
Zararlı (Spam) Link Nedir?
Zararlı (Spam) link, bir web sitesinin güvenilirliğini Google nezdinde azaltan bağlantı şeklinde tanımlanabilir. Bu tür bağlantılar genellikle spam yapan ya da sahte sitelerden gelir. Güvenilirlik noktasında zayıf kaynaklara sahip oldukları için de sitenizin arama motorları tarafından yapılan değerlendirmesini olumsuz etkileyebilirler. Bu nedenle zararlı linkleri sitenizden uzak tutmak ve var olanları temizlemek için çalışmanız son derece önemlidir.
Bir web sitesi için başka bir siteden backlink alınabilir. Zararlı link değerlendirmesi yapılırken backlink alınan sitenin kalitesine ve güvenilirliğine bakılır. Bu duruma örnek olarak spam yapan veya sahte bir site tarafından verilen bağlantının zararlı kabul edilmesi gösterilebilir. Aşağıdaki görsellerde daha detaylı örnekler bulabilirsiniz.
Bu görsel, aslında iş arama platformu olarak tasarlanmış bir siteye aittir. Ancak görselden de anlaşılabileceği üzere söz konusu sitenin kullanıcılara herhangi bir faydası yoktur. Sitede sadece hiçbir açıklama olmadan alt alta sıralanmış markalar ve bunlara ait linkler bulunmaktadır. Bu tarz siteler Google tarafından link spam yapıyor şeklinde algılanır.
İkinci örnekte ise indirim kuponu dağıtıyormuş gibi gözüken bir web sitesi var. Ancak sitenin sunduğu herhangi bir indirim kuponu mevcut değil. Sayfadaki linkler ise kullanıcıları farklı bağlantılara yönlendirir. Bu site de Google tarafından zararlı olarak algılanır. Dolayısıyla web sitenize buradan gelen bir bağlantı da spam olarak değerlendirilir.
Zararlı Linkleri Nasıl Tespit Edebilirsiniz?
Zararlı linklerin tespit edilmesi ve sitenizin backlink profilini incelemek için 3. parti araçlar kullanabilirsiniz. Bu araçlar, sitenizin backlink profilini bir liste olarak size sunar. Listede yer alan siteleri kontrol ederek bunların zararlı olup olmadıklarını anlayabilirsiniz. Zararlı backlink tespiti için kullanabilecek araçlardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Semrush
- Ahrefs
- Majestic
- Linkchecker
Semrush, zararlı backlink analizi için en sık kullanılan araçlardan biridir. Analiz için bu aracın nasıl kullanılacağına dair detaylı bilgilendirmeyi yazımızın devamında bulabilirsiniz. Bu işlemi düzenli aralıklarla gerçekleştirerek sitenizin Google nezdinde güvenilir kalmasına katkı sağlamanız mümkündür.
- 1. Adım: İlk olarak Semrush’a kullanıcı adı ve parola ile giriş yapılmalıdır. Ardından sonra sol menüde bulunan ve kırmızı ile işaretlenmiş olan ‘SEO’ alanı seçilmelidir.
- 2. Adım: ‘SEO’ altında açılan menüde ‘Bağlantı Oluşturma’ isimli bir başlık yer alır. Aşağıdaki görselde kırmızı işaretlenen ‘Backlink Analizi’ kısmı, bu başlık altında bulunur.
- 3. Adım: Backlink Analizi sekmesine tıkladıktan sonra içerisinde arama yapmak için bölüm bulunan bir sayfa açılır. İşlemi başlatmak için kırmızı ile işaretli olan arama yerine taranacak web sitesinin alan adının ya da URL’inin girilmesi gerekir. Ardından sağ tarafta bulunan ‘Analiz’ butonuna basarak işlem başlatılabilir.
- 4. Adım: Araç, analizi tamamladığında tüm sonuçları bir sayfada sunar. Açılan sayfada aşağıdaki görselde kırmızı ile işaretlenmiş bir ‘Etki Alanı’ kısmı bulunur. Bu kısma tıklandığında taraması yapılan web sitesine backlink veren tüm domainler görüntülenebilir.
- 5. Adım: Semrush tarafından oluşturulan bu liste, kırmızı ile işaretlenmiş buton üzerinden dışa aktarılabilir. ‘Dışa Aktar’ butonu, oluşturulan listeyi Excel dosyasına dönüştürür.
Semrush kullanarak zararlı link analizi yapmak son derece basittir. Araç tarafından oluşturulan listedeki siteler sırayla kontrol edilerek çalışma sonuçlandırılabilir. Böylece sitede yer alan ve Google tarafından zararlı olarak nitelendirilebilecek bağlantılar tespit edilebilir. Yazımızın ilerleyen kısımlarında ise bu bağlantılardan nasıl kurtulacağınızı öğrenebilirsiniz.
