyaret edecektir.
Youtube Videolarında Kart Kullanımı
Videolarınızın herhangi bir anında, izleyicilere diğer videolarınızı tavsiye etmek ya da bağlantı önermek için kartları kullanabilirsiniz. Youtube kart için size çok fazla seçenek sunar. Bunlar:
- Videolara yönlendirme yapan kartlar
- Oynatma listelerine yönlendiren kartlar
- Kanallara ait kartlar
- Bağlantı kartları şeklindedir.
Kart kullanabilmeniz için çocuklara özel oluşturulmuş bir içeriğiniz olmaması gerekir. İçeriğiniz uygun yapıda ise videonuzu izleyecek kişilerin ilgisini çekeceğini düşündüğünüz farklı bir videoya bağlantı verebilirsiniz. Aynı işlemi, oynatma listeleri ve kanallar için de yapmanız mümkündür. Bağlantı kartlarını ise web siteleri, bağış ve lisanslı ürünlerin tanıtımı için kullanabilirsiniz. Bağlantı kartlarının kullanımı her kanalda söz konusu değildir. Bu kartları kullanmak için “Youtube İş Ortağı Programı” kapsamında bir kanalınızın olması gerekir.
Kartlar, videonuzun izleyenlere sizin tercih ettiğiniz zamanlarda gösterilebilir. Simge şeklinde de gösterilebilen kartları tıklayan ziyaretçiler kartları inceleyebilir. Kullandığınız cihaza göre kartların gösterildiği yerler farklılaşır. Eğer bilgisayardan video izliyorsanız; kartlar sağ tarafta bulunur. Cep telefonlarında ise videonun altında bulunur. Çok sayıda kart olması halinde kullanıcılar hem video izleyip hem de kartlara bakabilir. Mobil cihazlarda kartları görüntüleyebilmek için Youtube 10.09 ve daha üst sürümlere sahip olmak gerekir.
Youtube, uzun vadeli hedeflerine göre bu kartları kullanıcı deneyimlerine göre iyileştirmeyi planlıyor. İlerleyen süreçte kartla,; cihaz ve kullanıcılara göre en alakalı sonuçları sunacak bir şekle getirilecek. Bu durum, Youtube arama botlarına ilerleyen süreçte daha çok iş düşeceğini kanıtlar niteliktedir.
Youtube Kart Ekleme Adımları
Video düzenleme alanından kartlarınızı oluşturmanız son derece kolaydır. Kartın ne zaman görüneceğini, videonun altında yer alan kısmından değiştirebilirsiniz. Kartlara istediğiniz bir bilgiyi ya da mesajı eklemeniz de mümkündür. Kanalınız için oluşturduğunuz kartlarda ise bilgi metni oluşturulması zorunludur.
Video ayrıntıları kısmından aşağıda çıkan ekrana ulaşarak; video, oynatma listeleri kartları ekleyebileceğiniz gibi kanal ve bağlantı kartlarını da kolayca ekleyebilirsiniz.
Youtube SEO Analizi ve Youtube SEO Hizmeti
Youtube SEO guide formatında hazırladığımız bu yazımızda bahsettiğimiz tüm detayları okuduysanız, Youtube SEO analizini başarıyla tamamlayacak düzeye gelmişsiniz demektir. Bununla birlikte, her detayı öğrenseniz bile profesyonel bir destek almak, bazen sizi daha kısa yoldan çözüme götürebilir.
Fazla detaylara girmeden sadece kaliteli içerikler hazırlamak istiyor ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, Youtube seo hizmeti konusunda profesyonel danışmanlık alabilirsiniz. Adımlarınızı daha doğru şekilde atarak, başarıya daha kolay ulaşmak için profesyonel bir SEO danışmanlık ajansı ile çalışmak, sizi rakiplerinize göre bir adım öne çıkarır.
Youtube anahtar kelime araştırması, içeriklerin düzenlenmesi ve kanalınızın tamamen SEO uyumlu hale gelmesi için Markethinkers bünyesinde profesyonel ve deneyimli ekibimizle sizlere hizmet veriyoruz.
Ana sayfamızda yer alan başvuru formunu doldurmanız halinde sizinle en kısa sürede iletişime geçerek destek vermeye hazırız. Formu hemen doldurarak, Youtube’da başarılı olmak için en önemli adımlardan birini bizimle atabilirsiniz.