Zararlı Linkleri Tespit Ederken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Zararlı linkler pek çok farklı türde olabilir. Bu nedenle tespit çalışması sırasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini bilmek önem taşır. En sık karşılaşılan zararlı link türleri ve tespit aşamasında dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- Spam Sitelerinden Gelen Backlinkler: Spam sitelerinin kalitesi düşüktür. Ayrıca bu sitelerde genellikle sahte veya yanıltıcı içerikler bulunur. Dolayısıyla buralardan gelen backlinkler sitenizin arama sonuçlarında gerilemesine sebep olur. Sitelerin içerikleri gözden geçirilerek bu durum tespit edilebilir.
- Çok Sayıda Backlink Almak için Kullanılan Otomatik Yazılımlar: Çeşitli yazılımlar aracılığıyla bir site için çok sayıda backlink oluşturulabilir. Ancak bu şekilde oluşturulan bağlantılar genellikle kalitesizdir. Üstelik Google tarafından yasaklanma riski de taşır.
- Link Değiş-Tokuş Sitelerinden Gelen Backlinkler: Kullanıcılar, kendi sayfalarını birbirlerine bağlamak için farklı sitelerden faydalanabilir. Bu tür backlinklerin de kalitesi genellikle düşük olur. Ayrıca Google’ın bu siteleri engelleme olasılığı da bulunur.
Tüm bunların yanı sıra zararlı link tespiti sırasında bağlantılarda yer alan içeriklere de dikkat edilmelidir. Site için uygun olmayan içerikler sunan backlinkler de olumsuz sonuçlara neden olabilir. Bu duruma örnek olarak sağlık ile ilgili bir sitede bulunan içerikte finans konusuna yönlendirme yapan bağlantının yer alması verilebilir. Söz konusu noktalara ve backlink yapılarına dikkat edilerek yapılan analizler ile zararlı linkler kolayca tespit edilebilir.
Spam Linklerin SEO Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Zararlı linkler, arama motorları tarafından tespit edilebilir. Zararlı linklerin varlığı ise web sitesinin sıralamasının düşmesine neden olabilir. Arama motorlarının zararlı linklere karşı bu şekilde yanıt vermesinin temel nedeni kullanıcı güvenliğini sağlamaktır. Genellikle sahte/doğru olmayan içerikler üreten sitelerden gelen linkler kullanıcıların güvenliğini tehlikeye atabilir. Dolayısıyla spam linkler SEO çalışmaları için de son derece büyük bir sorun teşkil eder.
Spam bağlantılar özelinde çalışarak bir web sitesinin arama sonuçlarını iyileştirmek için Google tarafından tanımlanmış link çalışmalarının yapılması önemlidir. Sitenizi tespit ettiğiniz spam bağlantılardan kurtarmak için Google Disavow Tool aracı ile rapor oluşturmanız gerekir. Bu sayede web sitenizin arama sonuçlarını iyileştirebilirsiniz. Kalitesi yükselen web sitesi aynı zamanda kullanıcıların güvenliğini de sağlayabilir. Zararlı linklerin SEO için kadar önemli olduğunu ve etkilerini daha iyi anlamak amacıyla Google’ın yayımladığı Aralık 2022 Link Spam Güncellemesi ile ilgili yazımızı da okuyabilirsiniz.
Google Disavow Tool Nedir?
Disavow Tool, Google link reddetme aracı olarak bilinir. Bu araç ile bir web sitesine gelen zararlı bağlantılar Google’a bildirilebilir. Böylece siteye gelen spam veya düşük kaliteli bağlantılar ortadan kalkar ve sıralama sonuçlarında pozitif değişimler görülebilir.
Bir web sitesindeki zararlı linkleri temizlemek için Google Disavow Tool kullanımı son çare olarak tercih edilmelidir. Backlink reddetme aracı kullanmadan önce tespit edilen bağlantıları siteden tamamen silmeye çalışmak önemlidir. Ayrıca bağlantı veren site ile iletişime geçerek backlinklerin kalıcı olarak silinmesi de talep edilebilir. Bu adımları gerçekleştirdikten sonra sitede hâlâ yüksek miktarda zararlı link kaldıysa Google Disavow Tool kullanılmalıdır. Aracın bağlantıları yok sayması biraz zaman alabilir; çünkü Google, siteden gelen talebi incelemek ve sonuçlandırmak için bir süreç başlatır. Dolayısıyla bağlantıların kaldırılması ve bu durumun sıralama sonuçlarına yansıması noktasında sabırlı olmak gerekebilir.
Disavow Tool ile Zararlı Linkleri Nasıl Engelleyebilirsiniz?
Google Search Console’daki Disavow Tool ile sitenize verilen zararlı backlinkleri engelleyebilirsiniz. Bu araç, sitenizin Google tarafından değerlendirilmesinde etkili olabilecek potansiyel zararlı backlinkleri belirlemenizi sağlar. Ardından belirlenen bağlantıları Google’a bildirmenize yardımcı olur. Söz konusu aracı kullanmak için öncelikle sitede yer alan zararlı linkler tespit edilmeli ve bir dosyada toplanmalıdır. Disavow Tool’a yüklenen bu dosya aracılığıyla Google, bildirilen linkleri engelleyecek ve gerekli durumlarda site değerlendirmesinde yok sayacaktır.
Disavow Tool Mülk Kurulumu
Disavow Tool mülk kurulumu için öncelikle https://search.google.com/search-console/welcome adresine gitmeniz gerekir. Bu sayfada aşağıda kırmızı ile işaretlenmiş olan ‘URL Ön Eki’ kısmına web sitenizin tam adını yazarak mülk eklemesi yapmalısınız. Örneğin sitenin tam adı https://example.com/ ya da aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi https://www.example.com/ olabilir. Bu noktada kurulumun sitenin tam adı üzerinden yapılması dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır.
Sitenin URL yapısı doğru şekilde girildikten sonra ‘Devam’ butonuna basılarak kurulum başlatılabilir. Bunun ardından aşağıdaki görselde yer alan bilgilendirme ekranı çıkar. Söz konusu ekranda birden fazla doğrulama seçeneği yer alır. Doğrulama işlemi HTML dosyası ya da HTML etiketi seçeneklerinden biri kullanılarak yapılmalıdır.
Tercih edilen alana tıklandığında söz konusu doğrulama seçeneğine dair yönergelerin yer aldığı bir ekran açılır. Bu yönergelere uyarak ilgili dosyayı veya etiketi web sitesine ekleyebilirsiniz. Aşağıdaki görselde söz konusu yönergelerin nasıl gözüktüğünü ve neler olduğunu görülebilir.
Zararlı Linklerin Disavow Tool’a Yüklenmesi
Zararlı linklerin listesi 3. parti araçlar kullanılarak oluşturulabilir. Bu listenin Disavow Tool’a yüklenmesi için belirli bir formatta hazırlanması gerekir. Bu işlem için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- Adım: Bilgisayarın masaüstünde sağ tıklama yapıldığında açılan menüden ‘Yeni’ seçeneği seçilmelidir. Ardından sırasıyla ‘Metin Belgesi’ ve yeni bir .txt dosyası oluşturma seçimleri yapılmalıdır.
- Adım: Oluşturulan bu dosya içerisine zararlı olarak belirlenen linkler aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi ‘domain:example.com’ olarak alt alta sıralanmalıdır. Bu noktada özellikle dikkat edilmesi gereken durum ise zararlı olarak belirlenen linklerin mutlaka alan adı olarak girilmesidir. URL’lerin başında ‘https//’ ya da ‘www’ gibi kullanımlar olmamalıdır.
- Adım: Bu adımda https://search.google.com/search-console/disavow-links sayfasına gitmeniz gerekir. Aşağıdaki görselde kırmızı ile işaretlenmiş ‘Mülk Seç’ kısmından daha öncesinde kurulumunu yapmış olduğunuz web sitesinin mülkünü seçerek zararlı linklerin yer aldığı .txt dosyasının yükleneceği alana gidebilirsiniz.
- Adım: Son adımda ise aşağıdaki görüntüde kırmızı ile işaretlenmiş olan ‘Reddetme Listesini Yükle’ alanına tıklamalısınız. Bu kısımdan zararlı linklerin alt alta sıralandığı .txt dosyası seçerek engelleme işlemini tamamlayabilirsiniz.
Bir web sitesinin düzenli aralıklarla kontrol edilmesi, zararlı linklerin tespiti ve Google Disavow Tool aracılığıyla engellenmesi için önemlidir. Bu sayede sitenin Google tarafından daha iyi değerlendirilmesi ve daha yüksek bir sıralamaya sahip olması sağlanabilir. Bu ve benzeri konularda yardıma ihtiyaç duymanız hâlinde ise profesyonel SEO danışmanlığı alabilirsiniz. Böylece zararlı bağlantıların silinmesi veya engellenmesinden sonra doğru bir link inşası süreci başlatılabilir. Web sitesindeki sayfalara verilecek olan bağlantılar sayesinde Google sıralamalarında iyileşmeler elde edilebilir.